Pages

Saturday, October 29, 2011

bila tangan ditadahkan

Assalamualaikum

Dia ni makin nak exam (sory, mood exam lagi), makin semangat dua mangat nak mengemaskini blog. Tak tahu kenapa,mungkin terlebih banyak enzyme blogease yang dirembeskan. Hmm, mungkin ikut mechanism Induced Fit Model dimana substrate plays role in determining final shape of the enzyme and the enzyme is partilly flexible. Eh eh, stop it huda. Jangan mengada, kau exam bio hari rabu. -_-‘ Okeh ni last post before final. Promise! *gaya angkat tangan sebelah. Sila buat sila buat. Heh

Musim orang exam , dia macam ergh, tension jugak la kalau tengok orang sempoi mempoi. Tahula pandai kan. Tapi tak apa, rezeki masing-masing. orang yang kureng pandai macam dia ni, lagi-lagi kalau yang short memory punya spesis, memang kena usaha lebih sikit. Takpe, setiap peluh yang menitik dan usaha yang dicurahkan semua diberi pahala gitu. Tak ada benda sia-sia. Sila ikhlaskan niat dan hati.

Ok, terus kepada titik perpuluhan, dia nak cakap pasal doa. Hek elleh, pasal doa je. eh, shadap u. Bila cakap pasal doa, orang tu pandai ke separa pandai ke kureng ke, mestilah berdoa. Tapi apapun, bukan doa pakai campak-campak punya. Bila guna senjata, kasi aim, baru tepat. Sama lah macam doa. Dan silapnya kebanyakan manusia ni, mereka doa ikut keadaan. Usaha dah banyak, doa sikit pula. Hmm, macam-macam pe’el.

Dia selalu mahu mengingatkan diri dia sendiri terutamanya, yang doa ni, macam mana keadaan pun, kena sama standard. Sungguh-sungguh dan khusyu’ juga. Semua benda pun Allah juga yang bagi, usaha kita menyumbang seposen dua je. jangan nak bangga sangat.

Meh, tengok seerah sat. Bila kita tengok baginda Rasul berhijrah dengan sahabatnya yang gorgeous, Abu bakar itu, memang tahu, pergantungan baginda memang totally pada Allah, memang Allah sahaja tempat bergantung mereka, tak ada tempat lain.

Tapi bila dalam peperengan badar, Sahabat melihat baginda Rasul berdoa sungguh-sungguh, sehingga menampakkan ketiak baginda. Kenapa? Sebab masa itu ada kekuatan tentera umat islam. Nak tunjukkan betapa Rasulullah berdoa bersungguh-sungguh, apatah lagi bila ada kekuatan ‘lain’. Takut-takut rasa kebergantungan pada Dia berkurang dengan sebab adanya kekuatan tentera. Nak tunjuk, sehebat mana pun usaha kita, tetap Allah lah tempat bergantung 100%. Jangan berkurang okeh. Usaha lain tu kenyit mata sahaja lah.

itu, ayat dia yang menghuraikan, kalau silap sila tegurtegur..

Ada nampak pointnya? Simple je, hang usaha banyak mana pun, tembak doa itu kasi sama, lagi lebih pun okay juga.bila-bila masa dan apa-apa keadaan pun. Semua yang bakal berlaku pun dengan izinNya juga. Tapi jangan doa sahaja, usaha pun kena ada sama lah! pemalas betul nak doa je. heh.

Okay, itu sahaja. 2 days before final. Apasal berdebar pulak ni. Dush. Doakan dia. Sekali dengan semuaaaaa sahabat dia dekat sini. Hah, satu lagi, jangan kedekut doa, kita tak miskin kalau doa untuk orang lain, nanti malaikat doa untuk kita tau tau. Ok cukup. Dia ni nak pancing doa la ni. wahahaha, no comment :D

cukup, tutup muka buku. buka buku lain tutup muka. Astaghfirullah, sekian wasalam~

Thursday, October 27, 2011

setahun je lagi..fly?

Assalamualaikum.

mula-mula masuk sini, dia selalu sabarkan hati, tak apa, setahun je duduk sini. lepas ni tak duduk sini dah. itu mula-mula, masa dihambat ‘home sick’ yang teruk la jugak. baru tahu rasanya berjauhan dengan family. sedapkan hati lagi, tak apa sekejap je setahun. setahun jee. tambah-tambah lagi rasa bersyukur, persediaan dia setahun, kalau buat IB/A-level kurang-kurang 2 tahun.

tapi hati masih tak sedap, tambah lagi masa tu sekali dengan penuh rasa wondering; how things will turn out? betul ke lepas setahun ni dapat fly ke Ireland tahun depan. surat Mara sampai memang terang-terang tawarkan ‘PERUBATAN-IRELAND’ tapi tahu-tahu ada beberapa lagi requirements.of course la akan ada. first, CGPA kena lepas 3.65. fikir-fikir, InsyaAllah, boleh buat. second, IELTS kena lepas Band 7. takut juga. sikitla kena berusaha keras, InsyaAllah, boleh buat. ketiga, kena lepas interview dengan Irish. tup, tepuk dahi lagi. kena interview lagi. dengar cerita batch tahun lepas ramai sangkut dekat Interview. keyakinan dah turun sikit.

mula rasa risau. Kalau tak dapat fly, pihak MARA dengarnya akan settlekan untuk buat MD-UKM. not bad. MD UKM ada class juga. masa tu dia cakap dekat abinya : ‘kalau tak dapat pergi Ireland, MD UKM pun bagus juga’ sekadar nak sedapkan hati dia. Abi dia balas simple ‘ Kalau dah sampai sini, rugila kalau tak pergi Ireland’. dia senyap dan fikir. ya, memang betul juga.

bila dia balik kampung entah macam mana riuh sekampung pun dia tak tahu. dia tak bagitahu pun orang. pakcik makcik sibuk tanya ‘Bila nak fliy ke Ireland?’ masa tu dia risau-risau takut nak jawab. takut tak jadi. ‘ InsyaAllah tahun depan, tapi ada kena lepas beberapa benda..doakanlah’ itu jawapan skema dia. macam tak yakin. sampai satu masa seorang pakcik dia buat dia tersedar. pakcik dia cakap :

‘InsyaAllah, kenapa risau? yang penting usaha banyak-banyak, dan doa banyak-banyak, InsyaAllah Allah bagi’ dia terfikir lagi, teringat sampai sekarang. tambah lagi bila kawan dia pernah kata ‘ when Allah brings you to it, then He will leads you through it’ InsyaAllah. dah tak risau :D

dia sedar, kebanyakan manusia gagal apabila mereka gagal untuk yakin dan selalu memikirkan keadaan ‘kalau’. kalau tak dapatla, kalau itu kalau ini. Dan mengimbau kembali hidup dia (macam dah lama sangat), masa dia SPM, dia taknak memikirkan, dan tak boleh imagine kalau dia tak dapat straight A’s dan dia berusaha, berdoa, untuk perkara itu tidak berlaku. begitu juga masa interview untuk dapatkan scholarship, lantaklah berapa lambak manusia pun yang apply, betapa susahnya nak dapat lagi-lagi pilih tempat itu untuk course itu, dan walupun result dia pun bukan gempak sangat, dia hanya fikir, InsyaAllah dia akan dapat. Dan Allah beri, alhamdulillah.

untuk dapatkan sesuatu perkara, dia sangat percaya keyakinan + usaha sangat penting. dan hadis ini buat dia selalu memperbaiki keyakinannya dalam kebanyakan perkara;

‘sesungguhnya dibumi Allah ini terdapat hati-hati hambaNya. yang paling disayangiNya ialah yang paling lembut, paling jernih, paling teguh. yang paling teguh kepada agamanya, yang paling jernih dalam keyakinan, dan yang paling lembut kepada sahabatnya’

paling jernih-tak ada kotor-kotor. tak ada ragu-ragu. itu baru kena dengan jernih. tapi yakin tanpa usaha tak berguna juga. Dan kenapa orang selalu mengalah sebelum kalah? lemah betul kan motivasi dalaman? belum cuba lagi dah mengalah. kita usaha dan buat dulu, nak bagi atau tak bagi, itu kerja Allah. yang penting usaha, yakin dulu. kalau usaha pun tak, yakin pun tak, expect Allah nak bagi? hmm?

ini kata Frank Loyd Wright yang dia sumbat dekat junior debat baik juga untuk kita fikirkan ; ‘the things always happens that you really believe in; and the belief in a thing makes it happen’

okay, dah macam bagi membebel pula. lari topik ni, sebenarnya dia kebelakangan ni, terlalu rindu rumah, family, dan kawan-kawan. dan dia sedikit rasa terpenjara bila disini. dan dia selalu sedapkan hati, ‘tak apa huda, setahun jee dekat sini! nanti fly, InsyaAllah’ mohon doakan :D bukan untuk dia je, tapi untuk semua sahabat di sini. dan bila fikir setahun je lagi yang dah tolak 4 bulan, dia rasa lega. hoyyeaah. maaf Penang, hati dia bukan tak betah di sini, cuma err hati dia tertinggal di ‘sana’,‘sana’, dan ‘sana’ juga. tu je. eh jauh jugak lari topik kan. astaghfirullah, sekian, assalamualaikum :)

*err,apa kena ni. dia sekarang rajin tak bertempat, makin nak exam makin tak kena rajin membaca. dush, orang sibuk baca buku, dia sibuk baca artikel blog, sibuk beli dan baca artikel di majalah. huh, dia rasa disamping membaca buku biasa untuk akal, dia mahu juga baca buku untuk ‘jiwa’ dan ‘hati’. hihi, kena jugaklah dengan tempat kot. hollah.

Wednesday, October 26, 2011

pasti merindu beliau

Assalamualaikum

bila ada manusia yang kita hargai, bahkan mungkin yang kita mula sayangi, memang tak akan selamanya di sisi. berpisah itu pasti terjadi , cuma asbabnya yang berbeza. sebab Dia Maha tahu segalanya.P1000687 Miss Affaiza, hadir dalam hidup dia hanya lebih kurang 4 bulan, tapi cukup buat dia terasa kehilangannya. bila kawan dia cakap ;

‘mesti awak sangat terasa kan bila miss nak pergi… awak kan rapat dengan dia’

walaupun sebenarnya dia bukannya rapat betul dengan Miss tapi tipula kalau dia cakap tak terasa. memang dia terasa. air mata diseka. wahaaa

mungkin kenapa dia akan terasa dengan kehilangan miss sebab miss telah membuatkan dia tak lagi membenci subjek Chemistry. padahal subjek tu pernah dia anti masa zaman sekolah menengah dia dan pernah failed pun subjek tu. sungguh, tak tipu!

err tapi puncanya bermula dengan sebab miss kata miss suka nama dia. hihi. masa kali pertama kelas tutorial, miss tengok senarai nama je, sebab tak kenal lagi, dan nama dia kena seru buat jawapan depan kelas. ketaq sikit je lutut dia. ceh, konon. bila sampai dekat meja miss, miss cakap

‘awak kena jaga-jaga sikit. saya suka nama awak, lepas ni saya akan selau panggil nama awak’

siap sekali dengan senyum ancaman. huhh, cukup untuk buat dia berpeluh

dan miss tak tipu! lepas tu nama dia selalu kena panggil. bila miss tanya siapa nak volunteer jawab, geng dia toleh dekat dia cakap ‘ pergilah volunteer kalau tak pun memang kena panggil pun’ fuh fuh fuh. nama punya pasal dia selalu terpaksa prepare dan study chemistry betul-betul. sejak azali lagi mana pernah dia punya test chemistry dapat A, tapi nama punya pasal hari tu test, rezeki dia boleh pula dapat 95. catat rekod betul. alhamdulillah. takdirnya soalan senang kot. wahaha 

tapi lama lepas tu, bila miss dah kenal orang lain, dia dah boleh tarik nafas lega. dia pun ingat miss dah lupa nama dia. sampaikan hari terakhir miss mengajar, semua bersalam dengan miss dan miss ingat-ingat dan sebut nama sorang-sorang. ada yang miss ingat, ada yang miss lupa. sampai giliran dia, dia tanya miss ‘ nama saya miss?’ ‘ mestilah saya ingat. kan saya suka nama awak..’ ceh, terbangga sekejaplah dia. hidung mengembang dua inci. ehh tak! manade xD P1000690(miss ; tengah, adala sikit macam cikgu chemistry dia masa f5, cg Hasnah :D)

tapi kenangan dia sampai situ je. bukan sebab miss dah tak mengajar untuk semester  II, tapi sebab memang miss dah berhenti mengajar. miss nak sambung belajar katanya. apapun, dia pasti merindui beliau yang sempoi dan bersahaja. atas segala ilmu yang dicurahkan, dia mohon Allah memberkati hidup beliau. amiin. astaghfirullah, sekian, wasalam.

nota tangan;

  1. hargailah insan yang masih di sisi ;]
  2. ingat-ingatlah nama orang, itu penting juga dalam ukhuwah :P

Monday, October 24, 2011

3 hari lalu

mulai post ni, saya akan bercerita pasal dia. rasa lebih selesa dan empuk. hihi. tapi memang tak ada kaitan langsung dengan Dia Fadila whatsoever. tukar angin semata.

ini cerita dia 3 hari lalu.

malam jumaat : kawan-kawan satu batch dia berkumpul dekat rumah dia. dan berkumpulnya mereka semua mungkin buat kali terakhir serupa macam tu. duduk santai-santai baca Qur'an, bagi makan dekat hati, lepas tu makan untuk jasad pula.

berakhirnya malam tu, bukan takkan duduk lagi dinaungi para malaikat macam tu, tapi nanti semua sudah ada 'keluarga' masing-masing. bersama ibu yang baru, dengan suasana yang baru dan lebih tersusun. selepas menunggu 4 bulan, alhamdulillah masanya tiba juga..
malam sabtu :

dia diajak pergi layan forum 'minda segar'. lama juga jiwa dia tak pergi majlis macam tu, tak ada dia fikir dua tiga kali, memang pergi je. memang seronok dengar seloroh Dr Jamnul dan Ust Faisol. dia tak berapa kenal mereka, tapi orang kampung memang kenal sangat, jadi dia layan saja. boleh tahan juga, 5 bintang dia bagi.

memang tak rugi balik pukul 12 tengah malam pun, dapat 'minda segar' memang okay sangatlah. tapi dia banyak lagi kena belajar loghat utara ni, sebab bila ahli panel buat lawak, dia lambat faham. orang dah berhenti gelak, baru dia nak gelak.. setakat akal jadi akai, air jadi ayak, sekarang ni jadi laa ni, dia boleh lagi tapi kalau advance sangat, kena tanya translator dekat sebelah la pulak.

malam ahad pulak. dia datang lagi tempat tu, layan konsert far east. sekali, dengar lagu kasih ibu, dia teringat bonda dia yang lama tak berjumpa. tapi dia kena jadi gagah sikit. takkan mau nangis dekat situ. wahaha, mahu kena bahan dengan kawan-kawan sampai sem 3. cukuplah hari tu dia kena bahan. taubat sudah :D

lagi seminggu dia mahu final exam. persiapan banyak mana tak reti nak habaq. yang pasti dia akan cuba buat yang terbaik, dan kasi ibu sama bapa dia senang hati cukup. dia bukan nak compete dengan sesiapa ka, nak tunjuk power lagi la bukan. tak mahu stress-stress, sempoi ajaa. astaghfirullah, sekian, wasalam.

Monday, October 17, 2011

bawak bersabar

Assalamualaikum.

hari tu masa dalam kereta saja-saja untuk memecahkan kesunyian, saya tanya kawan saya:

'kalau awak nak sangat beli sesuatu yang awak dah berkenan sangat.., tapi bila sampai je tempat beli tu, stok tak ada. ada yang lain. kalau awak nak jugak yang awak berkenan, awak kena tunggu, apa yang awak akan buat?'
'benda tu urgent ke?'
'tak adalah urgent sangat, mungkin penting'
'(dia fikir sejenak) hmm, saya ambil je kot apa yang ada. tak sure berapa lama lagi pula kita akan dapat benda yang kita nak tu'
'hmm.. dalam kehidupan, kita selalu buat macam tu kann'

terhenti. menerawang fikir sambil tengok padi menghijau, tak henti-henti ucap subhanAllah. sungguh, hijau itu menawan ;D

* * * * * * *

manusia selalu tak sabar kan.. dan saya juga manusia. saya spesifikkan sabar kali ni ni untuk mendapatkan apa yang kita mahu. (bukan sabar yang menghadapi ujian tu ya) kita ni kalau boleh, kalau nak sesuatu, nak besok jugak! untuk mendapatkan apa yang kita mahu, kita mesti sabar. mesti. tak senang-senang je nak dapat. dan selalunya ianya membutuhkan pengorbanan, yang bukan sedikit. kadang-kadang kita memilih yang lain, yang lebih cepat dengan mengenepikan kehendak kita. tapi kadang-kadang juga kita sanggup bersabar dan berkorban, kerana kita tahu, bila kita dapat apa yang kita nak kita akan PUAS.

nak rumah dan kereta mewah? sabar sikit, ikat perut simpan duit, nanti dapat enjoy.
nak belajar tinggi-tinggi. takpe, struggle dan susah sikit, nanti dapat ronda negara mat salleh.
nak tackle awek cun? setakat berabis duit sikit, no hal, nanti bangga sikit angkut sana-sini.

tu contoh yang mungkin orang sanggup buat. padahal, kemungkinan untuk dapat benda yang mereka mahukan tidak dapat dipastikan lagi walaupun mereka bersusah payah usaha. tak ada siapa boleh jamin. macam-macam boleh jadi kan. tu lah dunia, yang ramai kita terpedaya, dan sanggup berkorban untuknya. berkorban untuk benda yang tak pasti. kasihan ke?

saya tak kata salah benda tu, ya, banyak benda dalam dunia ni yang kita nak dan kita sanggup berkorban untuk mendapatkannya. CUMA, pelik kan.. kenapa kita tak sanggup pula berkorban untuk benda yang pasti? kenapa pula kita tidak sanggup bersabar untuk benda yang pasti? saya kata PASTI.

saya tak main-main. saya kata, ada benda yang pasti kita akan dapat bila kita usaha dan berkorban untuknya. SYURGA. syurga tu pasti, takkan tak percaya? kalau budak kecil kata belakang kepala kita ada tebuan nak sengat, kita boleh pula percaya. ni Nabi kata, berdasarkan wahyu dari Dia ni. percaya tak? Allah kata, Dia akan bagi syurga kalau kita taat ikut segala perintahnya. ya, SYURGA!! tak cukup mengiurkan ke syurga? apa yang paling nikmat bagi kita sekarang? tu jee? syurga itu jauh lebih nikmat.. hah, kejarlah macam mana kita kejar dunia!

pelikkan, kenapa ramai pula orang lupa pasal tu. sebabnya : syurga tak ada depan mata, tak tahu nikmatnya macam mana, lambat sangat la dapat.. dan, atas sebab-sebab itu jugalah manusia leka dengan dosa.

dia gadaikan diri dia untuk buat dosa.. bercouple ke, berzina ke, sebab yakin nikmat tu dapat sekarang. ikut perintah Allah, balasan dia dapat nanti. syurga lambat sangat. aduh, tak boleh sabar bro, sis. rugi kan? apa besar sangat ke bertuhankan nafsu? tapi kadang-kadang tanpa kita sedar, itulah yang kita buat. astaghfirullah.

tak semua yang seronok itu baik. apa guna menikmati makanan yang sedap tapi beracun? cuba fikir dalam-dalam.

kalaulah dunia dan akhirat itu sama nilainya, ya, mungkin, para sahabat, alim ulama' semua akan mengutamakan dunia. tapi tidak.. akhirat itu lebih jauh hebat nilainya, dan orang yang celik mata hatinya sahaja yang akan memburunya. kita? O_o?

okay, ada orang nak bagi duit dekat kita 100 juta, tapiii esok kena pulangkan. dan ada pula orang yang lain, bagi 100 juta juga tahun depan tapii, untuk selamanya.

mana satu nak?

jadi bawak-bawaklah kita bersabar ye . mujahadah itu pahit, kerana redhaNya dan syurga itu manis :) astaghfirullah, sekian. Assalamualaikum.

p/s: okay, mood study week a.k.a cuti! kurang-kurangkan on9, 'cuti' ni guna masa on9 untuk baca buku fikrah dan kamcheng sama itu kalam Tuhan. oh ya, buku jangan diketepikan. banyakkan bersabar,kan tadi baru cakap :D

Saturday, October 15, 2011

saya tak diet

assalamualaikum

saya juga dipanggil orang; sekeping. papan. cicak kobeng. tengkorak berjalan. apa lagi? bila pakai beg jadi kura-kura; ada cengkerang pula. macam ni la kan nasib. sob sob sob. ceh, saya tak kesah pun. sikit pun tak. tak kan nak salahkan ibu mengandung pula. Alhamdulillah, masih sihat, tu lagi penting

adik saya kata saya fobia gemuk. nak jaga makan sangat. hmm, saya rasa tak. dan saya TAK DIET pun. normal macam orang lain juga. mungkin cerewet sikit bab makan. dah nak buat macam mana. bukan nak bagi alasan, jaga makan memang penting pun kan. Rasulullah kata perut tu sumber penyakit. biar cerewet sikit. kalau boleh nak guna badan yang sihat sampai mati kan. jangan tipu eh.

saya mengaku, saya makan memang lambat. kalau kasar sikit, lembab le. walaupun makan sikit. err, pernah sekali kena perli ' kalau nak dating dengan huda, pergi makan. lama sikit' pun boleh... -_-' kadang-kadang terpaksa cakap sorry kat housemate yang makan sekali. saya tak tahu kenapa, dan saya tak kira pula, mungkin saya kunyah lebih 40 kali?

saya tak diet, cuma jaga makan. mungkin la. kang kata perasan pulak. dush.

saya jarang makan maggi. hampir 5 bulan ++ kot tak makan. kalau teringin sangat boleh la. kalau maggi yang berkuah, saya tak hirup kuah, mee semata la. tak nikmat ke, apa saya kesah. yang boikot saya usaha tak makan. halal haram cuba jaga. Air gas, bukan pilihan. saya suka gila asam dan jeruk, tapi saya lagi sayang badan saya, so walaupun duduk Penang ni melambak jeruk, saya tak pernah ada stok jeruk kat sini pun. tahniah le. tahan punya pasal. tapi melantak bila balik rumah. huh, gagal :(

kalau makanan berminyak, kalau ada tisu, memang saya rembat. kalau tak ada, saya perah minyak tu. kuang3. sanggup.

saya kurang minum air manis. dah berubah. hoho. kalau makan, saya tak minum direct lepas makan. bagi 15-30 minit, baru saya minum air, dan kebanyakan masa saya terlupa nak minum pulak =,= Air sejuk lepas makan, dah kurang, minum air panas/suam. orang kata nanti minyak bergumpal lah apa semua, so saya pun terpedaya. betul ke tak tak tahu, ikut logik macam ya :P dan orang kata jangan mandi lepas makan, jangan selalu menyiarap nanti buncit. saya terpedaya juga.ishh, apalah orang ni :P

minum air sambil makan, memang tak amalkan. Rasulullah juga larang kan. kalau breakfast saya cuba cari sumber protein, biasanya saya buat oat semangkuk/ minum air oat. kena rajin dan keluar duit sikit beli oat yang mahal sikit je. protein lambat digest, so tak cepat lapar, boleh tahan sampai tengahari. lunch, kalau saya rajin dan malas nak pergi cafe. dan mungkin sebab saya termakan nasihat Dr. Muhaya, saya buat sandwich (wholegrain bread), tomato + tuna bawak bekal dari rumah. kalau ada kurma, saya letak sebiji. jimat masa, makanan pun sihat dan jimat duit juga. heh. strategi tu.

kalau makan nasi kat kedai, selalunya nasi saya minta separuh je. elak membazir dan makan sampai kenyang. lebihkan lauk, sayur mestii. makanla pakai tangan,tangan kanan lee dan jilat jari lepas tu. tak rugi, bukan kita nampak lapar sangat pun kalau jilat jari, senang nanti makanan tu nak digest. lupakan pasal malu, kalau malula. kalau makan duduk bawah, tak ada masa nak cover ayu ke, duduk cara nabi ajar, simple. dapat pahala, nak rugi apa kan.

dinner, cuba makan sebelum maghrib. dan biasanya 2 jam ke 3 jam sebelum tidur, lebih kurang pukul 9, saya dah stop makan. biasanya, lepas dinner / solat isya' saya dah gosok gigi. orang offer makan, saya maleh nak gosok gigi balik. hehe. tidur mengiring ke kanan, antara sebab juga selain sunnah, makanan senang nak hadam. cun.

erk, ni macam bagi tips pulak deh. bab makan, tu je saya jaga. bukan diet pun. jangan bising-bising. dan sebab itu kah berat saya susah nak capai 40 kg? haha, jangan jealous. itu underweight tahu tak. saya nak berat ideal.. nak suruh makan banyak, cara makan saya macam saya membebel tuu. nak saya gemuk cepat, so boleh la nanti birthday saya, bagi Appeton weight gain kongsi-kongsi la duit. hoho. atau ada orang kata, tunggu saya beranak. mak aih, jauh sangat mu fikir!! Astaghfirullah, sekian, assalamualaikum.

p/s : nak kurus? tiru macam saya. ok, tak payah, main-main je. apa pun yang terbaik, ikut sunnah la bila makan. tak perlu diet, makan pil tambahan ke. tak tahu apa sunnahnya, pi cari le. exercise jangan lupa. okay? good :)

Sunday, October 9, 2011

tak puas hati

Assalamualaikum.

last weekend kami pi jalan-jalan ronda Pulau Pinang. tak dapat pergi banyak tempat pun. sampai malam kami merayap. tiba masa nak solat maghrib, stop la dekat satu Mall ni, dah tak jumpa masjid dan almaklumlah maghrib waktunya singkat, kami pergi je Mall ni. tak payah bagitau la Mall apa. dari luar waaahh macam gah! serius dahsat. kami pun tergoda.

cari surau. grr, sudah habis suku jam masa. at last yang kami jumpa.. surau yang..... err, memang pun shopping mall selalu mendiskrimiasikan 'surau' tapi ini dahsat bangat.

kecil tak kecik? jangan tertipu dengan gambar tu. tengok sejadah tu. besar tu jelaaa. saya ingat tu lorong nak masuk real surau. tapi tak! tu jeee. sedih ke tak? muat-muat untuk 5 orang. tapi kena jaga-jaga jarak. salah anggar jarak, silap-silap masa rukuk terlanggar dinding belakang, kepala terhantuk ke depan. buat benda tu je kang sampai habis solat. hoho
Dan ada satu benda pelik, batang paip ni buat apa duk sini. nak ambil wudhu' dekat sini ke. aduh. geleng kepala lagi kami. nasib baik dalam toilet, kepala paip berada di posisi yang tepat -_-'

kami buat conclusion, no wonderla surau ni macam ni, cuba tengok shopping mall ni. caution : uneven floor!

tapi ada part yang positif sepanjang ketidakpuasan hati kami ronda Mall ni. dapat juga melantak tutti frutti. booooo ;D

malas nak update banyak gambar. ni je santapan hari ini.

pantai batu Ferenggi : tempat mat salleh nak cuba jadi ikan kering. geleng kepala lagi
depan toy museum : the largest kunun, kecik jeeeee padahal. tak puas hati lagi minah ni -_-
kami mendayung sampan pergi seberang pulau. mungkinkah itu punca semuanya? dush, merepek tak kena tempat sungguh. Astaghfirullah, sekian, assalamualaikum

Friday, October 7, 2011

peluang kedua

Assalamualaikum :)

pertama: turun dari train di KL sentral nampak pakcik tua buta susah-susah dia berjalan. nak tolong tapi takut. baru first time travel sendirian. huh, beralasan. tengok je. ok, lepas tu ada orang tuntun dia. saya chow je, dengan fikiran lain kali saya tolong.

kedua : sampai di KL Sentral nampak lagi pakcik tua buta jalan sorang-sorang. ok, kali ni, kena tolong. jalan cepat-cepat. cepat pun dah terlambat. dah ada orang lain tolong. melepas.

dah tak ada dah kali ketiga dan keempat dan seterusnya. itu baru satu contoh kisah 'terlepas'

nak jadi bertuah dan bijak, kadang-kadang kita ni jangan tunggu peluang kedua/peluang lain datang. sebab belum tentu ada peluang lagi untuk kita. Antara tanda-tanda kebodohan dalam jiwa seseorang tu, bila dia menangguhkan amal baik dengan mengharapkan ada kesempatan yang lain. tu lah pointnya ; jangan bertangguh nak buat benda baik dan berharap ada peluang kedua untuk kita. grab je semua peluang yang ada depan mata. buat amal soleh, tak ada istilah ithar dekat situ. kita melebihkan orang lain dulu pula, itu tak kena.

ada duit sikit, jumpa orang minta sedekah jangan tunggu esok lusa.
jumpa sampah atas jalan, tak payah tunggu lain kali.
nak infaq duit jangan nak tunggu bila kaya.
merebut saf yang paling baik, jangan nak bagi peluang orang lain.
kita tak buat benda tu, jangan fikir orang lain boleh buat

itu mentaliliti kelas terakhir. esok mungkin ada, tapi mungkin tak ada untuk kita. orang lain berlumba-lumba jangan nak steady lenggang kangkung sangat..eh, buat apa nak kena berlumba-lumba? nak dapat penghargaan dunia? penghormatan? sudah-sudahla tu buat benda sia-sia. astaghfirullah, sekian, wasalam.

Thursday, October 6, 2011

no title

assalamualaikum.

sedikit bersifat personal. saya tak suka nak cerita benda yang terlalu personal di sini, tapi ada sebab kenapa saya 'perlu' tulis. no no no jangan tanya kenapa :)

menulis dengan tenang, jauh daripada emosi marah dan tak terarah, InsyaAllah. sudah kering-keringkan air mata. hah!

patutlah.., saya tak rasa dah macam dulu. hubungan hari-hari semalam ibarat bagai isi dengan kuku sekarang sangat lain. macam air dengan minyak. macam mana kita dekat sekalipun kita tak ngam. tak lagi ;'( tapi itu bukan salah dia. sayalah barangkali yang berdosa

lap balik air mata. hesh!

patutla bila saya pandang dia, mata dia sudah tidak redup lagi memandang saya. bila saya bercakap dengan dia. dia tidak lagi sepenuhnya ingin bercakap dengan saya. bila saya tanya dia, acuh tak acuh sahaja dia jawab soalan saya. saya silap, saya ingat semua benda dah setel. saya bantu dia untuk perkara itu dan saya lihat dia berjaya, saya tahu dia puas, saya ingat semuanya sudah setel. tetapi tidak. (bukan nak mengungkit langsung). itu semua andaian saya, andaian silap..saya yang merindui dia, dia kini yang paling sesuai mungkin sudah membenci saya. saya silap andaian lagii.

lap lagi..lap lagi. shuh!

kerana dialah yang paling dekat dengan saya dulu, maka dialah yang paling tahu baik buruk saya, paling tahu sikap saya. kalau saya marah-marah dia, tegur-tegur dia, saya ingat dia tahu sikap saya yang macam tu, tetapi saya silap lagi.. diam dia bukan kerana dia cukup faham.. tapi dia menyimpan dendam yang tak pernah padam..tiap kali dia mencoretkan rasa hati dia, saya tertusuk. saya terperasan, kerana saya rasa itu saya. saya pun ada sikap boleh diamkan.

lama-lama saya ingat semua benda dah setel tetapi tidak lagi. dia kata dia tak cakap belakang saya, tapi dia cakap 'belakang' saya, walaupun depan saya. kata-kata yang tiada suara. saya tak tahu tuntutan apa yang dia pinta, kerana dia tidak bercakap, hanya meluahkan, saya ini kadang-kadang bodoh juga memahami bahasa kiasan. saya tak faham.. jadi saya ingat semua benda sudah normal, tetapi tidak, saya terasa lagi. tolong bercakap dengan saya, ketidakfahaman saya ni buat saya bingung dan buat dia merana. sangat merana.

tolong jangan kasihankan saya,tolong jangan jaga hati saya lagi dengan simpan semua benda ni. kasihanla pula pada diri sendiri dan hati sendiri.

tak apa, cerita pada saya, SEMUAnya. TAK APA biarkan saya 'terbunuh' dalam kebenaran daripada dia, daripada terseksa dengan penipuan ini. penipuan yang saya ingat semuanya telah normal. tak ada apa yang akan berubah selepas itu. kerana keadaan sekarang juga sudah kritikal. saya tahu dia faham.

dia kini yang membenci saya tanpa saya sedari, tetap orang yang saya sayangi. kalau saya tak sayang dia, saya tak payah sibuk membela dia walaupun saya tahu itu mungkin salah dia. kalau saya tak sayang dia, saya tak payah sibuk cari makan untuk dia bila dia 'dibiarkan' dulu. kerana dulu sakit dia sakit saya, suka dia suka saya, derita dia derita saya, rahsia dia rahsia saya, begitulah sebaliknya.. kenapa saya ingin membuang dia lagi. tidak lagi saya orang jahil macam dulu yang nak buang dia. saya melepaskan orang lain, saya menyakiti hati orang lain kerana saya memilih dia. untuk itu, biar dia tetap di hati saya sebagai seorang yang bermakna untuk saya, banyak lagi baik dia dari apa buruk dia.

saya sedih, kecewa dengan perbuatan dia. tapi saya tidak mahu berkhianat dengan prinsip-prinsip hidup saya sendiri lagi. setiap manusia berhak dimaafkan. kalau sekalian manusia beranggapan sabar manusia ada hadnya, saya tak mahu menjadi manusia itu.

dia sekarang sudah besar. saya tak berani lagi 'menyentuh' dia. saya kini bukan lagi tempat dia meluah rasa, macam dulu-dulu. kerana dia sudah ada yang lebih memahami dia. syukur untuk itu, saya gembira kalau dia sudah bahagia dengan hidup dia sekarang. berbahagialah..tetapi jauh di sudut hati hati, saya sedih kerana dia bukan dia lagi..

satu malam yang panjang saya tak dapat melelapkan mata kerana memikirkan dia, rupanya ada benda yang tak selesai. sekarang dengan hati terbuka, saya sudah sedia tahu siapa lagi saya di hati dia. dia dendam dengan saya, dia marah dengan saya. tak mengapa, saya tak nak lagi tanya kenapa, tak nak lagi tak faham kenapa,, tak apa. itu hak dia. saya bukan sempurna, saya juga manusia biasa. saya ini memang dari dulu suka memijak hati dia. sekarang saya sudah mahu berhenti. dengan harapan boleh. saya 'lepaskan' dia dengan dunianya. doa saya untuk dia tetap saya titipkan, kerana saya tahu diri hebat dia dahulu.

dengan rasa rendah diri, saya ingin meminta maaf atas semua salah saya pada dia. saya minta maaf kerana menghancurkan masa depan dia. saya minta maaf kerana baru sekarang saya nak minta maaf dan saya sekarang sudah malu dengan ingat semuanya sudah setel tanpa meminta maaf. sekali lagi minta maaf untuk dia dan untuk dia juga. saya mohon Tuhan ampunkan dosa kalian dan saya juga. saya tidak mengharap apa-apa balasan dari dia dengan sebab saya menulis ini. cuma, saya mohon, kalau saya bersalah, letakkan semua kesalahan pada saya sahaja. mohon jangan libatkan orang seperti saya atau orang yang bersama saya.

jangan risau, saya tetap akan menjadi saya yang akan berjumpa dia, memandang wajah dia, cakap sikit-sikit dengan dia. wish dia untuk apa-apa. dia tanya, saya akan jawab. dia mesej saya akan balas, dia minta saya akan beri, InsyaAllah. lepas ni, bukan saya nak tarik muka, terus tak bercakap.. tidak. biar 'rasa' itu di hati sahaja, dunia ini terlalu sebentar untuk membalas dan berdendam, dan saya tak berhak dan tak berkuasa untuk itu.

hanya Dia yang tahu niat saya menulis ini. kerana ini tulisan, dan nadanya bergantung kepada pembacanya.. saya harap dia dapat membacanya sepertimana rasa hati saya menulis untuk dia. tak mahu ada lagi yang tersisa, Astaghfirullah, sekian, assalamualaikum.

* sakit kepala, nak tidur balik. hehe, semoga dapat bangun dengan perasaan yang baru.
* terima kasih tisu. saya dah okaayy :)
* sekarang saya sudah kental sikit. dah tak rasa homesick dah! kita tengok berapa lama kental saya. hah !