Pages

Saturday, October 29, 2011

bila tangan ditadahkan

Assalamualaikum

Dia ni makin nak exam (sory, mood exam lagi), makin semangat dua mangat nak mengemaskini blog. Tak tahu kenapa,mungkin terlebih banyak enzyme blogease yang dirembeskan. Hmm, mungkin ikut mechanism Induced Fit Model dimana substrate plays role in determining final shape of the enzyme and the enzyme is partilly flexible. Eh eh, stop it huda. Jangan mengada, kau exam bio hari rabu. -_-‘ Okeh ni last post before final. Promise! *gaya angkat tangan sebelah. Sila buat sila buat. Heh

Musim orang exam , dia macam ergh, tension jugak la kalau tengok orang sempoi mempoi. Tahula pandai kan. Tapi tak apa, rezeki masing-masing. orang yang kureng pandai macam dia ni, lagi-lagi kalau yang short memory punya spesis, memang kena usaha lebih sikit. Takpe, setiap peluh yang menitik dan usaha yang dicurahkan semua diberi pahala gitu. Tak ada benda sia-sia. Sila ikhlaskan niat dan hati.

Ok, terus kepada titik perpuluhan, dia nak cakap pasal doa. Hek elleh, pasal doa je. eh, shadap u. Bila cakap pasal doa, orang tu pandai ke separa pandai ke kureng ke, mestilah berdoa. Tapi apapun, bukan doa pakai campak-campak punya. Bila guna senjata, kasi aim, baru tepat. Sama lah macam doa. Dan silapnya kebanyakan manusia ni, mereka doa ikut keadaan. Usaha dah banyak, doa sikit pula. Hmm, macam-macam pe’el.

Dia selalu mahu mengingatkan diri dia sendiri terutamanya, yang doa ni, macam mana keadaan pun, kena sama standard. Sungguh-sungguh dan khusyu’ juga. Semua benda pun Allah juga yang bagi, usaha kita menyumbang seposen dua je. jangan nak bangga sangat.

Meh, tengok seerah sat. Bila kita tengok baginda Rasul berhijrah dengan sahabatnya yang gorgeous, Abu bakar itu, memang tahu, pergantungan baginda memang totally pada Allah, memang Allah sahaja tempat bergantung mereka, tak ada tempat lain.

Tapi bila dalam peperengan badar, Sahabat melihat baginda Rasul berdoa sungguh-sungguh, sehingga menampakkan ketiak baginda. Kenapa? Sebab masa itu ada kekuatan tentera umat islam. Nak tunjukkan betapa Rasulullah berdoa bersungguh-sungguh, apatah lagi bila ada kekuatan ‘lain’. Takut-takut rasa kebergantungan pada Dia berkurang dengan sebab adanya kekuatan tentera. Nak tunjuk, sehebat mana pun usaha kita, tetap Allah lah tempat bergantung 100%. Jangan berkurang okeh. Usaha lain tu kenyit mata sahaja lah.

itu, ayat dia yang menghuraikan, kalau silap sila tegurtegur..

Ada nampak pointnya? Simple je, hang usaha banyak mana pun, tembak doa itu kasi sama, lagi lebih pun okay juga.bila-bila masa dan apa-apa keadaan pun. Semua yang bakal berlaku pun dengan izinNya juga. Tapi jangan doa sahaja, usaha pun kena ada sama lah! pemalas betul nak doa je. heh.

Okay, itu sahaja. 2 days before final. Apasal berdebar pulak ni. Dush. Doakan dia. Sekali dengan semuaaaaa sahabat dia dekat sini. Hah, satu lagi, jangan kedekut doa, kita tak miskin kalau doa untuk orang lain, nanti malaikat doa untuk kita tau tau. Ok cukup. Dia ni nak pancing doa la ni. wahahaha, no comment :D

cukup, tutup muka buku. buka buku lain tutup muka. Astaghfirullah, sekian wasalam~

2 comments:

syifa' kamarudin said...

gud luck examm,, ana pun pelik x pasal2 byk betul post nt ye,,

emm, perang tu perang badar , kita pun x doa mcm tu,kan..

ok huda, do ur best, kalau dah dpt jwpn tntg cuti nt tu, bgtau ana ;)

KhalilahAlhudaKamilen said...

thanks. mungkin sebab otak banyak bergerak sekarang. hohoho.

oh, okay. noted.

thanks again.
of course ana akn bgtahu!