Pages

Wednesday, October 26, 2011

pasti merindu beliau

Assalamualaikum

bila ada manusia yang kita hargai, bahkan mungkin yang kita mula sayangi, memang tak akan selamanya di sisi. berpisah itu pasti terjadi , cuma asbabnya yang berbeza. sebab Dia Maha tahu segalanya.P1000687 Miss Affaiza, hadir dalam hidup dia hanya lebih kurang 4 bulan, tapi cukup buat dia terasa kehilangannya. bila kawan dia cakap ;

‘mesti awak sangat terasa kan bila miss nak pergi… awak kan rapat dengan dia’

walaupun sebenarnya dia bukannya rapat betul dengan Miss tapi tipula kalau dia cakap tak terasa. memang dia terasa. air mata diseka. wahaaa

mungkin kenapa dia akan terasa dengan kehilangan miss sebab miss telah membuatkan dia tak lagi membenci subjek Chemistry. padahal subjek tu pernah dia anti masa zaman sekolah menengah dia dan pernah failed pun subjek tu. sungguh, tak tipu!

err tapi puncanya bermula dengan sebab miss kata miss suka nama dia. hihi. masa kali pertama kelas tutorial, miss tengok senarai nama je, sebab tak kenal lagi, dan nama dia kena seru buat jawapan depan kelas. ketaq sikit je lutut dia. ceh, konon. bila sampai dekat meja miss, miss cakap

‘awak kena jaga-jaga sikit. saya suka nama awak, lepas ni saya akan selau panggil nama awak’

siap sekali dengan senyum ancaman. huhh, cukup untuk buat dia berpeluh

dan miss tak tipu! lepas tu nama dia selalu kena panggil. bila miss tanya siapa nak volunteer jawab, geng dia toleh dekat dia cakap ‘ pergilah volunteer kalau tak pun memang kena panggil pun’ fuh fuh fuh. nama punya pasal dia selalu terpaksa prepare dan study chemistry betul-betul. sejak azali lagi mana pernah dia punya test chemistry dapat A, tapi nama punya pasal hari tu test, rezeki dia boleh pula dapat 95. catat rekod betul. alhamdulillah. takdirnya soalan senang kot. wahaha 

tapi lama lepas tu, bila miss dah kenal orang lain, dia dah boleh tarik nafas lega. dia pun ingat miss dah lupa nama dia. sampaikan hari terakhir miss mengajar, semua bersalam dengan miss dan miss ingat-ingat dan sebut nama sorang-sorang. ada yang miss ingat, ada yang miss lupa. sampai giliran dia, dia tanya miss ‘ nama saya miss?’ ‘ mestilah saya ingat. kan saya suka nama awak..’ ceh, terbangga sekejaplah dia. hidung mengembang dua inci. ehh tak! manade xD P1000690(miss ; tengah, adala sikit macam cikgu chemistry dia masa f5, cg Hasnah :D)

tapi kenangan dia sampai situ je. bukan sebab miss dah tak mengajar untuk semester  II, tapi sebab memang miss dah berhenti mengajar. miss nak sambung belajar katanya. apapun, dia pasti merindui beliau yang sempoi dan bersahaja. atas segala ilmu yang dicurahkan, dia mohon Allah memberkati hidup beliau. amiin. astaghfirullah, sekian, wasalam.

nota tangan;

  1. hargailah insan yang masih di sisi ;]
  2. ingat-ingatlah nama orang, itu penting juga dalam ukhuwah :P

6 comments:

shakira suhaimi said...

kenapa letak gambar tu??? letak la gambar yg ada huda sekali~

~KhalilahAlhudaKamilen~ said...

err, kena jugak eh..
huda kan pemalu. AHAKS!

*sila muntah di tempat lain

munqiza naqhiya said...

juga merindui beliau. alangkah indah kalau dia dpt mmbaca.. share la kat dia, huda..

KhalilahAlhudaKamilen said...

eh mun, tak nak lahhhh
*malu*
meh sini kain nak tutup muka. HAHA

Anonymous said...

khalila, sy dah baca pun blog awak...=)

Anonymous said...

sy pun pernah fail chemistry dulu khalilah...besar jugak ye kesan pggl awk buat tutorial kat depan =)