Pages

Saturday, October 15, 2011

saya tak diet

assalamualaikum

saya juga dipanggil orang; sekeping. papan. cicak kobeng. tengkorak berjalan. apa lagi? bila pakai beg jadi kura-kura; ada cengkerang pula. macam ni la kan nasib. sob sob sob. ceh, saya tak kesah pun. sikit pun tak. tak kan nak salahkan ibu mengandung pula. Alhamdulillah, masih sihat, tu lagi penting

adik saya kata saya fobia gemuk. nak jaga makan sangat. hmm, saya rasa tak. dan saya TAK DIET pun. normal macam orang lain juga. mungkin cerewet sikit bab makan. dah nak buat macam mana. bukan nak bagi alasan, jaga makan memang penting pun kan. Rasulullah kata perut tu sumber penyakit. biar cerewet sikit. kalau boleh nak guna badan yang sihat sampai mati kan. jangan tipu eh.

saya mengaku, saya makan memang lambat. kalau kasar sikit, lembab le. walaupun makan sikit. err, pernah sekali kena perli ' kalau nak dating dengan huda, pergi makan. lama sikit' pun boleh... -_-' kadang-kadang terpaksa cakap sorry kat housemate yang makan sekali. saya tak tahu kenapa, dan saya tak kira pula, mungkin saya kunyah lebih 40 kali?

saya tak diet, cuma jaga makan. mungkin la. kang kata perasan pulak. dush.

saya jarang makan maggi. hampir 5 bulan ++ kot tak makan. kalau teringin sangat boleh la. kalau maggi yang berkuah, saya tak hirup kuah, mee semata la. tak nikmat ke, apa saya kesah. yang boikot saya usaha tak makan. halal haram cuba jaga. Air gas, bukan pilihan. saya suka gila asam dan jeruk, tapi saya lagi sayang badan saya, so walaupun duduk Penang ni melambak jeruk, saya tak pernah ada stok jeruk kat sini pun. tahniah le. tahan punya pasal. tapi melantak bila balik rumah. huh, gagal :(

kalau makanan berminyak, kalau ada tisu, memang saya rembat. kalau tak ada, saya perah minyak tu. kuang3. sanggup.

saya kurang minum air manis. dah berubah. hoho. kalau makan, saya tak minum direct lepas makan. bagi 15-30 minit, baru saya minum air, dan kebanyakan masa saya terlupa nak minum pulak =,= Air sejuk lepas makan, dah kurang, minum air panas/suam. orang kata nanti minyak bergumpal lah apa semua, so saya pun terpedaya. betul ke tak tak tahu, ikut logik macam ya :P dan orang kata jangan mandi lepas makan, jangan selalu menyiarap nanti buncit. saya terpedaya juga.ishh, apalah orang ni :P

minum air sambil makan, memang tak amalkan. Rasulullah juga larang kan. kalau breakfast saya cuba cari sumber protein, biasanya saya buat oat semangkuk/ minum air oat. kena rajin dan keluar duit sikit beli oat yang mahal sikit je. protein lambat digest, so tak cepat lapar, boleh tahan sampai tengahari. lunch, kalau saya rajin dan malas nak pergi cafe. dan mungkin sebab saya termakan nasihat Dr. Muhaya, saya buat sandwich (wholegrain bread), tomato + tuna bawak bekal dari rumah. kalau ada kurma, saya letak sebiji. jimat masa, makanan pun sihat dan jimat duit juga. heh. strategi tu.

kalau makan nasi kat kedai, selalunya nasi saya minta separuh je. elak membazir dan makan sampai kenyang. lebihkan lauk, sayur mestii. makanla pakai tangan,tangan kanan lee dan jilat jari lepas tu. tak rugi, bukan kita nampak lapar sangat pun kalau jilat jari, senang nanti makanan tu nak digest. lupakan pasal malu, kalau malula. kalau makan duduk bawah, tak ada masa nak cover ayu ke, duduk cara nabi ajar, simple. dapat pahala, nak rugi apa kan.

dinner, cuba makan sebelum maghrib. dan biasanya 2 jam ke 3 jam sebelum tidur, lebih kurang pukul 9, saya dah stop makan. biasanya, lepas dinner / solat isya' saya dah gosok gigi. orang offer makan, saya maleh nak gosok gigi balik. hehe. tidur mengiring ke kanan, antara sebab juga selain sunnah, makanan senang nak hadam. cun.

erk, ni macam bagi tips pulak deh. bab makan, tu je saya jaga. bukan diet pun. jangan bising-bising. dan sebab itu kah berat saya susah nak capai 40 kg? haha, jangan jealous. itu underweight tahu tak. saya nak berat ideal.. nak suruh makan banyak, cara makan saya macam saya membebel tuu. nak saya gemuk cepat, so boleh la nanti birthday saya, bagi Appeton weight gain kongsi-kongsi la duit. hoho. atau ada orang kata, tunggu saya beranak. mak aih, jauh sangat mu fikir!! Astaghfirullah, sekian, assalamualaikum.

p/s : nak kurus? tiru macam saya. ok, tak payah, main-main je. apa pun yang terbaik, ikut sunnah la bila makan. tak perlu diet, makan pil tambahan ke. tak tahu apa sunnahnya, pi cari le. exercise jangan lupa. okay? good :)

3 comments:

shakira suhaimi said...

siyes tak sangka huda igt lagi pesan dr muhaya.. saya tak igt dah~ tak pe... tiap kali lupa saya buka blog huda yer~ heheh.. saya nak sihat jugak! haha tpi part sayur n tak minum air time makan tu mcm susah je~ hee~ :D

~KhalilahAlhudaKamilen~ said...

haha, saya pun xsangka pulak ingat. cehh. jgn berharap sangat, hehe =,=

berakit2 kehulu,
berenang ke tepian..
boleh sambung lah.. xD

kena biasakan, saya awal2 dulu susah juga.lama2 dah jadi habit, no hal lah! :)

shakira suhaimi said...

ngeh3... harap maklum.. saya tak makan sayur :p