Pages

Thursday, October 27, 2011

setahun je lagi..fly?

Assalamualaikum.

mula-mula masuk sini, dia selalu sabarkan hati, tak apa, setahun je duduk sini. lepas ni tak duduk sini dah. itu mula-mula, masa dihambat ‘home sick’ yang teruk la jugak. baru tahu rasanya berjauhan dengan family. sedapkan hati lagi, tak apa sekejap je setahun. setahun jee. tambah-tambah lagi rasa bersyukur, persediaan dia setahun, kalau buat IB/A-level kurang-kurang 2 tahun.

tapi hati masih tak sedap, tambah lagi masa tu sekali dengan penuh rasa wondering; how things will turn out? betul ke lepas setahun ni dapat fly ke Ireland tahun depan. surat Mara sampai memang terang-terang tawarkan ‘PERUBATAN-IRELAND’ tapi tahu-tahu ada beberapa lagi requirements.of course la akan ada. first, CGPA kena lepas 3.65. fikir-fikir, InsyaAllah, boleh buat. second, IELTS kena lepas Band 7. takut juga. sikitla kena berusaha keras, InsyaAllah, boleh buat. ketiga, kena lepas interview dengan Irish. tup, tepuk dahi lagi. kena interview lagi. dengar cerita batch tahun lepas ramai sangkut dekat Interview. keyakinan dah turun sikit.

mula rasa risau. Kalau tak dapat fly, pihak MARA dengarnya akan settlekan untuk buat MD-UKM. not bad. MD UKM ada class juga. masa tu dia cakap dekat abinya : ‘kalau tak dapat pergi Ireland, MD UKM pun bagus juga’ sekadar nak sedapkan hati dia. Abi dia balas simple ‘ Kalau dah sampai sini, rugila kalau tak pergi Ireland’. dia senyap dan fikir. ya, memang betul juga.

bila dia balik kampung entah macam mana riuh sekampung pun dia tak tahu. dia tak bagitahu pun orang. pakcik makcik sibuk tanya ‘Bila nak fliy ke Ireland?’ masa tu dia risau-risau takut nak jawab. takut tak jadi. ‘ InsyaAllah tahun depan, tapi ada kena lepas beberapa benda..doakanlah’ itu jawapan skema dia. macam tak yakin. sampai satu masa seorang pakcik dia buat dia tersedar. pakcik dia cakap :

‘InsyaAllah, kenapa risau? yang penting usaha banyak-banyak, dan doa banyak-banyak, InsyaAllah Allah bagi’ dia terfikir lagi, teringat sampai sekarang. tambah lagi bila kawan dia pernah kata ‘ when Allah brings you to it, then He will leads you through it’ InsyaAllah. dah tak risau :D

dia sedar, kebanyakan manusia gagal apabila mereka gagal untuk yakin dan selalu memikirkan keadaan ‘kalau’. kalau tak dapatla, kalau itu kalau ini. Dan mengimbau kembali hidup dia (macam dah lama sangat), masa dia SPM, dia taknak memikirkan, dan tak boleh imagine kalau dia tak dapat straight A’s dan dia berusaha, berdoa, untuk perkara itu tidak berlaku. begitu juga masa interview untuk dapatkan scholarship, lantaklah berapa lambak manusia pun yang apply, betapa susahnya nak dapat lagi-lagi pilih tempat itu untuk course itu, dan walupun result dia pun bukan gempak sangat, dia hanya fikir, InsyaAllah dia akan dapat. Dan Allah beri, alhamdulillah.

untuk dapatkan sesuatu perkara, dia sangat percaya keyakinan + usaha sangat penting. dan hadis ini buat dia selalu memperbaiki keyakinannya dalam kebanyakan perkara;

‘sesungguhnya dibumi Allah ini terdapat hati-hati hambaNya. yang paling disayangiNya ialah yang paling lembut, paling jernih, paling teguh. yang paling teguh kepada agamanya, yang paling jernih dalam keyakinan, dan yang paling lembut kepada sahabatnya’

paling jernih-tak ada kotor-kotor. tak ada ragu-ragu. itu baru kena dengan jernih. tapi yakin tanpa usaha tak berguna juga. Dan kenapa orang selalu mengalah sebelum kalah? lemah betul kan motivasi dalaman? belum cuba lagi dah mengalah. kita usaha dan buat dulu, nak bagi atau tak bagi, itu kerja Allah. yang penting usaha, yakin dulu. kalau usaha pun tak, yakin pun tak, expect Allah nak bagi? hmm?

ini kata Frank Loyd Wright yang dia sumbat dekat junior debat baik juga untuk kita fikirkan ; ‘the things always happens that you really believe in; and the belief in a thing makes it happen’

okay, dah macam bagi membebel pula. lari topik ni, sebenarnya dia kebelakangan ni, terlalu rindu rumah, family, dan kawan-kawan. dan dia sedikit rasa terpenjara bila disini. dan dia selalu sedapkan hati, ‘tak apa huda, setahun jee dekat sini! nanti fly, InsyaAllah’ mohon doakan :D bukan untuk dia je, tapi untuk semua sahabat di sini. dan bila fikir setahun je lagi yang dah tolak 4 bulan, dia rasa lega. hoyyeaah. maaf Penang, hati dia bukan tak betah di sini, cuma err hati dia tertinggal di ‘sana’,‘sana’, dan ‘sana’ juga. tu je. eh jauh jugak lari topik kan. astaghfirullah, sekian, assalamualaikum :)

*err,apa kena ni. dia sekarang rajin tak bertempat, makin nak exam makin tak kena rajin membaca. dush, orang sibuk baca buku, dia sibuk baca artikel blog, sibuk beli dan baca artikel di majalah. huh, dia rasa disamping membaca buku biasa untuk akal, dia mahu juga baca buku untuk ‘jiwa’ dan ‘hati’. hihi, kena jugaklah dengan tempat kot. hollah.

5 comments:

sairisya said...

Saya suka ini ! Heeeeee ;D Haih orang tu duduk Penang pun dah jarang n payah nak jumpa, apatah lagi nanti bila dah fly pergi Ireland. Sedih la saya cemniiiii ;(

Hamba-Mu said...

IsyaAllah, dipermudahkn.

nnt dkat negara orang lain, tk lah lupa siapkita yang sebenar nya. buat kita selalu muhasabah. =)

shakira suhaimi said...

insyaAllah huda, we will make it :)

munqiza naqhiya said...

sama gentar.. sama takut.. tp usaha dan doa, insyaAllah kita boleh.. tp jgn mengalah sebelum berusaha.. saya juga dilanda rasa rindu.. tp kena tabahkan hati. kita fight sama2 la.. :)

KhalilahAlhudaKamilen said...

>sairisya
eh suka pulak. haha
jauh dimata dekat dihati <3
kan saya dah pass angin rindu kat awak, kat mana2 ada saya. ngee~!
uhuk

>Hamba-Mu
InsyaAllah, amin
thanks!

>shakira
InsyaAllah~! ;D

>munqiza
InsyaAllah, kita fight sama2, weee :)