Pages

Sunday, November 13, 2011

duit haram

alhamdulillah, dia baru selesai baca buku ‘nota hati seorang lelaki’ karya Pahrol Mohd Juoi. tajuknya buat orang macam erk, apasal dia baca buku macam ni. dengan itu dia dah tahu hati seorang lelaki. haha. tipu! Heh, bukannya apa pun. tajuk je ‘seram’. hihi. tak sampai sehari dah habis baca. tak tebal mana pun, 200 mukasurat lebih. kesuluruhannya buku yang baik. banyak benda boleh belajar dan membuka minda. thanks hazrati bagi pinjam :D

biar bermanfaat sikit, jadi post ni, ulas sikit je pasal buku tu. satu pointnya je lah, olahan dari dia. sesuatu yang tak ramai orang sedar lah kot.

duit haram.

orang kalau boleh mana nak makan duit haram. beli makanan pakai duit haram, nanti effect diri sendiri dan ahli keluarga semua. makanan juga membentuk peribadi. Jadi, sumber dan ke’halal’annnya kena jaga. no kompromi.

mungkin secara umum orang nampak duit haram datang daripada hasil curi, rasuah, riba dan lain-lain. tapi ada satu lagi yang orang terlupa. kau orang juga kan? mungkin kau juga lupa. duit haram boleh datang juga dari aktiviti curi masa. hekelleh?

explain please. ok, sepatutnya kena kerja 8 jam, tapi kerja curi masa. kadang-kadang masuk lambat, balik awal pula. ngongekngongek buat kerja. culas. tapi dapat gaji full. tak deserve kan? duit gaji dapat, beli makanan buat biaya keluarga dan anak-anak, tengok-tengok anak degil, hati keras. mungkin sebab parents nya curi masa bila bekerja. diri sendiri pula malas buat ibadah. sebab duit ‘haram’. nampak effect dia. logik kan? angguk jelah.

itu untuk orang yang dah bekerja, aku student, tak terbabit. ewah ewah eh jap, kau student dapat biasiswa kan? takpun duit mak bapak. apa erti dapat biasiswa? itu tandanya ada amanah yang sangat berat dipikul. duit rakyat. bayangkan rakyat macam petani hempas pulas, bayar cukai, buat biaya kau. duit tu buat belajar betul-betul, guna baik-baik. berbakti balik pada negara. tapi kau belajar pulak malas-malas, duit guna buat berjoli sana-sini. *pedih* layak ke buat duit tu macam tu? menyalahgunakan hak orang lain, tak malu. patutla belajar susah nak masuk, ibadah malas, bangga diri je lebih. cemerlang pun tak bermakna. hahaha,baru padan muka. tak lawak huda, tak lawak.

nampak tak kesan dia. halus sangat, tu yang kadang-kadang tak sedar. sekarang kalau dah sedar, jangan curi-curi masa. susah tu memangla, tapi kena usaha juga untuk berubah.

patutla muslim sejati belajar dan kerja sungguh-sungguh, dapat duit halal, makanan berkat, anak soleh,hidup berkat. ibadah tak berat nak buat. tu lah mungkin salah satu rahsianya! oh. oh je solve nothing,kena start sedar dan berubah. sama-sama la dengan dia pun =_=’

nak curi masa lagi? duit haram.euww yucks. haram sama macam… ..samak! samak! eh, astaghfirullah, sekian assalamualaikum :)

No comments: