Pages

Saturday, November 26, 2011

tipula

tipulah kalau cakap bila orang berniat lurus, sampai akhir dia akan berniat lurus.syaitan kan ada ni haa sana sini situ sinun nak sesatkan manusia sampai kiamat..

mula-mula dia masuk sini [sana: aucms], bila dengar motivasi Prof Dr. Muhaya cakap : ‘No Competition in study, ONLY Cooperation’, okay terus jadikan guideline. classmates, satu batch, satu program, agak-agaknya 95% kot semua budak straight A’s. straight A+ pun bersusun. kat sini [again : sana] orang kata budak pre-med cream of the cream. * ni bukan nak peghasan. tak suka pun. sikit sebanyak rasa macam ter’himpit’ sikitlah.

tapi selalu ingatkan diri sedapkan hati, cool lahh semua orang sama. Belajar kerana Allah. dia memang tak nak kesah pasal orang lain. err maksudnya lebih kesahkan diri sendiri la. kalau dapat markah quiz ke test ke tak nak lah sebok-sebok nak tahu semua orang punya. lagila apahal nak compare-compare kan markah. cermin diri cukup. tapi housemate punya hal, kena ambil tahu, selak sikit lah kain diorang. ops, ok tutup balik.

kalau quiz ke, test ke cuba dapatkan atleast A-. hmm, markah tak kesahla. gred cukup. takut nanti tak bersyukur pulak. tapi tulah, syukur tu tak semudah nak cakap. bila kena batang hidung baru tahu, tak sedar nak bersyukur. yelaa, tipula dia cakap dia tak pernah rasa macam tu.

sem lepas markah quiz [quiz je pun, tahu tak], alhamdulillah dapat A, tapi nak down jugak sebab markah tak setinggi orang lain. sem ni, cis, perasaan tu bersisa lagi sikit. bukan down, tapi macam envy sikit tengok orang lain. quiz microb hari tu, dia ada salah satu soalan, satu je pun beza dan quiz je pun, tu pun boleh nak jeles tengok orang fullmark. camni la spesis orang tak sedar dia tak bersyukur. astaghfirullah. bila balik rumah cerita dekat husna, dia memang macam nak bagi pelempang free melayang sampai kutub selatan. terus tak jadi nak cerita dekat abi umi.

tipulah kalau cakap, niat lurus kita tu tak boleh terbengkok atau tersasar. tak ada jaminan. tak kesahla buat apa pun. percayala. contoh :

dah set alarm memang awal la bangun pagi nak qiyam, masa semua tidur. pergi tandas, terperasan pulak roommate terjaga. dah timbul rasa terbangga sekejap nak qiyam.

bila nak sedekah, okay memang niat nak sedekah nyorok-nyorok. tapi tiba-tiba eh ada orang nampak, ceh terasa jap jadi orang pemurah.

see, ingat senang nak jaga hati. syaitan tu lagi bijak. 1 cara tak jadi, mereka ada lagi berjuta-juta cara nak gagalkan niat manusia sehingga sesuatu benda baik tu jadi tak ikhlas dan sia-sia. sia-sia tahu tak?! eh, emo pulok.

tulah pentingnya sentiasa tajdid : perbaharui niat. dan jaga hati. tu je point, JAGA HATI, kekalkan momentum ikhlas buat sesuatu kerana Allah dari awal sampai selesai. ergh, tiba-tiba membebel tengah malam ala-ala nak sedapkan hati. let gone be bygone. chill. oklah baik buat air liur basi. chow, astaghfirullah, sekian assalamualaikum.

tsscamnilah orang sempat lagi bergambar masa tunggu bas. mereka : supercool Open-mouthed smile

2 comments:

Ujer said...

good one! yup, why bother tengok markah orang lain? kita tengok limit kita kat mana,pastu improve. and btw,

it is creme de la creme. :)

KhalilahAlhudaKamilen said...

thanks.
yup, true.
ok, nak juga yang french punya =_='