Pages

Tuesday, December 27, 2011

Twins Of Faith

Alhamdulillah, thummalhamdulillah. thanks Allah for gave me the opportunity to attend such a wonderful event. the event was super duper yummy yum I tell u. ahaks :)P1010217okay, sebelum lebih ramai tertanya-tanya apa tu twins of faith sambil kerut dahi, Twins Of Faith tu, di sebalik nama event tu sendiri adalah : Ilmu dan Amal. wah, macam senang je, tapi tak semudah tu tau. minta maaf awal-awal bahasa bercampur baur ;'(

hari pertama : 24 Disember

P1010173P1010187

datang sekali dengan umi, hazrat, didi dan anis.sampai-sampai je marilah beratur mendaftarkan diri. dan sebab datang lambat sikit, sampai-sampai je dah nak start talk. first talk daripada Sheikh Yahya Ibrahim : You are the best Nation.


P1010177he talked about Amar Ma’ruf nahi munkar, and he was emphasized about ilmu and amal. ‘iman in the heart is easy to talk but very difficult to put into practice’ how true it is..huh.

okay, memang tak dapat nak explain panjang-panjang la pasal setiap pengisian. so buat point sikit je dulu. InsyaAllah, kalau berkesempatan, saya explain panjang lebar dekat post lain la –_-

lepas tu talk daripada Seikh Alaa ElSayed : The building blocks. P1010178Again, he also stressed about Ilmu and Amal. he said, first step to build this nation is by choosing the right spouse. ops. berbaris-baris la kriteria yang disenaraikan. lepas tu kena jadi Qudwah kat anak-anak.. pilihkan kawan yang baik untuk dan macam-macam lagi lah. antara kata-kata beliau :

‘Whatever Allah gives you, use it for the sake of Allah! whatever we give for the sake of Allah is not a sacrifice, it in an investment for akhirah. Never think you’re NOBODY, wallahi, you’re SOMEBODY. think positive, and remember, you’re the nation builder’P1010211lepas tu ada hiburan sikit la. daripada Mu’adz Dzulkefly & Shinji Moriwaki. boleh la. selama ni ingat suara lelaki melayu yang sedap Anuar Zain je, Mu’adz pun memang boleh tahanla. hohoho.

lepas break zzohor dan lunch semua sambung dengan slot Ust Zaharuddin : Modern Economics vs Sacred Principle. tak dapat nak komen panjang sebab saya keluar masa ni. panggilan kecemasan. masuk balik dah nak habis dah –_-‘P1010189next sambung dengan tajuk I’m Muslim & I’m Proud : Sheikh Navaid Aziz. tak tahu nak cakap macam mana, memang best dan menusuk la. again, he had emphasized about Ilmu and Amal… we must have strong relationship with Allah, do everything with ikhsan and we must love among muslims. yang ni penting :P1010190‘ yesterday, I was clever. so I thought I want to change the world. today, I’m wise, so I had decided to change myself’ – oh, lets change ourselves!

P1010201P1010204

habis tu pergila workshop : Challenges of working Mom by Raya Shokatfard. ceh, nak jugak menyempit dengar. semua macam ibu-ibu belaka je. okay, prepare dan tambahkan ilmu apa salahnya :P apapun kalau boleh saya still nak jadi suri rumah sepenuh masa. ceh. ayat ni saya suka ‘ treat you husband like a king, he’ll treat you like a queen’ wallawehh.

lepas tu ada selingan hiburan daripada Boona Mohammed. supercool :D

sambung pula lagi dengan For His Sake Alone! : Sheikh Yahya Ibrahim. dia memang tekankan pasal sincerity. we must desire Allah, must seek to be near with Him and ask for it! sincere require work and takes effort. Allah will help you to sincere if you’re really sincere. tu point je. ada juga selingan cerita, tapi erm tahu-tahu jelah. tak kan nak cerita dekat sini.

malam ada lecture pasal Cultural Islam or Islamic culture : Dr Bilal Philips dan One Faith, One Family : Sheikh Hussein yee.

P1010221P1010223

‘cultural Islam can be inherited but Islamic culture can’t’ – for you to think about. hehe

‘ nothing can unite people, except religion. I.S.L.A.M : I Shall Love All Mankind’ – kan indah macam tu :)

malam penutup sambung dengan selingan hiburan daripada Muslim Belal & Abdullah Rolle. supercool jugak! kiri Boonaa, kanan Muslim Belal. gambar Abdullah Rolle tak sempat tangkap, bateri habis :[

P1010180P1010225

sekian untuk laporan hari pertama, siapa yang bising suruh saya update, so inilah dia. hari kedua punya akan datang, InsyaAllah. astaghfirullah, sekian Assalamualaikum.

Tuesday, December 20, 2011

memaknakan hidup

kadang-kadang bila kita tengok orang pulun study 24/7, nampak stress sangat..kita jadi kasihan.

kadang-kadang juga, bila kita tengok orang layan movie, drama sampai lewat malam,kita jadi kasihan.

kadang-kadang bila kita tengok orang kaya sibuk kumpul harta benda,kita jadi kesian juga.
solat jadikan adat, Qur'an selak bila sempat atau teringat.

ini kah erti hidup? inikah caranya mewarnai anugerah hidup yang Allah beri yang entah bila pula kita akan kembali..

lantas ada manusia dalam dunia ni, yang cuba mencari keseimbangan dalam hidup. saat orang ramai tidur, mereka bangun gagahkan diri. solat dhuha berkejar-kejar dalam renggang waktu kelas, rawatib buat hari-hari. Qur'an baca-hari-hari.

tapi kadang-kadang golongan seperti mereka ini kecewa. kecewa kerana kadang-kadang hidup mereka tak seindah orang lain.

' Aku buat perkara sunat semua, kebajikan, tapi orang yang tak buat, lebih score daripada aku. orang yang tak buat lebih cepat naik pangkat daripada aku, lebih disukai orang ramai daripada aku'

sampai juga kadang-kadang kekecewaan mereka melemahkan mereka dalam beramal. nau'zubillah.

jadi adakah sebenarnya kita beramal untuk Allah mengabulkan pula segala keinginan kita? untuk Allah menjawab segala doa' kita? untuk Allah memberikan kelebihan duniawi lebih daripada orang lain kepada kita?

layakkah kita meminta balasan sedemikian rupa? sedangkan Allah mencipta kita sebaik-baik kejadian, memberikan rezeki sehingga kita hidup hari ini, menganugerahi kita keluarga dan rakan-rakan yang baik, memberi kita nafas hari-hari secara percuma, mengampunkan dosa-dosa kita saat kita meminta dah terlalu banyaaaaaaaaaaaaak lagi yang Allah beri lagi kepada kita, kita masih lagi merasakan kita perlu dipenuhi segala keinginannya? eh, layakkah kita? anak raja mana kita ni?

jadi sebenarnya untuk apa kita berbuat amal kebaikan semua itu? saja-saja? oh tidak.

kita buat semua tu untuk lebih memaknakan hidup kita. dan jauh daripada itu.. 'to please the GOD'. untuk mengabdikan diri dan bersyukur kepada Allah. dan perlu kita sedar amalan kita walaupun sebanyak mana sekalipun, bukanlah memberi manfaat kepada Allah, dan sesikit mana pun tidak memudaratkan Allah! jadi siapakah sebenarnya yang rugi jika buat/ tak? hmm,kitalah..

hidup yang penuh mencabar ini, adalah lebih bermakna dengan sentiasa mengingati Allah. dan lebih bermakna bila kita sedar kita ni pengembara sahaja. kunci memasuki syurga kekal abadi adalah hanya dengan meraih rahmat Allah. itu sahaja.

teruslah beramal tanpa kecewa atau untuk berbangga.. kerana Allah melihat dan menilai segala usaha kita. teruslah memaknakan hidup ini!

bila kita berdoa, kita mengharap kepada Allah. kerana kita ini lemah tanpa Dia. dan bila kita beribadah, kita beribadah semata-mata kerana Allah, kerana kita ini bukan siapa-siapa tanpa Dia. Astaghfirullah, sekian Assalamualaikum.

*huda,cepat bersiap pergi kelas! okay daaaa. sempat lagi -_-

Friday, December 16, 2011

I-medik

*disebabkan ada sedikit feedback yang kurang enak bila menggunakan ‘dia’ maka ianya akan digantikan dengan ‘saya’ semula. ahhaa mind you ;P

alhamdulillah semalam saya berkesempatan mendengar satu ceramah bertajuk ‘kesedaran Islam dalam perubatan dan kesihatan’ oleh Dr. Zulkifli Yusof, anjuran I-medik ; nak tahu lebih lanjut klik sini. pengisian mungkin nampak simple tapi macam rugi pula kan kalau tak share, so khas untuk mereka yang terlibat dalam medical sciences, dan umum untuk semua, kita share lah. sharing is caring :)

pengisian mula-mula dibuka dengan memperkenalkan saintis-saintis Islam yang terulung macam Al-Zahrawi, Ibnu Sina, Al-Razi, Ibnu Al-nafs, Al-Farabi, dan Al-Ghazali. woah..rasa macam malu dan kerdil sangat pun ada la juga. setakat basic microbiology pun dah ‘mak aih banyak nya nak hafal’, apalah sangat dibandingkan dengan mereka.mereka bukan sahaja mengusai bidang perubatan, tapi lain-lain juga.

bila saya berkira-kira apa ya bidang yang saya nak kuasai juga, hmm entah, kalau ikut minat, saya suka bidang sastera, penulisan etc. hoho. agama dan undang-undang dan physic juga. tang celah mana nak selit tumpu bidang lain memang kena betul-betulla pandai urus masa kan, kang yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran, nau’azubillah :/

bagi memudahkan urusan dan menjimatkan masa, sebab saya kurang rajin saya buat point je lah isi pengisian. nanti 2 jam pulak nak baca satu artikel ni. susah juga –_-'

kualiti saintis terulung Islam, antaranya yang boleh dicontohi dan ambil iktibar;

  • pengetahuan mendalam dalam bidang mereka
  • menghasilkan penemuan baru dan karya agung
  • kuasai pelbagai ilmu (!)
  • tidak jemu belajar
  • menyebarkan ilmu kepada masyarakat
  • mengamalkan etika yang tinggi
  • kuasai asas ilmu syarak yang kuat
  • komited terhadap suruhan agama

er ha okay nampak sangat teorikal kan. next point, InsyaAllah praktikal.

Ciri-ciri yang diperlukan pengamal perubatan masa kini

  1. Membetulkan niat. sebagai pengikat amal. nampak simple, tapi kesannya sangat besar. kena clearkan betul-betul, supaya mampu bertahan hingga ke akhirnya. bila ditanya kenapa duduk bidang ni, lepas ni dah tak perlu nak terkebil-kebil buat muka comel. kalau tanya saya kenapa memilih duduk bidang ni, yang tak pernah pun saya cita-cita kan, jawapannya kena buat post lain lah. teeet :D
  2. Aqidah yang mantap : I’tikad bahawa yang menyembuhkan adalah Allah. dan juga mempraktikkan konsep Tawakkal.
  3. Bekerja adalah ibadah dan kemuliaan. tak kisahlah sejauh mana bidang medik ini dimomok-momokkan sebagai satu bidang yang ‘tak ada life’ ataupun tough ke, tapi selagi mana kita menjadikannya ibadah, pahala akan berterusan. dan ya, hari-hari (nanti) jika diniatkan untuk menziarahi pesakit, kita telah melaksanakan hak seorang muslim dan mengikuti sunnah yang amat digalakkan, adakah itu satu kerugian?
  4. Berakhlak mulia. bukan masanya nak berlagak hebat atau menyombongkan diri. setiap orang perlu dihormati, cakap lembut dan sopan, kawal emosi etc.
  5. tunaikan kewajipan dengan cara yang paling sempurna. tahu ihsan? excellence? haa itulah dia ;)
  6. jadi contoh tauladan kepada pesakit dan orang lain. tahu tak yang 15-20% doktor di Malaysia merokok? makhluk macam ni kita nak kata apa? hmm, tak semestinya spesifik untuk kesihatan je kena jadi tauladan tapi umum lah.
  7. mahir dalam hukum fikah/fiqh. macam mana kalau operate masa bulan puasa? doktor terlajak waktu solat? ubat unsur babi? hah, camtulah contoh yang kita kena tahu sebagai ilmu dan untuk amal. kalau pesakit tanya,tahu tak nak jawab macam mana?
  8. jaga ibadah : khusus SOLAT [wajib dan sunat]. kalau buat kajian, agak-agaknya sampai separuh tak doktor dekat malaysia ni solat penuh sehari semalam? siapa rajin, haa bolehla buat bancian semua.
  9. follow up hal bidang perubatan terkini. nak tak nak, sekarang kita kena menguasai ilmu daripada barat dan perlu belajar daripada mereka, sebab setakat ni mereka yang kuasai.
  10. merendah diri dan mengharap kepada Allah. sangat straight, tak perlu explanation rasanya.

dan lastly, apa yang perlu ada dalam diri kita, untuk julang balik tamadun islam yang hebat dari segi keilmuannya adalah..(point lagi)

  • BERCITA-CITA TINGGI: aim jadi specialist atau professor. bukan doktor-doktor biasa. oh ya, aim for the stars! or maybe u’ll reach the sky :) setakat ni saya masih lagi stick untuk memilih bidang peadiatric : pakar kanak-kanak. Wallhua’lam, manala tahu nanti nak tukar fikiran ke, tak berani cakap.
  • KEAZAMAN YANG BERPANJANGAN: jangan mudah give up, jatuh bangun tu biasalah. keep on moving! try and fail, but don’t fail to try.
  • KEKUATAN MENTAL
  • KEKUATAN ROHANI

dan tips berguna daripada Dr Zulkifli untuk bakal/ budak medik, ‘takda benda last minute. kalau nak last minit, jangan pilih bidang ni.’ terasa eden. huh. okay, tu je rasanya. kata imam Syafie ;

‘aku tidak tahu satu yang lebih mulia daripada ilmu Halal & Haram, selain ilmu perubatan, tetapi ahli kitab telah mendahului kita dengan menguasainya’

usaha ! perbanyakkanlah senyum..astaghfirullah, sekian assalamualaikum :)

Tuesday, December 13, 2011

alahai

bismillah

son goku : atuk, saya sedih sikitla tok. result saya hari tu kurang memberangsangkan. hehe. tapi alhamdulillah, okay lagi. still lepas lagi nak menunaikan misi.

datuk kame : result tu okay jee. apa masalahnya?

son goku : entah tok, mula-mula dah okay, tapi bila tengok orang lain, rasa tak okay pula..

datuk kame : dah sejak bila pula nak kena compare dengan orang lain? beat diri sendiri, tengok orang lain buat apa. bersyukurlah, ada lagi yang kurang bernasib baik daripada kamu tahu tak? dan bila orang tu dapat berada di tempat kamu sekarang, pasti dia akan bersyukur. dan, ada juga yang kurang bernasib baik dari kamu, tapi hidup dia lagi bahagia daripada kamu. bersyukur dan cuba fikir. tak rugi ke kamu?

son goku : hmm, betul jugak tok. saya bersyukur, tapi...

datuk kame : dah dah dah. tak ada tapi-tapi. tapi-tapi tu hanya mengurangkan rasa syukur. orang muda selalu macamni. (erk!) entah apa dia risau pun atuk tak faham. ini ujian kamu goku, ujian berat ke ringan ke setimpal dengan orangnya. Allah pilih kamu sebab belum tentu orang lain sekuat kamu. jangan salahkan diri sendiri, orang lain, mahupun keadaan. Allah mungkin tunda kejayaan kamu untuk masa akan datang. kamu kan banyak sangat main, ni peringatan ni, biar tak leka. haha, biar terhantuk sikit

son goku : haha, sempat lagi tok. yelah tok, betul-betul.

datuk kame : satu lagi goku, kamu kena ingat, Allah menjadikan setiap orang tu berbeza-beza. kamu kena percaya tu. sejak bila pula semua dijadikan atas kelebihan yang sama? untuk mendapat hasil yang sama? semua ni ada hikmahnya. tak yakin ke?

son goku : InsyaAllah, yakin tok, terima kasih banyak-banyak.

datuk kame : last goku, kadang-kadang kita ni terlalu buang masa berfikir benda yang lepas. kamu jangan lupa fokus kamu goku, kamu hanya perlu melepasi syarat yang ditetapkan. tak kesah kamu lepas perfect atau tidak.. nanti semua dilihat sama. kamu tahu tak, nanti bila kamu dapat menyelesaikan misi kamu mengumpul kesemua 7 bola ajaib, tak adanya orang nak nilai pencapaian kamu tahap yang macam mana dulu. sama ada kamu gagal atau berjaya je. tu je.

son goku : haaa betul-betul

datuk kame : hah, tapi bukan bermakna kamu boleh culas, peluang akan datang kena rebut. dan kita kena sentiasa usaha juga untuk menjadi yang terbaik. yang penting kamu jangan lupa yang kamu kena 'kembali' nanti..nilaian yang jauh lebih besar

son goku : kembali?? oh haaa, okay tok. faham-faham

datuk kame : dah apa lagi, duduk tercegat dekat situ. muhasabah dan beramallah! heishh.

son goku : ha, okay tok. arigato

datuk kame : Allah tengok usaha, manusia yang selalu tengok hasil. istighfar dan tahmid banyak-banyak. chill~

astaghfirullah, sekian assalamualaikum.
kredit to abiumi, syifa' dan Anis Farhanah :)

Thursday, December 8, 2011

baca je?

naruto : heh bro, aku tengok kau rajin baca Qur’an. hari-harilah aku tengok. kenapa sebenarnya kau baca Qur’an?

sasuke : ? aku baca Qur’an simple je. sebab nak dapat banyak pahala la.

naruto : woaah. tu  je? setiap hari berapa banyak muka surat kau baca?

sasuke : apahal kau tanya pulak ni?

naruto : nak tahu jugak la kan, berapa banyak pahal kau dapat. kalau nak banyak pahala, aku baca je surah Al-Ikhlas 3 kali dah sama macam khatam 1 Qur’an.smart tak aku? buat apa susah-susah macam kau nak baca banyak-banyak?

sasuke : huh o_0? yelaa.. apa kau cuba sampaikan?

naruto : tak dapat tangkap lagi ke? ingatkan dah cukup power?  eh ops, sory bro. hihi

sasuke : kau memang sentiasa pedas macam dulu kan –_-'’

naruto : Haha. no komen. Al-Qur’an tu diturunkan bukan setakat untuk kau, aku dan orang lain baca untuk dapat pahala je. kalau setakat tu, ada surah al-ikhlas je cukuplah. tapi kenapa nak juga ada 114 surah? Al-Qur’an tu untuk kita faham, hayati, ambil pengajaran dan amalkan, tahu tak..

sasuke : Ahhaa, got it. selalu je dengar dan tahu kena faham dan hayati Al-Qur’an ni.

naruto : Aku tahu kau tahu.. tapi tulah kau, dengar je banyak, amal ciput je. kan? eh bro, ko dah habis study nota teknik bayangan dah?

sasuke : apasal kau tanya? 3 kali dah aku habis baca, siap practice beb.

naruto : wahh, terbaik la kau. eh, hari ni pulak berapa ayat dah kau tadabbur ? *angkat kening*

sasuke : errr… haha. Kau memang raja cili ah!

naruto : well, haha. chill~

astaghfirullah, sekian assalamualaikum :)

Tuesday, December 6, 2011

berubah la

domo mula panas hati dengan angry bird. tapi kena tahan marah. Rasulullah kata orang kuat orang yang boleh tahan marah :D

domo : kau ni bila nak berubah, semua dah besar kan. pandai-pandaila fikir. takkan semua benda nak disuruh.takkan masa tak reti nak urus. ish perangai..

angry bird : kau susah apahal? jaga tepi kain sendiri sudahla

domo : aku susah hati sebab aku sayangkan kau.

angry bird : blah la dengan sayang kau. aku memang dah lama dah macam ni.. susah.

domo : dah tu kau dah 18 tahun. takkan nak tunggu 18 tahun lagi baru nak berubah?

angry bird : haah, memang pun (muka selamba)

domo dah makin panas hati. tapi kena kawal lagi

domo : tak semua benda kena macam tu, takkan sebab dah memang dari dulu macam tu, so itulah alasan tak payah nak berubah. come on la. kecil dulu main anak patung, main card pokemon, eh bila besar tahu pulak tak nak main. macam tu lah dengan perangai, spesifik perangai huduh le..

angry bird : hoi apa ni, tak ada kaitan. bab mainan memang la. kau ni apasal

domo : jadi apa bezanya? perubahan tu perlu atas kesedaran dan keadaan kan. sama la sekarang

angry bird : apa yang sama nya. aku tak perlukan perubahan sekarang. tak effect

domo : ada bezanya, dulu-dulu mak bapak kau tanggung dosa, dah lama dulu dan sekarang kau tanggunglah sendiri.

angry bird : tak ada kaitan. okay, so what? biarlah aku tanggung sendiri, aku tak kacau kau

domo : dah la malas aku nak bertekak, kalau kau PASTI kau akan hidup besok, kau teruskan lah perangai kau ni.

domo berlalu pergi

monolog angry bird : ahh pasti ke aku hidup esok? masihkah ada ruang...

change now or u'll never get the chance.

astaghfirullah, sekian assalamualaikum.