Pages

Tuesday, December 13, 2011

alahai

bismillah

son goku : atuk, saya sedih sikitla tok. result saya hari tu kurang memberangsangkan. hehe. tapi alhamdulillah, okay lagi. still lepas lagi nak menunaikan misi.

datuk kame : result tu okay jee. apa masalahnya?

son goku : entah tok, mula-mula dah okay, tapi bila tengok orang lain, rasa tak okay pula..

datuk kame : dah sejak bila pula nak kena compare dengan orang lain? beat diri sendiri, tengok orang lain buat apa. bersyukurlah, ada lagi yang kurang bernasib baik daripada kamu tahu tak? dan bila orang tu dapat berada di tempat kamu sekarang, pasti dia akan bersyukur. dan, ada juga yang kurang bernasib baik dari kamu, tapi hidup dia lagi bahagia daripada kamu. bersyukur dan cuba fikir. tak rugi ke kamu?

son goku : hmm, betul jugak tok. saya bersyukur, tapi...

datuk kame : dah dah dah. tak ada tapi-tapi. tapi-tapi tu hanya mengurangkan rasa syukur. orang muda selalu macamni. (erk!) entah apa dia risau pun atuk tak faham. ini ujian kamu goku, ujian berat ke ringan ke setimpal dengan orangnya. Allah pilih kamu sebab belum tentu orang lain sekuat kamu. jangan salahkan diri sendiri, orang lain, mahupun keadaan. Allah mungkin tunda kejayaan kamu untuk masa akan datang. kamu kan banyak sangat main, ni peringatan ni, biar tak leka. haha, biar terhantuk sikit

son goku : haha, sempat lagi tok. yelah tok, betul-betul.

datuk kame : satu lagi goku, kamu kena ingat, Allah menjadikan setiap orang tu berbeza-beza. kamu kena percaya tu. sejak bila pula semua dijadikan atas kelebihan yang sama? untuk mendapat hasil yang sama? semua ni ada hikmahnya. tak yakin ke?

son goku : InsyaAllah, yakin tok, terima kasih banyak-banyak.

datuk kame : last goku, kadang-kadang kita ni terlalu buang masa berfikir benda yang lepas. kamu jangan lupa fokus kamu goku, kamu hanya perlu melepasi syarat yang ditetapkan. tak kesah kamu lepas perfect atau tidak.. nanti semua dilihat sama. kamu tahu tak, nanti bila kamu dapat menyelesaikan misi kamu mengumpul kesemua 7 bola ajaib, tak adanya orang nak nilai pencapaian kamu tahap yang macam mana dulu. sama ada kamu gagal atau berjaya je. tu je.

son goku : haaa betul-betul

datuk kame : hah, tapi bukan bermakna kamu boleh culas, peluang akan datang kena rebut. dan kita kena sentiasa usaha juga untuk menjadi yang terbaik. yang penting kamu jangan lupa yang kamu kena 'kembali' nanti..nilaian yang jauh lebih besar

son goku : kembali?? oh haaa, okay tok. faham-faham

datuk kame : dah apa lagi, duduk tercegat dekat situ. muhasabah dan beramallah! heishh.

son goku : ha, okay tok. arigato

datuk kame : Allah tengok usaha, manusia yang selalu tengok hasil. istighfar dan tahmid banyak-banyak. chill~

astaghfirullah, sekian assalamualaikum.
kredit to abiumi, syifa' dan Anis Farhanah :)

4 comments:

munqiza naqhiya said...

kita semua akhirnya akan dilihat sama. :')
semoga kita sama2 tabah mengahadapi.

KhalilahAlhudaKamilen said...

wah mun :]
cool and chillax je. hoho~

syifa' kamarudin said...

son goku & datuknye? hoho

KhalilahAlhudaKamilen said...

HAHAHA