Pages

Thursday, December 8, 2011

baca je?

naruto : heh bro, aku tengok kau rajin baca Qur’an. hari-harilah aku tengok. kenapa sebenarnya kau baca Qur’an?

sasuke : ? aku baca Qur’an simple je. sebab nak dapat banyak pahala la.

naruto : woaah. tu  je? setiap hari berapa banyak muka surat kau baca?

sasuke : apahal kau tanya pulak ni?

naruto : nak tahu jugak la kan, berapa banyak pahal kau dapat. kalau nak banyak pahala, aku baca je surah Al-Ikhlas 3 kali dah sama macam khatam 1 Qur’an.smart tak aku? buat apa susah-susah macam kau nak baca banyak-banyak?

sasuke : huh o_0? yelaa.. apa kau cuba sampaikan?

naruto : tak dapat tangkap lagi ke? ingatkan dah cukup power?  eh ops, sory bro. hihi

sasuke : kau memang sentiasa pedas macam dulu kan –_-'’

naruto : Haha. no komen. Al-Qur’an tu diturunkan bukan setakat untuk kau, aku dan orang lain baca untuk dapat pahala je. kalau setakat tu, ada surah al-ikhlas je cukuplah. tapi kenapa nak juga ada 114 surah? Al-Qur’an tu untuk kita faham, hayati, ambil pengajaran dan amalkan, tahu tak..

sasuke : Ahhaa, got it. selalu je dengar dan tahu kena faham dan hayati Al-Qur’an ni.

naruto : Aku tahu kau tahu.. tapi tulah kau, dengar je banyak, amal ciput je. kan? eh bro, ko dah habis study nota teknik bayangan dah?

sasuke : apasal kau tanya? 3 kali dah aku habis baca, siap practice beb.

naruto : wahh, terbaik la kau. eh, hari ni pulak berapa ayat dah kau tadabbur ? *angkat kening*

sasuke : errr… haha. Kau memang raja cili ah!

naruto : well, haha. chill~

astaghfirullah, sekian assalamualaikum :)

4 comments:

Isyraf Imrani said...

pergh, makin menarik tulisan kat blog ni :)

apa-pun syukran jazilan atas peringatan. tadabbur tadabbur

KhalilahAlhudaKamilen said...

alhamdulillah,
ye, peringatan untuk diri sendiri juga.
tadabbur2~

Hamba-Mu said...

orang yangg memahami lebih baik daripada orang yang mengatahui. =)

terasa bila baca post ni. hehe

KhalilahAlhudaKamilen said...

betul sgt..
alhamdulillah, semoga bermanfaat