Pages

Friday, December 16, 2011

I-medik

*disebabkan ada sedikit feedback yang kurang enak bila menggunakan ‘dia’ maka ianya akan digantikan dengan ‘saya’ semula. ahhaa mind you ;P

alhamdulillah semalam saya berkesempatan mendengar satu ceramah bertajuk ‘kesedaran Islam dalam perubatan dan kesihatan’ oleh Dr. Zulkifli Yusof, anjuran I-medik ; nak tahu lebih lanjut klik sini. pengisian mungkin nampak simple tapi macam rugi pula kan kalau tak share, so khas untuk mereka yang terlibat dalam medical sciences, dan umum untuk semua, kita share lah. sharing is caring :)

pengisian mula-mula dibuka dengan memperkenalkan saintis-saintis Islam yang terulung macam Al-Zahrawi, Ibnu Sina, Al-Razi, Ibnu Al-nafs, Al-Farabi, dan Al-Ghazali. woah..rasa macam malu dan kerdil sangat pun ada la juga. setakat basic microbiology pun dah ‘mak aih banyak nya nak hafal’, apalah sangat dibandingkan dengan mereka.mereka bukan sahaja mengusai bidang perubatan, tapi lain-lain juga.

bila saya berkira-kira apa ya bidang yang saya nak kuasai juga, hmm entah, kalau ikut minat, saya suka bidang sastera, penulisan etc. hoho. agama dan undang-undang dan physic juga. tang celah mana nak selit tumpu bidang lain memang kena betul-betulla pandai urus masa kan, kang yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran, nau’azubillah :/

bagi memudahkan urusan dan menjimatkan masa, sebab saya kurang rajin saya buat point je lah isi pengisian. nanti 2 jam pulak nak baca satu artikel ni. susah juga –_-'

kualiti saintis terulung Islam, antaranya yang boleh dicontohi dan ambil iktibar;

  • pengetahuan mendalam dalam bidang mereka
  • menghasilkan penemuan baru dan karya agung
  • kuasai pelbagai ilmu (!)
  • tidak jemu belajar
  • menyebarkan ilmu kepada masyarakat
  • mengamalkan etika yang tinggi
  • kuasai asas ilmu syarak yang kuat
  • komited terhadap suruhan agama

er ha okay nampak sangat teorikal kan. next point, InsyaAllah praktikal.

Ciri-ciri yang diperlukan pengamal perubatan masa kini

  1. Membetulkan niat. sebagai pengikat amal. nampak simple, tapi kesannya sangat besar. kena clearkan betul-betul, supaya mampu bertahan hingga ke akhirnya. bila ditanya kenapa duduk bidang ni, lepas ni dah tak perlu nak terkebil-kebil buat muka comel. kalau tanya saya kenapa memilih duduk bidang ni, yang tak pernah pun saya cita-cita kan, jawapannya kena buat post lain lah. teeet :D
  2. Aqidah yang mantap : I’tikad bahawa yang menyembuhkan adalah Allah. dan juga mempraktikkan konsep Tawakkal.
  3. Bekerja adalah ibadah dan kemuliaan. tak kisahlah sejauh mana bidang medik ini dimomok-momokkan sebagai satu bidang yang ‘tak ada life’ ataupun tough ke, tapi selagi mana kita menjadikannya ibadah, pahala akan berterusan. dan ya, hari-hari (nanti) jika diniatkan untuk menziarahi pesakit, kita telah melaksanakan hak seorang muslim dan mengikuti sunnah yang amat digalakkan, adakah itu satu kerugian?
  4. Berakhlak mulia. bukan masanya nak berlagak hebat atau menyombongkan diri. setiap orang perlu dihormati, cakap lembut dan sopan, kawal emosi etc.
  5. tunaikan kewajipan dengan cara yang paling sempurna. tahu ihsan? excellence? haa itulah dia ;)
  6. jadi contoh tauladan kepada pesakit dan orang lain. tahu tak yang 15-20% doktor di Malaysia merokok? makhluk macam ni kita nak kata apa? hmm, tak semestinya spesifik untuk kesihatan je kena jadi tauladan tapi umum lah.
  7. mahir dalam hukum fikah/fiqh. macam mana kalau operate masa bulan puasa? doktor terlajak waktu solat? ubat unsur babi? hah, camtulah contoh yang kita kena tahu sebagai ilmu dan untuk amal. kalau pesakit tanya,tahu tak nak jawab macam mana?
  8. jaga ibadah : khusus SOLAT [wajib dan sunat]. kalau buat kajian, agak-agaknya sampai separuh tak doktor dekat malaysia ni solat penuh sehari semalam? siapa rajin, haa bolehla buat bancian semua.
  9. follow up hal bidang perubatan terkini. nak tak nak, sekarang kita kena menguasai ilmu daripada barat dan perlu belajar daripada mereka, sebab setakat ni mereka yang kuasai.
  10. merendah diri dan mengharap kepada Allah. sangat straight, tak perlu explanation rasanya.

dan lastly, apa yang perlu ada dalam diri kita, untuk julang balik tamadun islam yang hebat dari segi keilmuannya adalah..(point lagi)

  • BERCITA-CITA TINGGI: aim jadi specialist atau professor. bukan doktor-doktor biasa. oh ya, aim for the stars! or maybe u’ll reach the sky :) setakat ni saya masih lagi stick untuk memilih bidang peadiatric : pakar kanak-kanak. Wallhua’lam, manala tahu nanti nak tukar fikiran ke, tak berani cakap.
  • KEAZAMAN YANG BERPANJANGAN: jangan mudah give up, jatuh bangun tu biasalah. keep on moving! try and fail, but don’t fail to try.
  • KEKUATAN MENTAL
  • KEKUATAN ROHANI

dan tips berguna daripada Dr Zulkifli untuk bakal/ budak medik, ‘takda benda last minute. kalau nak last minit, jangan pilih bidang ni.’ terasa eden. huh. okay, tu je rasanya. kata imam Syafie ;

‘aku tidak tahu satu yang lebih mulia daripada ilmu Halal & Haram, selain ilmu perubatan, tetapi ahli kitab telah mendahului kita dengan menguasainya’

usaha ! perbanyakkanlah senyum..astaghfirullah, sekian assalamualaikum :)

No comments: