Pages

Tuesday, December 27, 2011

Twins Of Faith

Alhamdulillah, thummalhamdulillah. thanks Allah for gave me the opportunity to attend such a wonderful event. the event was super duper yummy yum I tell u. ahaks :)P1010217okay, sebelum lebih ramai tertanya-tanya apa tu twins of faith sambil kerut dahi, Twins Of Faith tu, di sebalik nama event tu sendiri adalah : Ilmu dan Amal. wah, macam senang je, tapi tak semudah tu tau. minta maaf awal-awal bahasa bercampur baur ;'(

hari pertama : 24 Disember

P1010173P1010187

datang sekali dengan umi, hazrat, didi dan anis.sampai-sampai je marilah beratur mendaftarkan diri. dan sebab datang lambat sikit, sampai-sampai je dah nak start talk. first talk daripada Sheikh Yahya Ibrahim : You are the best Nation.


P1010177he talked about Amar Ma’ruf nahi munkar, and he was emphasized about ilmu and amal. ‘iman in the heart is easy to talk but very difficult to put into practice’ how true it is..huh.

okay, memang tak dapat nak explain panjang-panjang la pasal setiap pengisian. so buat point sikit je dulu. InsyaAllah, kalau berkesempatan, saya explain panjang lebar dekat post lain la –_-

lepas tu talk daripada Seikh Alaa ElSayed : The building blocks. P1010178Again, he also stressed about Ilmu and Amal. he said, first step to build this nation is by choosing the right spouse. ops. berbaris-baris la kriteria yang disenaraikan. lepas tu kena jadi Qudwah kat anak-anak.. pilihkan kawan yang baik untuk dan macam-macam lagi lah. antara kata-kata beliau :

‘Whatever Allah gives you, use it for the sake of Allah! whatever we give for the sake of Allah is not a sacrifice, it in an investment for akhirah. Never think you’re NOBODY, wallahi, you’re SOMEBODY. think positive, and remember, you’re the nation builder’P1010211lepas tu ada hiburan sikit la. daripada Mu’adz Dzulkefly & Shinji Moriwaki. boleh la. selama ni ingat suara lelaki melayu yang sedap Anuar Zain je, Mu’adz pun memang boleh tahanla. hohoho.

lepas break zzohor dan lunch semua sambung dengan slot Ust Zaharuddin : Modern Economics vs Sacred Principle. tak dapat nak komen panjang sebab saya keluar masa ni. panggilan kecemasan. masuk balik dah nak habis dah –_-‘P1010189next sambung dengan tajuk I’m Muslim & I’m Proud : Sheikh Navaid Aziz. tak tahu nak cakap macam mana, memang best dan menusuk la. again, he had emphasized about Ilmu and Amal… we must have strong relationship with Allah, do everything with ikhsan and we must love among muslims. yang ni penting :P1010190‘ yesterday, I was clever. so I thought I want to change the world. today, I’m wise, so I had decided to change myself’ – oh, lets change ourselves!

P1010201P1010204

habis tu pergila workshop : Challenges of working Mom by Raya Shokatfard. ceh, nak jugak menyempit dengar. semua macam ibu-ibu belaka je. okay, prepare dan tambahkan ilmu apa salahnya :P apapun kalau boleh saya still nak jadi suri rumah sepenuh masa. ceh. ayat ni saya suka ‘ treat you husband like a king, he’ll treat you like a queen’ wallawehh.

lepas tu ada selingan hiburan daripada Boona Mohammed. supercool :D

sambung pula lagi dengan For His Sake Alone! : Sheikh Yahya Ibrahim. dia memang tekankan pasal sincerity. we must desire Allah, must seek to be near with Him and ask for it! sincere require work and takes effort. Allah will help you to sincere if you’re really sincere. tu point je. ada juga selingan cerita, tapi erm tahu-tahu jelah. tak kan nak cerita dekat sini.

malam ada lecture pasal Cultural Islam or Islamic culture : Dr Bilal Philips dan One Faith, One Family : Sheikh Hussein yee.

P1010221P1010223

‘cultural Islam can be inherited but Islamic culture can’t’ – for you to think about. hehe

‘ nothing can unite people, except religion. I.S.L.A.M : I Shall Love All Mankind’ – kan indah macam tu :)

malam penutup sambung dengan selingan hiburan daripada Muslim Belal & Abdullah Rolle. supercool jugak! kiri Boonaa, kanan Muslim Belal. gambar Abdullah Rolle tak sempat tangkap, bateri habis :[

P1010180P1010225

sekian untuk laporan hari pertama, siapa yang bising suruh saya update, so inilah dia. hari kedua punya akan datang, InsyaAllah. astaghfirullah, sekian Assalamualaikum.

7 comments:

pencinta bahasa said...

salam..

tak silap saya tiket untuk program tu mahal kan?

KhalilahAlhudaKamilen said...

wasalam

erm, tak mahal sangat rasanya. berbaloi dengan pengisian 2 hari penuh dari pukul 8pg-10malam.

saya beli rm100.
alhamdulillah bermanfaat :)

pencinta bahasa said...

Owh, saya tengok dekat laman web dia harga tiket rm180. Mungkin sebab dah saat-saat akhir. Kalau ada program-program ilmiah macam ni, bolehla uar-uarkan dalam blog ni.

KhalilahAlhudaKamilen said...

oh, haah, memang saat akhir tiket naik harga.
okay, InsyaAllah

Syera Mudzaffar said...

salam.
actually..a lil bit dissapointed..as i just knew bout ToF events when my fb frens update their status;'((

hope awk blh tlg bgtau if ade lg event mcm nih..

syukran awii;)

KhalilahAlhudaKamilen said...

wasalam,
okay,
next year InsyaAllah ada lagi :)

NidzamYatimiRamli said...

i was one of the volunteer. and this event was really superb. lepas ni boleh la gi konvensyen fiqh 2012 lak... support agamawan tempatan pulak