Pages

Sunday, January 8, 2012

cermin

assalamualaikum, bismillah.

nobita : doreamon, tadi saya tengok kan, Giant solat macam ape je. laju gila solat. dia baca apa entah. tomakninah pun entah ke mana. macam ayam patuk cari makan

doraemon : oh okay, jadi kenapa?

nobita : jadi tak bagusla macam tu, mana boleh. ni nak mengadap Allah ni.

doremon : oh, bila masa awak tengok?

nobita : tadi la.. dia solat sebelah saya.

doraemon : oh, jadi? awak perasan masa awak solat?

nobita : haah.

doraemon : ish ish ish nobita, jadi awak fikir awak punya solat bagus ke? awak perasan dia buat apa, sebab awak tu sendiri solat tak khusyuk. pulak tu jadi buruk sangka. cerita dekat saya pula, boleh jadi mengumpat pula. tak gitu?

nobita : erkk.. haah la. tak sedar diri rupanya –_______-

doraemon : nobita, tahu tak, para sahabat dulu, tak sempat nak cari kesalahan orang lain, sebab sibuk nak cari kesalahan diri sendiri. kita ni pulak sibuk cari kesalahn orang lain sampai lupa cari silap sendiri.

nobita : ye lah yelah doraemon, awak betul :P

doraemon : last nobita, if you aren’t able to think good of others, at least don’t think bad of them, okay?

nobita : okay bos. nanti saya beli dorayaki. hihi

doraemon : ……………………


banyak-banyak lah kita cermin diri dulu. haa, tapi amar maa’ruf nahi munkar still kena ON.cermin diri yang macam mana, anda pun tahu kan. eh, terus tengok cermin. alololo comey lettew muka :P

hah, lepas ni, tiap kali tengok cermin, beringat-ingatlah untuk cermin diri. erk, peace :D

astaghfirullah, sekian wasalam.

2 comments:

shakira suhaimi said...

sangat like post yg ini "if you aren't able to think good of others, at least don't think bad of them." awesome quote.. thx huda :)

KhalilahAlhudaKamilen said...

just share,
hehe,
u're most welc :D