Pages

Sunday, March 25, 2012

B & B

Assalamualaikum, bismillah.

P1010794[1]

tiap-tiap kali bila dekat dengan meja belajar, gambar tu dan ayat tu yang aku ulang-ulang tengok dan baca. Dan aku tak menjumpai apa-apa sebab untuk aku malas belajar dan malas berusaha dalam belajar- gambar hiasan-

berjaya dalam belajar ni sangat subjektif. ada orang rasa, berjaya tu bila kita dapat semua straight A’s dalam exam. ada orang rasa, berjaya tu bila tiap-tiap kali kita exam, ada peningkatan dalam setiap subject. ada juga rasa berjaya tu cukup lulus dalam semua subject. sebab tu tak hairan ada yang dapat result ‘biasa’ je tapi ganjaran daripada parents luar biasa. sebab kayu ukur kejayaan setiap orang adalah berbeza.

kayu ukur berjaya untuk aku? sukar nak diterangkan. biarlah rahsia. hikhik

dan alangkah ruginya kita bila berjaya di mata manusia tapi gagal di mata Allah. ruginya! nau’zubillah

aku senang dan suka sekali (err, ayat –,-) bila setiap apa-apa yang berlaku dalam hidup aku, aku dapat muhasabah dan dapat belajar daripadanya. sebab, siapa kata semua yang berlaku ni adalah sekadar saja-saja dan suka-suka? sebab tu setiap penutup hari kita, muhasabahlah jika mampu.

Dalam belajar dan tempoh pembelajaran aku selama ni, banyak benda yang aku boleh belajar.

sejak awal masuk sekolah alhamdulillah aku berpeluang dapat merasai sedikit nikmat ‘kejayaan’ dunia yang datangnya dari ukuran manusia. Aku tak pernah menjadi paling Top dalam kelas atau batch, tapi dalam kalangan itu, ya mungkin pernah. mula darjah 1 aku pernah dapat hadiah basikal besar bila dapat no 2 dalam kelas. Darjah 6 dapat masuk kelas no 1, UPSR 5A. masuk sekolah menengah, form 1 pernah dapat no 3, form 3 PMR 9A, PMRI Mumtaz. masuk menengah atas, masa form 4 dari awal tahun sampai akhir tahun kekal no 2 dalam kelas. masa form 5, antara no 2/3 dalam kelas dan top 10 dalam batch. akhir zaman sekolah, penutupnya 11A SPM.

fuhh, konon panjang cerita. cukup berjaya ke macam tu? Heh,puih. *sinis* sudah pasti TAK. TAK dan TAK. sebab, success is a journey not a destiny. tak cukup hal dunia je. akhirat? sehari dua boleh nak gembira, tapi sampai bila? cukuplah setahun, orang dah tak pandang dah. serius. bolehla kalau nak juga simpan untuk kenangan manis.

dan untuk semua tu, apa yang aku belajar? banyak.

antaranya SABAR dan USAHA (dengan doa, tawakkal semua tu). aku budak biasa. tak suka dilabel ‘budak pandai’ sebab memang itu bukan aku. aku kena usaha lebih, 'jatuh' tu lagi banyak. biasa. dan graf menaik aku lambat. sikit-sikit.

masa darjah 6 aku ingat lagi. betapa susahnya aku nak dapatkan A english. buat latihan, usaha,buat latihan sampai nak muntah. sama juga masa form 3 dan form 5. menengah atas masalah lain pula, aku allergic dengan chemistry, pernah failed. gred kebiasaannya C. usaha lagi usaha usaha. naik sikit-sikit.

dalam proses belajar macam tu, sampai hari ini, target aku, beat diri sendiri, cuba dapatkan yang terbaik. memperbaiki diri sendiri. DIRI SENDIRI. kalau sibuk nak beat orang lain, aku akan kalah. sampai bila-bila.

biasa dengar?; ‘Allah menilai usaha kita, bukan hasil’- tapi, percayalah, orang yang tak benar-benar ‘memahami’ ayat tu cukup mudah kecewa bila hasilnya tidak seberapa. tak kiralah dalam belajar, dakwah, atau hal-hal lain. sebab, manusia rata-ratanya melihat hasil!

untuk yang memahami dan kental jiwanya, apa sebabnya anda perlu kecewa? apa?

dunia dan seisinya adalah sementara. kejayaan, kegagalan, kebahagiaan, kecantikan, segalanya-galanya adalah bersifat tidak kekal. untuk itu, selayak mana kita ni untuk terlalu gembira atau terlalu berduka cita? ataukah kita ni, tak percaya semua itu sementara? hmm.

hai kamu; pastinya aku juga bersederhanalah. dalam semua perkara. daripada perihal harta hatta kepada perasaan gembira dan duka cita. perasaan tenang, InsyaAllah, akan dirasa.

dan sentiasa target untuk menjadi manusia terbaik di mata Allah, dan orang yang beruntung—> hari ini lebih baik daripada semalam. teruskan usaha. hasil adalah diluar kuasa kita. yang boleh kita kawal, adalah usaha. Maha Hebatnya Allah, menilai manusia berdasarkan apa yang boleh dikawalnya. jadi, apa pula sebabnya lagi untuk berputus asa?

* * * * * * * *

Alhamdulillah, result semester 2 aku dah keluar. bila result keluar, aku fokus tengok result aku, terus pergi surau, sujud syukur. alhamdulillah. memang tak sehebat orang lain,dan sejak awal itu bukan kepedulian aku pun. hoho. dapat perbaiki diri, daripada ada satu B kepada tak ada B,naikkan pointer, alhamdulillah. semoga tergolong dalam orang yang beruntung dan bersyukur.

sekarang musim dapat result dan exam ye? selamat maju jaya :D semoga bermanfaat. dan khusus peringatan untuk tangan yang menulis.

astaghfirullah, astaghfirullah,astaghfirullah. sekian. wasalam.

kadang-kadang kita silap dalam muhasabah diri. *ketuk diri sendiri*
bila kita dapat result tak gempak sangat, kita rasa usaha kita tak cukup bagus. tak memadai, memang sepadan la. rasa nak cakap padan muka kat diri sendiri.
bila dapat result bagus, kita rasa 'itulah' yang setimpal dengan apa yang kita usahakan. hati mula 'berbangga'
padahal sebenarnya tak semestinya macam tu.
result kita tak cukup bagus, tak cukup usaha tu mungkin, tapi itu yang terbaik Allah bagi untuk didik diri kita sabar dan redha.
bila result bagus, cukup usaha tu mungkin, tapi jangan lupa kejayaan kita tu datang daripada rahmat Allah, dan mungkin berkatnya doa ibubapa, guru-guru dan rakan rakan. sebab tu syukur itu mesti ditempat PERTAMA. dan paling penting, jangan lupa Allah juga menguji 'hati' kita. terus-teruskan bersyukur dan taat padaNya.

# tak sabar nak balik rumah! ceptlah minggu ni berlalu!

B & B ? ; belajar? berjaya? bersyukur? beruntung? gred B? hang pilihla :p

Friday, March 16, 2012

once in a lifetime

assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah, i've done my best for the interview with the Irish, now, lets tawakkal and keep on praying and believing. It was a great experience, once in a lifetime ;)

okay, just nak share sikit. buat kenang-kenangan untuk diri sendiri.

bangun pagi, serius tak tipu, memang nervous tahap maut punya. eh. aku buat la macam-macam untuk hilangkan nervous. lama lepas tu, okayla. aku punya turn pukul 1020 pagi, panel 1. orang before aku bersusun budak 4 flat sem 1. tapi aku cool je. cehh, ye la tu. i believe that everyone has their own characteristics and their own way to stand out from others. so do i. what is important is you're brilliant enough. having a perfect score just a bonus, yang penting attitude dan personaliti--> ni apa aku dapat masa baca buku outliers (the story of success) dan dan je nak sedapkan hati aku terbeli dan terbaca buku ni. kihkih -..-

aku jadi diri aku je. gadis melayu berbaju kurung. hihi. aku pakai tudung yang aku biasa pakai without blazer. tengok orang lain pakai blazer, chantek chantek baju, aku cool lagi.

K.Ju cakap, panel aku orang 'besar' sikit. prof emiritus dan dean faculty of medicine dekat Ireland tak silap. of course la mat salleh. ada ketaq juga sikit. normal lah tu. macam-macam jampi serapahla gua baca. hihi

bunyi je loceng tiing (nak jugak -_-), aku pun ketuk pintu, masuk la. dua-dua panel tu lelaki. diorang ni macam dah berumur sikit. pangkat atuk-atuk kot. huhu. diorang cakap laju. jujurnya, kadang-kadang accent dia, apa dia cakap aku tak faham. tapi boleh la tangkap maksud dia. aku tak pasti aku jawab grammar tunggang langgang ke apa, aku menonong je jawab konon confident dan sengih ke senyum ke all the time pun aku pun tak pasti. lalala. (teringat dulu cg Azi penah cakap ; 'korang ni cakap kadang-kadang entah pahape entah. tapi confident kemain' Haha. aku dengan didi gelak je)

Aku dapat soalan sekitar diri sendiri je. ada yang dapat pasal current and medical issue. aku tak dapat, Alhamdulillah. bila dia tanya pasal family, aku pun cerita la, parents kerja apa, adik-beradik belajar apa, dan aku cakapla aku orang first dalam family besar yang nak ambil medik. dia pun angguk-angguk je. banyak juga la soalan dia pasal sekolah. apa beza sekolah private dengan government, berapa lama dah sekolah private, apa tu syabab? aku pun membebel je. tertarik betul diorang dengan sekolah aku :P

orang kata interview ni, just be yourself, dont lie.

bila dia tanya subject aku suka dan tak suka. selamba je aku cakap dekat sini aku kureng dan stress sikit dengan math. terbalik dengan masa kat sekolah dulu. tak ada cover-cover =_= cuak jugakla, tapi dah terlepas nak buat macam mana. bila dia tanya masak tak? aku directly cakap TAK. masa sem 1 je aku masak. selamba je. kata orang, dia tanya tu mungkin just nak pastikan budak ni boleh adapt tak kalau dipilih pergi Ireland. lagi sekali aku tak cover-cover, dah lepas dah la kan.

bila dia tanya macam mana college life, aku jujur la cakap aku tak suka mula-mula. tapi lama-lama boleh la~ membebel-bebel lagi. bila tanya hobby, aku cakap aku suka blogging, blogwalking dan membaca. bila dia tanya aku baca buku apa. aku cakap novel. aku minat gila la novel Indon, salah satu favourite author pun orang Indon. tak hingat la nak cakap baca jugak buku motivasi ke, dah syok sangat cerita pasal novel. beria-ria je

apa lagi ek soalan dia, dia tanya la kat sekolah buat apa dengan pasukan beruniform, macam mana cara aku study. hmm, tiba-tiba aku dah tak ingat apa lagi soalan dia. hailaa.

cuma bila last, dia tanya, ada apa-apa soalan tak? so aku tanya, dia ada specific kuota ke nak ambil pelajar dari sini? dia cakap laju sangat -_- tapi yang aku faham, as long as you all perform well, lepas cgpa 3.65, lepas IELTS, semua yang layak boleh pergi. pastu aku pun cakap la. aku nak request something. aku pun cakap jujur.aku tahu ada orang dah cakap, tapi personally, deep in my heart, this is what i feel. we're like a family, we're very close with each other, and it will be very hearthbreaking if some of my friends remain here. i hope all of us will be able to fly. aku takdelah cakap sampai drama nak nangis-nangis. cuba cakap ikhlas dari hati supaya masuk jugak hati diorang. hoho. diorang pun ya ya, angguk-angguk.

keluar bilik tu, rasa lega. ada member cakap, aku punya interview lama. eh? cuak juga. Interviewer tu macam serius, so aku tak tahu apa persperktif diorang. diorang faham ke tak aku cakap pun aku tak tahu. nak kata reaksi diorang negatif pun tak, positif pun tak. huhu

kalau masa debat dulu, habis lawan je, kitorang akan saling ingatkan : 'kalah itu pasti, menang itu bonus'

yang penting, aku dah cuba buat yang terbaik, i'll always hope for the best, at the same time prepare for the worst. walaupun macam takut dan susah, tapi nilah praktikal tawakkal dan redha.

doa aku, kalau pergi ke Ireland nanti lebih baik untuk urusan dunia aku, akhirat aku, agama aku, penerusan dakwah dan tarbiyah aku, maka ya Allah kau permudahkan dan rezekikanlah aku.

kalau tidak, berilah aku sekeping hati yang sangat kuat untuk redha. redha dengan sepenuhnya, tanpa penyesalan.

apapun, semoga Allah permudahkan urusan aku dan kawan-kawan semua,InsyaAllah. doa aku untuk semua :)

eh, habis interview ni dah sujud syukur ke? astaghfirullah, sekian assalamualaikum

# aku rasa budak lepasan SPM, mesti lepas ni nak prepare untuk interview MARA kan. kalau ada request, boleh je aku share pengalaman. kalau ada la. tapi macam dah bersepah je tips sana-sini. haha

Monday, March 12, 2012

fulus

Assalamualaikum, bismillah.

hari ni dah start sem III. kelas 1st anatomy and physiology pukul 8 tadi. huh. mood nak belajar tu tak berapi lagi, sebab aku rasa semua orang lagi fikir agenda hari ni : Taklimat daripada K.Ju

so, pukul 10 lebih kami ada pertemuan dengan k.Ju. finally, jadual Interview dengan Irish dah keluar. Aku kena hari khamis ni. the last person, before break. kena positive je :D ye, doakan aku dan kawan-kawan, semoga dipermudahkan segala urusan, InsyaAllah :)

tapi bukan tu aku nak ceritanya. hmm, masa taklimat tadi, k.Ju cerita pasal senior tahun lepas. adoy, k.Ju cerita pun sebak, aku apa lagi. hihi. empangan pecah jugak la kan. alahai huda oi nasib baik duduk tepi sekali. boleh jugak la cover kan.

K.ju cerita pasal senior ni (lelaki ok). dia anak sulung, datang dari keluarga susahla. masa dia pre-med dulu, dia makan ala kadar je. 2 bungkus nasi, pagi dan malam. tak pernah pergi jalan-jalan. macam orang lain la. sebab tak ada duit. tapi lebih kurang 2 minggu sekali dia akan balik rumah.

dia tak percaya dia lepas interview dan dapat pergi Ireland. dia budak low profile je kata K.Ju. tapi rezeki dia, dia dapat pergi Ireland. Ayah dia kata, ayah dia tak mampu nak support dia pergi Ireland. dia budak tajaan Mara, tapi sebelum pergi Ireland, kena dahulukan dulu beberapa ribu, nanti baru Mara bayar balik. Ayah dia tak mampu. tapi, dia dapat juga bayar duit tu, dengan simpanan elaun Mara dia sendiri masa pre-med. bersusah-susah dahulu, bersenang kemudian.

okay, mungkin tak sesedih mana, tapi entah, aku tersentuh. dan sebenarnya terasa.

aku teringat hari tu masa balik rumah, aku mengadu dekat abi dalam kereta pasal duit elaun budak JPA lagi lambat daripada kitorang budak Mara. kesian. abi kata ‘ tula, orang dapat biasiswa pun ada masalah, cuba fikir orang yang tak dapat biasiswa. kena bersyukur’ Alhamdulillah

awal dulu, aku memang dah set aku dapat biasiswa Mara ni, aku tak nak susahkan parents aku dah. entah, aku malu dan segan nak minta duit dengan mereka. dan setiap kali balik, aku tak pernah minta duit poket. pernah sekali tu, just mengada minta abi umi belanja duit tambang. lain-lain tu rasanya tak ada. aku tahu aku banyak kali balik, tapi semua pakai duit aku. dan mungkin sebab tu abi umi tak bising sangat.

dan, seorang abi yang bertanggungjawab, abi bagi juga duit walaupun aku tak minta. hari tu abi nak bagi duit poket. dan aku malu, aku cakap. ‘tak payahla abi, huda ada duit lagi’ abi terkejut, tapi aku memang tak ambil duit tu. aku ada adik-adik lagi yang mungkin lebih memerlukan. aku marah juga adik-adik aku yang minta duit dekat abiumi sesodap hati je. zaid hari tu dia nak beli barang, sebelum balik sini, aku cakap kat dia, nanti aku balik aku belanja dia. jangan dia sibuk minta duit je. huh

hari tu aku cakap dekat abi, kitorang kena bayar dulu duit exam IELTS, rm600, nanti Mara bayar balik. banyak juga tu, aku tahu. aku bagitahu abi, mana tahu abi boleh topup sikit –__- tapi alhamdulillah, aku dapat bayar sendiri semua pakai duit simpanan aku. duit simpanan gaji + elaun. lega, tak payah susahkan sesiapa sekurang-kurangnya.

aku bukan nak cakap apa, kadang-kadang kita ni boros sangat, so kena beringatlah. nanti kita tak tahu bila kita susah, at least bila kita susah, kita ada simpanan, tak payah susahkan sesiapa. untuk yang dapat biasiswa lagilah kena beringat dan banyakkan bersyukur.

dan ni peringatan umum aku la, aku bukan sesiapa pun nak cakap. hehe tapi, kalau boleh belajarlah rajin-rajin adik-adik. jangan main-main! kalau boleh dapatkan biasiswa. (tapi ni bukan tujuan utama belajar rajin-rajin eh) kena rajinkan diri menanbung juga. dan sentiasa beringatlah, mungkin family kita mampu,tapi kita tak tahu apa akan terjadi dan apalah salahnya kita ringankan beban mereka seawal mungkin. ye tak?

heh, peace no war. semoga kita terus dikurniakan rezeki yang halal dan berkat. astaghfirullah, sekian assalamualaikum :)

#ada orang pernah cakap, kalau dapat duit banyak mana pun, tapi tak reti berjimat takkan cukup cukup jugak. make sense huh?

Friday, March 9, 2012

tak ada cerita

assalamualaikum, bismillah.

hari ni aku menyemak tengok sukan sekolah. tipula, aku tak rindu zaman tu. tapi zaman aku belum cukup bajet kot buat dekat UIA. aha, buat dekat sekolah je yang tak ada padang pun. serius. tapi sekolah aku tak dhaif, cuma tak lengkap je. baru positif sikit. heh

aku datang tadi, aku tahu, aku perlu, wajib sebenarnya menyantuni guru-guru aku dulu, kini dan selamanya. kalau bukan sebab tunjuk ajar mereka, aku bukan aku hari ini. aku serius rindu mereka, tapi tak ada istilah kekal kat dunia ni kan. kita jumpa, kita berpisah. alhamdulillah, mujur Allah beri aku 'memori'

ada juga cikgu yang aku tak kenal.
tak kurang juga ada yang cikgu tak cam aku buat kali pertama. katanya beliau tak kenal cermin mata aku. kuikui. yang penting aku kenal dan kenang mereka.

aku jumpa cikgu Arash, senyum cikgu masih mesra macam dulu. still aku rasa 'dekat' macam dulu-dulu usrah. walaupun, hanya sekadar berbasa-basi. aku ingat dulu, aku datang rumah cikgu, training debat sampai tengah malam. pernah juga kena marah tak buat homework bio. meremang bulu roma! ah, memang rindu.

aku jumpa cikgu Azi, cikgu tak habis-habis tanya 'bila cuti? banyak kerja nak bagi ni' hehe. cikgu still sempoi macam dulu. aku rindu cikgu marah-marah aku masa training. sebab marah cikgu la, aku jadi aku. anak cikgu yang no 3 pun aku tak sempat tengok lagi. cikgu suruh datang rumah. ah, ingat lagi ke aku rumah cikgu. hmm

aku jumpa Abg Wan. suami cg Arash. tanya beliau 'dekat sana ada usrah?' 'ada-ada' jawab aku. 'usrah Ikram ke?' hehe 'ye ye' mana pun aku pergi, InsyaAllah, aku akan bersama jemaah ini. secara peribadi, ini pegangan aku. no offense :D

aku jumpa cikgu hawa, cikgu still semangat macam dulu. cikgu Alia, Cikgu Ili, cikgu Raihan, cikgu Akidah, cikgu latipah, cikgu norma, cikgu najmah, cikgu hani, huh ramai lagi.

tak lupa juga jumpa Ust Soleh dan Ust Ayub. aku tegur macam tu je. ust busy. hoho. memang teringat masa ustaz ajar Bahasa Arab. walaupun sekarang, memang tak belajar arab, buku jawi pun memang takdelah. tapi ilmu ustaz bagi tak pernah sia-sia. sebab hari-hari aku boleh belajar B.Arab dengan Qur'an. still mereka sangat berjasa.

eh gamaknya aku menulis macam dah lama sangat tak pergi sekolah. haih, tak, cuma rindu terlebih pulak sekarang.

eh cerita pasal sukan patutnya. tapi apa je nak cerita. HAHA. kalau As-solah menang, baru aku jaja cerita satu dunia. cehh, zaman aku pun As-solah bukan Juara pun. memang patut pun. tak ada legasi. eh, tapi depa ni bagus juga. ok what, menang perbarisan T_T

aku jumpa junior pun mereka dah besar, segan sipu-sipu malu lah konon nak beramah mesra. hoho. aku pun. entah, aku cuma terfikir, mungkin 3 tahun dari sekarang, kalau aku datang sekolah, aku dah tak kenal junior, mungkin sikit je cikgu yang aku kenal tinggal. hmm, jangkaan aku boleh jadi kenyataan. mungkin juga tak, kalau aku rajin beramah mesra dengan junior baru dan cikgu-cikgu baru. mana kudrat aku. mana oh mana. kena cari ni.

aku ingat, aku keseorangan hari ni. tapi ada juga 2 minah ni + Anis. buat geng la apa lagi. kitorang neutral. dah profesional dan rasional. tak sokong mana-mana pasukan. tak baik menipu huda! okaay... astaghfirullah, sekian, wasalam.

#aku rasa aku banyak membebel sekarang. . ahha,yang rajin tadah telinga terima kasih kawan !

Thursday, March 8, 2012

tak heran

assalamualaikum, bismillah

sejak kebelakangan ni (bukan dah lama ke), aku memang gila blogwalking. err entah sejak bila pulak blogwalking jadi hobby aku selain membaca. oh okay , itu skema T_T. mungkin buku-buku yang nak dibeli dan dibaca agak mahal, mana mampu..student kan. satu novel je dah 30-40 ringgit. nak makan lagi, duit tambang balik lagi.. okay, aku dah start beralasan.

abaikan intro yang tak bermanfaat.

berdasarkan pemerhatian aku dan juga aktiviti blogwalking aku, aku perasan ramai orang (kenal/tak) dah berubah. err, memang berubah tu biasa, tapi dia jadi luar biasa kalau dia 'menyeru' orang lain untuk berubah jugak. memang tabik la gua dengan orang macam ni.

tapi ada la suara-suara sumbang melalak belakang-belakang, masih sibuk judge masa silam orang. serius, memang wujud spesis orang macam ni. takpe, just abaikan je orang macam ni. hidup ni yang dah lepas tu lepas la, fokus untuk masa depan pulak. macam ayat atas tu ^ no one can go back and start a new beginning , but eveyone can start today and make a new ending. ahaha, buat iklan dah.

kalau tengok selebriti, orang orang yang 'berhijrah' ni, alhamdulillah mereka jadi jauh lebih baik. pulak tu ada usaha membaikkan, sekali lagi tabik spring. contoh obvious macam Wardina ke, Irma ke, Sham Kamikaze ke, budak perempuan ni, budak perempuan tu. budak laki ni, budak laki tu. eh ramailah, sure masyarakat dah nampak benda tu. hmm kot la. untuk yang sensitif sikit

kalau aku, aku tak heran pun.

err gila sarkastic ayat =_=

betul, aku tak heran pun. serius.

sebab ayat ni influence aku, dan bermakna sangat bagi aku.

'orang yang pernah berada dalam kegelapan je yang akan benar-benar menghargai nikmat terang dan cahaya ' :)

so, aku memang tak heran. err.. jap, maksudnya tak rasa pelik atau dunia nak terbalik la kalau orang yang baru dapat hidayah ni momentum dia dahsyat sangat. bukan tak heran yang tak pedulikan. eh faham ke? abaikan.

tak heran aku, bukan sebab aku pandang rendah. oh tidak, jauh sekali. diakui, mereka terpilih, dahsat juga sumbangan mereka :P

kadang-kadang, aku jadi cemburu juga. yeah, gadis tipikal.

may Allah bless, astaghfirullah, wasalam~

Monday, March 5, 2012

!

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah, dah habis pun exam final semester 2. boleh ke dapat 4 rata? ahha, garu kepala. yang dah lepas, kita tawakkal , terus doa

yeah, dapat cuti seminggu. tiba-tiba rasa macam banyak pulak cuti. orang kata cuti ni untuk settlekan sleep debt. haha. tapi takdenye cuti sangat, kena buat research. rasa macam kena ‘buli’ buat research untuk debat masa zaman sekolah pulak T_T

ini semua gara-gara naik cuti ni, kami semua ada interview dengan Irish. redha. kakak senior kata lecturer diorang dah cerita dah yang depa nak datang Malaysia untuk interview junior diorang. err sedikit cuak.

semalam senior-senior uruskan mock interview untuk kami. i  got sis Fathin. she’s nice and beautiful ! ohho. tapi aku yang spoil, malu pulaks + tak bersedia. takpe, ada masa lagi, everyday is an opportunity to stand up and try again kan? mula la tu, ayat optimis alasan. tapi betul apa ;)

abiumi cakap kena confident je. simple. hmm tapi rasanya kena juga polish english lagi. kawan sarankan update blog fully english. mak aih, kena garu kepala lagi. bila dah besar sikit ni, baru sedar banyak sebenarnya tanggungjawab kita, banyak benda yang nak kena fikir, kan? dan tak boleh nak buat semua benda tu dengan tak serius.

mulai hari ni, (ceh) aku pun dah terima hakikat yang aku dah besar dan kena bersedia nak fikir benda besar dan pikul tanggungjawab yang besar. hah! ok, cukup.

semalam terkejut + happy. alhamdulillah, dapat benda ni ;

samsung galaxy tab

thanks umiabi :) InsyaAllah akan guna untuk perkara yang bermanfaat.

okay, ini post selingan sahaja untuk menghidupkan blog ini. minta maaf kalau tak bermanfaat, minta jauh dari mudarat. mohon doa semoga segala urusan kami semua dipermudahkan. astaghfirullah, sekian assalamualaikum.

tumblr_lymckozBtg1qgizsio1_500

buat researh hoi! err