Pages

Thursday, May 3, 2012

trio

assalamualaikum, bismillah.

hari tu, masa pergi daurah dengan Ust Salam dekat pulau, tiba-tiba kawan aku sorang ni tanya soalan. berpeluh aku dibuatnya. aku tak ingat specifically soalan dia, tapi lebih kurangnya pasal penglibatan aku dalam DnT.

soalan dia, ada la rupa macam ‘macammana penerimaan parents? , macammana bahagikan masa study dengan berDnT? , sekitar itulah soalannya.

disebabkan, bagi aku sendiri, bergelumang dengan benda ni, bukan main teori je, kena ‘rasa’ baru tahu ; cukup menggambarkan susahnya nak terangkan. lagi-lagi kepada dia,yang mula berjinak-jinak dan bagi aku dia ni otak thinker. tak banyak cakap, banyak fikir. dia tanya soalan pun aku dah terkejut dah. mak aih.

aku jawab sikit je rasanya, then aku sambung. eh ke tak tersambung –_-

disebabkan aku telah berpeluh dibuatnya, maka aku berkongsi peluh dengan 2 orang lagi kawan aku. kami trio. ye ke, suka hati je

she, didi, dan aku.
dulu masa sekolah kami rapat (sekarang pun kan? haha), selalu bincang sama-sama, curheart sama-sama. air mata lu, kegembiraan lu, gua punya jugak. kira macam tu la. nak cakap apa-apa rasa open je. bab luar dalam boleh je semua. alhamdulillah, terima kasih Allah, kurniakan mereka :)

disebabkan kami dulu sama-sama diamanahkan jaga 3 ‘badan’ di sekolah (she andalus, didi pengawas, aku masyab), lagi selalu duduk bincang nak saling membantu. bantu organisasi masing-masing, bantu sekolah dan bantu diri masing-masing. dan kami struggle sama-sama dan saling mengingatkan, study juga kena maintain. no matter what. rumah depa dua ni la paling kerap aku lepak masa dolu-dolu.

dan satu yang aku tak lupa, dulu kami lepas SPM ada harapan sama-sama plan nak belajar dekat UK walaupun tak sama course. She apply actuary science, didi apply engineering, aku apply medic. harapan kita tak tinggal harapan kan? InsyaAllah ;]

okay sambung cerita, aku pun semberono je sms mereka; sila abaikan gaya bahasa sms

‘ salam. nk tny. sila jgn cuak. hehe. klu boleh reply ASAP. soalan ni nt dah ada jwpn dah. hehe. just nak tau. kenapa nt join DnT? apa yg membuatkan nt yakin dgn jln ni? Sjauh mana prioriti benda ni dbandingkan dgn study? masa yg ‘digunakan’ mcmmana nt yakin masa tu xsia2. mcmmana? macammana nt stabilkan 2-2 ni? jazakillah :D’

dan aku tahu, mereka tak mengecewakan :P ini jawapan mereka ;

she :

‘ ana join sebab DnT memberi makna dalam hidup. dgn DnT ana rasa bleh fulfill tujuan hidup ana, as ibad n khalifah. dgn DnT ana rasa terhubung dgn rasul2, krna inilh jalan yg mrk lalui dan inilh bnda yg mereka perjuangkan.  inilah sunnah trbesar yang ramai org lupakn. melihat islam trtegak adlh cita2 tertinggi, n ana xjumpa jln lain slain DnT. even kdg2 ragu jgk sbnrnya, tp yakinlah slalu, slagi kita xmula bergerak n mnempuh mana2 jalan, kte xkan sampi. so, mulalah bergerak, wa man yujahidu fina lanahdiyannahum subulana. peace :D ‘

ada lagi..

‘prioriti bnda ni dgn study, bnde nilah. it’s about managing time. dua2 adalah ibadah  kpd Allah, jd kte xbleh terlalu tumpu pd dakwah je, nnt jd fitnah jgk kn. ana cm bleh ykin xsia2 sbb kte memberi pd org n u r making d world better. klu hdup blaja je, klebihan utk kte je n rsa cm living dlm kitaran bodoh tiap2 hari..start giving pd org lain. ble join DnT automatically rse u r part of d society, awk memperbaiki diri n society itself. u hv d society utk kte concern, bkn tntg dri kte je. mcmmana nk stabilkan, it’s about managing time again :D’

didi pula :
‘ join DnT ;
1) ini jln baginda
2) iman sgt mudah turun. trbiyah ; spy ia xtrus turun.
3) dia amanah, kta dh dpt, jd wajib smpaikan.
apa yg buat kita yakin ; sama seperti diats ;p
-prioriti : jujurnya ana lbihkan DnT, tp alhamdulillah Allah mudahkan dlm urusan study. above all, my study is nothing with the absence of tarbiah. but to do tarbiyah, I hve to score 4 trbiah not to become a fitnah. both come hand in hand to be exact ;p
-mcmana prcaya masa xsia2: hmm, kyakinan tu, dpt bila brada sndiri atas jln ni. bila ‘terasa’ sndiri bantuan Allah. hati rasa terisi. dan masa lbih berkualiti.
-stabilkan : masa klas adalah 100% 4 study. the rest, I’ll divide 4 study n other jobs. ‘

they’re so inspiring..kan?

jawapan aku? nak ke? tak payahla. hehe :P

semoga bermanfaat, dan dapat bantu kamu dan kamu kamu juga. astaghfirullah, wasalam ;]

4 comments:

nadia najwa said...

subhanaAllah.
make me thought for a while.
jalan tarbiyyah ini,
jalan terbaik,
yang Allah janjikan syurga.

sekali hidup di dunia,
kita mahu jadi yang terbaik bukan?

jalan hidup ini,
jalan juang ini,
jalan manis ini,
jalan pahit ini,
moga jadi jalan terbaikkk....
untuk dikenang hingga hingga ke syurga.
jazakillah, sis.
sweet.

KhalilahAlhudaKamilen said...

semoga bermanfaat :D

Latifah Maisarah said...

DnT tu apa? ^^

KhalilahAlhudaKamilen said...

Dakwah N Tarbiyah :D