Pages

Friday, June 29, 2012

exam oh exam

assalamualaikum, bismillah.

yeaaah akhirnya dah habis pun exam! eh silap, alhamdulillah :) setahun yang bolehla dikatakan mencabar emosi dan mental khususnya, akhirnya dah lepas semuanya. tapi sungguh pelik, kenapa tak la excited sangat. jangan kata aku sedih tinggalkan Penang ni. err, barangkali mungkin ;'( bumi yang banyak mentarbiyah aku, haruslah sedih sikit kan,,

dan sepanjang 3 semester exam di sini, banyak sangat benda baru yang aku belajar

aku ni, yang berbelas tahun ambil exam kat sekolah, hampir mustahil untuk stay up malam sebelum exam, dekat sinilah belajar stay up. housemate yang ajar. cehh. biol jugak otak ni rasanya. dan setiap semester masa exam mesti ada je aku tidur masa tengah exam. dan last paper tadi, sungguh malu aku dikejutkan oleh lecturer sebab tak start jawab esei lagi dah tidur dengan nyenyaknya. memang aku tak sedar apa. dan bila aku start jawab dengan muka tahan ngantuk nya orang lain ramai dah keluar. malu oh malu di situ ya =_=

semester 1 ingat lagi, malam exam tidur ramai-ramai kat luar, asyik terjaga je. sebab kes pencuri tulah. tak belajar apa sangat pun malam tu.

semester 2 tidur luar ramai-ramai jugak. aku terjaga tak kira lah pukul 1 ke 2 ke 3 ke 4 ke, mesti ada yang tengah study. mula-mula dulu, aku terdetik jugaklah dalam hati 'gila ke apa diorang ni?' maklumlah, aku mana pernah tengok orang study sampai pagi-pagi buta.

semester 3 aku tak tidur luar. tidur dalam bilik. tak ada banyak perbezaan pun, kalau aku terjaga, pergi tandas pukul 2 ke 4 ke, kat ruang tamu pasti ada yang tengah study. hasanah ke, lee ke, zu ke, farah ke. dahla kadang-kadang muka tu fresh gila. rasa jugaklah 'gila lah diorang ni'

aku larat stay up, aku stay up, kalau tak, tidur je. lebih prefer bangun awal pagi (kira stay up jugak lah kan.hmm) tapi paling tak selalu stay up study dalam rumah ni, memang aku lah orangnya. haih. segan

exam semester akhir (3) ni aku rasa lain macam sikit, tak tahulah nak kata semangat ke apa, rasa macam biasa je. feel dia je lain macam, tak boleh nak describe. sangat berterima kasih dengat senior yang menerbangkan ucapan, bagi poskad London lagi, bagi tips lagi, sungguh la terharu, ni kot sebab feel dia lain sikit =')

dan kata-kata, tips yang buat aku terkesan juga bila..

k.Nadia cakap, bila dia exam mesti dia bayangkan dapat jadi ahlul badar, yang Allah kirimkan malaikat untuk bantu mereka. fuhh, hati ni, sebersih ke akhul badar tu. huu. nak merasa jugak, dapatlah puasa syaaban masa exam ni. nak ambil feel perang badar jugalah kununnya. dan bila bangun, belajar awal pagi, kalau tak solat paling kurang 2 rakaat, aku mesti terbayang, kalaulah Sultan Muhd Al-Fateh ke ada lagi, tanya aku, memang tak layak lah nak dibawa pergi ke medan perang. dan exam ni pun perang jugak lah kan?

dan akak tu cakap jugak, memang lah keputusan kitorang dah keluar, interview semua. tapi kita exam ni untuk mengangkat darjat hamba disisi Tuhan yang Maha Hebat. walaupun mungkin tak seberapa sukar nak lepas pointer 3.65 tu, bila tambah dengan K.Ain cakap, Ihsan bila belajar, Ihsan! rasa.. perggh feel dia lain.. bukan setakat nak lepas pointer je exam nih.

ada seorang akak ni sarankan bila belajar tu take a break dengan baca Qur'an. aku cuba cara tu pula, selama ni set masa maghrib-isya je nak tilawah. seronok. lepas study 1 jam lebih, stop kejap tilawah 1 maqra' (maqra' eh nama * tu -_-) feel tu lain.. kalau ngantuk pun, tilawah sekejap. tapi kalau tak tahan sangat bantal je jawab nya. tak dapat nak tolong dah ;]

situasi apa pun, tidak sesekali mgencicirkan Allah, indah rasanya. dan exam kali ni, aku dah cuba buat yang terbaik. walaupun semester 2 dapat dean list (majoriti dapat kot) pointer tak berapa tinggi sangat pun sebenarnya, harap yang terbaik semester 3 ni, InsyaAllah. walaupun tak dapat dinafikan, 'boleh tahan' soalan dia. huhh. apa pun setelah berdoa dan berusaha masa tawakkal pula. dan usaha lagi untuk masa akan datang!

cuti panjang dah melambai dan menggoda. sebelum kau melaghakan aku wahai cuti, bagi aku siapkan buat plan dulu ya!

*ramadhan 21 hari lagi

Wednesday, June 27, 2012

Robin hood

Assalamualaikum, bismillah.

Ali : Bro, borak-borak sikit boleh? Just biasa biasa je.

Baba : apa pulak tak boleh. Sila-silaa.

Ali : Hmm, macam ni, ada seorang pemanah ni, sangat hebat lah. Bukan cikai-cikai punya orang. Kalau jarak 100 meter sasaran, confirm dia panah kena. 1 kali kena, 2 kali kena, 1000 kali pun kena. Kalau tak kena tu, hampir mustahillah. Ini orang pro ni beb

Baba : err, okay. So?

Ali : 100 meter sasaran tadi kena, kau percaya tak kalau 50 meter kena jugak?

Baba : Lagi dekat, mestilah kot. Percaya-percaya.

Ali : oh okeh. No wonder. Hah, amacam kalau aku letak buah epal atas kepala kau jarak 50 meter jugak, suruh dia panah. Boleh?

Baba : wuishhhh. Tak boleh tak boleh.

Ali : ehh apasal pulak? Tadi kata percaya.

Baba : hehe. Tak berani bro. Ketaq aku.

Ali : haha. Kau memang! Eh tau tak, tu lah beza percaya dan yakin.

Baba : Heh?

Ali : yakin, ni tak sama macam percaya. Yakin ni lagi 'ummphh'. Kita ni, kalau dengan Allah bukan setakat kena percaya, jauh dari tu, kena yakin.

Baba : Errr, contoh?

Ali : Hmm, sifat-sifat Allah kan ada banyak kan. Contoh macam Maha Penyayang, tak cukup kita percaya sifat tu, tapi kita kena yakin. Yakin Allah sayang hamba-hambaNya. Yang kasih sayangNya lebih besar dari mak bapak kita. Perggh, merasai kasih sayang Allah nikmat besar tu. Tu pun kalau kita 'rasa' betullah.

Baba : faham - faham

Ali : Satu lagi, Al-Basir. Allah Maha melihat. Percaya tak? Tak ada satu benda pun terlepas dari pengawasan Dia. Yakin tak?

Baba : fuhh, mestilah,, lagi mau tanya.

Ali : sory kalau cakap ni, hari tu nampak masa exam kau macam errr nak meniru-beri tiru je. Heee.

Baba : erkkkk.

Ali : Teeeeeeeeet. Pe lagi? Pakat mai la tingkatkan lagi keyakinan :)

Terlalu banyak benda dalam hidup ni, kita pakai percaya je. Yakin entah ke mana. Contoh, ujian itu ada hikmah, Allah kabulkan doa, ada syurga pahala, dosa neraka, mati itu dekat, macam-macam lagi.Tapi sejauh mana keyakinan kita? percaya je ke? Yakin sekali? Heh, mari men dushh dussh dushh o_O

Yeeeha 2 paper lagi nak habis! Rabbi yassir wa la tu'assir...

* random je pilih tajuk tu :P
* ramadhan 23 hari lagi (!)

Monday, June 18, 2012

start where you stand

assalamualaikum, bismillah,

Start where you stand and never mind the past,
The past won't help you in beginning new,
If you have left it all behind at last
Why, that's enough, you're done with it, you're through;
This is another chapter in the book,
This is another race that you have planned,
Don't give the vanished days a backward look,
Start where you stand.

The world won't care about your old defeats
If you can start anew and win success;
The future is your time, and time is fleet
And there is much of work and strain and stress;
Forget the buried woes and dead despairs,
Here is a brand-new trial right at hand,
The future is for him who does and dares,
Start where you stand.

Old failures will not halt, old triumphs aid,
To-day's the thing, to-morrow soon will be;
Get in the fight and face it unafraid,
And leave the past to ancient history,
What has been, has been; yesterday is dead
And by it you are neither blessed nor banned;
Take courage, man, be brave and drive ahead,
Start where you stand.
-Berton Braley-

i just love all those words and that's why i post it here. i know, it's only 7 days more before final exam and i should not update this blog right now err =='.but i promise this will be the last post before final exam ;P

yeah, this is my final exam schedule ;

monday (25/6) : ETHICS IN MEDICAL PROFESSION
tuesday (26/6) : FUNDAMENTAL OF ANATOMY & PHYSIOLOGY
wednesday (27/6) : PHYSICS
thursday (28/6) : ENGLISH II
friday (29/6) : PENGAJIAN MALAYSIA

do pray for me :) oh if and only if you want to. tiada paksaan. tapi kan, your prayer for someone may or may not change them, but it always change you.. sebab tu jangan kedekut doa. hikhikhik. target terbaik 4.0. sekarang baru aku nampak kenapa kena terus target tinggi, baru mencabar. dan, kalau tak capai target pun, aku mendekatinya. sekitar di minda pun syok jugak. orang syok sendiri memang macam ni, harap maklum.

Then buat apa lepas exam? BALIKLA !! ye, bungkus balik rumah. tapi pi melawat tok wan, dan mak dulu, ronda Penang dulu kot, kuey teow sg dua pun aku tak rasa lagi, (kena pergi!) Jusco, Gurney ke ape entah pun aku tak pernah jejak. aku ni betul ke belajar kat penang -,- (tapi tak rugi kot tak pergi sana. sekitar Kl lagi melambak. eh) dan lepas tu terus memecut laju ke Kl. wah wah tak sabar je. paling tak sabar nak ramadhan tahun ni, tak ada terikat sebagai pelajar ke, so boleh buat macam-macam benda *sila jangan expect benda keji*. sekian, wasalam

*rojak ape ni? tak sedap!! ampun

# tengok junior debat hari tu, terfikir, macam tu ke muka orang berdebat. hoho. satu lagi, tak tahan duduk tempat penonton. tak tahan weh,, rasa nak mencelah je! rindu, rindu, rindu masa masa tu :0

* ramadhan 31 hari lagi (!)


mencabar aku ni. Dream BIG!

Saturday, June 16, 2012

Tren oh tren

Assalamualaikum, bismillah.

Tajuk pun tren. Memang tengah dalam tren nak balik Kl. Ni first time update blog atas tren *teruja* Waktu begini, kalau dekat hostel, memang dah sedap dah aku tidur. Cumanya, lately ni, susah nak tidur. Tak tahu kenapa. Bila Allah tarik nikmat lena tidur tu, Allah,, memang rasa kekurangan.

Saat aku menaip ni, mun dekat sebelah ni tengah sodap tidur dengan nyenyaknya. Penat agaknya. Nak je tangkap gambar, tapi macam jahat pulak. Haha. Aku pulak tak dapat tidur. Tak selesa barangkali. Ataupun sebab dah tidur siang tadi. Hehe

Hari Isnin lepas, bila mun nak beli tiket, macam tak percaya je tiket untuk katil dah habis. Seriously dah habis? Err, kecewa. Takpelah, dapat seat pun seat lah. *redha

Tadi masa sampai penang sentral pun macam, okay dapat seat hari ni. Berpuluh-puluh kali (sampai kot berpuluh kali) selama ni dengan selesanya dapat katil ulang alik penang-kl, hari ni dapat seat je. Ceh, kunun kecewa tak mahu pandang koc katil bila lalu. Konon je

Dan bila *sedang* refleks balik, ya, Allah sedang mengajar aku erti syukur! Khalilah, bersyukur!
Cuba tengok orang lain. Ramai lagi yang kurang bernasib baik. Huuuuu. Ini belum di India, sampai ke bumbung orang berebut naik tren tahu tak. Dapat seat pun dah nak mengeluh. Dush dush dush

Mula-mula masuk tadi, dengan hati err 'tak best' sikitla, tengok keadaan sekeliling. Boleh ke nak tidur? Selesa ke? 7 jam kot. Berkongsi koc dengan orang lain, makcik berborak beria-ria, bau makanan dan minyak angin, orang lalu lalang, lampu terang benderang, kerusi tak boleh nak ke belakangkan sangat. Hushh. Allah sedang mengajar aku sesuatu ni. Pasti ada sesuatu.

Alhamdulillah, ada juga kan kenderaan nak balik. Aku lebih prefer naik tren kalau malam berbanding dengan bas. Faktor keselesaan dan keselamatan. Dan dalam banyak-banyak kali Allah bagi keselesaan naik tren, baru sekali dua takkan terus lupa nikmat yang banyak sebelum ni kan?

Takkan kawan kita ke kan, buat jahat sekali je, kita nak lupa pulak kebaikan dia yang beratus kali sebelum ni?

Bahkan kebaikan Allah pada kita tu jauh lebih banyak daripada kebaikan manusia. dan setiap kesusahan, ujian yang Allah bagi tu ada hikmahnya. Pasti ada

Dah rasa sikit sakit belakang dan tak sedap badan. Tapi apapun, alhamdulillah. Alhamdulilah. Alhamdulillah :) nanti-nanti nak travel kan? Ni nak biasakan badan namanya. Wah wah wah, insyaAllah :P

Ni mungkin second last aku naik tren penang-kl, sebelum secara rasminya akan habis belajar di penang. Terimakasihla warga keretaapi tanah melayu! *bajet diorang baca* mungkin, aku akan rindukan tren dan gerabak-gerabaknya nanti kan. Macam-macam gelagat manusia. Tren yang walaupun err kata orang lambat, alhamdulillah, jasanya menghubungkan aku dengan kampung halaman gitu.

Tadi ada budak sekolah masuk ramai-ramai. Lawatan sekolah agaknya. Teringat aku nostalgia darjah 6 dulu masa naik tren lawatan ke kelantan. Teringat terus masa tu dengan Bhot terhuyung hayang dalan bilik air. Haha. Sengih tak sudah bila ingat balik ;D

Dah pukul 145 kot, bising lagi koc ni. Pelik bonar. Ewah, sedap juga bau jagung. Hehe. Sumbat telinga, selamat malam dunia!

#sedap pakcik sebelah ni tidur. Seat pun boleh jadi katil apa :]


Monday, June 11, 2012

angan-angan ke Ireland

assalamualaikum. bismillah.

takdir dan susunan Allah tu Maha Hebat.
apa yang kita taknak, bukannya kita boleh halang kalau Allah nak bagi jugak
macam tu jugak benda yang kononnya kita tak pernah terfikir, Allah boleh je nak bagi, ikut suka hati Dia.

aku tak pernah terfikir nak ambil medik, apatah lagi jadi doktor. bosan dah bagitahu –_-
aku pernah menyenaraikan sebab-sebab kenapa tak nak jadi doktor. beria taknak. penatla dengar semua orang nak jadi doktor.
aku fikir, aku rasa aku sesuai kerja tough sikit. ye ye oh je. tu yang nak jadi tenterala, engineerla. konon
takpun, aku rasa aku sangat suka mengajar, jadi okayla jadi lecturer/cikgu. sesuai dengan diri lah konon-kononya jugak.

memang angan-angan dan cita-cita nak belajar dekat oversea dari dulu lagi, sebab suka nak tengok tempat orang. dan bila dah bulat okayla ambil medik, aku memang nak pergi mesir. baca cerita orang mesir macam k.fathiyyah dan k.iman, aku rasa nak pergi sana. keinginan yang kuat betul.

tapi, bila nak apply scholarship Mara tu, umi cakap ; ‘selain timur tengah atau belajar dalam negara je’

sentap jugalah. rasa macam berkecai impian nak pergi mesir. tapi kutip balik serpihan tu, dan gagahkan apply Ireland. tahu, macam sangat tipis peluang nak dapat. pulak tu ada hati apply RCSI. huda oh khalilah oi

bila minggu first datang sini, ada sorang classmate ni interview ; ‘kenapa huda tak apply belajar dekat mesir? kenapa pilih Ireland?’ erk, lawaknya, ada orang punya first impression kat aku = ustazah. heh. so kenapa tak minta pergi timur tengah? banyak pulak tanya. jawapan aku mudah je

‘mak tak bagi. ada ke lagi sebab yang lagi besar untuk tak ikut cakap mak kita? impian dihati takpe letak tepi, redha mak kena cari’

P1020042

rezeki Allah, mana tahu doa abiumi juga, dapat offer belajar dekat Ireland. mana pernah terfikir. masa dapat surat ni, tak tahu nak describe perasaan macammana, abi berat nak bagi pergi. risau. suruh masuk je UM. masa tu sedih jugak lah, tapi lama-lama okay. lampu hijau. angan-angan dah start dah. tapi, hmm, benda ni bersyarat. angan-angan pun agak-agakla, benda tak sure kan. usaha dan doa minta yang terbaik.

beberapa minggu lalu, cerita lama lagi kena panggil, untuk dapat result interview. berdebar tak payah cakap lah bila dapat sampul tu. tipulah tak ada orang nangis-nangis-nangis. bukak-bukak alhamdulillah,, alhamdulillah.

P1020038P1020037

lepas tu lagilaaa panjang angan-angan, kiranya one step closer. campur dengan kawan-kawan lagi. macam-macam.

‘nak pergi mana? galway ke cork?’
’cork la bandar sikit’
’galway lah, cantik sikit . low living cost lagi. boleh simpan banyak duit’
’macammana ni aku tak tahan sejuk, macam mana nanti?’
’sama la, muka asyik kering jee. kena beli moisturizer’
’nak bawak ape eh, banyak barang nak kena beli sikit nya 25 kg je’
’nak bawak budu, maggi cukup rasa. hehe’
’nak beli cameralah nanti’
’nanti nak pergi umrah tak? jom! mesti berbaloi, pakai duit sendiri’
’mestilah nak, kita jalan jordan, turki, sepanyol, tengok tempat sejarah Islam’
’kita pergi jugak la london, france,Jerman, rom. europe tour’
’kan best kalau kawen dekat sana, boleh honeymoon, jalan-jalan dekat pelbagai negara’
yolah T_T

macam-macam lagi kalau nak listkan. tapi,

aku ingat lagi, masa kena duduk dan fikir, list down, buat compass setting, kenapa nak sangat pergi Ireland ni? lama. lama. susahnya nak bulatkan hati tu. setakat nak pergi jalan? tolak tepi. syok belajar dekat oversea? luruskan hati. seronok dapat belajar medik dekat Ireland? ketepikan semua tu.

yang lain boleh, tapi datangkan Allah dan rasul dulu melebihi segalanya. mind setting ni, selalu sangat kena ingatkan. hati ni liar sangat. *ketuk kepala!* kadang-kadang terikut juga excited sebab yang ‘pendek’ je. walhal kita sepatutnya buat semua benda untuk memenuhi tujuan hidup kita. mencari mardhatillah tu penting. memang cakap lagi senang dari buat kan?

dalam terus-terusan berangan tu, terusan jugalah kena tajdid niat ni ha. sengaja buat-buat lupa pulak, hadith 1 pasal niat yang dah masuk telinga ni banyak kali dah ksn. ‘semua benda berdasarkan niat. kita dapat apa yang kita niatkan. hijrah sebab Allah dan Rasul, dapat Allah dan Rasul. hijrah sebab perempuan? boleh, dapat lah perempuan’

konsep yang sama, point yang sama. niat kena betul.

best berangan, serius best. sebelum apa-apa realiti yang berlaku, bermula dengan angan dan impian. betul la tu, teruskan berangan. ye, aku akan terus berangan. tapi, angan-angan tu ikat dengan niat yang betul. macam tu baru okay. boleh dapat ‘lebih’.

sekarang pun, diambang final yang mendebarkan. seminggu lagi study week. lepas pointer, IsyaAllah hujung tahun, jumpa di Ireland. ameen. aku optimis, semua kita [budak mara pre med] akan pergi, InsyaAllah. kena banyakkan berdoa. doakan sama-sama. ‘tekanan’ tu ada sikitlah. dengan parents dah excited, nenek, makcik, kawan-kawan dah beria nak hantar dekat airport. uwaaa. yes, there is no other option now, I’ve to study hard, pray hard, tawakkal ‘alallah.

nanti boleh pergi sini. cliff of moher. banyak lagi tempat teringin nak pergi sebenarnya

ireland-cliffs-of-moherwalaupun UCC famous lagi kot, tapi aku berangan nak masuk NUIG. Allah izinkan, InsyaAllah. tak tahulah rupa NUIG betul ke macam ni. aku google je. ni sebahagian je kot. hihihik

nuig
tahniah, baca sampai sini. jumpa lagi. astaghfirullah, sekian, wasalam. nak sambung berangan. eh tak, sambung buat kerja. amboih huda, nak buat report lah konon, sepanjang ni kau boleh update blog. erkkk, dah ngantuk pulak –,-

DARE TO DREAM~!

*ikut pegamatan aku, blogger-student bila musim exam, lagi banyak pulak post dia. haish, jangan main-main. last sem!
* ramadhan 39 hari lagi :)

Friday, June 8, 2012

orang sakit

assalamualaikum, bismillah.

ingat nak update semalam, tapi hari ni ada 2 test memang tak sempat. cerita semalamnya, aku berkesempatan melawat kakak seusrah yang sakit. kalau masa usrah dia happy go lucky je. memang tak ada lah gaya orang sakit, walupun dia ada juga cerita dia sakit.

sakitnya ada kaitan dengan tulang belakang. slipped disc. masa datang rumah dia, dia tengah berbaring. berusaha nak duduk, borak-borak dia muntah, baring, duduk semula, borak lagi.

aku tengok dia, simpati juga. tengok orang sakit, aku mudah tersentuh, lagi-lagi budak, janganlahh. boleh meleleh. tapi simpan kedap-kedap dalam hati, jangan tunjuk sangat kan. so, aku berborak macam biasa je.

dia cakap, antara perkara yang dia sangat syukuri, dia dapat solat macam orang normal. berdiri, rukuk, sujud macam biasa. dan Allah masih beri dia nikmat bercakap dan banyak lagi. satu nikmat ditarik berjuta lagi yang perlu disyukuri. kagum aku. masyaAllah,

tengok akak tu, rasa drastik betul, rasanya minggu lepas jumpa sihat, tau-tau sakit. keluar-masuk hospital. kuasa Allah, kita tak mampu menduga apa yang akan berlaku kan?

*   *  *  *  *  *  *  *

ada satu lagi cerita orang sakit. dah 3 minggu, tapi aku biasalah, sentimental punya orang, baru sekarang nak cerita. haih

dia, sahabat yang selalu riadhah sama-sama dengan aku, biasanya cycling, sebab malas nak jogging, kadang-kadang main bola jaring dan kadang-kadang main bola tampar. dia suka main bola tampar, tapi aku tak suka, bola dia keras, pecah salur darah kat tangan aku ni haa. last-last lama jugak tak main sebab bosan tak tahu nak main apa lagi dan barangkali malas juga –_-

aku ingat lagi, petang Khamis tu, rasa nak beriadhah la kononnya. so aku mesej dia: 
‘ pukul 6 jom meronggeng !!’

kononnya nak main basikal pusing-pusing taman. dia beria main skateboard dulu. aku singgah jap rumah Kira. tau-tau keluar dari rumah Kira, dia dah terduduk depan pintu rumah. ape pulak budak ni. katanya sakit kaki, jatuh. budak amatur, macam tu lah. aisshh, aku masih beria nak main basikal. tapi dia ni lain macam jee.

aku jerit panggil Mun ‘ Mun! ambilkan dompet Hazrat dan kunci kereta. Jom kita pergi hospital! hazrat patah kaki’ Mun sami’na wa ato’na betul.

pergi hospital kepala batas,  daftar kat bahagian kecemasan, jumpa doctor, x-ray, sah, patah kaki ! metatarsal 3rd n 4th. kena pergi pulak hospital seberang jaya, jumpa specialist. dekat sana masa duk menunggu, dia cakap kat aku ; ‘kat hospital lah kita meronggeng hari ni’ T_T

dan tak pernah pun terlintas dalam kepala hari tu, masa tu, akan berada dekat hospital sampai malam. kuasa Allah, mana kita tahu yang Dia dah susun kan?

sekarang, dia masih bertongkat. berselipar sebelah ke kelas. hehe. tapi sangat cekal ;] padahal dapat cuti sampai habis pre-med. tapi gila apa, nak final dah ni, terpaksa bertabah jugalah ke kelas. May Allah bless u ;D

*  *  *  *  *  *  *  *  *

semalam rasanya tidak memotong bawang
tidak juga habuk berterbangan
tidak juga menonton hindustan
tapi,,

ah, sungguh, dengan nikmat sihat ini, terlalu banyak yang perlu disyukuri! terlalu banyak! Allah, Allah, ampuni hambaMu ini.

* ramadhan 42 hari lagi :)

Wednesday, June 6, 2012

kau lain aku lain

assalamualaikum, bismilah.

aku ; tak semestinya aku. kau juga mungkin aku. aku juga mungkin kau

memang, kita tak sesekali dilahirkan sama.
sungguhpun, matamu lebih cantik, hidungku lebih mancung.
mungkin kau lebih kaya, tetapi aku mungkin lebih pemurah.
kau suka kelabu, aku suka biru.
walaupun kau kurus, aku lebih bergaya.

ok, cukup-cukup perbezaan luaran = apa yang nampak. kita juga berbeza dalaman.
err jangan fikir jauh sangat. kecilkan skop ; mujahadah kita juga berbeza.

kau rasa aku senang bangun pagi, kau tak tahu aku pula susah berjaga malam
kau aku lihat sangat gilakan drama korea, kau tahu kan aku pula minat hindustan?
kau nampak aku cool je single, tapi kau tak tahu aku mati-matian nak jaga hati
kau mungkin kaki games, aku pula kaki blogging
kau sibuk nak jaga mulut, kau tak tahuaku nak jaga hati separuh mati lagi susah dari tu

cukup,, memang, memang banyak lagi beza kau dan aku.
kita sama-sama berusaha nak bina sikap yang lebih baik, kita sama-sama nak jadi hamba Allah yang baik, nak jadi manusia yang jauh lebih baik. kita sebenarnya sama-sama nak NYAH! jahiliyah daripada diri kita. SAMA, cuma mujahadah kita berbeza.

kita kalau tak pernah couple, tak rasa susahnya nak putus.
kita kalau tak suka main game, mana tahu susahnya nak tinggalkan.
kita kalau tak rasa layan korea beratus-ratus episod, mana tahu resah sekali tak tengok
kita kalau mulut celupar lepas sana sini, baru tahu rasa susah nak jaga mulut
kita yang susah bangun pagi, baru tahu sengsara nak bangun pagi

jangan perlekeh rasa ‘susah’ orang lain

kadang-kadang, 'nilai' susah berubah sikit tu lagi besar 'nilai'nya daripada orang yang senang buat benda besar.

kita, ada medan kita masing-masing,
hormati mujahadah masing-masing. susah bahagian kau lain, susah dia lain
tak penting kita di mana sekarang ni, yang penting terus bergerak untuk maju
kalau rasa macam dah baik, harus jadi lebih baik,
kalau belum baik, harus jadi baik

jangan duduk setempat, dibuai lena, bahaya!
meskipun kau di tangga ke seratus ke, ke empat ke, mahupun di tangga pertama,ataupun baru bermula, kau harus bergerak. HARUS. kalau tak kejam sangat, WAJIB.

sebab itu kalau kau rasa senang nak bangun pukul 5 pagi, kau cuba pula bangun pukul 4 pagi. kalau senang nak derma seringgit, hulurkan pula 2ringgit. mudah 1 juzu’ sehari tilawah, tambah pula hafazan setengah muka.

mujahadah, rasalah mujahadah tu!

jangan sibuk pandang orang lain, pandang dirimu dan lihatlah betapa banyak yang perlu kau perbaiki. sesekali jangan merasa cukup untuk menjadi lebih baik. sesekali tidak,

Sabda Rasulullah S.A.W.: "Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan Iman (iaitu)Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam Api Neraka." (Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim)

membenci (benci, bukan setakat tinggal)jahiliyyah yang hampir sebati dalam jiwa, tak mudah!
dan sekali kau dapat membencinya,manisnya imanmu. hehe :)
lepas tu pasti kau akan benci lagi maksiat+jahiliyyah dan terus-teruslah merasai nikmat kemanisan iman, InsyaAllah. indahnya,,

sungguh, mujahadah itu pahit, kerana syurga itu jauh lebih manis!

orang yang pernah berada dalam kegelapan je yang akan benar-benar menghargai nikmat terang. astaghfirullah, salam mujahadah semua. sama-samalah kita,

*ramadhan 44 hari lagi :)

Saturday, June 2, 2012

drama air mata

assalamualaikum, bismillah

saat aku menulis ni, aku ada dekat Kuantan ni haa. kononnya bercuti. semalam bermalam di sini, tadi pagi pergi hantar Husna dekat UiTM Dungun, ganu kita, dan balik bermalam dekat sini semula. hari Isnin baru balik KL. -_-' erk, ye..aku ponteng kelas Isnin, dah la ada anatomy. uwaaa. dan punya selamba aku, satu habuk lecture notes pun aku tak bawak balik. padahal minggu depan punya banyak test. menangis sendirian la aku. dan tahu tak aku telah dinasihatkan supaya tak balik masa study week nanti. padan muka

eh tapi bukan tu drama air matanya.

sudah pastilah cerita siang tadi. kesian aku tengok husna tu. masa nak balik, dia tak bagi kitorang balik. menitik-nitik air mata dia. alahai, tak cover langsung. aku okay lagi kot, bila kereta dah gerak, baru air mata melaju. sendiri-sendiri. Husna tak. aku, wafda dan wak seri pun ahh nangis TERnangis jugak masa balik tu.TER okay. abi pakai spec hitam, hee no comment. kalau aku macam lembiks sikit, husna selalu bahan aku 'ape ni, kata masyab' ape kaitan -..- lu pun apa kurangnya. kahkahkah

memang jauh jugakla beza KL dengan Dungun tu. aku tahu, awal-awal ni memang susah dia nak adapt. lagi-lagi dia kaki jalan. ops. tapi hidup susah sikit akan ajar dia lebih kuat dan bersyukur. banyak lagi hikmah yang akan menyusul nanti, InsyaAllah. 3 tahun tu tak lama sangat. hee, lama-lama buleh senyum :)

apa la dia buat sekarang. hmm. okay cukup.

sebelum drama siang tadi, aku memang dah berdrama semalam. dalam kereta tengok cerita hindustan Taare Zameen Par. aku tahu cerita tu dah agak lama, tapi aku baru berkesempatan nak tengok. dalam kereta duduk belakang sekali. tiba-tiba minta tisu, hembus-hembus hingus. touching aku tengok cerita tu, serius. wafda kat sebelah dah perli-perli ' dah ada orang menangis daaaaaaah' tiba-tiba bateri habis. mood mati. sampai hotel terus aim nak sambung movie tu. wafda dah pesan, 'kau duduk jauh-jauh, menyampah aku tengok orang menangis-nangis tengok hindustan -_-' dan berdrama la aku sampai habis cerita tu. banyak  pengajaran dapat. serius.

lama aku tak nangis tengok hindustan, last nangis tengok hindustan masa cerita my family. tapi tak teruk sangat masa tu.

* * * * * *

airmata yang Allah ciptakan tu pasti ada fungsinya. kata orang, hmm sangat sinonim dengan wanita. tipikal. menangis memang tak salah. tapi sejauh mana nilai air mata kita tu? *dush dush dush*

menangis kerana Allah
menangis rindukan Rasulullah
menangis kerana mengenangkan dosa
sudah sejauh mana? 

Allah, Allah, Allah...

astaghfirullah, sekian wasalam.

*esok abi ajak jogging dekat pantai Telok Chempedak. abi tak tahu yang aku malas nak jogging sebenarnya -_-'

*ramadhan 48 hari lagi :)