Pages

Sunday, July 29, 2012

hai cermin!

assalamualaikum, bismillah.

alkisahnya, satu-satunya adik perempuan aku yang duk belajar jauh nun di Dungun(g) Terengganu, balik weekend lepas. weekend depa kan jumaat sabtu. kelmarin dan semalam. antara sebab dia balik adalah nak shopping raya. macamla aku tak tahu –,- baju,kasut etc sebab katanya balik cuti 3 hari sebelum raya. so, takut la tuh nanti orang shopping tanpa dia. nanti dia buat drama nak touching touching susah !

masa dekat kedai baju alahai biasalah gadis tipikal mesti nak cari cermin. sebab tak jumpa cari sendiri kot, dia siap tanya kakak kedai tu ‘akak, cermin mana kak?’ maka aksi posing-posing bermula. dekat kedai kasut, aksi-aksi tanya menanya berlaku ‘ni okay tak? mana satu eh? ‘ ‘kau tengoklah dekat cermin tu’

cermin.

walaupun aku bukan jenis yang pakai make-up bedak celak segala bagai , tapi tipulah kalau tak tengok cermin. kurang-kurang nak tahu tudung okay ke tak. hoho. ada orang, kalau tak jumpa cermin, screen handphone pun ok. kalau pergi shopping complex, ada cermin, mesti rasa nak toleh. even lalu sebelah kereta pun ada juga rasa nak toleh kan. elleh, macam aku tak tahu ;p

cermin lagi.

nabi ajar, bila tengok cermin baca doa ni (kan?)doa cermin’ya Allah, sepertimana Kau perelokkan rupa parasku,perelokkan jugalah akhlakku’

dari sekolah rendah memang duk tampal, baca doa tu bila tengok cermin dan bila teringat. aku dulu fikir, mungkin sama je macam orang lain fikir pasal doa ni. kita nak rupa cantik, akhlak pun cantik. baru cantik menarik tertarik kau memang da boom. eh

tapi hari tu bila dengar satu ulasan ni, perspektif aku jadi lain. pemahaman aku dulu betul, tapi ada lagi di sebalik tu. kenapa nak juga minta akhlak baik? sebab selalunya masalah datang bukan dari rupa, tapi akhlak.

Allah bagi kita rupa paras elok, alhamdulillah.
kita nak pakai baju cantik-cantik tak ada masalah.
kita nak nampak kemas, smart, cool tak ada siapa kata salah.

tapi yang jadi masalahnya, bila akhlak tak berapa baik. muka cantik Allah bagi, rasa bangga, riyak, takabbur. bila muka rasa tak berapa nak comey, rasa tak bersyukur, dengki dengan orang lain. bila pakai kemas, rasa nak orang rasa kita ni professinal lah kononnya. bila pakai baju cool, cantik pergi majlis mana-mana nak nampak kita paling menonjol. bila pakai tudung/baju labuh nak orang nampak kita alim.

aik? padahal asalnya rupa paras cantik, tak cantik ke, pakaian kemas, cool ke, semua tak salah. rezeki Allah bagi. tapi bila akhlak tak baik, semua tu jadi tak ada nilai dah.. padahal penampilan diri, penjagaan diri tu boleh jadi ibadah, tup tup akhlak spoil hilang pahala macam tu je. siapa rugi? astaghfirullah

ringkas. doa pendek, tapi mendalam bagi aku. hari-hari tengok cermin kan? lepas ni tengok cermin, kena fikir dalam-dalam :)

orang tengok cermin biasanya nak tengok muka. takut-takut hidung tersenget ke. hihi. tapi ‘bersih’nya muka tu, kalau tak pakai pencuci muka pun orang boleh tahu kalau balutan wajahnya adalah melazimi wudhu’ dan solat malam. bukan setakat bersih, bahkan bersinar. mahu? tak perlu keluar sesen pun u tau!

dan masa mengajar di al-amin dulu ada muallimah bagi tips depan-depan khusus buat khalilah ni. hehe. katanya kalau basuh muka pakai pencuci muka, sebutlah ya Latif, ya Latif. ulang-ulang. [tambah selawat/zikrullah lain pun boleh :p]  Ya Latif= Yang Maha Lemah Lembut/Halus. katanya nanti orang tengok muka kita je pun boleh jadi senang.. :) banyak lagi tips yang diberi, tapi cukupla tu je nak dikongsi. Allahua’lam

Thursday, July 26, 2012

menangis sangat tidak cool~

assalamualaikum, bismillah.

menangis sangat tidak cool kan? dulu aku fikir macam itu lah. ape daa nak nangis-nangis. tak rock. kental la sikit, jangan nangis! orang nangis, lembik!

lama-lama aku sedar, tak ada salahnya nak menangis. dan menangis sebenarnya cool~ biar kena tempat dan sebabnya lah :) sentap sangat bila tahu Umar Al-Khattab (tokoh kegemaran aku) digambarkan ada sungai kecil di wajahnya lantaran terlalu kerap menangis. walhal beliau seorang yang keras dan bengis. tetapi hakikatnya lembut hatinya.

tambah sentap, bila ada satu quote ni yang kata, mata yang sukar menangis adalah sebab hati yang keras. huuu ;’(

lantaran tu, pernah suatu masa tu sungguh-sungguh aku doa spesifik minta Allah berikan aku hati yang lembut, senang nak menangis. mata yang selalu menangis. mata yang mudah menangis, keranaNya. semoga, hendakNya.

dan aku tiba-tiba nak menulis pasal menangis ni sebab tadi masa witr tarawih di Uiam, Imam tu nangis sungguh-sungguh. terberhenti lama. tersekat-sekat suaranya. masa tu sayu dan sebak sangat, hati ikut merintih. orang sebelah bahu dah terhenjut, hingus dah meleleh.

bila habis tu sambung doa. nangis lagi. masa doa sendirian tu aku tak ingat dah nak doa untuk belajar sukses, dapat pergi Ireland dengan semua kawan, mudah jodoh rezeki ke tak ingat dah langsung-langsung. yang tahu, masa tu merintih Allah ampunkan dosa yang bertimbun ni, jauhkan azab api neraka, mudahkan hisab, mudahkan maut…. Allah, apa sangat dunia dibanding dunia selepas ni. kedebuk! biar sedar.

kata Abu Bakar, menangislah kamu kerana dosa-dosamu. jika tidak mampu, menangislah kerana kamu tidak mampu menangis.

sabda Rasulullah ; sesiapa yang menangis kerana takut kepada Allah s.w.t., maka Allah s.w.t.mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis kerana amat takut kepada-Mu.

jangan perlekehkan tangisan, kerana antara golongan yang mendapat syafaat di akhirat nanti juga adalah orang yang mengingati Allah sampai menitis air matanya.

masih rasa tidak cool menangis? apatah lagi lelaki, tak macho menangis? aku cuma mahu kongsi satu cerita ni, yang buat aku sedar, setitis airmata itu bernilai. sungguh! selamat membaca :D

* * * * * * *

Diceritakan di Hari Pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Ia dituduh bersalah, menyia-nyiakan umurnya di dunia untuk berbuat maksiat. Tetapi ia berkeras membantah. “Tidak! Demi langit dan bumi sungguh tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu.” “Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa,” jawab malaikat. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru. Tetapi anehnya, ia tidak menjumpai seorang saksi pun yang sedang berdiri.

Di situ hanya ada dia sendirian. Makanya ia pun menyanggah, “Manakah saksi-saksi yang kau maksudkan? Di sini tidak ada siapa kecuali aku dan suaramu.” “Inilah saksi-saksi itu,” ujar malaikat. Tiba-tiba mata hamba Allah tersebut bicara, “Saya yang memandangi.” Disusul oleh telinga, “Saya yang mendengarkan.” Hidung pun tidak ketinggalan, “Saya yang mencium.”

Bibir mengaku, “Saya yang merayu.” Lidah menambah, “Saya yang mengisap.” Tangan meneruskan, “Saya yang meraba dan meramas.” Kaki menyusul, “Saya yang dipakai lari ketika diketahui orang akan maksiat tersebut.”

“Nah! Kalau kubiarkan, seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu itu”, ucap malaikat. Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahannya lagi. Ia putus asa dan amat berduka, sebab sebentar lagi bakal dihumbankan ke dalam Neraka Jahanam. Padahal, rasa-rasanya ia telah terbebas dari tuduhan dosa itu. Tatkala ia sedang dilanda kesedihan itu, tiba-tiba terdengar suara yang amat lembut dari selembar bulu matanya: “Saya pun ingin juga mengangkat sumpah sebagai saksi.”

“Silakan”, kata malaikat. “Terus terang saja, menjelang ajalnya, pada suatu tengah malam yang lengang, aku pernah dibasahinya dengan air mata ketika ia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya. Bukankah nabinya pernah berjanji, bahawa apabila ada seorang hamba kemudian bertaubat, walaupun selembar bulu matanya saja yang terbasahi air matanya, namun sudah diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka saya, selembar bulu matanya, berani tampil sebagai saksi bahawa ia telah melakukan taubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

Dengan kesaksian selembar bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan dihantarkan ke syurga. Sampai terdengar suara bergaung kepada para penghuni syurga: “Lihatlah, Hamba Allah ini masuk surga kerana pertolongan sehelai bulu mata.”

#betaubatlah, dan menangislah. saat kau baca ni, sungguh, kau masih ada peluang dan masa. buat aku juga. Allah Maha Pengasih dan Penyayang bukan? ;)

Sunday, July 22, 2012

barangkali ini ramadhan terakhir

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah, sudah 3 ramadhan. cepatnya masa berlalu. tak tahu kenapa tahun ni aku excited terlebih nak sambut ramadhan. start bulan rejab yang lalu dah start countdown. tapi malu sangat kalau excited countdown je, tapi amal tak bagi mantop. malu kan,, huuu ;’(

maghrib 1 ramadhan yang lalu, tak tahu kenapa jugak, rasa sayuu sangat. rasa tersentap betul. dengar azan dengan renyai-renyai hujan yang turun, aaargh sebak sangat. akhirnya Allah izinkan aku sampai juga ramadhan tahun ni. bila fikir, setiap detik dan saat hari-hari ada sahaja manusia yang ‘kembali’ tapi aku masih diberi peluang merasai ramadhan tahun ni. Alhamdulillah *aishh, tahan tahan,

sehari sebelum ramadhan, syahirah ada share satu blog ni. malam sebelum tidur menangisss je aku sampai tertidurr bila refleks diri. dan baki hari yang ada ni, tak mau lagi dipersiakan.. insyaAllah

hmm, mahu layan ramadhan tahun ini macam mana?

list memang boleh list. saban tahun memang pandai buat list. tapi tahun ni, aku tambah kelainan dalam list antaranya; sebelum ramadhan minta maaf dulu. atleast dekat umiabi dan adik beradik. takmoh dah tunggu raya je.

aku fikir, tatkala Allah tebarkan Rahmat dan keampunanNya, dan mahu bebaskan daripada neraka menjelang ramdhan ni, kenapa aku biarkan diri ‘tertahan’ kalau dosa dengan manusia tak minta maaf dulu.

so penat ni dua tiga hari merancang bila masa sesuai nak minta maaf ni. cehh. susah jugala sebab tak pernah buat kan. hoho. akhirnya…untuk umi, masa bersiap pergi tarawih malam tu, aku masuk sekejap bilik umi. buat muka sengih dann err cakap ‘ umi,, dah ramadhan dah ni. selamat menyambut ramadhan tahun ni, dann huda minta maaf zahir batin’ tunduk gaya hormat orang Jepun. hoho. umi buat muka pelik sikitla. aku pun macam malu jugak, cepat-cepat keluar. huh, lega! dan buatla macam tiada apa-apa yang berlaku :)

untuk abi, malam tu tunggu abi balik kerja. masa tu tak ada orang dekat ruang tamu, so tak malu la sangat. abi balik je aku cakap err ‘ abi! dah ramadhan, selamat menyambut ramadhan, maaf zahir batin’ sengih macam kerang busuk. abi buat muka selamba. huh, lega! kemudian buatlah macam biasa ;) buatkan air panas, dan borak sikit pasal nak beli laptop baru <—nak jugak bagitau –,-

untuk kakak, dushh, serius malu ni, nak minta maaf acano ni. jadi, untuk menyelesaikan misi, aku pun menulis surat dengan tulisan doktor. ayat konon nak puitis, tapi tak puitis kot. letak surat tu dalam bilik dia atas laptop. dan duduk jela dalam bilik, buat-buat macam tiada apa-apa yang berlaku. haha. nasib baik tak kena perli jela sebab tak minta maaf face-to-face. huh, lega!

Alhamdulillah, puas rasanya. aku tak pernah buat benda macam ni. macam susah, err tapi boleh je sebenarnya. fuhh, yang susah tu nak turunkan ego tu jela. saya sudah, anda? hihi, boleh cuba. masih belum terlambat ehh, haa untuk yang lain, saya juga minta maaf atas salah silap. maaf zahir batin ye. ada hutang boleh tuntut ;D

antara lain lagi, ramadhan ni, aku tak moh dah jadi childish macam budak sekolah nak lumba-lumba siapa khatam dulu. kalau dapat 2x khatam tu nak kembang je tahu. tak nak dah macam tu. target aku tahun ni, khatam tilawah + tadabbur makna sekali. khatam makna tu, baca dengan hati sekali, InsyaAllah. bukan macam baca buku anatomy atau physics. eh

pusing juga kepala fikir, betul ke boleh. last-last fikir, amboi kau huda, kalau lepas gian baca novel satu hari novel 300-400 m/s pun boleh habis. erk! gedebuk, ouch! inikan 30 hari baca ‘surat cinta’ 604 m/s, takkan tak boleh? haa, InsyaAllah, boleh-boleh. kena lepas gian khatam qur’an. optimis, yakin boleh yosh! hati, jangan nakal-nakal ya. hee

misi lain? simpan sendiri cukup la ek. anda pasti punya misi yang hebat-hebat lagi. tak apa, Allah itu Maha Kaya, boleh je bagi ganjaran untuk semua. cukup, adil dan saksama. dan syurga itu bukan sempit untuk orang tertentu je. moga-moga tahun ni Ramadhan kita ramadhan terbaik. berhabis baik! barangkali ini ramadhan terakhir. dan siapa tahu, mungkin kita tak sempat pun sampai ke penghujungnya…

Thursday, July 19, 2012

QAR

assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah sudah selesai berQAR ; Quranic Amazing Race. itu rupanya nama penuhnya –,- mula-mula katanya daurah, lepas tu mukhayyam, at the end QAR. aku tak banyak tanya, orang call, kakak call, tanya abiumi, diorang ON, pergi je. hee :)

mula-mula kekok nak bergaul dengan kakak-kakak. err, kira kakak la, sebab yang lain semua puluhan, aku seorang je belasan. bajet muda dahla sorang je. tapi okay je sebenarnya :] ramai wakil daripada KMB, ada juga Intec, KTT, dan Aucms-> aku lettew. semua bakal fly, InsyaAllah. ada yang ke India, UK, Ireland, Aussie, New Zealand, Indonesia, dan canada juga tak silap.

personally, benda yang paling besar dan penting bila pergi program, apa-apa program sekalipun, adalah niat. lantaklah nak muak ingatkan, tapi memang ni penting.

pergi program, bukan sebab..
naqibah suruh
nak jumpa akhawat
nak berukhuwah
nak membasahkan jiwa
nak meningkatkan iman SEMATA,
bukan sebab tu, bukan,,
TAPI, kerana Allah, untuk Allah, Demi Allah.
dan sungguh,, bila kita set macam tu, tarbiyah Allah tu kita akan dapat mungkin daripada suasana, daripada pengisian, daripada perjalanan, dan macam-macam.

dan bila kita set kerana Allah, tak adalah istilah tak capai expectation, tak rasa apa-apa. sebab, bila kita buka hati.. tarbiyah Allah tu ada di mana-mana je sebenarnya. eh, ke bukan? heh

okay, so apa aku buat dekat sana? err, disebabkan aku datang lambat, maghrib hari first,dapat join malam tu je lah. reflection,tadarus, istighfar, terus tidur. haa besoknya lah kami mereka start explorace balik. mula di masjid putera, pergi Taman Botani, then pergi Alamanda, Istana Kehakiman, berakhir di Masjid Besi. naik bas le, tak larat jalan kaki.


sepanjang perjalanan tu macam-macam benda kami buat. ada task tu, kitorang kena terjemahkan text bahasa mandarin dan tamil. memang kami faham la –_-‘ jadi aku beria tanya akak cina ni. okay lepas. bila nak cari orang India dekat Alamanda tu, aku jumpa pakcik kulit gelap. tanya dia. dia cakap ‘ I don’t understand this, I look dark but I’m not an Indian’ uwaaa malu nya masa tu. pakcik tu mesti terasa dengan aku. huu minta maaf banyak kali.

dekat Alamanda tu memang tahan nafsu betul. kitorang tak boleh pakai duit sendiri. pakai duit yang disediakan. kena jimat. makan 3 pinggan share 5 orang. lalu depan kedai famous amous, mak aih bau diaa. depan big apple, tengok ice blended segala bagai. fuhh mujahadah linnafsi je jawabnya.

masa dekat Masjid besi tu, kami baca ma’thurat ramai-ramai. sekali kena lecture dengan pakcik arab ni sejam jugakla lebih kurang. pasal bid’ah semua-semua. dengar je la. heee.

lepas isya’ gerak ke rumah seorang ukht sebelum nak bermalam di pejabat Ikram Putrajaya. pusing punya pusing, pening jugak kepala ni. konvoi asyik tertinggal, terputus, agak menguji kesabaran jugala. sekali tu dalam kereta aku, semua kakak-kakak cakap telefon tanya direction. aku tengok je. tu yang sampai boleh pulak tertidur orang sibuk cari jalan. haila huda oi!

k.di

sedar-sedar dah sampai rumah K.Di. *bersinar sinar mata dengar kak Di cakap padahal dah dekat pukul 12 dah. cehh. taaruf ; k.Di belajar di RCSI, sambung master, sekarang speacialist (palliative care) yang ada 7 orang je dekat Malaysia. sekarang nak sambung sub-speacialist. dan umur baru 34 tahun, anak baru 6 orang. woaaaahh. tu yang bersinar mata tu. hoho

cop, selingan jap. haa, hari tu dekat Penang naqibah aku ajak iftar. sekali la ramai-ramai dengan makcik-makcik. masa makcik taaruf kan diri. mostly anak 6-7 orang. sampai sorang makcik ni, ada makcik lain cakap. ‘ha, tanya makcik tu, anak dia berapa? motivasi untuk anak muda’ anak makcik tu rupanya 10 orang, umur tak sampai 40 kalau tak silap. ooh, okayyy ;D teringat umi pernah cakap ; ‘kalau bukan sebab Allah takdirkan ada fibroid yang kena buang rahim, adik-beradik korang dah 10 agaknya’ kesimpulannya, ramaikanlah anak. ehhh

okay, sambung k.Di. k.Di pesan, banyak kena betulkan dan tajdid niat. nanti masa dekat airport, betulkan niat. dalam flight betulkan balik, dah sampai sana pun. kita pergi sana bukan sebab nak tarbiyah, nak pengalaman, nak lain-lain tu. tapi kerana Allah. tu paling utama, macam aku cakap kat atas tadi. Allah ghayatuna

hari last, ada tafsir sikit, surah an-naba’. duush. then, makan dan majlis penutup. lepas tu, semua balik ke tempat masing-masing. tak jumpa di dunia lagi, jumpa di syurga nanti, InsyaAllah. kerana hati kita sudah bertaut, di mana pun kita bersama kan ;)

tak mau tulis panjang sangat, semoga Allah redha. ramadhan kareem~!

Tuesday, July 17, 2012

kenapa aku yang harus tertinggal?

assalamualaikum. bismillah.

selepas 5 hari Btn, 3 hari Jom, Alhamdulillah Allah mudahkan untuk sambung 3 hari la ber'quranic explorace' di putrajaya. masjid putra to be spesific. sampai 19 hb InsyaAllah. kembara mencari diri, menyucikan hati, menyuburkan cinta pada Ilahi.

sangkaku hari ini aku tak berkesempatan, tetapi Allah izinkan.
dan Allah pastinya ingin aku belajar sesuatu.
tak pernah ada 'saja-saja' pada suratanNya.

merasa diri berada di tempat selesa, sudah cukup baik. itulah perkara yang sangat bahaya. usaha untuk berubah, tingkatkan diri tak akan pernah habis. di mana pun aku berada, apa keadaan masyarakt sekeliling pun, aku tak mahu berasa selesa. kerana kalau bukan di sisi, ada sahaja insan di luar sana yang berusaha menjadi lebih baik.

kenapa aku yang harus tertinggal?

' wahai orang-orang yang beriman! bertakwalah kepada Allah dan carilah wasilah (jalan) untuk mendekatkan diri kepadaNya, dan berjihadlah (berjuanglah) di jalanNya, agar kamu beruntung' [5:35]

apa keadaan sekalipun, aku tak mahu berhenti mencari jalan itu. sukar mahupun senang. ramai mahupun keseorangan. kerana tatkala ramai yang memburu redhaNya, mengimpikan syurgaNya,,

kenapa aku yang harus tertinggal?

kisah Umar Al-Khattab, sentiasa buat aku kagum. seorang yang kasar, bengis. membenci Islam, bahkan pernah membunuh anak perempuannya, tapi bila disapa hidayah, mashaAllah, sehingga rasulullah bersabda 'jika ada rasul selepas aku, umarlah orangnya'

Allah, sangat menjadi motivasi untuk berubah. seteruk kita, mungkin tak sampai tahap membunuh. siapa kata pernah hidup di zaman jahiliyah, tak boleh jadi muslim superb? 'kuasa perubahan' tu sangatlah dahsyat. lantas, tatkala ramai orang mahu berubah, struggle untuk berubah,

kenapa aku yang harus tertinggal?

'sungguh, (ayat-ayat) ini adalah peringatan, maka barangsiapa menghendaki (kebaikan bagi dirinya) tentu dia mengambil jalan menuju Tuhannya. tetapi, kamu tidak mampu (menempuh jalan itu), kecuali apabila dikehendaki Allah. sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Bijaksana ' [76: 29-30]

Allah, pilihlah aku. izinkan aku menempuh jalan itu.
aku tak mahu tertinggal.
jatuh cinta. dan aku mahu mati atas jalan ini

BTN & JOM

assalamualaikum, bismillah

alhamdulillah, selepas seminggu berkelana baru ada masa nak update sikit blog ni. kunun

9-13 Julai kami ada BTN dekat Kem bina negara, Meru Klang. memang tak ada perasaan kot nak pergi. dan tak berubah jugak, suka packing last minit. huh. tapi apapun, bestla pergi BTN sebab jumpa Anis. eh? macam dekat sekolah pulok. siap orang tanya, ‘kembar ke?’

kalau matlamat BTN tu untuk tanamkan semangat patriotik, bagi aku berjaya la. siapa tak sayang malaysia oi. boleh kata aman damai, harmoni dan bahagia tinggal di Malaysia. kalau matlamat spesifik Btn prog kami ‘transformasi mahasiswa luar negara’ untuk bagi kesedaran supaya balik Malaysia lepas belajar, berjaya juga. dimana bumi di pijak di situ langit dinjunjung. aku pun nak menyumbang balik dekat malaysia.

aku suka pengisian dekat Btn, sebab aku suka la isu politik, negara maju segala bagai. memang kena selera aku, aku suka fikir dan bincang pasal ni. dah habis, aku komen bertulis, ‘saya tak terima bulat-bulat info yang dapat di situ dan saya perlu masa yang panjang untuk fikirkan input yang saya dapat’ ceh, siap diulas komen aku masa majlis penutup. mungkin ada jugak orang lain komen macam tu kot.

kalau orang kata, orang punya persepsi yang BTN kena ragging, nak jadikan kita pro-kerajaan ke, bagi aku tak. tak ada ragging pun. normal lah pergi kem kena berdisiplin, kalau tak,, kena denda. tak ada ragging pun. kalau bab pro-kerajaan, apa pun depends la pada orang tu. kalau fasi aku, aku suka sebab dia suruh kita fikir tak ada pun cakap kamu ni apa la sokong pembangkang blablabla. cuma ada je penceramah yang fuhh pedas jugak mulut dia. cuma, yang aku tak berapa puas hati sikit, ada soalan yang tak dijawab . atau jawapan tak telus? hmm. yang lain okay je. kecuali satu tu. takmoh citela.

pengajaran besar aku dapat, personally, Allah ajar aku supaya ‘teguh’ seteguh-teguhnya. *tunduk*

14-16 Julai : JOM ; Journey of a Muslim. program pre-departure anjuran Ikram untuk mereka yang bakal ke UK/Ireland (InsyaAllah). banyak juga yang belajar. dengar pengalaman orang kadang-kadang cukup dah untuk kita belajar. dan ilmu baru banyak la belajar, khuf apa benda, baru tahu. selama ni tahu nama je.

speakar; Ust Alias Uthman, Prof Dr Tengku Sharom, Ikhwan (husband wardina) terbaik~ sisters semua mashaAllah tersangat baik. dekat sana aku banyak refleksi diri juga, ubah cara pandang sesuatu. sangat tersentuh dengan kebaikan akak yang kita baru sangat kenal tapi layan macam dah lama kenal. selama ni aku pernah dengar je cerita macam ni, tapi bila rasa tak boleh nak describe feeling tu :’)

kak Ackin, jazakillah bagi buku, phone chain Ireland yang sangat cantik + pin Berlin. kak Insyi yang aku cakap sikit gila dengan dia, jazakillah bagi saya simcard Ireland. k.nadia, jazakillah bagi keychain London. may Allah bless them !

jompengajaran besar? err antaranya saya perlu belajar bersosial. jangan fikir benda lain lerr. tengah struggle pun. semoga Allah redha.

banyak benda nak buat dan prog nak pergi. terlepas talk prof Tariq. harini patutnya ada mukhayam join budak KMB dekat putrajaya. tapi kita hanya merancang. Allah yang tentukan. masa yang berbaki ni, aku nak cari hati yang liar lari-lari. rasa nak nangis puas-puas, menyesal dengan macam-macam perkara. huu. dan cerita pemotong pokok dengan kapaknya selalu bantu aku untuk improve diri.

tatkala kita sibuk dan gigih nak tebang banyak pokok, kita perlu sangat sebenarnya berhenti, duduk sebentar dan asah kapak kita. till then, jumpa lagi !

* lebih kurang 3 hari nak ramadhan, adakah hati masih kering tak terisi? Allahh

Monday, July 9, 2012

debat

assalamualaikum, bismillah.

*akan menyepi seminggu, haa ambik post panjang. tak tipu  =,=

semalam debat Musleh kali ke 4 baru sahaja melabuhkan tirainya. tahniah untuk juara, pasukan STAR. bila cakap pasal debat Musleh, rasa macam dekat. terimbau kenangan 4 tahun dulu, pembuka tirai kejohanan kali pertama.

macam-macam pengalaman dapat. disamping yang manisnya bila jadi johan, jadi satu-satunya pasukan yang tak pernah kalah hingga final, sekaligus mengalahkan juara debat piala Uiam untuk tahun itu, Allahu, banyak sangat iktibar sepanjang kejohanan tu.

yang pastinya, melahirkan rasa kebergantungan pada Allah semata-mata, dan juga bersyukur atas nikmatnya. ini pengalaman yang tak boleh dibeli. alhamdulillah. dalam kenangan ;)

debat musleh

ini post sentimental. #harap maklum. disebabkan post lama-lama dulu aku dah buang, post ni aku padatkan pengalaman sepanjang aku masuk debat. ya, debat sangat dekat di hati. dan sebab itu bila ada sahaja peluang, aku akan turun train junior. sebab banyak yang mereka akan belajar. seriously. ahli-ahli debat aku dulu, ada yang sambung debat di Universiti, macam Ammar, k.Lina, Diyana, Nabil, tak lupa jugak, adik aku husna. tapi aku? hee, rasanya tak moh debat lagi kot.  sudah cukup sudah, sampai disini saja… (melodi lagu nirwana please :P) cehh, tengoklah keadaan. setakat ini memang tidak berhajat lagi.

kronologi debat, start 2006, masa f.1

masa tu setiap kelas kena hantar satu team, aku yang jadi pen. k.kelas masa tu, jadilah wakil kelas. ditrain oleh cg Arash, tak sangka boleh jadi juara debat tu. pengalaman tak boleh lupa, masa semi-final kalahkan team f.5, final kalahkan f.4, which is aku lawan kakak sendiri. masa tu aku dapat best speaker untuk final. tapi tak ada gaduh apa pun dengan kakak dekat rumah. kuikui.

hujung tahun tu dah start training untuk jadi pelapis wakil sekolah.

2007

tahun ni agak pressure. ganti k.iman untuk first speaker team utama sekolah. dahsat tak dahsat team tu kira kebanggaan sekolah sebab tahun sebelumnya sampai semi-final debat piala Uiam. kalah dengan SBPI Gombak. masa aku masuk team tu,ahli team semua f.5 kecuali aku. err, aku memang tersangatlah setahun jagung. kecut perut aku. bila lawan MCKK, SDAR, sek. apa lagi aku tak ingat, aku memang senyap je. memang tak mencelah. takuut. aku baru la katakan,,

DSC02169DSC02175

DSC02179DSC02181

muka childish yang kekecutan bila dengan senior. masa tu tak rabun lagi ;p

2008

tahun kedua di debat piala Uiam. belajar sikit-sikit. team pun team baru. yelah team yang lepas semua dah habis sekolah. paling ingat, kami 2-2 team sekolah, break masuk double octo-final (24 pasukan terbaik). dan masa double octo final tu, ditakdirkan team Al-Amin A lawan Al-Amin B. confirm Al-amin masuk octo final. tapi dekat octo kalah dengan SAS. takpe cuba lagi :)

DSC_0001DSC_0298

DSC_0027DSC_0645
diyana yang suka berbisik. macamla pasukan lawan dengar. kitorang sempat bergosip jangan tak tahu u

2009

masuk debat Uiam untuk kali ketiga. masih dalam proses belajar. masa tu kalah di double octo final dengan SMAP labu. aku ingat lagi 1st speaker dia namanya Adnan. kenapa aku ingat? sebab dia pandai gila memujuk, kalah perempuan. tu je pun.

rezeki tahun tu dapat masuk top 10 best speaker overall. diyana no 6 aku no 9. memang tak sangka. debater semua ada 400 lebih kot. apapun, alhamdulillah, dapat trofi, dapat makan dalam bilik vip. heheTop 10 itu cerita debat Uiam. macam aku cerita kat atas sekali. tahun ni tahun pertama debat Musleh atau nama sebenar dia Musleh International Debating Championship. International sebab peserta dia juga ada dari Thailand, Singapore, Indonesia dan Brunei juga kalau tak silap.

yang paling best debat ni buat dekat Hotel Putra Kl. makanan, tempat tidur, memang terbaik lah.view dari bilik, atas bangunan, nampak la kl yang maha sibuk tu. hotel kan, sejuk. masa nak qiyam, menggigil-gigil. tak khusyuk terus –,-

Alhamdulillah, rezeki berganda, ahli team semua dapat top 10 best speaker. aku no 3, k.lina no 5, diyana no 6. dan alhamdulillah juga masa final, aku dapat jadi best speaker. dapat makan sedap-sedap abi belanja. hehe

3872665781_cc06ac5dbf3872666023_bcedb5de45

3873450946_20baa486373873453672_c0f2597033

2010

masuk debat Uiam untuk kali keempat. masih dapat break, tapi kalah octo final dengan SAINA. tak suka lawan saina sebab diorang macam gedik sikit. huahuahua. marah budak saina. habisla aku. hikhikhik. apapun alhamdulillah Allah masih rezekikan aku dapat jadi top 10 best speaker overall. no. 6. btw, aku suka no 6. serius, tak tipu/

Debat Musleh. kali kedua. kalau boleh memangla nak mengekalkan kejuaraan. tapi rezeki sampai quarter final je. kalah dengan SMI Hira’. takpela. tak kecewa sangat, dapat juga bawak balik trofi top 10 best speaker overall. no 3. Alhamdulillah ‘ala kulli hal.

DSC_0925DSC_0939
team debat Musleh masa tu. baru perasan, kitorang suka pakai baju warna biru. oh

hudnahudnaa
debat Uiam tahun ni, team dengan adik sendiri. ada rupa kembar tak. hoho

DSC_0101DSC_0107
all girls. dan 3 tahun rupanya aku sepasukan dengan diyana

DSC_0093

okay dah habis kronologi seringkas-ringkasnya.sekarang aku nak kongsi apa yang aku belajar sepanjang 5 tahun je berkecimpung dalam dunia debat di sekolah. mungkin boleh la jadi panduan untuk junior, kalau ada yang baca pun. atau iktibar untuk sesiapa jelah.

pertama, macam aku dah cakap, apa-apa pun yang kita dapat dalam hidup ni, semua Allah yang izinkan. sebab tu apa-apa, bergantunglah pada Dia. boleh jadi kita usaha banyak, tapi Allah memang tak izinkan. ataupun, usaha ciput je, tapi Allah bagi terlebih pula. itu Allah punya kuasa.

kedua, tak ada istilah berjaya tanpa usaha. serius, usaha mesti ada. apa-apala yang kita buat. DAN, cara paling mudah dan cepat untuk belajar adalah belajar daripada kesilapan. kadang-kadang masa kita tak banyak nak usaha lebih-lebih, tapi cukup dengan belajar daripada kesilapan. dan untuk lagi bijak, belajar daripada orang lain, dan daripada kesalahan mereka. aku berani cakap, benda tu berkesan. aku pernah dulu, kena kritik debat macam bagi khutbah jumaat, lepas tu macam orang nak marah je. belajar, berubah. last-last ‘juri cakap ‘awak ni cool dan tenang sangatlah’. cool eh? haha

ketiga, ni moto kitorang dulu. jaga hati, jaga mental, jaga fizikal. paling penting hati tulah. kita masuk competition, kena jaga daripada rasa bagus, rasa sekolah tu cikai je atau yang sewaktu dengannya. memang susah, tapi hati effect benda lain serba serbinya.

keempat, berlapang dada. lagi-lagi dengan ahli team. jujur aku cakap, terima kasih dan minta maaflah kepada sesiapa yang pernah sepasukan dengan aku. kalau angin tak betul. fuhh. kasihan mereka. dan didilah (diyana) yang paling ‘klik’ dengan aku. kami sama-sama berlapang dada kan? 2-2 pun sama laser. tapi aku lagi laser kot. tak reti sangat nak berlapik. (sekarang sedang belajar) hoho.masa train junior memang bertubi-tubila aku laser mereka. bagusnya mereka ‘tahan’.  mereka cakap ‘dah biasa dah dengan k.khalilah ni’ haha, immune dah ghupanya. kalau cakap berlapik sangat, orang lambat nak sedar diri. err, ni applicable dalam debat je lah kot. kalau benda lain, silalah nak buat 6 lapisan lapik pun boleh ;]

kelima, kena ada Aim. target. dalam apa-apa pun. rugilah kalau buat sesuatu tu sekadar suka-suka biasa. tak improve. takkan 5 tahun masuk debat, takat masuk debat je nak kumpul sijil. nope. bukan takat tu je. kita kena selalu tingkatkan diri, dan luruskan niat.

cukuplah tu 5. penat menaip dan orang pun penat membaca. dan, paling penting juga debat mengajar aku untuk mengutarakan pendapat dengan berani. kalau kecut, kalau tak utarakan pendapat kita, kita berada di pihak yang benar pun kebenaran tak terserlah kan? banyak sebnarnya boleh belajar, critical thinking nya lagi, work under pressure dan macam-macam lagi. nak tahu, masuklah debat. eh

jumpa lagi minggu depan. astaghfirullah, sekian wasalam.

*ramadhan 11 hari lagi :)

Saturday, July 7, 2012

misi

assalamualaikum, bismillah

aku tak nak cakap pasal misi tinggi-tinggi mahupun apa-apa program yang namanya ‘misi’. tidak.

ini misi masa cuti. cuti panjang selepas hidup setahun dengan agak hectic, hollah, excited cuti! pergh, seminggu tak update blog, ada tanda-tanda misi cuti ni hampir gagal. sebab, kemain aku nak update blog cuti ni hari-hari takpun dua hari sekali, dan tengoklah apa yang telah berlaku.. plan je pandai. dan ini pun aku bercadang hanya nak update ringkas

seminggu jejak tanah gombak ni, rasanya baru sekali aku duduk rumah penuh. yang lain merayau je. balik malam terus tidur kepanatan lah konon, sampai-sampai hak orang lain jadi terganggu sedikit. balas mesej orang semua pagi buta sebab malam tak sedar apa. tengok drama masa malam? belum pernah lagi. huu.

hari ni umi tanya dengan nada tak ada perasaan ‘nak pergi mana pula hari ni?’ hihi. ikut aku memang ada plan, tapi cancel jelah. hak dekat rumah ni terabai pula nanti.

dan,, ada misi yang bakal berjaya! aku dah siap-siap cakap dekat umi, cuti ni nak belajar memasak! maklumlah, aku ni paling tak pandai masak antara 4 puteri dalam rumah ni. lol. dan umi, mesti terkejut tengok aku sangat rajin (konon je) bertanya apa yang perlu dibantu di dapur, dan tak menolak nak tolong masak. punya memilihnya aku, nak belajar yang western-western dan bakery je. yang masakan kampung nanti dulu ye umi. heee. nanti tak jumpa belacan dan cili api macam mana?

ikhlaskan hati huda hoi, belajar masak bukan sebab takut tinggal jauh nanti, meroyan rindu nak makan masakan umi pulak. lepas tu nak nangis-nangis. ceh. belajar untuk hidup maa ;)

selain misi mengupdate blog, misi belajar memasak. berjela-jela lagi list yang ada, dan so sad misi lain masih belum bergerak. nanti dah berjaya, baru boleh ceghita.

hosp

tiga hari berkampung di hospital, jaga Atifah. Alhamdulillah she’s getting better. mak dia kata aku dah start practice untuk praktikal. hihi. tapi tu macam praktikal jadi nurse je. aku nak jadi doktor. hoho. lepas tu lari tengok budak debat. aku rasa aku dah macam dulu, huda yang suka ‘lari-lari’. suka membusykan dirilah konon. tapi kena tahu la limit diri kan. minggu depan ada BTN dan prog pre-departure. hailaa. ikhlas huda, ikhlas. yosh!! till then, jumpa lagi.

*ramadhan 13 hari lagi !! cukup bersediakan aku ni ;’(
* result keluar 24 July! rabbi yassir wa la tu’assir