Pages

Sunday, September 30, 2012

Kuda

Assalamualaikum, bismillah.

Nafsu ibarat kuda liar, kata Imam Al-Ghazali.
Kuda liar bukan untuk dibunuh
Tapi untuk dijinakkan.
Supaya,,
Menjadi kuda tunggangan yang baik.

Menjinakkan kuda liar ini
Sekat sumber kekuatannya.

Makanan.
Sekat dengan puasa.
Kelenaan.
Sekat dengan berjaga.

Menjinakkan kuda liar ini,
Bebankan ia.

Buat ibadah sampai rasa penat nak buat maksiat.
Biar beban, tak apa.

Inilah cabaran kita.
Menjinakkan kuda liar.

Dah sampai Drogheda.
Semoga Dia redha.

Kita menulis, kena bijak memilih.
Terima kasih :'))

Sunday, September 23, 2012

jejak Ireland

bismillah, assalamualaikum.

Alhamdulillah. infiniti rasa syukur, setelah penantian setahun sure tak sure dapat jugak jejak tanah Ireland. perasaan nak pergi tu bercampur baur. Dan, kakak aku dok cakap aku sedih nak tinggalkan Malaysia sebab punya malas nak packing. mana tak sedih kan. huuu

aku dah janji, masa kat airport aku tak nak nangis. bukan nak tunjuk macho sangat. hmm, tapi aku nak pergi dengan niat yang baik, nak jihad tuntut ilmu, dan aku tak nak pergi dengan berat hati dan jadi budak cengeng. aku tahu, aku pergi ni banyak aku akan belajar duduk jauh dari famili. so dari awal aku nak kuat. walaupun hampir menitik, tapi tahap bergenang je. tak pecah lagi. aku tahu aku kuat. ceh. tadi masa call abi pun rasa nak nangis. tapi tahan tahan :P bertahanlah selagi boleh bertahan dok?

sepanjang perjalanan tu, asyik duk pesan kat diri tajdid niat. berdebar rasa. entah, takut-takut ‘kosong’ je. nau’zubillah. dan aku tak tahu kenapa, aku set, 2 tahun setengah ni, tanpa keperluan mendesak, mungkin aku tak jejak Malaysia. penangan baca buku ust zaharuddin ; ‘Diari musafir : jangan berhenti berlari’ mungkin?  (dalam flight je aku dah habis baca separuh buku 400++ m/s ni. bosan?) hoho kita tengoklah macam mana nanti.

so, cerita jejak Ireland. perjalanan yang memakan masa hampir sehari, agak memenatkan jugak. dari KL ke Amsterdam lebih kurang 12 jam. transit kejap 3 jam, pergi Cork dalam sejam. dan badan sakit sebab duduk je. apa boleh buat.. senyap je sudah.

DSCN0074532291_4199043427994_117163380_n - Copy

sampai Amsterdam, tidur masa tunggu transit. serius tak tipu, memang tidur nyenyak kat kerusi menunggu. bukak mata je ada 2 mamat mat salleh duk depan. buat muka 1 sen je. lepas tu pergi Cork.

DSCN0087DSCN0094 

sampai airport Cork tu sangat lama tunggu nak lepas imegresen. hampir 3 jam ;( tapi, memang kalah jauhla airport Cork ni kalau nak compare dengan KLIA. heh, nak jugak compare.

reaksi pertama jejak Cork adalah ; ‘sejuknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!’ okey terover pulak. tapi betullah, sejuk. walaupun panas cahaya matahari, tapi angin dia kuat wo. tak boleh lagi kot nak cakap sejuk menggigit tulang, sebab ni baru penghujung summer. ulang suara; summer. winter tak tahu la nak kata apa.

reaksi kedua ; lapaaaaaaaaaaaaaar ;’(

lepas tu, pergi daftar penginapan. disebabkan kami berlima special sangat duduk rumah, kitorang tak dapat balik rumah dulu. pergi apartmen orang lain dulu, shopping dulu, baru balik.

DSCN0115DSCN0129
(ni dekat brookfield apartmen. orang beria, aku sibuk nak duduk –-‘)

DSCN0157DSCN0158
shopping lalala. pilihan warna aku apa-apa benda pun mesti la hijau/putih. kalau tak ada baru cari warna lain. kat sini barang murah-murah. coklat snickers tak sampai singgit. okay tipu, tak sampai 1 euro. kalau convert duit Malaysia, sama je. tapi disebabkan guna euro, semua benda jadi murah. sakan lah konon shopping.

lepas tu jalan-jalan sekitar Cork,pendaftaran pelajar shopping dan shopping. ni bukan shopping nafsu menggila, tapi sebab duduk rumah, banyak benda sikit nak beli. cubaan beralasan

sampai rumah, excitedla dapat bilik sorang satu. seperti di Penang aku duduk bilik bibik yang dekat dengan dapur. redha je. senang nak makan kalau lapooorr ;D

644697_499965700013931_364070954_nDSCN0164
depan rumah yang Alhamdulillah selesa. Haaa, nama rumah kami : SYIFA’. pergh boleh kembang Shee. haha. dalam rumah belum settle lagi. jadi boleh tunjuk luar rumah je.

DSCN0184DSCN0195

DSCN0201DSCN0209DSCN0264DSCN0206
dekat main campus tu, rumput hijau tu kalau orang tak grad lagi tak boleh pijak. aku pun tak tahu apa kaitan dia.

hmm, benda berbeza Ireland ni dengan Malaysia, of course la cuaca dia. dan muka aku sangat kering dan mengelupas+merah. sejak bila sensitif dengan suhu ekstrem pun aku tak tahu. masa BTN dulu, sebab panas sangat pun jadi macam ni. termengada sikit kulit ni. perlu penjagaan rapi bak puteri –-‘

aku pelik, macam mana orang dekat sini boleh pakai skirt sedangkan aku rasa nak pakai 3 lapis baju? buat penat duk fikir. lemak beruang kutub mungkin (?)

dan pelik jugak sebab kalau pergi shopping, bersepah je elderly couple shopping. bongkok tiga pun ada. minum jamu apa la atuk nenek ni. wonder jugak aku. dan sini orang manyak suka party. jiran sebelah boleh pulak ajak join party. cuak aku. cuak. jap, ni bukan parti politik, ni parti liar? heh. orang mabuk ada je. tak kira siang. hari tu masa shopping ada orang mabuk sapa/tegur cakap merepek-repek. cuak. cuak.

tiap kali keluar rumah ke, kena totally tawakkal dekat Dia. ini tempat orang. dan sebaik-baik penjaga adalah Dia kan?

orang dekat sini jugak suka berjalan. aku rasa aku ni pemalas sangat kot. tak suka berjalan. tapi tak dapat nak lari la. jarak rumah dengan sekolah 1.2 km. kalau kena pergi Main campus 1.6 km. basikal mahal. uwaaa, aku tengah menunggu belas ihsan senior yang nak jual basikal. kan dah cakap tadi aku pemalas. erk

eh, tapi bila rasa nak mengeluh, rasa bersemangat je ingat hadis ‘ barangsiapa yang menempuh satu jalan menuntut ilmu, Allah akan mudahkan jalan ke Syurga. malaikat akan melebarkan sayapnya, makhluk langit, bumi hatta ikan pun akan mohon keampunan untuknya…..’ terngiang Cg Syima cakap pasal hadith ni. panjang lagi matan hadith ni sebenarnya. bila rasa nak merungut jalan jauh, hadith ni lah pengunci mulut. hoho

dan hari tu dahsyat sangat kitorang berjalan sampai City sambil berjalan kaki, adalah berbelas kilometer. huh. kena biasakan.

senior dekat sini, mashaAllah semua baik. teruja jumpa sisters yang kita tak kenal pun, tapi bila jumpa macam dah kenal. dahsyat sebenarnya ikatan akidah tu. sangat berbesar hati nak jadi ahli keluarga besar ini dan bekerja untuk Dia. jangan berhenti berlari kan? ;)

banyak lagi nak ceghita tapi ngantuk pulak. sambung nanti, InsyaAllah. wasalam ;)

# doakan aku supaya; i h s a n dan i k h l a s. terima kasih!

Wednesday, September 12, 2012

kasih ibu

assalamualaikum, bismillah.

okay, tajuk nak sayu je kan. heh. tadi keluar dengan umi, pergi uruskan lagi benda alah nak pergi Ireland ni. pergi Putrajaya (lagi), lepas tu pergi kamal Bookstore, then pergi KL Festival City. malam ni nak sambung shopping lagi oi ^^,

masa dalam kereta:

‘umi, umi puasa tak hari ni?’
’puasa la’
’eh? puasa apa?’

sebab setahu aku umi dah lama dah habis puasa 6
’puasa zaid nak periksa (upsr)’

err okay. terkedu sekejap. kasih ibu kan, anak nak periksa pun kira benda besar la kan. tiba-tiba teringat hari tu umi pernah cakap ‘kalau bukan doa ibu makbul, kalau bukan umi tahajud doa, kamu semua ni belum tentu boleh berjaya’ uwaaaaaaaaaaaaaa! betul sangat tu umi, betul sangat!

tadi masa pergi Kamal bookstore tu, beli buku je dah berapa ratus. memang tak akan jumpa la kan buku medik murah-murah ;/ lepas tu pergi KL Festival City cari luggage. cakap dah dekat umi, 1 pakai yang lama pun takpe. tapi umi suruh beli jugak semua baru. amek kau, luggage je dah 900 hinggit  ;S

tak masuk lagi baju, alat tulis semua. memang beribu la untuk anak sorang ni. huu. bila cakap dekat umi nak bawak makanan segera, terus call order serunding, makcik jual sambal ikan bilis.(aku jenis tak makan maggi. hehe. harap maklum. mengada kan –,-). nak supplement spirulina bawak sana, terus order yang 3000 tablet punya. dah 500 hinggit lebih. aaaaaaaaaaa!

nak ceghita memang banyak sangatlah yang umi dah buat. tinggal nak bersyukur dan ucap terima kasih je kan. tak tahulah nak cakap apa kalau pengorbanan mak/ibu/umi/mama yang dah besar macam tu anak-anak tak reti nak hormat dan santuni mereka. nauzubillah. usaha setiap hari untuk jadi anak yang baik jom.

tinggal lebih kurang 4 hari lagi dah nak pergi. rasa sedih, takut, sayu, excited semua bercampur jadi ABC. eh. flight 17/9/12, pukul 1115. aku tak ada la berharap ramai nak hantar aku. nanti-nanti aku balik juga. kalau panjang umurla kan. cumanya ada satu yang aku risau dan cuak ni sebenarnya. aku takut KLIA tu banjiiiir je. ah, aku tak tahu nak practice macam mana tak nak bagi nangis. harapnya kental lah nanti :P

dan ada satu pesanan sepupu aku yang aku sebak la dapat pesanan tu ; ‘ nanti dekat sana jangan lupa abi umi tau’ aaaah sedih aku. mana mungkin. InsyaAllah setakat ni, manusia no 1 aku memang abi umila. suami dah ada (kalau ada) kang lain cerita la pulak.

huda sayang abi umi kerana Allah! ;’)

doa-doakanlah untuk aku. supaya aku; Khalilah Alhuda terus menerus berjiwa hamba, jadi ‘abid dan khalifah. dapat jadi hamba, anak dan pelajar terbaik,juga akhlaknya baik. ameeen ;)

# tolonglah tolonglah sayangi dan santuni ibubapa kita sehabis mampu kita. dan selagi mereka (atau kita) masih ada. ok? InsyaAllah sama-samalah kan. okay aaaa jangan kata aku dah mood sedih sedih sekarang ni. oklah baru nak start packing barang. wasalam.

*kasih bapa jangan lupa pulak hoi. cuma aku je tak tertulis ;)

Thursday, September 6, 2012

atok salah berpesan

assalamualaikum, bismillah.

ini bukan pesan atok aku. tapi aku biasa dengar. entah,, perbualan biasa mahupun drama mungkin. pesan atok :

'belajar rajin-rajin, hormat cikgu, buat latihan banyak-banyak, belajar biar sampai universiti, jangan malas-malas. Tapi, jangan lupa solat, jangan lupa baca quran, doa banyak-banyak'

atok salah berpesan.
silap gaya bahasanya.

Dia kata, bahasaNya lagi cantik -kejar akhirat, tapi jangan lupa bahagianmu di dunia.

'dan carilah (pahala) negeri akhirat dengan apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu, tetapi janganlah kamu lupakan bahagianmu di dunia dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu....' [28:77]

atok tersenyum ya.
salah pesan ya.
tak apalah atok.
lain kali atok pesan ;

' rajin-rajinlah solat, baca quran selalu, doa banyak-banyak. tapi jangan lupa, belajar rajin-rajin, hormat cikgu, biar masuk universiti'

baru sayang atok!
;)

* kurang dari 2 minggu, aku akan meninggalkan Malaysia.

Saturday, September 1, 2012

salah ke kalau saya tak rasa?

assalamualaikum, bismillah.

'salam huda. salah ke kalau saya tak rasa macam apa yang orang lain rasa?
salah ke kalau saya tak selaju orang lain? ke saya hanya nak sedapkan hati saya je?'

sekitar itulah mesej dia. mesej yang tiba-tiba. seingat aky masa tu pukul 1-2 pagi. bulan ramadhan. aku iktikaf di masjid dan masa tu aku baru nak tidur. mesej tu buat aku sentap juga. sampai-sampai aku tangguhkan agak lama untuk reply mesej dia.

dia jugalah yang pernah mesej aku tiba-tiba ;

'macammana saya nak start betul-betul menutup aurat dengan sempurna'

aku tak ingat mesej sebenar dia, tapi sekitar itulah. masa tu aku dalam bas nak balik KL. dia ni, agaknya suka bagi mesej sentap-sentap kot. hoho.

cuti duduk di rumah ni, aku teringat mesej 'rasa' dia. mesej yang membuatkan aku juga nak tanya soalan tu pada orang lain. kita ni kan, ada je masa-masanya rasa macam 'tak ada' rasa. hmm. parah, parah

kali pertama aku baca mesej dia tu, aku kagum. bila Allah gerakkan dia boleh nak rasa benda tu, Allah dah beri dia 'rasa'. ya, dia dah diberi rasa tu pun sebenarnya. kan?

* * * * *

nak lakukan ketaatan, sesiapa pun akan kata tak mudah. atleast tak mudah pada mulanya. sebelum benda tu menjadi darah daging. ada seorang orang soleh cakap ; ' saya tekun mengerjakan solat malam selama setahun, dan saya pun menikmatinya selama dua puluh tahun '

satu tahun yang dipenuhi dengan beban, susah, tapi akhirnya selama 20 tahun benda tu berganti kenikmatan dan rasa bahagia. [buku ibadah sepenuh hati-Amru Khalid]

kalau aku ni, siapa je? kita? mungkin untuk melazimi dan menikmati suatu ibadah tu, rasa beban, rasa susah atau rasa 'tak rasa' tu kena lalui lagi lama. yang penting, keep on moving...

jangan layan sangat rasa 'tak rasa' tu. takut nanti timbul rasa tak nak buat. lagila parah. bila rasa 'tak rasa' tu, teruskan je buat dan yakinlah Allah tu melihat kita. bayangkan Allah sangat senang melihat kita yang bersusah payah melawan rasa untuk mentaati dia. dan Dia pasti membalas segala usaha kita. pasti.

betul, bila melakukan ketaatan, kita kena tengok orang lagi atas. biar ada rasa nak berlumba-lumba. tapi tujuan kita bukan nak lebih dari orang lain. bukan. tapi untuk lebih baik dari kita yang semalam. nak lawan diri sendiri tu akan lebih buat kita rasa termotivasi. sebab kalau asyik nak lawan orang je, kita cepat down.

Allah tak melihat di tangga mana kita berada, tapi sejauh mana kita berusaha untuk menaiki tangga tu. yang penting jangan statik.

ehh, kita buat semua benda tu untuk cari redha Allah kan? kan Allah dah kata ;

' Dan orang-orang yang berjihad (untuk mencari keredhaan) Kami, kami akan tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sungguh, Allah beserta dengan orang-orang yang berbuat baik' [29:69]

Dia akan tunjukkan. dengan cara dan hikmahNya yang tersendiri.
semoga 'rasa' itu terus Dia suburkan buat kita semua InsyaAllah :)

* dan sudah pasti jawapan soalan dia adalah : 'laaaaaaaaa, kenapa pula nak salah??' ;D