Pages

Sunday, October 28, 2012

eidul adha

assalamualaikum, bismillah.

post pendek je.
dulu terbayang macam mana raya di perantauan.

sekarang merasa.
hari pertama tahan
hari kedua tahan
hari ketiga dah tak tertahan.
tumpah jugak ;'(

tak ada perayaan meriah.
kelas pun tak cuti.
solat pun bukan di masjid atau surau.
hanya di kelas.

tak apa.
alhamdulillah.
pengalaman ini mengajar,
erti pengorbanan :')

tak apa jauh dimata,
tapi tolong, jangan jauh dalam doa.

rehat sejam dari kelas. curi masa tangkap gambar
kena tahan sejuk bukak coat, semata-mata nak tunjuk baju kurung -_-'
Syifa'-ians
love :-*
pengubat rindu. rasa sikit beraya di kampung.
kullu 'am wa antum bikhair!

Friday, October 19, 2012

the lough

assalamualaikum, bismillah.

IMG_2083IMG_2097

tajuk je english. sila kecewa sekarang >.<

alhamdulillah, dah sebulan di bumi asing. masih dalam proses nak adapt. cuaca sangat beza, suhu jauh lebih rendah dari Malaysia, dan sini angin kuat dan kerap hujan. selalu jugak menggigigl-gigil. dan kulit belum sepenuhnya dapat adapt. kulit sensitif, kering dan cepat gatal + pedih.

mula-mula rasa macam ‘siksa’ sikit, tapi bila fikir, ini sikit je. dan banyak lagi nikmat yang aku perlu syukuri. alhamdulillah.

jujur, aku bukan jenis yang suka jogging. bukan tak suka exercise, tapi tak suka jogging. tapi hari tu, ikut K.Fatin dan Ima jogging. memang mujahadah sangat la pagi-pagi sejuk sangat nak keluar rumah jogging. kabus pagi tebal lagi. dan sejuuuuk sangat. k.Fatin kata 3 degree celcius :O

dan kami jogging ke The Lough (baca: lock) maksudnya tasik. Kalau tanya local people ‘where is the Lake?’ nanti dia; ‘the lough?’ ;P

sambil jalan-jalan tu, borak-borak sikit pasal medik. k.Fatin share;

‘tengok tasik. kan kalau kita masukkan garam dalam segelas air, air tu mesti masin, tapi kalau masukkan dalam tasik/laut tak rasa masin’

setuju, mengiakan.

macam tu juga kalau ambil medik. kalau tujuan kita kecil, just nak lulus exam, jadi doktor pakar, kalau kita jatuh sikit kita akan down. TAPI, kalau kita punya tujuan BESAR, benda-benda kecil takkan mudah menggoyahkan kita’

setuju, mengiakan lagi.

aku, yang sangat baru nak tanam minat ambil medik macam pusing-pusing juga. mungkin sebab orang asyik kata medik susah, first year disaster, aku terasa takut dengan benda-benda tu. padahal remeh je sebenarnya. bukan aku meremehkan studi medik tu, tapi kerisauan dan anggapan medik tu ‘besar’ tu sebenarnya kecil je. remeh.

again, aku tak cakap studi tu remeh, tapi mindset kita tu yang kadang-kadang sempit. yup, studi kena all out. Ihsan dalam semua bidang tu tuntutan, yang penting kita kena JELAS TUJUAN. tujuan yang lebih besaar. sebab, sejelas mana matlamat kita, sejelas itulah tindakan kita. untuk apa-apa pun, matlamat biar besar. dushh

aku mungkin banyak sangat fikir
banyak sangat risau
chill~ buat je lah! haissh

aku akan enjoy study medik sampai bila-bila InsyaAllah,
DAN tujuan kita BESAR kan?

IMG_2081IMG_2113

IMG_2088

The lough.
mengajar sesuatu ;)

Thursday, October 11, 2012

kerana gunung itu

assalamualaikum, bismillah.

‘kalau sekiranya Kami menurunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah berantakan disebabkan takut kepada Allah’ [59:21]

kalimat ini beban yang berat.
beban  yang dihindari langit dan bumi
dan kita yang harus menanggungnya

dengan itu
hati kita harus lebih kukuh daripada gunung
jiwa kita harus lebih kuat daripada bumi
dada kita harus lebih lapang daripada lautan


kuatkan aku ya Allah.

menitis. rinduu

Friday, October 5, 2012

bunga

assalamualaikum, bismillah.

hari ni,balik tadi rasa happy pulak. kelas ada satu jam je. pukul 2-3 petang tadi. kelas Anatomy je ; aku sangat suka anatomy sejak dari pre-med. hee. dekat sini, lecturer dia bagus, dan pembelajaran pun sangat interaktif. alhamdulillah :)

ok, berbalik pasal hari ni, lepas balik tadi pergi Wilton shopping centre yang dekat je dengan rumah. of coursela jalan kaki. huu. ada macam-macam kedai la dekat situ kan. nak jalan-jalan beli susu je sebenarnya, tapi tiba-tiba ternampak la benih pokok bunga. excited tiba-tiba.

firt time sampai rumah dekat Cork ni, belum masuk rumah lagi, aku dah set dah, laman ni akan cantik kalau tanam bunga. so, nak berkebun. dekat Penang dulu, konon nak bercucuk tanam juga, tapi banyak sangat ulat bulu. terus harapan terkubur –_-‘

dan, tengok halaman rumah aku ni, kosong je. kalau rumah jiran ada je yang tanam rose, macam-macam lagi. sangat jelesla tengok ;/P1020229                           bakal berubah rupa beberapa bulan yang mendatang mungkin? hee InsyaAllah ;)

punya beria nak tanam bunga, tanya kakak senior mana kedai bunga. tapi mereka tak tahu sangat. haa, hari tu alhamdulillah dapat satu pokok ni. K.Syaima’ bagi. Dia kata teringat huda nak bercucuk tanam, so akak pun belikan.. terharu boleh tak… jazakillah kak ;’)

P1020226pokoknya ni haa depan tingkap bilik ni. pokok hidup. tak tahu nama dia apa. ni pemandangan dari tingkap bilik. pokok besar belakang tu, pokok epal. macam mimpi je, pagi-pagi bukak tingkap nampak pokok epal. hehe. laman belakang besar, tapi memang tak larat kot nak berkebun dekat belakang –-‘

P1020227setakat ni (setakat ni), baru beli benih pokok ni. Tulip dan Anamone de Cean. pokok apa pun aku tak tahu. nampak cantik je kebas ;P InsyaAllah weekend ni baru nak kerjakan.

dan, cerita pasal bunga, bercucuk tanam ni, rasa macam teringat sesuatu. sesuatu..

Sang Murabbi. movie yang aku tengok dah lama, masa form 3, tapi urghh sangat mendalam la movie ni ;’) Hero dia masyaAllah,, kata Allahyarham. KH. Rahmat Abdullah:

“ Berda'wah itu mirip dengan pekerjaan seorang petani. Biji yang ditanam tidak cukup hanya dibenamkan ke tanah lalu ditinggalkan. Kemudian kita berharap akan kembali pada suatu hari untuk memetik hasilnya.

Mustahil itu ! Mustahil !

Tanaman itu harus disiram setiap hari, dijaga, dipelihara, dipagari, bahkan kalau tunas-tunasnya mulai tumbuh, kita harus menungguinya, sebab burung-burung juga berminat pada pucuk-pucuk segar itu.

Jadi, para mad`u (pengikut da'wah) kita harus di-ri'ayah (dirawat), ditumbuhkan, diarahkan, dinasehati sampai dia benar-benar matang. Dijaga alur pembinaannya, ditanamkan motivasi-motivasi, dibangun keikhlasan mereka, didengarkan pendapat-pendapatnya, bahkan kita perlu sesekali bepergian dengannya. Agar kita memahami betul watak kader da'wah kita sebenarnya......"

sekarang dah ada benih. nanti kita tolong kerjakan ya! benih yang mana? senyum.

;’)

Tuesday, October 2, 2012

kerja ini tak mengira usia

assalamualaikum, bismillah.

masih ingat lagi saat tu.
hari nak fly, malamnya dia turun dari Penang untuk jumpa aku pagi tu, dan balik juga pada hari yang sama.

urgent bunyinya.

berborak, berdiskusi, menyampaikan amanat.
membuat plan, walaupun hanya atas tisu.
plan di atas tisu yang aku bawa sampai sini.
timeline ringkas setahun.

sarapan, berborak.

‘Ada hikmah Allah meletakkan awak seorang di Cork. macammana Allah letak awak seorang dulu di AUCMS. untuk awak buka.’

‘awak, kena bincang dan bekerjasama dengan kakak-kakak. kena ngam. bincang sama-sama’

‘tapi akak, saya segan, sebab umur saya. mereka lebih tua’

‘tapi,, usia tarbiyah awak lebih tua’

Allahu. perbualan tu, kata-kata tu sangat dalam. entahkan beban atau apa. yang tidak terlalu kejam untuk aku katakan; kata-kata itu menghantui. menagih sesuatu.

semalam, bila jumpa sisters,

‘Dia ni muda, 19 tahun’ ‘cuba teka umur dia berapa?’ – semasa di Malaysia join program persediaan sana, memang dah biasa jadi paling muda. buat muka toya je.

kata seorang sister yang aku kenal tak sampai pun sehari ;

‘ awak, awak kena tolong anak usrah akak tau. tolong diorang ‘

‘ 0_o ? saya inferior. inferior sebab umur‘

‘walaupun diorang lebih tua, diorang baru. awak lama’

Allahu. perbualan tu, kata-kata tu sangat dalam. entahkan beban atau apa. yang tidak terlalu kejam untuk aku katakan; kata-kata itu menghantui. menagih sesuatu.

jujurnya semalam pulang dengan penuh debaran. entah. refleksi. memikirkan sesuatu. adakah aku ini lembab bila rasa muda usianya. tunggu arahan dari yang tua. walhal kalau bukan sebab itu, boleh sahaja duduk, rancang fikir serius buat plan. walaupun sendirian.

aku tahu, itu tembok lembabnya aku. padahal dulu masa masuk Aucms, belum jejak Penang, plan bulan pertama dah rangka. sini, ahh mahu begantung. kita tunggu. jadi lembab dan tak proaktif. jadi malas nak fikir serius. sebab aku ada ramai kawan yang kakak yang boleh tolong fikir. ya, aku muda, ikut sahaja arahan orang lebih tua.

daurah intensif lepas SPM dulu, terngiang kata-kata ini ; ‘tujuannya, adalah lepas ni, kamu terus boleh bergerak di medan’

menagih sesuatu lagi.

dan aku sedar tu.
usia mudanya saidina Ali,
mudanya Sultan Muhammad Al-Fateh,
mudanya Usamah Bin Zaid,
mudanya Muaz dan Muawwiz,
Usia muda yang berbakti.

bukan usia yang dimanjai.
bukan alasan goyang kaki.

aku budak baru belajar, tapi budak yang betul-betul nak belajar.
kerana jika benar-benar menyedari, untuk apa hidup ini
rehatnya hanya nanti.

semoga Dia redha.

*aku rindu sahabat yang jatuh bangun aku dia memahami. dan menasihatkan aku selalu. particular macam-macam benda. salah, something wrong, patut buat lebih baik, dia cakap dengan hati. dan aku merasainya juga dengan hati. hidup tidak selalu dinasihati, tidak selalu ditegur, terasa sunyi. bantu aku pleasee ;’(