Pages

Friday, October 5, 2012

bunga

assalamualaikum, bismillah.

hari ni,balik tadi rasa happy pulak. kelas ada satu jam je. pukul 2-3 petang tadi. kelas Anatomy je ; aku sangat suka anatomy sejak dari pre-med. hee. dekat sini, lecturer dia bagus, dan pembelajaran pun sangat interaktif. alhamdulillah :)

ok, berbalik pasal hari ni, lepas balik tadi pergi Wilton shopping centre yang dekat je dengan rumah. of coursela jalan kaki. huu. ada macam-macam kedai la dekat situ kan. nak jalan-jalan beli susu je sebenarnya, tapi tiba-tiba ternampak la benih pokok bunga. excited tiba-tiba.

firt time sampai rumah dekat Cork ni, belum masuk rumah lagi, aku dah set dah, laman ni akan cantik kalau tanam bunga. so, nak berkebun. dekat Penang dulu, konon nak bercucuk tanam juga, tapi banyak sangat ulat bulu. terus harapan terkubur –_-‘

dan, tengok halaman rumah aku ni, kosong je. kalau rumah jiran ada je yang tanam rose, macam-macam lagi. sangat jelesla tengok ;/P1020229                           bakal berubah rupa beberapa bulan yang mendatang mungkin? hee InsyaAllah ;)

punya beria nak tanam bunga, tanya kakak senior mana kedai bunga. tapi mereka tak tahu sangat. haa, hari tu alhamdulillah dapat satu pokok ni. K.Syaima’ bagi. Dia kata teringat huda nak bercucuk tanam, so akak pun belikan.. terharu boleh tak… jazakillah kak ;’)

P1020226pokoknya ni haa depan tingkap bilik ni. pokok hidup. tak tahu nama dia apa. ni pemandangan dari tingkap bilik. pokok besar belakang tu, pokok epal. macam mimpi je, pagi-pagi bukak tingkap nampak pokok epal. hehe. laman belakang besar, tapi memang tak larat kot nak berkebun dekat belakang –-‘

P1020227setakat ni (setakat ni), baru beli benih pokok ni. Tulip dan Anamone de Cean. pokok apa pun aku tak tahu. nampak cantik je kebas ;P InsyaAllah weekend ni baru nak kerjakan.

dan, cerita pasal bunga, bercucuk tanam ni, rasa macam teringat sesuatu. sesuatu..

Sang Murabbi. movie yang aku tengok dah lama, masa form 3, tapi urghh sangat mendalam la movie ni ;’) Hero dia masyaAllah,, kata Allahyarham. KH. Rahmat Abdullah:

“ Berda'wah itu mirip dengan pekerjaan seorang petani. Biji yang ditanam tidak cukup hanya dibenamkan ke tanah lalu ditinggalkan. Kemudian kita berharap akan kembali pada suatu hari untuk memetik hasilnya.

Mustahil itu ! Mustahil !

Tanaman itu harus disiram setiap hari, dijaga, dipelihara, dipagari, bahkan kalau tunas-tunasnya mulai tumbuh, kita harus menungguinya, sebab burung-burung juga berminat pada pucuk-pucuk segar itu.

Jadi, para mad`u (pengikut da'wah) kita harus di-ri'ayah (dirawat), ditumbuhkan, diarahkan, dinasehati sampai dia benar-benar matang. Dijaga alur pembinaannya, ditanamkan motivasi-motivasi, dibangun keikhlasan mereka, didengarkan pendapat-pendapatnya, bahkan kita perlu sesekali bepergian dengannya. Agar kita memahami betul watak kader da'wah kita sebenarnya......"

sekarang dah ada benih. nanti kita tolong kerjakan ya! benih yang mana? senyum.

;’)

2 comments:

muttaqin said...

Jaga benih tu elok-elok. Bagi matang ikut acuan fitrahnya. :)

+ akufobia + said...

Ada lah bunga boleh dipetik kat rumah tu nanti . ( Tibatiba ) XD