Pages

Monday, November 19, 2012

musafir

Assalamualaikum, bismillah.

2 miggu tak update. fuhh. curi masa tidur jap nak update ;D lepas ni memang aku kena belajar curi masa nak update blog. sebab kalau tak, memang akan terbengkalai lah blog ni. kalau masa study pun tak belajar nak curi masa, nanti dah kerja takut tak tersempat. #notetomyself

2 bulan di bumi Ireland yang sangat cantik ni, banyak aku belajar daripada pemusafiran. bermusafir masa weekend. musafir yang paling singkat perjalanan memakan masa 2 jam naik public transport. setakat ni, alhamdulillah dah jejak,

Drogheda.
Castlebar.
Waterford.
Dublin.
Nottingham, UK.
Galway.

aku suka catit diari musafir ;) bila dikira-kira, rupanya tak banyak weekend duduk dekat Cork. takut juga tak tertunai hak pada housemates. maaf ;/

musafir untuk daurah dan usrah. bukan untuk saja-saja. semoga Allah redha dengan segala pemusafiran ini dan akan datang, InsyaAllah. kalaulah segala pemusafiran ini dapat penat dan buang duit je, sia-sia je. nauzubillah :(

apa yang aku belajar sangat, memang kena pandai sangat manage masa. Dan hari-hari aku kena dan masih belajar untuk manage masa. kalau weekend sibuk keluar, bila pulak masanya nak study? nak tak nak weekdays memang kena study, kena guna masa sebaiknya. senang cakap kan? huh. usaha. usaha. doakan !

terkesan dengan satu perkongsian ; ‘bila keluar dari tempat kita, niat yang paling baik bila kita keluar adalah untuk bertemu saudara kita kerana Allah. InsyaAllah Allah mudahkan. dan kita akan ‘dapat’ lebih daripada yang kita fikirkan’

benar. terbukti.

usrahmates dulu dekat Penang semua dapat Galway. bila nak datang Galway ni rasa gembira sangat. memang banyak spend masa dengan mereka dekat sana. balik dari Galway, rasa terharu sangat dengan layanan sahabat di Galway. memang aku sengaja nak catit supaya banyak kebaikan sahabat aku, aku sentiasa ingat. dan itu lebih membuatkan aku dapat menghargai mereka :)

bila kemas-kemas beg, buat announcement. ‘eh, siapa letak keychain dekat beg ni?’ bilik senyap. takpelah, selamba je la. bila dah nak balik, ‘huda, ni bookmark untuk huda’ ‘eh? ni kad keychain kan?’ :)

bila sibuk-sibuk cari handsock yang hilang sebelah sebab cuai letak mana entah. ‘siapa nampak handsock huda lagi sebelah?’ ‘eh, takpe huda, ecah bagi huda handsock baru’ ‘eh takpe, tak payah’ bila sibuk bercakap dengan orang lain, ada orang masukkan handsock dalan poket baju, dan pergi je terus. :)

bila tengok dekat luar rumah ‘ eh hujanlaa’ ‘huda punya coat ada hoodie tak?’ ‘takde’ ‘nanti pakai coat ecah. nanti huda demam, dahla selsema dan batuk’ ‘eh takpee, tak yah’ bila dah nak balik, packing barang, balik dari daurah, nak ziarah rumah kawan-kawan sebelum balik. ‘nah huda, pakai coat ecah ni’ chow macam tu je.

‘huda, sebelum balik makan dekat sini tau. Huda nak makan ape?’

ada yang sanggup tunggu aku habis meeting, nak tunjuk jalan balik rumah, bawak pergi kedai. sampai rumah mereka, makanan dah siap.  masakkan spaghetti, masak nasi. buat kuih. tak cukup, siap kirim barang untuk bawak balik. kekla, coklat la.

dan aku terharu sangat. walaupun sekejap, baik sangat mereka ni ';’)  kata Imam Al-Ghazali, penghargaan yang paling baik untuk seorang sahabat adalah ingatan dalam doa. mereka sentiasa hadir dalam Doa, InsyaAllah.

Syahirah. Aisyah. Hazrati. Uswah. Fauzah dan kepada semua galwegians, May Allah bless all of you! uhibbukunna fillah :)

mungkin tak banyak isi. tak rancang, tapi nak jugak menulis. semoga Allah redha. astaghfirullah, wasalam.

#PrayforGaza! jangan lupa.

No comments: