Pages

Friday, November 30, 2012

winter oh winter!

assalamualaikum, bismillah.

sekarang dah winter lah! err *menggigil*

persepsi dulu, bestnya kalau dapat main snow. terpedaya tengok cerita masa christmas agaknya. berangan-angan nak dapat main snow dan rasa suasana sejuk. mungkin sebab Malaysia tak la berapa sejuk, biasalah manusia kurang bersyukur. selalu nak benda yang tak ada –_-‘

sekarang, errr *menggigil* ‘ala kulli hal, alhamdulillah :) kalau sibuk nak merungut sampai kiamat tak sudah.

bila call Anis dekat Jordan tu, boleh pulak dia tanya;

‘macam mana ek enti survive dekat sana? suhu mesti rendah, sampai negatif jugak kan? ana berbelas-belas pun dah tak tahan’

err, macam mana survive?  tak ada jawapan. just survive je. keluar rumah pakai glove, dan coat tu wajib. kalau sejuk lagi dalam coat pakai sweater lagi. dalam rumah pakai stokin, sweater, pasanglah heater. dalam kepala otak, Allah tak akan bagi apa-apa yang aku tak boleh pikul. okay je semua, InsyaAllah :P tak adalah sejuk sangat, sekarang suhu sekitar 5  degree ke bawah. tapi rasa sejuk dia macam negatif sebab hujan + angin yang kuat. angin dia punya kuat, memang buat aku malu selalu sebab payung asyik rosak, terkepak di tiup angin. hmm, mungkin juga sebab aku beli payung murah.

bila borak dengan Zu dekat Malaysia tu ;

’dekat Malaysia pukul berapa sekarang?’
’dekat 1 pagi. sana?’
’Pukul 4 lebih.’
’4 petang?’
’haah, petang. eh tak. malam. dah maghrib.’
’subuh pukul berapa?’
’lebih kurang 615. winter ni khas untuk orang-orang nak berpuasa :D’

winter, satu lagi drastik perubahan dia, malam panjang. pukul 5 dah macam pukul 8. pukul 8 dah macam pukul 11. Dan pukul 7 pun dah boleh tertumbang nak tidur. Isyak pukul 6 lebih. cepat je masa ngantuk. teringat pesan senior. ‘Winter ni, awak jangan tengok kat luar. awak tengok JAM’ manakan tak, kalau tengok luar, rasa nak hanyut di kepekatan malam la jawabnya.

teringat ada senior pernah share sebelum fly. tarbiyah dzatiyah kena kuat la. lagi-lagi masa winter, nak bangun subuh ambil wudhu’. fuhh, sangatlah kena mujahadah. sangat lah terasa. air nya sejuk yang amat kalau tak guna air panas. tapi aku memang suka kalau ambil wudhu’ pagi-pagi guna air sejuk sikit. baru freshh.

err, masa ni jugaklah kena lawan lebih sikit masa tidur tu. kalau tak solat, jawabnya memang bangun bila housemate kejut nak baca ma’thurat je la gamaknya. err. bukan sebab tak terjaga, tapi sebab arghh sedapnya berselubung dalam duvet (macam comforter). kalau ada Ust Usman ni, bilik aku dah bergegar kot dengar Ust kejut ala-ala masa kejut Qiyam zaman sekolah dulu ‘ yaaaa ayyuhal muzzammil!’ ambik, mahu meremang bulu roma.

Dan, mujahadah masa winter ni, kena la kuat lagi. memang la betul kan, kalau kita belajar mechanism of muscle contraction, muscle akan susah sikit contract kalau sejuk. tapi, takkan la sebab sejuk, sebab winter, nak biar amal-amal kita membeku juga?

sebagaimana masa autumn, aku tak nak amal-amal aku gugur ikut gugurnya daun,
takkan masa winter nak biar amal aku kaku?

dush dush dush. apa-apa keadaan pun jangan banyak alasan! Berkira-kira Allah nak terima semua tu? –_-

#nak post banyak gambar, tapi tak ambil gambar pun. huu. esok nak pergi London, InsyaAllah akan update kemudian dengan gambar. doakan selamat pergi dan balik. dan, semoga Dia redha.

4 comments:

ateyyyy said...

makan banyak huda, kumpul lemak kasi tahan sejuk sikit :D

tarbiyyah budak overseas, seronok baca :) moga Allah permudah segala urusan huda <3

Anonymous said...

Terasa sejuknya~
# mungkin sebab depan kipas :)
-hyatt

KhalilahAlhudaKamilen said...

>ateyy
Ya Allah, serius ana makan banyak dah.
naik 7 kg dah! :D

jazakillah atey,
nanti kita baca tarbiyyah orang di negara bollywood pulak ye :P

>hyatt
pun boleh :))

Latifah Maisarah said...

waaaah! 7 kg.. banyak nya kak .^_^
doakan ana dapat pergi sana jugak suatu hari nanti. ameen :D