Pages

Wednesday, December 26, 2012

Ambassador of islam

Assalamualaikum. Bismillah.

Hari kedua PMS (perhimpunan musim sejuk)

PMS ini satu nikmat.

Hari kedua yang berjaya menumpahkan lagi air mata seorang khalilah alhuda yang konon brutal sangat masa sekolah dulu. Eh(??)

Dengar cerita pakcik Nicholas, masyaAllah..Punya determine beliau nak faham islam, Sebarkan lagi dakwah tu. MasyaAllah.

Terasa la kerdil diri ni. Kerdil sangat sangat sangat.

Dan bila beliau cakap pasal kita bijak plan karier kita, study kita, masa depan kita.. Tapi sejauh mana kita pandai merancang, buat plan dakwah dan tarbiyyah kita??

Aku terasa. Sangat terasa.
Bukan nak masuk bakul angkat sendiri.
Tapi aku jenis orang yang plan apa benda aku nak buat. Apa target aku. Future plan dah ada. Bila nak kahwin,anak nak berapa, bila nak specialise, bila itu. Bila ini. Itu. Ini.

Tapi plan DnT?
Secara umum dalam future plan memang ada. Tapi takkan umum je?

'semakin kita jelas dan semakin kita teliti dengan target dan aim kita, semakin senang dan mudah kita nak capai'

Setakat plan takwim QC silibus setahun, liqa susunan sampai winter break je. Lagi? Lagi? Yang lain?
Bila ditekankan nahnu duat qobla kulli syai'
Qobla kulli syai'
Qobla kulli syai'

Ouch terus. Walaupun pernah je dengar kata-kata tu. Tapi still menusuk. Kena kerja keras lagi. Banyak, banyak sangat yang nak dibuat.

Ambassador of islam : be proud say it loud!
PMS satu rezeki. Satu nikmat.
Alhamdulillah :')

No comments: