Pages

Tuesday, December 11, 2012

kota London

Assalamualaikum, bismillah.

post yang lepas, memang merancang nak post something pasal travel ke London. huu, akhirnya lepas lebih seminggu baru berpeluang update. entah, kadang-kadang tu banyak sangat nak menulis, tapi selalu dilema, kalau nak buat benda ni, ada benda lain yang penting jugak nak buat. silap sendiri, time management tak mantap lagi. sekarang, jujur sangat, aku sangat memohon Allah kurniakan keberkatan waktu. kadang-kadang tu benda simple je, tapi drag baaaanyak sangat masa. waktu tu memang la rasa, tak berkatnya masa aku ;’(

kenapa nak sangat waktu berkat, umur berkat, makanan berkat? hmm. sebab berkat tu melangkaui ‘banyak’. lihat je hidup baginda Rasulullah s.a.w. Berkatnya hidup nabi.., percayalah, walaupun ada seorang manusia diberi hidup beratus/beribu tahun, belum tentu dapat buat apa yang nabi telah buat dalam masa 63 tahun.

nak berkat? kita tak pernah terlupa kan doa nabi ‘ Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi’ ? :)

eh eh agak jauh pulak terkeluar topik –-‘ berbalik cerita London. sebenarnya yang beria ajak aku pergi London ni, housemate aku, Ima. nak dengar talk. masa dia tanya tu, aku on je. konon duit tengah banyak, meh le kita berjalan-jalan. masa tu aku memang tak ada fikir apa sangat. just dalam kepala, bagus jugak. why not join? international speaker best. aku pun terbayangla masa aku pergi Twins of Faith tahun lepas. so on je.

bila nak dekat dengan hari pergi, masa tu baru la struggle cari hati, luruskan niat. kalaulah just jalan-jalan kosong, ya Allah sia-sianya!

baik aku cakap siang-siang, aku akan share perjalanan dan pengalaman kami dekat sana sahaja. walaupun sebab utama pergi nak dengar talk, tapi tugas telah dibahagikan ; aku update perjalanan.dia update pengisian talk. nanti share link je. hey kamu, sila terasa! cepat update ;p

P1020236IMG_0726

kami, bertolak malam jumaat. flight pukul 6.35 asalnya, tapi delay. naik Ryanair, murah sikit. pukul 7 lebih baru bertolak. dalam sejam lebih baru sampai London Stanted. sampai-sampai beli tiket bas, dan cari makanan. semua lapooor.

IMG_0727      taxi

nak cari makanan ikut selera agak susah. kena redha dengan apa yang ada. dapatla makan pasta sejuk, minum susu, alhamdulillah. naik bas pergi liverpool street, memang tidur je dalam bas. sampai sana kononnya nak naik London Tube pergi tempat penginapan. tapi harga lebih kurang naik teksi je. baik naik teksi. teksi dia sama dan standard je dekat London tu. aku panggil teksi kereta kodok. (aku google je gambar tu)

sampai je rumah sisters yang kami tumpang, siap-siap memang terus nak tidur. dah agak lewat. rumah tu memang macam rumah kami la. tuan rumah semua tak ada. just tinggalkan kunci dekat orang lain. percaya betul ;)

London biasanya lagi panas dari Cork. tapi masa kami dekat sana, lagi sejuk pula dari Cork. pagi-pagi keluar, memang tangan aku dah nak beku sejuk. agak over sikit, tapi tangan memang dah sejuk sangat. rasa bila dapat masuk bangunan/kenderaan lega sangat. dapat panaskan badan. sabtu tu gerak pergi err tak ingat nama tempat tu –,- kami lunch dulu, then gerak pergi Logan Hall, untuk dengar talk tu. yang paling aku teruja sekali, rezeki la lunch dapat makanan Malaysia. Char Kuey Teow dan roti canai. harga nya la tak tahan sikit. satu pinggan 8pound kot! 1pound lebih kurang Rm 5. memang kalau dekat Malaysia tak ada kerja la aku nak lunch satu pinggan 40 hinggit. pokaaai T_T

P1020308  P1020237

P1020248   P1020255

   IMG_0763

IMG_0750  P1020273   P1020268

talk tu antara tarikan menarik memang Prof Tariq Ramadhan. tak dapat dengar masa buat dekat UIA hari tu, dapat dengar dekat sini pun terangkat. heh. pulak tu Prof Tariq Ramadhan speaker last sekali. aku nampak strategi pihak penganjur di situ :P disebabkan talk habis lambat. kami memang direct balik terus lepas tu. sampai rumah baru fikir nak buat apa esoknya. so, rancangan last minit, just jalan-jalan area London.

jujurnya aku tak teruja sangat  tengok kota london. mungkin sebab banyak daya tarikan dia adalah  bangunan. aku lebih prefer tengok alam, dan pemandangan. baru masyuk. kalau bangunan, ada cerita di sebaliknya okayla. setakat bangunan je, kurang ruh la kot. ceh, memandai je aku. so,dengan guna baki masa yang ada sebelum flight balik Cork pukul 1 lebih, kami sempat jalan dekat London Bridge,London Eye, Tower bridge, House of parliament, Buckingham Palace je. London ni, sistem pengangkutan dia bagusla. naik London Tube tu macam-macam tempat boleh pergi. tapi banyak sangatla escalator. tinggi pulak tu. kawan aku sorang ni, gayat. tiap kali nak naik escalator akan adalah drama kecil. takpe-takpe ;] yang aku terkejut, bila tengok ada certain tempat yang kotor. kotor yang memang kotor maksud aku. terhilangla expectation negara mat salleh ni bersih. tak bersih mana pun –,-

DSCN0344   DSCN0341

DSCN0353   DSCN0345P1020291   P1020298DSCN0372    P1020307

DSCN0321     DSCN0327

P1020286      P1020291

DSCN0338     DSCN0343

DSCN0356      DSCN0376

aku tak tahu kenapa tak ada mood sangat nak update pasal london ni, berkali-kali save as draft je. so, aku nak habiskan jugak kali ni. gambar ada tak banyak mana pun. ni pun cilok gambar kawan, dan kamera bukannya Dslr. tak ada apa nak dibanggakan. hihi. mungkin tak ada pengajaran catatan aku ni, just coretan perjalanan jelah macam tu.

sepanjang kami kat London tu, kami ada tema (erk tak tahu la tema ke apa, aku taram je). tapi tema dia ; ‘orang islam kena tenang’. alkisahnya, masa aku tengah gelabah-gelabah buat mende apa entah, aku pun stop sekejap dan cakap dekat diri sendiri. ‘okay huda, relaks. (tarik nafas. haha) orang islam kena tenang’ pulak tu cakap kuat. habisla lepas tu, in fact sampai sekarang,  kawan aku asyik ulang ayat tu la bila start wujud bau-bau tak tenang. haiyaa

kan dah kena jadi hamba kata-kata sendiri ;p

okay dah. tu je dulu setakat ni, next 2 weeks, aku akan jejak lagi London, insyaAllah. dan winter break ni InsyaAllah akan ke SPAIN. *tak sabar* okay, itu cerita nanti. assalamualaikum.

#maafkanlah atas kecincaian post ini ;(

No comments: