Pages

Monday, February 25, 2013

tempat asal

assalamualaikum, bismillah.

sekarang baru aku merasa betapa besarnya nilai tempat asal-usul.

tempat asal, yang mana ianya fitrah untuk kita kembali ke tempat asal.

bila jauh, selalu terkenang-kenang rumah dekat Malaysia, Gombak. (walaupun asalnya aku lahir dan membesar di Kajang –.-) Alahai apalah sangat kalau nak banding Gombak, Malaysia dengan Cork Ireland. Syok jugak Ireland ni haa. dahla cantik. macam-macam ada. err

kawan aku tadi cakap

Saya happy la duduk dekat Cork ni. tak ada pun rasa homesick’  ERK.

Alahai setakat duduk kuarters kerajaan, kalau nak banding best lagi rumah dekat Cork ni kan. bilik sendiri pun besaaar. apa la nak kesahkan sangat, maju kot dapat merasa hidup dekat Europe ni. orangnya pun beretika, sistemnya pun efisyen.

sedapla, sedapla orang kata.

fitrah kembali ke tempat asal tu jauh lebih besar dari tu. bukan sebab tempat asal kita lagi best (mungkinlah certain kes memang lagi best), bukan sebab apa sangat tapi sebab kembali ke tempat asal itu fitrah. ya, jawapannya sependek itu.

bahkan para sahabat setelah hijrah ke Madinah pun sangat rindu nak kembali ke Mekah kan?

* * * * *

‘ ini first time I datang Daurah, dan lepas ni I nak datang lagi. taklah scary sangat.’

‘ I used to hate usrah, now I love it ‘

‘ I sedar, I nak start dari awal balik semua’

‘ setelah 20 tahun baru saya sedar semua benda ni ‘

hidayah Allah tu, Allah lah yang punya. tersentuh dan inspired sangat dengar luahan sahabat-sahabat aku. siapa sangka… Allah, Kau jugalah yang memegang hati-hati mereka, teruslah

Dakwah kita, Dakwah cinta.
kita bukan nak ajak orang buat apa-apa. hardcore sangat la dia nih.
kita bukan nak cop orang lain jadi geng-geng usrah.
bukan semua tu.

kita cuma nak orang kembali.
kembali kepada Allah.
kembali sedar.

dan, kembali kepada Allah. inilah FITRAH yang selalu kita abaikan.

yang kita selalu zalim pada fitrah itu.
walhal hati kita terlalu ingin kembali ke tempat asal.

kita ego. ego sangat nak kembali.

walaupun kita suka buat benda-benda pelik-pelik, lagha memanjang, yang buat hati kita jauh dari Allah, best dia tak lama. hati kita akan gelisah. tak tenang. dalaman kita rasa kosong. hati meronta-ronta nak kembali.

KEMBALI KEPADA FITRAH.
KEMBALI KEPADA ALLAH.

tu je kunci ketenangan dalam hidup.

it doesn’t matter how hard your life is, if all you have is Allah, you have all you need.

you might be far from Allah but He is close to you.
turn to Him and you will find Him.

;)

‘huda, you lah kawan yang kalau I nak cari Allah, I cari you’

Allahu, Allahu. berat. nanges sekarang T_T
ya Allah aku sayang mereka. sayang sangat. biar jauh, jagakan mereka ya Allah

on the way balik dari Castlebar ke Cork.
lebih kurang 5 jam atas bas. moh le kite muhasabah

Thursday, February 21, 2013

buat apa ni?

assalamualaikum, bismillah.

lama dah tak buat dialog kotaraya

Ihsan : pakcik, apa pakcik buat sebenarnya? puas ke dengan kerja pakcik sekarang. saya tengok kerja pakcik hari-hari angkat batu-batu kecil. tu je.

Pakcik : pakcik buat kerja besar ni :)

Ihsan : saya tak nampak apa-apa perubahan yang signifikan pun? ulang-alik, balik-balik tu je.

Pakcik : pakcik optimis nak, pakcik sedang membina bangunan. ye, bangunan. walaupun dengan usaha pakcik sekarang ni.

* * * * * * *

Ziyad : Ihsan, kau tak letih ke dengan apa yang kau buat ni? hari-hari aku tengok sibukla dengan usrah kau. hari ni usrah kau, esok bawak usrah, lusa meeting, weekend nanti, ada daurah la segala bagai.

Ihsan : ish, aku buat kerja besar ni ;)

Ziyad : apenye kerja besar? aku tak nampak apa-apa perubahan signifkan pun. buat letih badan je.

Ihsan : aku optimis ziyad. aku meyakini dengan apa yang aku buat ni, aku sedang membina ummah. ummah Ziyad, ummah!

Ziyad : letih Ihsan, letih..

Ihsan : bila kau tahu sebenarnya apa yang kau buat ziyad, mana mungkin kau kata diri kau penat dengan apa yang kau buat. letih? teruslah bekerja, sehingga keletihan itu letih mengejarmu. sambil menepuk-nepuk bahu Ziyad

terima kasih pakcik.
terima kasih Ihsan.
:)

Friday, February 15, 2013

guru

assalamualaikum, bismillah.

menjadi guru, satu cita-cita yang tak pernah aku padamkan. guru memang tak semestinya ‘pekerjaan’, boleh jadi orang sekeliling/ kehidupan juga adalah guru, etc. tapi cita-cita aku, untuk jadi dua-dua. pekerjaan dan yang bukan pekerjaan. ehm. sebab tu plan aku, walaupun ambil medik ni, end up nanti aku nak jadi lecturer. sebab aku mencintai kerja ini. (ewah)

pengalaman jadi guru sekolah rendah, lagilah buat aku cinta kerja ini. busy adalah sikit-sikit, penat pun adalah sikit-sikit (dan aku paling tak suka kena tulis perancangan mengajar –,-) tapi, kepuasan menjadi seorang guru mengatasi yang lainnya.

pengalaman menjadi tutor, untuk 2 pelajar (bahasa arab, math dan science), buat aku tambah lagi cinta kerja ini. mungkinlah dulu aku rasa waaah bestnya dapat duit poket sendiri. masih belajar tapi dah ada income, tapi tetap kepuasan mengatasi yang lainnya.

* * * * *

bahasa arab. aku sangat suka bahasa ni. dari sekolah rendah. orang kata susah, aku tak ada lah nak cakap tak susah, tapi akan jadi senang kalau kita memang minat dan NAK sangat belajar arab ni. aku, nak belajar lagi dan lagi dan lagi.

dan pernah beberapa kali, di’cucuk-cucuk’ oleh usrahmates untuk ajarkan bahasa arab. tak ambil serius. sampai satu hari, aku (dan rakan-rakan) nak ambil kelas arab anjuran Islamic Society. tapi bila pergi kelas, baru start nak ajar huruf (memang tahap start dari awal, sebab ramai Irish), ishh, tak membantu sangat ni.

last-last come out dengan idea, kita buat kelas sendiri among malaysian student, aku jadi tukang ajar. (aku? err) ada orang yang uruskan semua benda. dialah cari tempat, susun masa, semangat. kata dia;

akak punya target, sebelum balik Malaysia, awak tolong akak, akak nak tahu basic arab ni. boleh faham sikit-sikit’
’okay-okay, InsyaAllah’

alhamdulillah, semalam baru start kelas pertama. dekat 20 orang juga si akak ni berjaya kumpulkan, cuak aku. aku ingat 5 orang cukuplah. majoriti semua kakak-kakak. beberapa orang je la sebaya. Alhamdulillah Allah mudahkan. buka kelas dengan ayat motivasi bagi aku sendiri kenapa suka sangat nak belajar arab ni ;

‘Kami menjadikan Al-Quran dalam bahasa arab agar kamu mengerti’ [43:3]

kalau tukar struktur ayat, kalau nak mengerti Al-Quran, kena tahu bahasa arab. niatnya bukan nak show off pandai arab, melainkan untuk faham kalam Allah, bahasa syurga ni. ya Allah, bersihkan hati-hati kami.

dan sebelum start, cuak juga. tapi awal-awal aku memang cakap pada semua;

saya ni, bukanlah pandai sangat arab, bukanlah lebih tahu, tapi cumanya Allah telah mentakdirkan saya belajar arab dulu, jadi saya tahu dulu. mungkin nanti bila semua dah belajar, semua akan lebih pandai daripada saya.”

terkadang masa yang telah ditakdirkan Allah menjadi kelebihan pada kita. akhirnya pulangkan pada Allah. bukannya kelebihan diri kita pun.

datang sini dengan tak bawa satu habuk pun buku bahasa arab. memang kena usaha lebih sikit ni untuk mengajar. korek sana korek sini. kena buat juga perancangan mengajar. ohh –,-‘

semoga Allah berkati, redhai usaha kita semua.

# doakan Allah mudahkan urusan saya nak menghabiskan cuti summer di Mesir. ilmu seciput sangat. nak belajar Al-Quran dan Bahasa Arab. rindu juga Malaysia, tapi aku cinta juga ilmu ini. summer tahun depan la ek kita jumpa? ;p

semalam masa QC dapat sharing ayat yang sangat menenangkan aku.

‘Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri maupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. mereka berperang di jalan Allah sehingga mereka membunuh atau terbunuh, (sebagai) janji yang benar dari Allah di dalam taurat, injil dan Al-Quran. dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung.’

‘mereka itu adalah orang-orang yang bertaubat, beribadah, memuji (Allah), mengembara (demi ilmu dan agama), rukuk, sujud, menyuruh berbuat makruf dan mencegah dari mungkar dan yang memelihara hukum-hukum Allah, dan gembirakanlah orang-orang beriman’ [9 : 111-112]

semoga Allah redha :)

Saturday, February 9, 2013

Alkisah Islamic Awareness week

assalamualaikum, bismillah.

minggu ni, dekat University, Islamic Society ada anjurkan Islamic Awareness Week (IAW). Dah habis dah tadi. jujurnya aku tak ambil pusing sangat pun dengan IAW ni mula-mula. kononnya kekangan exam. dan aku tak register pun untuk jadi volunteer. buat dekat Main Campus. agak jauh sikit. so aku set, kalau aku nak datang, aku datangla. astaghfirullah.

Telah ditakdirkan, hari Selasa kelas Biochem aku dekat Main Campus. memang tak pernah-pernah la nak ada kelas dekat sana. dan sebelum kelas ada jarak masa 3 jam. alang-alang free tu aku pun decide pergi Main Campus awal, lepak la dekat tempat pameran IAW.

disuruh approach orang-orang yang datang. err. disuruh jagakan juga site Palestine dan Syria. err. Cik Naqibah aku duk kata ; ‘ Ni lah masanya nak practice. ‘

err okay. berdebar. sibuk tanya orang apa guidelines semua.

cubaan pertama approach makcik seorang ni. Dia yahudi. open-minded. mula-mula skema je lah. senyum, tanya nama, salam. pusing-pusing sampai booth Palestine. pokpekpokpek la aku cerita pasal palestine. dan makcik tu baru tahu dekat Masjid Al-Aqsa tu qiblat first umat islam. banyak juga la makcik ni komen. memang friendly.

cubaan kedua approach seorang student ni, tanya benda-benda basic jugakla.

cubaan ketiga. masa tu ternampak seorang makcik ni tengah tengok booth Palestine. tanya je. ‘ do you have any question about Palestine/ Syria? do you want me to explain about it? ‘ all those basic questions. lepas tu makcik tu cakap dia dari Lebanon. Lol. mungkin tahu banyak lagi dari aku –,- aku pun tanya la dia cakap arab kan? aku pun cakap la aku boleh cakap arab sikit. belajar arab. makcik tu terkejut. ‘ so, do you read the arabic verses of Quran?’ ha, aku jawab la ye ‘although you don’t understand the meaning?’ erk. aku cakap la aku belajar juga. and baca makna in malay. last-last tu dia cakap. walaupun dia cakap arab, dia tak faham sangat Al-Quran. bahasa dia ada yang high level sikit. errk. kesimpulannya : kena belajar!

itu cerita kali pertama aku menyebuk dekat situ. Hari Rabu dan Khamis, jadual pack. tak sempat nak pergi. Hari ni, kelas habis awal, tak ada lab petang. aku pun ambil peluang datang menyebuk lagi dekat booth IAW. sampai-sampai letak beg. tak lama lepas tu kawan aku panggil. ‘Huda, tolong jawabkan soalan dia’

mak aih. terkejut. tak prepare apa.

lelaki Irish, seorang atheist. mula-mula dia tanya pasal Al-Quran, hukum dalam islam. macam-macamla. tergeliat-geliat lah lidah juga nak jawab soalan dia. lepas tu aku pula tanya dia soalan basic pasal God. pasal Universe ni. sebab dia atheist, kalau aku jawab pasal hukum hakam yang Allah tetapkan pun, dia tak percaya Tuhan. susah. so aku just nak biar dia ada rasa perlu bertuhan. blablabla. tahu-tahu borak dengan dia hampir satu jam setengah. lenguh kaki berdiri. dia tanya, aku jawab. dia jawab, aku tanya. lama sikit lepas tu pass la lelaki ni dekat lelaki Irish (kot) yang muslim (member of this society) untuk jawab soalan-soalan dia. aku minta izin undur diri, nak solat.

jujurnya petang tadi, walaupun secara mengejut je kena berdialog dengan Irish guy tu, dahla tak set mind nak jadi volunteer apa-apa ke. dah la kena speaking. tapi banyak la Allah nak ajar aku. kita tak perlu pun nak tunggu kita dah kononnya bersedia baru nak sebarkan/cerita pasal islam. kadang-kadang kita je terlebih takut. mungkin step pertama, buang je rasa takut tu.

it was a great experience, alhamdulillah :)

aaaa, banyak sebenarnya nak cerita, tapi kena chow dulu. pagi esok sebelum subuh nak kena gerak pergi Dublin.

oh, aku berharap aku dapat post cerita penuh pengalaman aku in english. err tapi mungkin akan ambil masa yang lama untuk edit. Lol. disebabkan IELTS pun speaking lagi tinggi daripada writing, so setakat ni aku memang lebih confident untuk bercakap daripada menulis. eh alasan apakah? okay. sedang berusaha pun untuk menguasai english. untuk islam, kerana Allah. do pray for me. wasalam~ ;)

*maaf bahasa rojak. tapi aku tetap pencinta bahasa melayuuu ;p

Thursday, February 7, 2013

akhawat

assalamualaikum, bismillah.

akhawat bunyinya macam eksklusif eh? terpulang. pada aku, semua boleh jadi akhawat (ukht). itu kan perkataan arab je. bila refleks masyarakat sekeliling guna, macam jadi konon eksklusif pula ya? err
tak kisahla apa pun.

untuk kehidupan aku sekarang, kehadiran akhawat jadi sangat penting. terasa pentingnya bila jauh daripada keluarga. sesama kawan-kawan sekolah, kawan-kawan sekolah ‘adik beradik’ (SMI Hidayah, SMI Aman, SMI islah etc) bila daurah dulu memangla lepas SPM, habis gelaran banat (pelajar perempuan dekat sekolah), tukar pula akhawat. ceh konon bunyi dah matang dan ‘besar’  sikit.

rakan-rakan membesar yang menjadi akhawat ke, atau akhawat natural ke (eh?), buat aku jatuh cinta. terasa lengkap, bahagia hidup disamping akhawat (err ayat apakah) tapi mungkin betul. mungkin? eh, memang.

bila bergurau pun, tak lah melampau. nak membahan pun agak-agak juga. kalau nak tegur pun, dalam gelak-gelak pun ada ‘uishh’. jatuh, dibangunkan. dan suka je bagi suprise dan ‘ayat-ayat’ cinta.

hari tu masa dekat London, aku beria lah nak beli satu barang ni. err, mungkin la mahal sikit. sebab kedai tu eksklusif ada dekat London je. (kata orang) tapi konon ikut hati nak beli satu je. kenangan konon. so beria nak tanya seorang ni (ukht) sebab memang tengah jalan denga dia. memang dia kata tak payah beli je. pastu konon berhujah nak nampak rasional boleh beli. last-last tu walaupun gelak-gelak memang ‘uishh’ la.

  ‘tak boleh-tak boleh. kita kan dah belajar Muntalaq. ingat bab 1 ; Menolak al-hawa’. tak boleh tak boleh.’

gelak. err yelaaaaaaaa. dan tak beli pun.

balik hostel, tidur. besok pagi bangun ada benda ‘baru’ dalam beg. benda yang aku nak beli tu. sebijik. aaaaaaaaaaaaaaaaa! sape punya kerja ni.

ah, macam-macam sangat la benda nak suwit muwit (err ayat apakah lagi ini)
tapi akhawat pun manusia biasa. bukanlah ideal sangat pun. manusia biasa juga.
dan aku cinta mereka semua kerana Allah ;’)

dan 2 hari lepas, lagi berbunga hati bila 3 sahabat yang paling aku sayang dekat sekolah dulu mesej. berturut-turut. diorang ni berpakat ke apa? minggu exam ni, jadi legaaa. padahal diorang tak tahu pun aku tengah minggu exam. cantik sangat susunan tu. nampak macam random. tapi Allah yang susun.

dari Jordan;
‘Assalam huda. rindu nt tiba-tiba <3 Tak mau ganggu nt. saja nak gtau rindu nt. Jaga diri selalu. Jangan skip makan. makan rohani makan jasmani. K huda sayang. Tcare <3

dari Malaysia ;
‘ hudaaa. Assalamualaikum. Ana rindu anti. Hehe saje nak cakap ‘

‘ huda :) just to say that i love you for the sake of Allah..'

cair. cair lagi walaupun dah berkali-kali cair. dan aku juga, rindu dan sayang mereka. sangat. kerana Allah.

# lama tak update, tiba-tiba mode jiwang macam ni. redah je lah!