Pages

Tuesday, March 26, 2013

tinggalkan

assalamualaikum, bismillah.

akan ada je masa-masa yang kita rasa baaaaaaaaaaaaaanyak sangat benda nak kena buat.
macam-macam lah.

assignment ke, nak study untuk exam ke, nak beli barang ke, nak kena masak ke, apa-apa jelah.

tapi, dengan kefahaman yang kita ada,
usrah,tetap kena pergi. tu tak ada kompromi.

tapi ada kalanya kita pergi dengan otak serabut duk fikir nak buat itu ini.
boleh jadi masa kita pergi tu, keikhlasan kita terbang. jauh sasar!
kita datang hanya sebab kita memang komited dengan dakwah dan tarbiyah ni.
jasad tanpa ruh. *nanges*

suka sangat bila murabbi ingatkan ;

‘minta kita semua kosongkan daripada fikir benda-benda lain. sebab, kalau kita fikir pun kita tak dapat nak laksanakan benda tu sekarang. jauh lebih baik kita fokus dengan apa yang kita ada sekarang’

lebih kurang gitula ayatnya.

ini bukan liberal. tapi barangkali inilah tuntutan itqan, ihsan, ikhlas. semua lah. *boleh kan kira macam tu?*

* * * * *

malam yang syahdu.
nangis, nangis, lagi dan lagi.
rasanya dakwah dan tarbiyah masih tak sebati dengan diri.
masih tak rasa natural.
tak nampak. kah?
biarlah.

nangis, nangis.
apa je aku all out.
dahla anti social.
DF tak reti.
ziarah orang pun susah.
orang lain pandai buat macam-macam.
ape je aku reti.
apa je yang aku sumbang.

kena bantai:
’lebih baik awak fikirkan mutarabbi awak’
’awak tu yang..’
’kenapa awak…?’

terobek. nangis lagi.
 

tapi aku tak marah.

sedih dengan diri sendiri.
teruk kan?

kata nak all out.
 
betul,
aku tak reti buat macam-macam

tapi aku serius.

biar mati atas jalan ni.
moga ada isi bumi yang jadi saksi.

*dah! lap airmata. lagi banyak tulis, lagi banyak pula yang akan tumpah. esok exam. tulat pun exam. semoga Allah mudahkan, InsyaAllah. ameen!

DSCN0522

3 comments:

Latifah Maisarah said...

akak, sedih ana... kuatkan semangat ye . Allah kan ada ...
ana pun x boleh buat apa yang akak sedang buat sekarang ni, tapi ana x pernah rasa sedih mcm akak, ..
:'( ada lagi ana perlu baiki ni .huu ana lg teruk.. doakan ana eh kak.. be strong tho! :)

KhalilahAlhudaKamilen said...

eh?
ana okay je, InsyaAllah..
:)

Dr. Yumi said...

U have the strength to move on, which is really hard for the others to find one :)

~tiada yang senang untuk buktikan cinta pada Dia..