Pages

Sunday, June 30, 2013

:*

Assalamualaikum, bismillah.

'Hudaa, nak tengok sikit gambar Jordan' dibelek-belek tab aku.
'Oh dalam tu tak banyak sangaaat. Dah transfer dalam hard disk. Video2 sekali'

Stop sekejap.

'Jap, jangan kata hard disk tertinggal dekat Jordan. Aaaaaaa'

Buat cool. Cuba control. Punggah beg. Sekali. Mungkin kena check lagi sekali. Dua kali.

Aaaaaaaaaaaaa.
Aaaaaaaaaaaaaa.
Aaaaaaaaaaaaaaa.
Bertuah!

*dalam masa terdekat memang tak ada gambar2 kenangan Jordan :/
Sekarang alhamdulillah selamat sampai mesir.
Jatuh cinta pandang pertama dengan mesir. :')

Rasanya baru semalam nervous nak travel seorang. Doa sungguh2 moga Allah mudahkan
Rasanya macam baru semalam merasa hangatnya pelukan sahabat, yang lama tak bersua.

Dan masih teringat
Merasai kehidupan di tanah Urdun,
Tengok gelagat manusia.
Geram dengan orang yang merokok dan buang sampah sesuka hati.
Takut dengan orang arab.
Sedikit jakun nak rasa macam2 makanan arab.
Suspicious dengan semua orang.
Asyik nak air jus dan air sejuk je.
Cuba-cuba berinteraksi dalam bahasa arab.
Mengomel sendirian, 'perempuan arab kemain kalau bergaya.'
Macam-macam.

Masih teringat,
Jalan2 sekitar Univ of jordan, Univ Yarmouk, JUST.
Mengada, jalan sikit dah panas. Pening kepala. Tak larat kononnya.
Teringat Anis gelakkan.
Dan hasilnya tona warna kulit muka dan tangan, berganda2 lebih gelap!
Yang pernah kenal, memang tegur  'burn eh?'
Ye ye ye

Masih terasa, aura, masih terbayang suasana
Di tapak perang yarmouk dan perang mu'tah.
Hebat, hebat sangat umat islam. Dengan adanya Allah.
Terasa, betapa sesungguhnya Rsulullah sangat memelihara walaupun satu jiwa manusia,
Bila mana utusan di bunuh, kita kena perang. Perang mu'tah,
Walaupun kita sikit sangat kalau nak bandingkan.
Tapi kita selalu kuat dengan adanya Allah.

Masih terbayang perasaan
Menziarahi makam para sahabat.
Dan merasa kemuncaknya bila di makan Zaid b.
haru. Sayu. Senyap.
Ha muhasabahla.
Moga meresap. Biar  'basah'

Dan tak sangka, dapat ziarah gua nabi isa beruzlah
Berkhalwat dgn Allah.
Atas bukit, dekat dengan palestin.
Satu demi satu sekatan keselamatan.

View laut mati.
Panas sangat! Masa datang tu memang tengahri. Puncak waktu panas agaknya.
Macam mana la agaknya keadaan Allah terbalikkan kaum Nabi Lut. Aduhai..
Tak lama. Tak mandi pun
'Rasulullah bila lalu kawasan yang di azab Allah , baginda palingkan muka, takkanla kita nak bersuka-suka kan'
Share seorang ukhti.

Mana boleh lupa.
Keterujaan menerokai Wadi Mujib. Sangat teruja.
Dengan tak brakfastnya, redah air deras. Kerah tenaga. Nak juga.
Takkan give up,
Akhirnya, we made it!
Melepak dekat air terjun. Buat macam sendiri yang punya.
Bila nak balik, semua in denial tak nak balik
Nak slow-slow, kononnya nak menikmati.
Terapungkan diri, lihat langit.
Masih, masih ingat lakaran itu.
Balik2 sakit lutut. Badan lebam sana sini.
Dah semakin tua.

Ah teringat.
Naik jeep di Wadi Rum.
Angin memang tak kasihan pun pada apa-apa bentuk tudung. Heh.
Menikmati suasana padang pasir.
MasyaAllah, luas, luas sangat.
Nampak pakcik pengembala kambing. 'Para rasul macam tu la agaknya'
panjat bukit, kasut memang mendap. Tapi nak juga sampai puncak bukit.
Pasir yang paling halus di dunia, katanya.
Main2 pasir, tengok matahari.
Duduk, pandang lagi luasnya padang pasir. 'Tenggelam dan hanyut'
Sampai pakcik driver panggil suruh turun. Err
Naik jeep nak balik,
'Alaaaa dah nak balik ke. Nak lagi, alaaaa'
Tapi kena la balik jugak.

Masih terkenang
Jelajah Petra.
Berborak dengan anak2 arab badwi, yang amboi english mereka boleh tahan!
Excited. Semangat nak sampai puncak
View at the top of the world kononnya.
Subhanallah cantiknya.
Penat tu penat juga. Tapi tak la sangat.
Bolehla cakap, naik dengan keldai turun dengan unta. Heh

Umm qays dan jerash.
Cantik. Asyik cuba imagine macammna rupa asalnya.
Tapi itulah,
Besar dan hebat manapun ciptaan makhluk,
Mampu lawan gempa bumi Dia?

Mulanya dah redha tak pergi Ashabul Kahfi
Tapi tak boleh, itu tempat wajib juga.
Plan last minit, akhirnya pergi berdua.
Ukhti Tasnim temankan
Tadabbur dalam kereta. Dan guide secara tak rasmi.
'Mendalam'

Hari terakhir,
Tutup dengan ISK Jordan.
Masa tu terbayang semua tempat yang dah pergi.
Nampak sikit big picture. Dan overall jaulah Jordan
Baru  'rasa' umpph.
Memang perlu bagi kaw2.

Terharu dengan layanan akhawat sana.
Anis la trutamanya.
Susah2 plan bawak pergi jalan.
Usaha nak jamu aku makan semua yang aku teringin.
Dari nasi arab ke nasi dagang.
Jazakunnallahu khairan kathira.
Terutamanya juga buat  Izzah, Thoba, k.'Afifah, err buat semuaya jugaaaa.
Tak tertulis nama.

Sebenarnya ada 2 patah perkataan je yang menggambarkan perasaan dan tulisan aku.
Kalau tak tulis panjang2 pun cukup 2 perkataan ni.

RINDU JORDAN ;')

sangat.
Serius ni.

Wednesday, June 26, 2013

ada apa je dengan Jordan?

assalamualaikum, bismillah.

bukan sekali dua aku ditanya soalan yang sama. heh. 
'kenapa nak datang Jordan?'
'jordan ni tak ada apa-apa la'
'apa je yang lebihnya Jordan ni'

again, aku datang sini bukan nak compare dengan Ireland tempat aku belajar. NO.

kadang terusik la sikit, bila orang tanya ; 'dah pergi jalan mana dah?'

gaya macam aku jalan sakan. tapi tak pun. setakat ulang aling pergi UK selalu la jugak dan hanya baru pergi jaulah Spain.

itu je? itu je? tak perlu buat muka terkejut sangat sebenarnya ;p

tak pergi Italy? Nice? Belgium? Amsterdam? New Zealand? Swiss? France? Russia? Germany? Greece? Portugal?

kan banyak lagi negara dekat Europe tu. boleh show off la kan buat Europe tour. heh

sengih.

kalau ikut nak pergi tempat-tempat tu dulu boleh je. dekat pun dekat je. tapi it depends on us la kenapa kita nak pergi sesuatu tempat. aku mencari significant sesuatu tempat tu kepada aku. 

apa kaitan yang rapat France dengan aku contohnya? 

bendanya tak sama macam mana excited dan jatuh cintanya aku pada bumi Andalusia. ya, Spain sangat significant pada aku. rasa sense of belonging tu. Spain tempat kita kot (!) macam tu la.

kalau ditanya apa kelebihan Jordan dengan tempat dekat Europe tu. let me ask you first..

Bumi para anbiya' dekat mana?
ada makam nabi/sahabat dekat europe?
banyak kisah sirah dan sejarah islam yang kita belajar berlaku dekat mana?

no, i'm not being sarcastic, but i tell u, if you think they/it really significant to you, to your life, you already  know the answer why i came here; Jordan.

dan aku tak sekelumit pun rasa rugi datang sini. InsyaAllah banyak sangat 'ibrah nya yang kita boleh dapat kalau kita benar-benar nak dapat dan buka hati.

again, aku tak condemn pun sesiapa nak sakan jalan europe tau, (ada rezeki aku memang akan jalan-jalan area Europe juga InsyaAllah) tapi please, jangan perkecilkan orang yang nak jalan dekat middle east ni ye.

ada juga yang tak kurang terkejut
'hah? duduk Mesir dekat 2 bulan? buat apa?'
'mesir 10x ganda lagi teruk dari Jordan ni'

sengih lagi la jawabnya ;')
no lah. aku tak simpan dalam hati pun ;')

*  *  *  *  *  *  *
macam tak sempat nak coret kisah semua tempat yang aku pergi. tapi aku cuba mana yang mampu. dan untuk kali ni, aku nak cerita pasal Muadz Bin Jabal r.a. makam Muadz ni, makam first yang aku pergi, sekali dengan anak beliau, Abd Rahman r.a.

sebenarnya, kalau tak pergi makam beliau pun kita boleh tahu kisah beliau dengan baca buku sirah atau dengar lecture pasal beliau. tapi InsyaAllah bila pergi rasa lebih 'dekat' dan harap lagi 'membekas' pada diri aku sekurang-kurangnya.


'aku sangat mencintai Muadz Bin Jabal' sabda Rasulullah.

kecintaan apakah yang lebih diingini oleh sekalian makhluk selain kasih dan sayang seorang rasul kepada ummatnya? sekalian para sahabat juga mengerti hakikat ini. mereka maklum, Muadz adalah kecintaan nabi.

islamnya beliau ditangan Mus'ab B. Umair. pada umurnya 18 tahun. tidak pernah terlambat untuk menjadi seorang yang hebat seawal usia muda remaja.

'dalam kalangan umatku, yang paling tahu tentang halal dan haram adalah Muadz B. Jabal' sabda Rasulullah.

pengiktirafan nabi buat Muadz.

'sesiapa yang ingin belajar Al-Quran, belajarlah dari 4 orang ini ; 'muadz b.jabal, Abdullah ibnu mas'ud, ubay B. Kaab, dan Abu Hudzhaifah.

lagi pengiktirafan manusia agung buat Muadz

'di akhirat kelak, Muadz B. Jabal dibangkitkan sebagai ketua para ulama' (orang yang berilmu)

tiada lagi sangkaan betapa hebatnya sahabat Rasulullah yang satu ini.

suatu hari datang seorang lelaki.

'muadz! ajari aku wahai Muadz'

sebelum Muadz mengajarkan kan sesiapa banyak hal; 

' adakah kau akan patuh kepadaku bila aku ajarkan apa-apa?'

'ya, aku aku akan setia mematuhi engkau hai Muadz'

'puasalah, kemudian berbuka. solatlah, dan juga tidurlah. carilah harta (bekalan hidup) dan janganlah kamu mati melainkan dalam islam dan berhati-hatilah dengan doa orang yang dizalimi'

sama seperti nasihat nabi kepada beliau. sama. mengalirkan ilmu. 

bila berada dalam kalangan sahabat, para sahabat akan memandang Muadz dengan pandangan hormat. kerana beliau adalah antara sahabat yang mulia.

bila di suatu tempat yang lain, tatkala dia sedang menyampaikan ilmu ; 

'aku melihat cahaya dan mutiara keluar daripada mulutnya. siapakah beliau' tanya seorang lelaki.
' dia adalah Muadz B. Jabal'

suatu hari tatkala raja Yaman memohon kepada Rasulullah agar menghantar utusan yang dapat mengajarkan mereka tentang islam, Muadz telah dipilih oleh baginda rasul s.a.w sebagai utusan.

Rasulullah cinta pada Muadz. rasulullah mengiringi Muadz ke Yaman dari Masjid hingga ke pinggir kota madinah. saat itu Rasulullah berjalan kaki, dan Muadz menaiki kenderaan.

sampai masanya berpisah. sabda nabi ; 'Muadz, kemungkinan engkau tidak akan lagi dapat berjumpa aku selepas tahun ini. '

bayangkanlah perasaan Muadz. beliau akan pergi beratus-ratus batu dan tak dapat lagi berjumpa baginda rasul. terbayangkah..

'bila engkau kembali, engkau hanya akan melihat masjid dan kuburku'

teesak-esak Muadz. sesuatu yang berat, sesuatu yang meruntun perasaan apabila akan berpisah dengan seorang kekasih yang dicintai.

'ya Rasulullah, inikah kali terakhir aku akan berjumpa denganmu? ya rasulullah?

rasulullah pula mula menangis.

Muadz menangis. dalam perjalanan ke Yaman beliau menangis. matanya yang dikurniakan Allah, selepas ini tidak akan dapat lagi melihat susuk nabi yang mulia. muadz, beliau merasa 'sakit'nya.

tetapi Muadz tetap pergi.
walaupun kesedihan menyelubungi diri
kerana ini suruhan nabi.
apakah pantas menyanggahinya?

pergi, sekalipun berat hati
tugas dakwah. untuk menyebarkan risalah ini. 

beliau wafat di Jordan kerana penyakit ta'un ketika umurnya 33 tahun.

kata-kata muadz yang tercatat di makamnya (terjemahan) ;

'tuntulah ilmu kerana mereka yang menuntut ilmu adalah mereka yang takut pada ALLAH, dan ianya adalah satu ibadah,dan pengajiannya adalah tasbih, dan mencari ilmu adalah satu jihad. mengajarkan kepada yang tidak mengetahui adalah sedeqah, dan menyebar kan pada mereka yang terdekat adalah satu kebahagiaan, dan ianya adalah sebagai penjaga ketika keseorangan, dan rakan ketika ber seorangan, dan hujjah keatas agama(islam), sebagai penyabar ketika kita terlalu gembira @ terlalu sedih, dan ianya sebagai penjaga (pembantu) ketika berlaku keatasmu penafian dan juga penjaga ketika kamu dihampirkan dengan sesuatu yang asing dan juga sebagai penanda bagi sesetengah daripada kita sebagai penerang jalan ke syurga"

Sunday, June 23, 2013

sekilas cerita

assalamualaikum, bismillah.

hari ni sudah hari ke 8 rupanya aku menjejakkan kaki di bumi Jordan ni. sungguh, terasa sangat pantas masa berlalu. dan setelah 7 hari tak duduk rumah betul-betul, untuk siri jelajah Jordan, alhamdulillah hari ni dapat duduk rumah. untuk recharge balik iman. untuk luruskan balik tujuan. untuk duduk muhasabah, dan cungkil segala 'ibrah sepanjang perjalanan.

sebab bila aku fikir balik, mungkin sebab penat bermusafir, aku kurang untuk betul-betul 'fikir'. lepas pergi satu tempat pergi tempat lain pulak, balik penat, tidur je, nanti sambung balik kitaran yang sama. moga semuanya tak sia-sia ;'(

bila terimbau perasaan aku first time jejakkan kaki ke sini, seingat aku, memang aku excited, teruja. bila flight nak landing je, aku rasa haru sangat. nak nangis pun ada, bila lihat masjid. masjid di mana-mana. memang aku sangat teruja jumpa masjid. sebab dekat Ireland susah nak jumpa. dan masjid dekat Cork pun rupanya bukan macam masjid tipikal yang kita jumpa. 

bila dengar azan, perasaan yang sama datang. sama, perasaan yang sama kalau aku dengar masjid di Cork. boleh tersentuh, dan rasa nak nangis. ini bukan nangis yang cengeng tu, tapi lebih kepada bila kita dapat kenikmatan yang lama dah hilang. selama ni, kalau nak dengar azan pun setakat dari handphone.

aku tak sangka, benda yang mungkin aku rasa biasa je dulu ; 'masjid dan azan', sekarang aku rasa nikmat luar biasa bila jumpa 2 tu.

sampah, rokok, dan hon

kawasan yang dipenuhi dengan sampah adalah sangat-sangat sinonim dekat sini. terkejut juga. mungkin aku cenderung juga untuk comparekan dengan keadaan dekat ireland dan UK. memang beza. dan aku setuju kata-kata Syeikh Muhammad 'Abduh : Aku melihat islam di barat tapi tiada muslim, dan aku melihat muslim di arab tapi tiada islam'

tapi, aku ingatkan balik diri aku, aku datang sini bukan nak comparekan dengan mana-mana tempat, tapi nak ambil pengajaran.

aku tanya pada Anis 
'nt rasa nti dah immune ke dengan sampah-sampah ni?'
'hmm, ye la kot ana rasa dah immune dah'
'ana takut pulak kalau ana rasa immune jugak dengan orang biasa tak menutup aurat dan kebiasaan masyarakat yang minum arak'

dan aku sedar, bukan tempat yang akan menyelesaikan masalah. tapi islam. islam lah yang akan mem'baik'kan masyarakat tu.

ahh, satu lagi pemandangan yang menyakitkan mata dan menyesakkan dada. rokok. puntung-puntung rokok pun bersepah dimana-mana. aku kira serangan barat melalui rokok ni sangat berjaya ;/

bunyi hon pun biasa. bingit juga telinga. terdetik juga dalam hati 'ey, rilekla. tak sabar-sabar. sikit-sikit nak hon' tapi Anis kata benda tu biasa je. hmm.

murokib. ada benda juga aku terkejut. rupanya dekat jordan ni, kalau akhawat nak jalan jauh ke, keluar malam ke kena ada murokib. (lelaki, untuk temankan) aku rasa macam erk. eh? macamtu? mungkin aku rasa kalau aku, tak payahlaaaa. rimas. mungkin dekat Ireland aku sendiri hampir tak langsung mesej/telefon mahupun berhubung dengan ikhwah.  tersangat amat jarang pun minta tolong dengan brothers. rasa macam tak perlu sangat.

rupanya keadaan berbeza. bila Anis cerita. oh sedihnya, negara ramainya muslim tak berapa selamat. bukankah islam itu membawa kesejahteraan. itulah.., bila islam tidak berada di tempat yang sepatutnya ;'(

attachment

antara satu benda yang sungguhla mengajar aku :  melepaskan diri dari sebarang keterikatan pada sesuatu. boleh jadi benda, boleh jadi perasaan, boleh jadi orang.

mungkin bendanya kecil je. tapi biarlah pengajarannya besar, sekurang-kurangnya buat aku cukuplah.. ceritanya heh, kasut jeep  yang aku sayang sangat-sangat-sangat terkorban masa pergi Wadi Mujib (ala-ala river trekking) memang mencabar. memang salah aku juga, kasut kasual tu tak sesuai pun nak buat aktiviti lasak macam tu. pakai dengan stokin nipis, memang la mudah tercabut. aku teringat masa tu, aku berpaut pada tali, memang nak jatuh sangat. air deras. pakcik tu suruh aku lepas kan tangan, anis pun. aku tak kesah aku dah masa tu. aku cakap dengan anis banyak kali  'kasut ana! kasut ana!' sebab masa tergantung tu, kasut tu nak tercabut dari kaki,, nakla suruh dia ambil dulu kasut aku. tak payah nak sambut aku dulu. rupanya anis tak dengar. lepas tercabut kasut tu baru aku lepas tangan. pasrah.

sepanjang patah balik, lepas dah habis tu, aku harap sangat aku akan jumpa balik. cari-cari-cari tak jumpa jugak. Allah memang nak aku belajar redha, dan lepaskan ikatan-ikatan selain ikatan padaNya kan?

tazkirah kematian

malam tu kami bermalam di hotel. untuk gerak ke Petra dan Wadi rum keesokan paginya. bangun pagi, Anis dan K.Afifah kecoh-kecoh. tengok handphone. lepas tu dua-dua menjerit. aku dah gelabah dah kenapa ni. 

katanya ada akhawat UK meninggal.terasa sangat 'dekat'. accident kereta masuk gaung. kata mereka ' enti tahu  tak, plan asalnya kita akan pergi dengan driver tu. last minit cancel '

memang takdir Allah itu ada hikmahnya. dan bukanlah kita yang tahu pasal takdir kita. rasanya  tamparan tazkirah buat diri ; seolah-olah ini kematian yang 'ditangguhkan'. untuk kau lebih beramal khalilah Alhuda (!)

ditakdirkan kami di kawasan berhampiran, dan minta driver bawa kami ke hospital untuk ziarah mangsa. sempat berborak sikit dengan kak Ili. muka dia pun familiar. rupanya kami pernah berjumpa beberapa kali di daurah sekitar UK. sumaiyah, aku tak berapa cam. masa lihat gambar mayat beliau pun tak dapat cam.

rupanya masa di London hari tu kami tumpang bermalam di rumah dia. huu. malam tadi susah nak tidur, terbayang-bayang gambar mayat mangsa. dan terlalu takut andai aku tak bangun keesokan paginya. Allahuu

untuk Sumaiyah. aku benar-benar cemburu mendengar kisah beliau. berbahagialah.. dan aku di sini akan terus berusaha. moga mati dalam keadaan yang baik, InsyaAllah.

nanti sambung lagi. sekian, wasalam~

Tuesday, June 18, 2013

Sampai juga.

Airport bukan lah tempat yang selesa nak tidur. Sejuk. Apatah lagi bila sendiri. Menjelang subuh, aku gerak ke tandas. Nak khidmat diri, lepas tu nak cari tempat yang aku dapat solat dengan aman. Takdir Allah, alhamdulillah jumpa orng melayu dekat tandas, orang Cardiff. Lega, ada orang boleh diajak subuh bersama. Borak-borak, berkenalan.. Tapi lepas tu mereka check in awal, ingin pulang ke Malaysia. Perasaan itu....

Kembali la aku sendiri. Cari tempat charge handphone, punyalah susah nak tidur, tapi bila Allah nak bagi mudah, mudah je. Sandar je badan dekat dinding, pasang headphone, putar ayat Al-quran, lena! Terjaga tersengguk-sengguk. Sekejap je rasa. Buka mata ada makcik senyum-senyum. Nampaknya dia tengok aku tertidur. Malu --' nak kata je dekat makcik tu, 'saya baru dapat lena makcik, alhamdulillah!' :)

Bila nak check in, jumpa student JUST. Muda setahun. Lega la borak2 sikit. Sampai dekat airport Amman, aku sangkut sekejap dekat counter passport control, just kena pergi tempat visa control. Then bayar 20JD, lepas la. Lepas tu terus ke surau. Then diorang balik. Aku tunggu anis sekejap, pergila cari air dan makanan. Ya Allah, rasala macam dungu sikit, bila nak bayar tu, nak panaskan makanan, nak tisu. Jadi macam orang bisu! Guna bahasa isyarat je semua, haha. Tak reti lagi nak berborak dalam b.arab ;'/

Semalam pergi balad Amman,tengok ragam orang macam-macam! shopping, angkut 5 jubah. Grrr.
Tadi jalan2 univ of Jordan.

Nanti sambung lagi, kesuntukan masa, huuu.
Padahal baaaaanyak sangat nak tulis :/

Bayt Khansa', Amman.
18/6/13. 15:30

Sunday, June 16, 2013

Hari pertama

Assalamualaikum, bismillah.

Hari ni, bermula detik pemusafiran summer break aku. Suka-suka je nak bagi nama pengembaraan solo (solo la sangat) ni 'muhajirin mencari makna' Itu diaa ;p

Dari semalam berdebar tak terkata. Memang tidur tak lena. Risau macam-macam. Lagi-lagi bila nak pergi dari Ireland ni seorang. Bukan nak sangat pergi sorang, tapi dah takde orang nak ikut macam mana.. okay, nak buat ayat sedih pulak...err tapi balik nanti tak seorang dah ;)

Tapi hakikatnya tak pernah berseorangan pun, Allah kan ada? Ikhlas kan hati, pancangkan tekad. Senyum.

Dari semalam cirit-birit. Pagi tadi je dah 3 kali pergi tandas. Murobbi tanya 'awak ni cirit-birit sebab neves ke? 'Oh ada ke? Iya la tu agaknya ' hari ni, baru aku tahu memang ada cirit-birit sebab nervous. Biasanya orang nak exam la. Tak ingatla apa clinical term dia. Murabbi a.k.a doktor peribadi cakap tadi aku tak tangkap pun.

Tangan sejuk-sejuk. Sampai ke airport berdebarnya. K.aini roommate terchenta, k.mis murobbi sukses, dan k.ira dentist anggun hantar pergi airport tadi. Alhamdulillah. Jzkk. Mereka la tolong-tolong packing kan balik barang bila overweight beg. Adeh, macam nak pindah gamaknya!

Berdebar lagi. 'Awak jangan risaula, awak orang baik-baik InsyaAllah Allah tolong dan jaga' -murobbi. Huuu. Lega sikit. Allah juga pemelihara. Bila salam-salam tu ah sedih la jugak sebenarnya. Tapi kawal sikit. Buat masa ni belum lagi menderas airmata tumpah. Bergenang-bergenang tu banyak kali la. Kita tunggula macammana. Heh.

Memang terasa sangat ghuraba bila agaknya aku seorang je muslim dalam flight tu. Muslimah la to be spesific. Berdebar jugak sebab ni first time pergi London Gatwick punya airport. Pulak tu nak bermalam dekat sana untuk tunggu next flight. Sungguhla aku bergantung pada Dia Al-Wali !

Ikut perkiraan aku penumpang kali ni ramai orang tua. Gatwick tu kampung kot. Hehe. Masa beratur nak naik flight dengar la nenek ni membebel 'rules and rules to be obeyed. Crazy, crazy, crazy' sengih jela. Memang leceh, lepas satu, satu. Ini pun dah leceh, ingat senang nak lepas airport Allah nanti?

Tapi Alhamdulillah Allah banyak mudahkan juga perjalanan hari ni. hand luggage aku tak kena check sebelum nak naik flight. Ah, ryanair memang strict sikit. Aku terfikir juga kalau nak kena check saiz luggage aku, mau berpeluh nak sumbat dalam box dia. Tapi lepas macam tu je, alhamdulillah.

Dalam flight duduk sebelah nenek. Mula-mula dia ada juga cakap-cakap. Tak tahula monolog ke apa. Aku tak faham. Huu. Orang tua mat salleh cakap seriously aku susah sikit nak faham. Kalau ada accent lagilaa. Alhamdulillah nenek tu duk membaca dalam flight. Novel kot. Kalau dia ajak borak, jenuh juga dibuatnya. Nenek sebelah membaca, boleh juga aku murajaah sikit hafazan. Aku curi-curi juga tidur. Tapi tak lena.

Sampai Gatwick airport yang sangat asing bagi aku ni, alhamdulillah,  Dia juga mudahkan. Cari toilet, alhamdulillah toilet memang besar, dan siap ada sinki dalam tu. Memang aku tolak trolley luggage aku yang mau 40 kg masuk sekali dalam tu. Lega, tak perlu lagi risau siapa nak jaga barang. Lega jugak dapat ambil wudhu dalam tu. Kalau sinki kat luar memang kurang selesa nak tutup-tutup. Kejap-kejap ada orang masuk.

Keluar, nak cari siap-siap tempat lepak. Nak solat lagi. Macam biasala, dekat europe ni nak solat kena la cari port sendiri, bukan senang nak jumpa surau. Jalan-jalan, rupanya aku sampai south terminal. Flight aku dekat North terminal. Carila shuttle train, sampai sana, elok-elok tak ramai sangat orang. Cari hujung-hujung sikit, alhamdulillah dapatla solat dan witr sekali. Ada la juga orang sekeliling, tapi tak ramai sangat. Takkan nak malu sangat sampai tak solat? Izzah je. Tu kunci dia.

Sekarang nak pukul 1, orang dah ramai. Tak dapat nak tidur, padahal sebenarnya aku memang tak cukup tidur! Mungkin masa yang sesuai untuk aku tidur adalah dalam flight 6 jam ke Amman, jordan esok? Moga-moga esok Allah mudahkan segalanya. Terfikir-gikir ada lagi tak tdmpat yang sesuai nak solat subuh esok? Memandangkan dekat sini bising dan orang dah bertambah ramai. Hmm

Moga hari esok (hari ni sebenarnya), lebih baik!

16 Jun 2013, 01:03
-london gatwick airport, north terminal.

Thursday, June 13, 2013

biarlah gambar bercerita :)

assalamualaikum, bismillah.

last post pasal STC ‘13. tak mau cakap banyak. sebab, perasaan, kegembiraan, ‘rasa’ yang aku dapat tak dapat diugkapkan oleh kata-kata. eceh. wallahi, sangat best STC ‘13 ni! :)

siapa yang bakal fly UK-Ireland, kena datang Summer Training Camp! meh bagi nama siap-siap. itu diaa. ahaks

GROUP : HUD-HUD (kabilah pantai timur)

329
persembahan pun tahu dah identiti pantai timur tu!

MY GROUP : MUHSININ (kabilah KL-N9)

24gr

GROUP ‘ADNIN (kabilah selangor-shah Alam-putrajaya)

51

GROUP HIMMATUSY SYUHADA’ (kabilah utagha)

DSC_0276DSC_0269

6

EXPLORACE

7128

ROWING

9
my murabbi. May Allah bless u always :)
10DSC_04811113

WAR GAME

141517

TADABBUR ALAM

1819DSC_06172021

HIKING (antara aktiviti yang terbaik!)

22DSC_06602324252627ahikhiking

SELAMAT TINGGAL, TAHUN DEPAN JUMPA LAGI EH, INSYAALLAH

stccstttc

Jazakumullahukhairan kathira kepada barisan AJK yang awesome! *thumbs up*

28

no filter punya gambar. tak mampu nak letak semuaa :P credit to k.biella Azman and Kak mis :]

sudah-sudah, mari fokus preparation ramadhan ye!

Monday, June 10, 2013

war game

assalamualaikum, bismillah.

‘ok, war game kita ada 3 fasa. fasa 1 : pemilihan Raja, panglima, persiapan peluru, pembinaan kubu, dan buat pedang. fasa 2 : satu lawan satu. fasa 3 : bertempur. ’ –kata AJK

fasa 1.

‘okay sekarang kita pilih raja dengan panglima dulu’

‘saya cadangkan Malihah Athirah atau Khalilah Alhuda. (pandang aku) huda, walaupun akak selalu tak setuju dengan awak, kali ni akak sokong awak’ –k.ekin, usrahmates a.k.a geng gaduh. luls –,-

jap, apasal saya pulak ni..’ protes. protes.

okay-okay kita syura. tutup mata dan kita undi’ yang lebih senior menyampuk.

tutup mata. angkat tangan. jatuh tangan. buka mata.

‘okay InsyaAllah panglima kita Khalilah Alhuda’

ERK. speechless. bingung juga sekejap. - ‘saya terima cabaran’

untuk raja, saya cadangkan k.Alya Ameera.’

‘setuju’

‘setuju’

settle.

sepanjang fasa 1 yang lebih kurang sejam, yang banyak tolong aku plan, buat strategi semua kakak senior yang lebih berpengalaman. serius aku blurr sikit. gelabah pun ye jugak. kubu (syaratnya guna ranting kayu, dan bahan yang diberi sahaja-mesti muat untuk 5 orang dewasa), berkali-kali kena baiki. masa semakin suntuk, rasa cuak juga kubu tak siap. dapat tambahan masa, alhamdulillah settle semua.

fasa 2.

membentuk bulatan, menghadap ‘musuh’ masing-masing.

‘okay, siapa nak start dahulu, ucapan raja dan panglima. raja perkenalkan kerajaan anda dan kekuatan panglima anda. panglima pun buat ucapan perkenalkan raja anda kepada pihak lawan’

blablablabla….habis.

raja dan panglima berkumpul’

‘gunakan kebijaksanaan anda untuk pilih daripada tentera anda 3 orang yang tangkas, 3 orang yang berani, dan 2 orang yang kuat. mengikut definisi anda sendiri’

siap pilih. perlawananan 1 lawan 1 bermula dengan tentera yang tangkas. setiap kali tentera menang, peluru tambahan diberikan.

belon diikat di betis kaki kanan masing-masing. siapa yang berjaya memecahkan belon lawan terlebih dahulu dikira menang. tak boleh ada body contact guna tangan.

tentera pertama pihak kami tumpas.

berdebar.

2 yang kemudiannya menang, alhamdulillah

'takbir! Allahuakbar! Allahuakbar!’

‘syahid! syahid! Allahuakbar!’

‘menang atau syahid Allahuakbar!’

laaungan bergema sepanjang pertempuran.

perlawanan diteruskan dengan tentera yang ‘kuat’.

kuat ingatan- kena hafal ayat hafazan.

kuat fizikal – gusti lengan sambil menyiarap di tanah.

gamat dengan sorak.

pihak lawan mendahului untuk kuat ingatan

gusti lengan 2-2 tentera aku berjaya menumpaskan pihak lawan.

laungan bergema.

debaran semakin terasa. cehh.

last, tentera yang berani.

menghadap. position kekuda. siapa yang berjaya menyentuh lutut pihak lawan terlebih dahulu dikira pemenang. aksi tragis. berguling-guling siap ;p

‘tibalah masa kemuncak, menguji ketahanan pedang kumpulan masing-masing. untuk lebih adil, para AJK yang akan uji.’

sesi ‘libas-melibas’ bermula. yang berubah bentuk dulu, akan tewas. yang menang, akan dapat satu tentera tambahan. akhirnya pihak lawan tumpas. alhamdulillah.

laungan bergema.

fasa 3.

‘kita akan menguji kekuatan kubu terlebih dahulu sebanyak 3x (guna lastik gergasi+bola). kalau kubu runtuh, automatic, pertempuran bermula. kalau 2-2 pihak kubunya kukuh, pertempuran hanya bermula apabila semboyan dibunyikan’ –AJK

kedua-dua kubu nampaknya teguh. maka tunggulah semboyan dibunyikan.

pertempuran bermula sekarang sampai sebelum subuh’ – AJK

lirik jam, pukul 9 lebih. dah dekat maghrib ni.

walaupun fasa perang, jangan lupa makan, dan solat.’ –AJK

semua berkawal. keadaan ‘tegang’ je rasa. sejuk pun mula bertamu. aku arahkan bergilir-gilir solat. pass-pass makanan. agas pun dengan ganasnya telah menyerang!

aku yo yo oh je mengandaikan semboyan akan berbunyi pukul 2 pagi. dekat-dekat subuh.

tahun lepas, lepas 7 jam berkawal baru semboyan dibunyikan’ kata seorang kakak.

sambil ada ahli yang solat, yang lain tetap berjaga-jaga.

tiba-tiba semboyan dibunyikan. aku kaget. (aduh) segalanya berlaku dengan sangat cepat. aku hanya sempat ‘menembak’ 3 orang. dan laungan takbir dari pihak lawan bergema.

tak sampai 2 minit rasanya. panji kami dirampas.

kalah. itulah hakikat yang perlu diterima. sobs

walaupun kami ada lebihan peluru yang sangat banyak, dan lebihan ahli, tapi takdir Allah, siapa mampu menghalang.

takkan secepat itu? biar betul?

masa pertempuran, saat pasukan lawan dengan kekuatan penuh, rupanya,

3 tentera depan aku memang sedang bersolat, 2 tentera yang tersorok yang duduk di semak samun (yang sepatutnya menghalang sesiapa yang merampas panji) juga sedang bersolat. dan seorang ke tandas. 6 petak kosong!

apapun sebabnya.

Allah juga yang telah mentakdirkan. redha.

anyway, nice war game! ada ‘ruh’ di situ. i loike it. seriously :)

hee, walaupun aku rasa macam percaya tak percaya, alhamdulillah. banyak yang aku belajar.

‘akak sebenarnya tak tahu pun ahli awak sedang solat’ –AJK

‘ok je, tak pe tak pe’

‘akak rasa macam tak adil jugalah, awak baru, akak dah beberapa kali war game ni’ – senior dari pihak lawan

‘takpe kak, saya belajar. saya dah tahu dah trick dia. apa pun attack je!’

‘betul, kalau syahid pun ada ramai lagi orang boleh ganti’

kala aku rasa aku masih lagi tersangat kurang ‘hikmah’ dalam menguruskan pasukan, Allah berikan pelbagai hikmah yang lain. aku banyak belajar sebenarnya. belajar daripada kesilapan diri sendiri, belajar dari mereka yang lebih berpengalaman, belajar dari pihak lawan juga, alhamdulillah ;)

bila sesi muhasabah, ramai la melontarkan rase ‘tense’ tu. macam real. terbayangkah kita kala Rasulullah dan sahabat berperang? yang jual belinya antara nyawa kita dengan janji Allah? mampu? sanggup?

hai..tepuk dahi tanya hati..

ah sudah, panjang pulak ceritanya war game ni!

last post utk STC ‘13.. to be continued, insyaAllah..

Sunday, June 9, 2013

cerita summer

Assalamualaikum, bismillah.

‘tak balik ke summer kali ni?’
’jumpa dekat Malaysia nanti’

bukan sorang dua tanya benda tu. bukan sorang dua pelik kenapa aku tak balik. adoyai.

ya, aku tak balik summer ni.
bukan sebab lupa daratan. adeh.
bukan juga sebab tak ada cuti mahupun tak cukup bajet. hehe
apatah lagi bukan sebab tak rindu orang Malaysia. rindu kot!

tapi aku nak cari dan kutip hikmah dari pengembaraan. aku nak belajar. aku nak belajar mandiri, jadi kuat, jadi matang dan paling penting jadi hamba Dia. aku nak cari ‘hikmah’ dengan mengembara.

somehow aku takut juga dengan keputusan aku,
betul ke tak balik Malaysia? raya? betul ke nak apa aku buat ni.

tapi aku rasa aku tak patut fikir kot benda tu.
bila Allah mudahkan dari awal, abiumi redha, family support, urusan mudah,
aku tawakkal kepadaNya.
sekarang fasa aku buka hati untuk terima tarbiyah Dia.

orang sekeliling, dah beransur balik meninggalkan bumi Cork.
aku pun InsyaAllah, akan meninggalkan bumi Cork

15 jun – London
16 jun – 29 Jun – Jordan
29 jun – 15 Ogos – Mesir

setakat ni, memang tu plan asal. mungkin balik dari Mesir nak jalan europe tapi tak plan lagi. tengoklah dulu. ye, aku ramadhan penuh dan raya dekat mesir InsyaAllah :) nak belajar dan ambil sijil juga, moga Allah mudahkan, ameen.

summer tahun depan, InsyaAllah nak buat umrah (semangat dah simpan duit dari sekarang. hihi) dan nak pergi Korea dan balik Malaysia! eh, terlangkau jauh pulak sampai plan tahun depan. okay. Y_Y

* * * * *

mungkin tak perlu nak cerita semua, aku nak share pasal Summer Training Camp Eire ‘13 (2-5 jun 2013) dulu.

hari pertama.

camp site

aku sangat teruja nak ber-camping! seriously, STC ni paling aku nantikan sejak datang ireland ni, tersangat rindu  zaman ber-camping dekat sekolah dulu. 5x camping setahun pun takpe. paling ingat ustaz idris pernah cakap (lebih kurang macam nila gist dia) ; ‘camping ni, lagi banyak tarbiyah dia. waktu nilah kita nak praktikal, ithar, sabar, etc.

kata seniors, tahun lepas cabaran STC sejuk melampau. hujan. semua tahap nangis tak tahan punya. mimpi ngerila lebih kurang STC ni. heh. dengar cerita macam-macam, tapi sikit pun tak berganjak keterujaan aku. eceh. bila naik bas tu, memang aku duduk fikir sorang-sorang, betulkan niat. aku nak pergi ni bukan sebab aku memang suka camping. tapi sebab nak cari redha Dia.

sampai-sampai je, aku dah nampak dah cabaran dia, agas! seriously banyak sangat! ada akak kata, ‘sepanjang 5 tahun pergi STC, ni STC yang paling banyak agas’ semua orang bertutup muka ala-ala mujahideen dekat Syria :) tuan punya camp site tu cerita ; ada Irish ni, nak camping dekat situ jugak, tapi tak jadi sebab tengok kitorang berbalut macam tu. ingat kami terrorist ke apa. sobs ;/

agas     ada nampak muka? memang banyak agas. ni bukan suka-suka tau –.–

kawad[5]

game taaruf

hari pertama, biasalah, panas badan dulu. dirikan khemah, bahagikan kumpulan, basically ikut tempat asal dekat malaysia. campur-campur lokaliti, (dublin+Cork+UK) adala kawad sikit, petang sikit ada game taaruf. malam lepas isya’ ada tazkirah. err. aku yang menuturkan kisah perjuangan dakwah nabi Nuh itulah, yang patutnya lebih tertampar. lebih belajar! ahh. zass.

kalau kita ukur kejayaan dakwah itu adalah dengan hasil, maka nabi Nuh dikira gagal, selama 950 tahun, berdakwah, seciput je yang menerima dakwah baginda’

‘kalau berjayanya dakwah itu dengan penerimaan dakwah daripada family, maka nabi Nuh, seharusnya paling kecewa kerana anak bahkan isterinya pun tak menerima dakwah baginda’

‘umur dakwah, melangkaui umur kita. sekalipun kita berhenti, ia tetap akan hidup’

lepas tu terus tidur. tak ada ketaq lutut cuak camping pun. ajk pun tak garang. hihi. denda pun tak teruk. biasanya lari sambil istighfar. sangat ‘ringan’ je camping ni ;p

banner

hari kedua.

bangun subuh lebih kurang 3 pagi, kaki kebas. sejukk. lepas solat, boleh tidur balik sampai 630 pagi. hoho. second day kami ada explorace ala-ala jungle trekking. adalah task macam-macam. oh, tema STC kali ni mujahidah-perindu syurga. masa explorace, banyak menyoroti kisah perang. ada juga quiz. hutan sini, banyak agas (!) dan pokok berduri, dan tanah dia banyak yang lembab. ini ikut observation aku je la.

habis je explorace, khidmat diri, masak lunch, dan petang ada war game. memang terbaik lah War Game ni! tapi taknak cerita dekat post ni,

nak sambung tengok omarseries dulu. wahaha XD

to be continued insyaAllah..

Thursday, June 6, 2013

teaser summer

assalamualaikum, bismillah.

sebelum exam, list diri sendiri nak buat berjela.

sekarang, haa buatlah (!)

.

alhamdulillah, baru balik summer camp. antara program yang aku nanti-nantikan sangat sejak jejak kaki di Ireland ni.

hiking antara aktiviti yang aku paling suka.

hiking dengan kambing biri-biri.

embeek embeek jadi peneman.

bukit (ke gunung tak sure) yang sangat luas dengan baaaaaanyak kambing biri-biri.

perasaan yang sukar untuk aku gambarkan melalui jalan yang indah, ditemani dengan alam yang subhanAllah terlalu cantik.

sampai atas rasa nak nangis sangat.

pejam mata. ya Allah.

‘nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan lagi Khalilah Alhuda?’

.

dengar kisah bagaimana orang terjebak ke kancah DnT, boleh refleks macam-macam.

‘ ada orang rasa bagaimana kita bermula tu penting, betulla penting juga, tapi yang lagi penting bagaimana pengakhiran hidup kita’

‘mungkin jika Allah tak mentakdirkan 'itu’ kisah kita dahulu, kita mungkin tak ada di sini’

dan

‘kesyukuran yang tertinggi adalah dengan beramal’

kata teaser,
gambar dan cerita menyusul kemudian. peace.