Pages

Sunday, July 28, 2013

kesedaran ramadhan

assalamualaikum, bismillah.

kalau ramadhan tahun ni 29 hari, esok dah fasa 10 hari terakhir. start dari tengah ramadhan dah aku sedih semacam masa berlalu. so far, untuk aku, this is the best ramadhan ever. dan aku akan cuba semampu aku untuk nikmati hari yang berbaki. insyaAllah. jom la sekaki? :p

lebih kurang 10 hari berterawih, alhamdulillah Allah izinkan aku berterawih di 7 buah masjid berbeza, dan masjid hopping ni akan berterusan untuk malam-malam seterusnya, insyaAllah. kadang tu kena warning ' masjid tu balik lewat, kaki lenguh' but no matter what aku nak menikmatnya dan nak buat dengan penuh kesedaran dan kecintaan.

semua masjid yang aku pergi, buat 8 rakaat je. sini jarang masjid buat 20. tak jadi isu pun. dan antara moment yang paling aku tak dapat nak lupa dan tertunggu2 adalah bila bacaan qunut. dengan keadaan Mesir yang teruji sekarang ni, feel dia lain sangat bila imam baca doa tu. lagi2 bila solat sebelah makcik arab yang sungguh2 nangis bila qiyam tu. Allahu. 

dan hari ni bila kena 'tembak', aku syukuri, mudah2an hati masih tetap di landasan.

tahu signifikan puasa tu apa? taqwa. jawapan skema. tapi memang tu la
apa makna taqwa? kalau Umar kata macam berhati-hati berjalan di atas yang beduri pada waktu malam, means, kita kena fully conscious dengan apa yang kita tengah buat.
orang tak sedar, dalam gelap pulak tu, sure2 tak lepas nak lepas jalan tu.

PENUH KESEDARAN. tu ah keypoint dia.

aku buat ni kenapa? kalau semangat tu kenapa? 
sebab dah memang biasa? adat? sebab tak nak sia-siakan ramadhan?

tapi above all kenapa kita buat semua tu?

kadang tu bila kita dah biasa buat, kira rutin, kita buat tanpa hati. tak sedar aku tengah buat apa. dah kalau macam tu mana nak dapat taqwanya?  

best sangat eh, hari-hari kelas tahsin quran 4-6 pagi,
keluar gelap-gelap balik dah terang benderang,
lepas tu lebih kurang pukul 10-5 petang pergi kelas arab pulak.
malam pergi masjid hopping pulak,
then, dapat duduk mesir saaat2 genting ni,

best sangat la kan?

bajet menikmati, tapi kalau tak sedar buat tu sebab apa, tak selalu tajdid niat, boleh piiraah je la semua benda tu. huuuu :(

dan dengan title daie, takkan bulan ramadhan ni, nak eksklusifkan untuk diri sendri je. bajet la lagi nak mantapkan RUHI, tapi part HARAKI letak mana pulak? mad'u-mad'u mentang-mentang jauh, cehh boleh la lepas tangan?

kita kena jugakla selalu kena tembakan-tembakan maut ni.
sebab nanti kita jadi orang syok sendiri.

dalam banyak hal, kita kena selalu stop kejap, cool down, and refleks balik, check balik hati.

astaghfirullah,
selamat menikmati baki ramadhan! 

Monday, July 15, 2013

ramadhan di bumi asing

assalamualaikum, bismillah.

hari ni dah 6 ramadhan. aku dari siang tadi rasa sangat tak percaya, betul ke hari ni dah 5 ramadhan? masa terlalu cepat berlalu. cakap dekat orang, tanya orang, betul ke? dengan harapan, orang akan cakap tak. macam boleh kan? -.-

hari ni, ditegur seorang kakak, 
'huda update2 la fb selalu'
'segan la nak update apa. kalau pasal mesir dekat mesirkini tu la. ahli rumah saya tumpang ni, tukang translate berita. ada team bi ada team arab'
'update perasaan awak. picture ke. apa2pun akak nak bacaaa'

hari tu cik naqibah kata 'tulisla travelog' ini arahan. amboi. hehe

dan hari ni baru tersedar dah lama sangat tak menulis. dan nak katanya betapa cepat berlalu, betapa tak sedarnya masa berlalu, tak sangka last post 10 hari yang lalu. rasa macam baru tulis. seriously..

bukan seorang je yang tanya, 
'macam mana ramadhan dekat mesir?'
'sederhana, tapi meriah, alhamdulillah :)'

maghrib tu, rasa malam first ramadhan, meriah dia macam malam raya dekat Malaysia. mercun pun ada. aku terbayang-bayang juga agaknya kalau dekat rumah apa la aku buat. mesti satu famili tengah kecoh-kecoh cepat-cepat nak gerak ke masjid. biasanya ke masjid UIA atau masjid Zakaria. dan umi, jenis nak saf depan sekali. mesti kena cepat. lambat, tinggal!

tahun ni walaupun, aku tak melalui masa-masa tu, aku tetap sangat bersyukur Allah sampaikan aku ke ramadhan tahun ni. petang sebelum maghrib 1 ramadhan, aku berdebar. Allah sampaikan tak aku ke ramadhan tahun ni. tahun lepas dengar azan maghrib 1 ramadhan aku nangis, haru sangat. tahun ni aku bersyukur. sangat.

aku berkira-kira, banyak benda aku boleh buat ramadhan ni, memandangkan aku tak ada komitmen lain. kalau nak fokus memang boleh fokus. dan betulla rasa sebenarnya kalau free pun, still rasa masa tak cukup banyak nak 'berbuat'

its either kita ni bazir masa, atau memang tamak haloba nak beramal.

hari-hari awal, aku rasa smooth je apa yang aku plan untuk hampir setiap hari.

pergi kelas talaqqi Quran. (cover tilawah terus)
pergi markas arab.
bedah, buat nota 1 topic buku fikrah.
fahamkan + translate 1 page buku kit ramadhan bahasa arab.
dengar dan tadabbur 1 juzuk
murajaah hafazan

tapi bila 1 hari terlari plan, sebab tak duduk rumah, terus tercungap nak kejar balik. semput!

hri ni pulak tiba-tiba ada akak UK, tegur dekat Fb, katanya aku partner tasmi' hafazan dia. aku hampir-hampir lupa aku register Ramadhan Quran Journey under IkramUKE untuk kembara quran. pihak penganjur yang tetapkan partner masing-masing berdasarkan kita isi borang. minggu depan deal nak tasmi' dulu 1 juz. nak sambung juga lepas ramadhan. 

memang kalau tak ada desakan macam ni, lembab macam siput nak menghafal dan mengulang. hafalan tak lekat, dulu niat lekat nak habiskan silibus dan nak lepas exam. huu, teruknya.. tiba-tiba dapat partner, stalk akak tu (dah beranak dua) nak tengok background education, rupa2..nya terus mesej

'akak DQ (Darul Quran), mana aciiii'

terus inferior nak masuk bawah tanah. uwarghh. kenapa aku di'pair'kan dengan akak tu. okay, itu tandanya Allah betul-betul nak suruh aku komited banyak sikit.

kata nak betul-betul rapat dengan quran
nak komited jaga kualiti hafazan walaupun baru hafal sikit je
kata nak..
kata nak..
kata nak..

Allah bagi.

sekarang ha ambil!
senyap.  
* * * * * * * * * *

apa yang aku suka tengok suasana orang sambut ramadhan dekat Mesir ni memang meriah. lampu kelip-kelip kalau macam raya ni, depa pasang nak sambung ramadhan. dekat mana-mana tak susah nak tengok orang baca quran. dari pakcik guard, penunggu train, tukang jual barang, mana-mana lah boleh nampak orang baca quran.

dan malam mereka meriah. macam pesta. tak tahula buat apa. nanti dekat-dekat pukul 2 pagi, ada pakcik ketuk periuk berdegang-berdegung jalan keliling kawasan ni kejut orang sahur atau rasanya suruh qiyam. dari dekat Malaysia lagi aku dengar orang kata malam ramadhan macam ni pak arab ni tak tidur. diorang tidur siang. kalau pagi-pagi tu memang waaah lengang, sunyi sepi je ;p

aku selalu dengar orang kata pak arab ni kasar, baran la, tak penyabar la. err, tapi aku selalu jugakla terbayang yang sahabat nabi yang lemah lembut macam Abu Bakr, Uthman, Ali tu bukan ke arab jugak? tak boleh la nak pukul rata. tapi hari tu masa dekat jordan, makan dengan Pak Arab ni, dia driver kitorang. nampak sikitla kekasaran dan kebaranan dia. err. dan hari tu masa kelas talaqqi first dengan sheikh k, hampir nak gugur jugak la jantung mula-mula. uwaaa. aku sebenarnya tak faham mula-mula apa dia cakap. lepas tu tak bawak buku. alhamdulillah tak kena marah sampai nangis. heh baca nak dekat 2 juzuk kena juga tahan, walaupun suara macam dah nak habis. sebab dia tegur baca alahai suara slow sangat. erk. kena ikut cara cikgu la, kalau betul nak berguru. tak ke? next kelas, tak tahu dapat sheikh apa tapi ada orang pesan ' kalau awak kena marah-marah tu buat dek je' macam dah biasa pula kena marah. hoho. boleh-boleh.

rata-rata aku tengok rakyat mesir ni susah. sedih tengok orang korek-korek sampah. aku memang tak boleh sikit la bab-bab ni. semalam.. aku, aisyah dan k.bella lepak pantai dekat Alexandria menikmati sunset dan iftar ringan. masa balik tu nampak seorang makcik tua ni duduk sorang-sorang. aku perasan dia pegang tisu lap mata. jalan depan dia kami lalu je. tapi aku tak sedap hati. suruh patah balik dan minta k.bella tanyakan dekat makcik tu. sebab arab aku pun berhabuk nak cakap tak reti. bila tanya-tanya, rupanya makcik tu tak ada kurma pun nak berbuka. sambil meleleh-leleh airmata makcik tu. aduh haru sangat aku tengok.

memang Allah nak ajar sangat erti syukur tu. jangan kufur nikmat. banyak lagi orang susah.

aku perhati, tengok orang suka post gambar-gambar makanan iftar, post teringin nak makan inilah, itulah. aku sendiri jadi malu. sedap-sedap kita boleh makan apa kita nak, ada orang di luar sana nak makan apa yang perlu pun susah. Allah...

semoga Ramadhan tahun ni jauh lebih baik dan bermakna.
hari-hari pun kena betulkan niat, istighfar banyak-banyak
doa banyak-banyak
moga Allah terima amalan kita
dan masukkan kita dalam kalangan hambaNya yang bertaqwa.
insyaAllah

ramadhan kareem uolls!
:)

Friday, July 5, 2013

Update dari Cairo

Assalamualaikum, bismillah.
Hari ni genap seminggu aku dekat Mesir. Jumaat pertama. Juga jumuaah Al-ghodobah (jumaat kemarahan) atas kebiadaban puak fulul dan tentera yg menjatuhkan Dr. Mursi. juga last jumaat untuk sya'aban. Perasaan bercampur baur.

Dan sepanjang 7 hari ni, tempat yang paling jauh aku pergi pun adalah airport. Banyak kali dah depa ni cakap  'kesian awak, tak pergi mana2 pun' Tapi tak sekelumit pun rasa rugi. Susunan Allah tu bayak sangat hikmah nya yang tak mampu aku nafikan. Dan setakat ni aku melihat mesir di sebalik rumah akhawat dan akhawat itu sendiri.  Ini pun banyak sangat yang nak kena belajar nih!

Dan dari sini, suasana di sini tersangat lah banyak membantu untuk memantapkan mutabaah amal. Siapalah yang tak suka berada dalam kelompok yang soleh dan sentiasa mengingatkan kita kepada Allah. Kan? Dan bukan senang nak cari orang yang kita tak kenal sangat pun, tapi bila kita bangun agak lewat, walhal belum subuh lagi, tetap kejutkan kita 'awak, hari ni nak bangun qiyam tak?' Allah,  bahagia sangat rasa tu..

Dan berada dalam suasana mesir yang tak stabil ni pun banyak yang dipelajari. Ah, aku meneliti, kalau masyarakat yang ignorant, yang duduk dekat mesir ni pun ha boleh ignore je negara diorang. Apatah lagi kalau kita orang melayu yang duduk dekat malaysia, boleh jadI lagi la tak kisah. Tapi mohon Allah jauh kan kita daripada menjadi kelompok yang macam tu. Sebab bila isu umat, kita turut merasa tempiasnya. Apatah lagi kalau kita claim kita orang beriman. Orang beriman tu kan sangat peka dan sensitif. *ketuk kepala sendiri dulu*

Hari-hari update isu mesir. Hari tu kelakar juga rasa bila seorang ukhti masuk bilik semata2 nak cakap  'huda, awak berada di tengah2 sejarah ni!' Lepas tu keluar balik. Aik? Dan tak kurang juga yang cakap' awak beruntung datang2 waktu macam ni' ya, benar, aku beruntung.

Peristiwa di mesir ni, kalau tak menyedarkan kita alangkah ruginya! Lagi2 aku sendiri, yang dengar dan lihat sendiri orang2 bersorak berpesta bila Dr. Mursi jatuh. Yang lihat sendiri jet2 di dada langit, yang dengar sendiri orang menghina ikhwan. Pedih jangan kata.

Para pendukung dakwah, khususnya terlalu banyak yang perlu sama2 kita pelajari. (Kalau tak terfikir sendiri, banyak' pemikir' lain dah fikirkan dan tuliskan. Tinggal baca je! Tapi tak cukup la baca, biar cakna!) Pada aku, kita punya hak untuk bersedih, tapi bukan berputus asa mahupun merasa lemah. Kerana kita punya banyak sebab untuk tersenyum. Senyum bertahan, luruskan niat, rapatkan saf, luruskan barisan, tingkatkan amal. Kita swntiasa gagah dengan Allah ;)

Dan kelas quran dan b.arab yang aku nak ambil tak dapat start lagi. Mungkin kena tunggu lagi beberapa waktu. Katanya nak daftar kelas tahsin quran dekat markas ikhwan, tapi keadaan ikhwan yang' ditekan' ni tak tahula lagi macam mana. Kena banyakkan doa, InsyaAllah Allah mudahkan segala urusan, ameen.
Bila bertubi-tubi orang tanya 'tak balik malaysia ke?' Kadang buat aku tersentuh. Jangan kata tak rindu, rindu tu pasti ada, tapi yang banyak buat aku masih tetap bertahan adalah dengan sentiasa luruskan niat. Sentiasa ingat kenapa aku nak buat semua ni. Dan aku adukan pada Dia  'jangan biarkan aku merindui kampung halaman aku lebih daripada aku merindui tempat asal-usulku (syurga)' orang yang jauh daripada kampung halaman macam aku ni je mungkin merasai  'dalamnya' perasaan ni. Moga2 Allah sentiasa redha dengan setiap gerak langkah kita, InsyaAllah.

Tak lama lagi kan nak Ramadhan,  tak tergambar perasaan aku betapa terujanya aku nak sambut Ramadhan di bumi anbiya'. Moga2 Allah sampaikan kita pada ramadhan tahun ni.

*hingga detik ni (menjelang maghrib) Ikhwan, para penyokong Dr. Mursi masih berhimpun di dataran Rabaah. Tak jauh pun dari tempat aku. mohon doa semua untuk para pendukung kebenaran.

Cita-cita kita,
Dibawah redhaNya,
Menang atau syahid.