Pages

Monday, September 30, 2013

Ukhuwah tempang

Assalamualaikum,  bismillah.

Kata seindah ukhuwah, manis di bibir mungkin terasa hambar di pentas kehidupan.
Hakikatnya, kita yang penuh segala macam dosa membuatkan ukhuwah itu lompong.
Melihat ukhuwah para sahabat memang terlalu jauh.
Kadang tu 'ya Allah dahsyatnya ukhuwah mereka. Nangis!'

Tetapi kita lah yang akan berusaha saban hari menampal kelompongan ukhuwah kita.
Makanya kita juga, jangan terlalu depends pada manusia yang terlalu lemah ini.
Tak sesedap yang di wara-wara kan duduk bersama sisters akan menghidapi diabetes mellitus dek kerana sweet - mweet ni.

Heh, gamaknya kalau dengan aku hypoglycemia la semua kalau yang di expect adalah adegan sweet mweet nih ;'/

Aku bergurau dengan seorang ukhti ;

' akak, masa mula-mula saya sampai dulu, akak tak DF saya pun'

(Padahal DF tu terlalu luas ye)

Tapi yang aku maksudkan adalah dapat sms selalu, bunga ke, bawa makanan ke. nak jugak rasa kan. hoho. Gurau bersahaja, tapi boleh jadi ah sinis bunyinya. adeh

Di satu masa yang lain, seorang ukht meluahkan pada aku

'Kalau akak nak mengharapkan ukhuwah semata2 akak tak de kot dekat sini. bersama dengan kelompok ini'

Exactly macam apa yang pernah aku lalui dan pernah aku fikirkan. err. Ada orang lain menyantuni kita lebih baik daripada kalangan kita. Hubungan mereka mungkin lebih rasa cinta. Eh tak tahula.

Tapi kita tak cukup mengharap pada manusia untuk memehuhi kehendak dan kekosongan diri kita.

Manusia tak mampu, tapi Dia mampu.
Kerana Dia, sebab terkukuh membuatkan kita bertahan.
Kadang tu memang sengaja Allah biar kita rasa bersendiri supaya pada Dia kita kembali.
Kadang tu memang Allah sengaja biar kita dilukai supaya kita tahu hanya Dia pengubat lara di hati.
kadang tu memang Allah sengaja buat kita rasa sunyi, rasa sendiri supaya kita sedar Dia sentiasa di sisi.

Allah, malunya pada Dia ;'(

pernah tahu satu cerita seorang ukht yang tanpa disengajakan, dengan kapasiti yang terbatas dan kelemahan yang ada telah 'tercicir' seorang mad'u. bila 'dicari' semula...

'kenapa setelah meninggalkan saya, akak seperti menghulurkan tangan semula?'

 kalau aku entah apa rasanya. haru sangat.

benar, manusia tak akan sempurna.
kalau bukan kita sandarkan pada Dia yang kekal, mungkin kita sendiri tak mampu bertahan.
jika benar kita mahu mencari sebab, banyak sebab untuk kita menjauhkan diri.
jauh hati, tak dihargai, terluka, ah segala macam lagi.

tapi tujuan kita lebih besar daripada itu.

kita belajar, daripada ketempangan ukhuwah inilah kita belajar memperbaikinya.
dengan ukhuwah ini jugalah kita mengatasi kelemahan diri.
dengan ukhuwah inilah kita mentarbiyah diri.

kerana kita bersaudara.
dengan jemaah, penuh berkah.

mengharap yang sempurna, kita sendiri bagaimana? Allahu
sejauh mana kau teruji, carilah seribu satu jalan untuk tetap bertahan.
kerana jalan ini bukan jalan orang penuh kemanjaan.
harus punya jiwa besar ;)

dan ukhuwah ini didasari iman,
jika tempang ukhuwah ini, yang perlu diperbaiki semula adalah iman ;'(

jika masa diperlukan, jangan terlalu berlama-lama.
kerana matlamat kita besar dan masa tak selalu nak menunggu kita.
kita harus cepat memperbaikinya.
sebelum syaitan mencucuk lebih jauh dan kita sendiri semakin menjauh.

setempang mana ukhuwah kita,
moga Allah berikan taufik dan limpahan redhaNya.

* * * * * *

hadith qudsi,

'cintaKu merupakan hak orang-orang yang saling mencintai keranaKu, cintaKu merupakan hak orang-orang yang saling mengunjungi keranaKu, cintaKu merupakan hak orang-orang yang saling berlumba berjuang fisabilillah keranaKu dan cintaKu merupakan hak orang-orang yang saling berhubung keranaKu' [Riwayat Ahmad]

Wednesday, September 25, 2013

memahami dakwah semula

assalamualaikum, bismillah.

kadang-kadang kita jadi mangsa keadaan. it sounds bad huh (?) but not all the time. If it really happened to us, I strongly believe we could make a change. Only when we realise it and if we really want to re correct it.

kesedaran dakwah dan tarbiyah.

boleh ke orang jadi mangsa keadaan dalam konteks ni? i would say yes. syndrome ni mungkin lebih dekat untuk budak sekolah agama maybe, sekolah Musleh ke ikutlah. atau anak-anak ikhwah akhawat.

Alhamdulillah Allah hadirkan murobbi yang banyak bimbing aku dan sungguh, aku mengasihi beliau kerana Allah.

saat aku inginkan pencerahan, kadang aku tak dapat jawapan direct. pening sana pening sini cari jawapan. over je.

'awak masih ingat kali pertama akak tanya awak kenapa awak buat dakwah?'

masa tu tak jawab spontan. fikir dulu. ya, aku boleh jawab, tapi bila aku fikir. 

' dulu masa dekat sekolah, awak bawak usrah yang macam mana? apa projection anak-anak usrah awak? apa hasil mereka sekarang? usrah awak sendiri, dengan usrahmates awak, apa yang awak qhodoya kan?'

seoalan bertubi-tubi.

sedikit demi sedikit nampak pencerahan.

aku boleh kata setahun pertama di bumi Ireland, merupakan langkah-langkah awal aku memahami dakwah semula. untuk lebih memahami, dan mencintai jalan ini.

orang sedap kata 'awak budak sekolah Al-Amin, sekolah Musleh' 'anak ikhwah akhawat' 'dapat tarbiyah dari dalam perut' kadang jadi bahan bergurau pula.haiya.luls

hakikatnya, it means nothing kalau aku (mungkin kita) tak faham pun apa aku buat. sekalipun kalau abiumi dahulu menginginkan anaknya menjadi pewaris jalan juang nabi ni, dengan memberikan didikan agama, dan menyekolahkan di sekolah yang menekankan aspek tarbiyah.

pointnya aku kena faham. 

Alhamdulillah, ya aku bersyukur aku mendapat peluang mengenali DnT sejak dibangku sekolah menengah, tapi aku juga sering mengakui, aku mengikut sistem. usrah, daurah, mabit, mukhayyam, nadwah,tamrin, iftar, iktikaf seakan biasa.. kalau aku tak faham, aku ni tak kurang macam 'robot dakwah'. bekerja, bekerja, bekerja. semata.

'pembinaan awak, dengan dengan pembinaan orang lain tak sama. masa mereka di kolej persediaan, mereka memang diajar reasoning skill. buat ni kenapa buat ni kenapa.'

'pembinaan awak somehow lebih rapi, tapi awak memang kena bertanya balik diri awak kenapa awak buat benda ni. bezanya kalau macam awak ni, awak jarang dicabar mindanya sebab apa awak buat ni. bukan awak tak tahu, tapi awak jarang ditanya. sebab tu bila ditanya, awak ambil masa untuk jawab. (sebab biasa dengan sistem kan) '

aku dah tahu lubuk mana kena fikir.

' kalau boleh, awak listkan apa benda yang awak pernah dapat dari dulu, dan fikir, kenapa awak dapat benda tu, apa hadaf dia'

kena fikir pembinaan diri kita macammana.

'bila awak faham, dapat jawapan. insyaAllah everything will be fine'
'awak boleh buat buat tajmik, boleh buat takwin, tapi kalau awak lebih faham, awak boleh buat dengan excellent'

dahulu, masa mula-mula sampai, aku mengadu, aku rasa kita ni, macam nak mem'program'kan orang. buat ni, buat itu. susun program ni, lepas tu apa lepas tu apa. silibus banyak tak cover, dah naik mustawa.

again,

'cara awak dibina berbeza. awak punya timeline pembinaan diri panjang semasa di Malaysia. dekat sini masa terhad'

difikirkan balik, betullah, banyak bahan yang orang telah disusun disini, di compactkan dalam masa lebih kurang 9 bulan sedangkan kalau dahulu aku dapat memakan masa mungkin lebih 3 tahun dan aku cover 'silibus' lebih banyak dan kurang lompongnya.

betul, silibus penting,
tapi kefahaman jauh lebih penting.

waqi' (tempat) berbeza, gerak kerja berbeza.
moga tujuannya tetap sama.

'awak mangsa keadaan, mereka pun mangsa keadaan, akak pun mangsa keadaan'

mangsa keadaan ke,
diprogramkan ke,
dissolve dalam sistem ke,

apa-apalah.

tak terlambat lagi untuk berhenti. berfikir, muhasabah, mohon taufik dan hidayah Allah untuk memahami dakwah ini. (semula)

kerana kita mahu beramal atas dasar kefahaman,
bukan kerana kemahuan semata-mata apatah lagi ikut-ikutan.

:)

*dialog sekitar dengan murobbi,berbeza latar masa dan tempat. tak terakam ayat sebijik, moga sampai gist nya.

Friday, September 20, 2013

Tahun kedua.

assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 4 secara rasminya jadi 2nd year med student. err. tak ada apa pun yang perlu dibanggakan. wuhhu. biar tak syok sendiri sangat, realitinya aku dah melangkah tahun kedua struggle jadi 'abid dan khalifah di bumi asing. fuhh. rindu Malaysiaaaaaa. tetiba.

biasalah, masuk tahun baru berjela-jela la azam. nak jadi itu, jadi ni, yadayadayada~ patutnya tak perlu tunggu tahun, orang mukmin bukan kah hari esoknya lebih baik? huu. but above all, aku nak buka hati, buka mata, belajar sebanyak-banyaknya daripada kehidupan yang mendatang ni.

awal-awal lagi aku banyak belajar buat benda yang I never imagine I can do it before. err. Alhamdulillah 'ala kulli hal. sebenarnya kalau kita tak pernah bagi peluang dekat diri kita, kita takkan tahu sebenarnya kita boleh buat ke tak. kefahaman, menggerakkan. just give yourself a chance! grab all the opportunities and explore yourself ;p

hari ni, hari 1st tutorial CP (clinical practice). kena berlakon jadi doctor dan present case depan GP (general practitioner). I thought we just need to discuss in a small group. tak tahu pula kena present. pheww. An irish guy present case before aku. dia bentang case sangat fluent. huu. berdebar aku nak present lepas dia ;/ tapi aku belajar, kena practice lagi, and improve. don't worry, memang tengah belajar, jangan takut buat silap. be positive. yeah :p next time, present case baik-baik ya, insyaAllah :)

dan this year, aku pilih elective subject ; Spanish language. tak tahu kenapa macam sangat bersemangat nak belajar language. terinspirasi dengan tokoh hebat pun ada juga. B.Melayu memang okay (ye ke? erk). English pun bolehla, dan B.Arab, pun insyaAllah okay jugala.  atleast basic2 okay. (plan untuk pergi Mesir lagi sambung belajar, insyaAllah) Mulanya nak ambil French tapi tak ada class yang from beginner, Gaelic macam tak meluas sangat penggunaan dia. so ambil Spanish (salah satu sebabnya jugak, aku nak pergi Spain lagii!),  dan InsyaAllah nak ambil kelas Mandarin, belajar Chinese language pula. tapi ni berbayar le. Tanya abi, 'boleh tak, nak ambil kelas mandarin, tapi berbayar la, tapi under Univ : under School of Asian studies. berguna juga bila balik Malaysia nanti. blablabla..' abi kata okay, tapi jangan ambil banyak sangat, sebab ye la study medic jugak. insyaAllah I'll do my best to manage my time well :)

kena selalu ikhlaskan hati belajar kerana Allah, moga-moga Dia mudahkan. ada orang, belajar sebab suka, tapi biarlah kita belajar dengan mindset untuk menyumbang, dan bermanfaat.

mulakan tahun baru (pengajian) ni rasa happy sebab ada 2 orang lagi schoolmates  yang datang UK & Ireland ni. sekarang kena plan nak ziarah depa. Didi dekat Sheffield, dan Far dekat Dublin. can't wait to see them!

langkah baru, sentiasa mengingatkan aku ; 'kegagalan di titik akhir bermula dengan kesilapan di titik mula'

tajdid niat kena selalu,

just a short update.
May Allah bless,

Friday, September 13, 2013

obsesi

assalamualaikum, bismillah.

kita suka kan dikenali?

ah, dulu zama masa aku obses dengan debat dan camping, walaupun bukannya nak orang kenal, aku memang buat sebab obses (?) but then bila orang kenal kita rasa macam best jugak. grr :'/

lepas SPM, masa jadi fasi prog kader duat junior, ada seorang adik tegur

' akak nii... yang masuk debat tu ke? blabla'
'err haah' 
' kitorang berlatih debat tengok video akak debat'
(suka hati juga la depa ni. aku pun tak simpan video aku dulu)

masa tu aku buat benda yang aku suka. dan aku suka orang kenal aku buat benda tu. 

tapi itu dulu.
kacamata dahulu.
bila difikir balik, lucu juga rasa. 
apa aku dapat? aha

hari tu masa aku di Mesir, join iftar student sana, ada seorang tegur. dia tengok aku lama. lepas tu macam berfikir.

'akak ni, debater eh?'
' err, ha..ah'
'yang ni, blablablabla *muka excited*'
'err haah' 

perasaan kalau boleh tak nak beriak. sesuatu yang aku rasa, bila difikirkan tak tahulah sejauh mana 'hasil' yang aku dapat. yes, tak dinafikan debat banyak ajar aku, bina diri aku jadi orang lebih baik, tapi takut tak sampai mana...

aku,
mahu obses dengan sesuatu,
yang aku akan all out sampai tercapai matlamat,
aku mengimpikan suatu hari nanti,

saat aku boleh bertemu baginda nabi, baginda panggil aku 

' ya khalilah...kerana kau dahulu mengikuti sunnahku, memperjuangkan jalan juangku, sentiasa mengingati aku, syafaat ku layak untukmu'

Allahu.

dan ini impian terbesar aku

'wajah-wajah orang mukmin pada hari itu berseri-seri. memandang Tuhannya...' 
[75:22-23]

bila kena point, 
betul-betul rasa nak obses kali ni,

kalau jatuh, bangun la!
moga Dia redha.

'biar tak dikenali penduduk bumi tapi dikenali penduduk langit'

* sudah 6 tahun aku menulis blog rupanya. memang malu juga baca post beberapa tahun lepas. (delete! delete!) ada yang entah apa-apa entah. moga lepas ni, lebih terpandu hendakNya.

Friday, September 6, 2013

diffusion of responsibility

assalamualaikum, bismillah.

first time aku tahu oh wujud teori ni, aku selalu rasa akulah yang seringkali terjerumus dalam teori ni. mangsa. (bunyi macam alasan je) dan apa yang lagi menyedihkan adalah bila ianya melibatkan gerak kerja kita dalam DnT ni.

apa entah 'diffusion of responsibility?' ;

'A reduced sense of personal accountability which tends to occur in groups without an assigned leader or other responsible party. Diffusion of responsibility can cause group members to participate in behaviors they would never take part in alone.'
'Diffusion of responsibility is a sociopsychosocial phenomenon whereby a person is less likely to take responsibility for action or inaction when others are present. Considered a form of attribution, the individual assumes that others either are responsible for taking action or have already done so.'

bahasa mudah, sesorang tu akan rasa kurang bertanggungjawaab nak buat sesuatu bila dia rasa ada orang lain akan buat. 'oh tak pe, si fulan atau si fulan kan ada' 

tersedar tak, yang kalau murobbi kita, mak usrah kita ke tak suruh kita buat spesifik tugas dalam amal jamaie ni, tugas dakwah tu sebenarnya still kita kena buat. insyaAllah, semakin kita cuma memahami, kita akan faham dakwah ni wajib. tapi, kita still rasa orang lain akan buat. dush dush. kata faham? ambik~

oh okay lah, mungkinlah tak perlu pergi jauh nak kaitkan diffusion of responsibiltiy ni dan cakap pasal gerak kerja dakwah (fuhh). tengok benda simple, common sense : mungkin dari rumah. kalau nampak sepah sikit, atau kotor sikit ada rasa macam takpe, kakak ada, adik ada, oh tu abang punya kerja. nanti settle la insyaAllah. itu dekat rumah, kalau sampah tepi jalan? haih, lagila buat-buat tak faham ;'/

kalau yang dah diberi tugas pun rasa aaa liat nak buat kerja, kalau tak diberi tugas nak expect apa? aku rasa dari sinilah sebenarnya banyak masalah timbul ;'/

lepas tu nak rasa aaaaa tak de kerja, tak ada kerjaa. tak rasa menyumbang la. rasa macam jauh hati la tak dapat kerja. amboih pfftt!

padahal kerja banyak.
orang yang betul-betul hidup untuk dakwah, dia akan tahu je celah mana nak menyumbang.
dush, terasa jauuuhh.

dan kalau menulis ni, akhirnya banyak kena hentam dengan diri sediri. seriously.

dan terima kasih 'kakak' yang walau nada main-main, dan aku tak terasa pun (huahua) tapi aku selalu rasa 'terpukul' walaupun kata sependek

'awak kena berfikir pasal ummah' - ni yang paling selalu kena kot.

sebab rasa, 'akak, saya baru. saya muda (bajet). saya rasa kakak2 yang akan fikir. apalah sangat saya ni'

so what?  nak bajet kemenda nya muda la, tak ada pengalaman la blablablabla..memang terus tak mampu kata apa-apa. manipulate la ayat macammana sekalipun, diri sendiri juga akan salah. akan penuh masalah.

dah cuba muhasabah diri, apa masalahnya, kenapa rasa macam lembab semacam ( i hate this feeling!), kenapa rasa banyak benda nak fikir, rasa semangat selalu je berkobar-kobar, dan kena buat macam-macam, but end up dengan rasa hmm, perlu ke buat? macam menyibuk, je. err macam tamak je? kan ada orang lain akan buat. takpela, tak payah buat. lagi-lagi rasanya semakin ramai orang menaiki kapal yang sama.

effect --> diffusion of responsibility.

kenapa nak kena rasa orang lain dah buat?
banyak lagi kot benda boleh buat. 
kalaupun nak lepas tangan' dengan 'oh, dia dah buat. dia akan buat'; kita ke yang dapat saham apa yang dia buat? nak menumpang nampak~

akhirnya diri sendiri yang rugi.
orang lain jadi mangsa.
perkembangan diri tak ke mana.

akhirnya yang tinggal
daie berlemak.
banyak ilmu, tak banyak amal.
banyak cakap, tak banyak kerja.
banyak semangat, tapi kosong?

nangis la sendiri sorang-sorang.

*less than 2 weeks nak start 2nd year. less than 2 days junior nak datang, sila-sila lah settlekan benda remeh ni ;'[