Pages

Friday, September 6, 2013

diffusion of responsibility

assalamualaikum, bismillah.

first time aku tahu oh wujud teori ni, aku selalu rasa akulah yang seringkali terjerumus dalam teori ni. mangsa. (bunyi macam alasan je) dan apa yang lagi menyedihkan adalah bila ianya melibatkan gerak kerja kita dalam DnT ni.

apa entah 'diffusion of responsibility?' ;

'A reduced sense of personal accountability which tends to occur in groups without an assigned leader or other responsible party. Diffusion of responsibility can cause group members to participate in behaviors they would never take part in alone.'
'Diffusion of responsibility is a sociopsychosocial phenomenon whereby a person is less likely to take responsibility for action or inaction when others are present. Considered a form of attribution, the individual assumes that others either are responsible for taking action or have already done so.'

bahasa mudah, sesorang tu akan rasa kurang bertanggungjawaab nak buat sesuatu bila dia rasa ada orang lain akan buat. 'oh tak pe, si fulan atau si fulan kan ada' 

tersedar tak, yang kalau murobbi kita, mak usrah kita ke tak suruh kita buat spesifik tugas dalam amal jamaie ni, tugas dakwah tu sebenarnya still kita kena buat. insyaAllah, semakin kita cuma memahami, kita akan faham dakwah ni wajib. tapi, kita still rasa orang lain akan buat. dush dush. kata faham? ambik~

oh okay lah, mungkinlah tak perlu pergi jauh nak kaitkan diffusion of responsibiltiy ni dan cakap pasal gerak kerja dakwah (fuhh). tengok benda simple, common sense : mungkin dari rumah. kalau nampak sepah sikit, atau kotor sikit ada rasa macam takpe, kakak ada, adik ada, oh tu abang punya kerja. nanti settle la insyaAllah. itu dekat rumah, kalau sampah tepi jalan? haih, lagila buat-buat tak faham ;'/

kalau yang dah diberi tugas pun rasa aaa liat nak buat kerja, kalau tak diberi tugas nak expect apa? aku rasa dari sinilah sebenarnya banyak masalah timbul ;'/

lepas tu nak rasa aaaaa tak de kerja, tak ada kerjaa. tak rasa menyumbang la. rasa macam jauh hati la tak dapat kerja. amboih pfftt!

padahal kerja banyak.
orang yang betul-betul hidup untuk dakwah, dia akan tahu je celah mana nak menyumbang.
dush, terasa jauuuhh.

dan kalau menulis ni, akhirnya banyak kena hentam dengan diri sediri. seriously.

dan terima kasih 'kakak' yang walau nada main-main, dan aku tak terasa pun (huahua) tapi aku selalu rasa 'terpukul' walaupun kata sependek

'awak kena berfikir pasal ummah' - ni yang paling selalu kena kot.

sebab rasa, 'akak, saya baru. saya muda (bajet). saya rasa kakak2 yang akan fikir. apalah sangat saya ni'

so what?  nak bajet kemenda nya muda la, tak ada pengalaman la blablablabla..memang terus tak mampu kata apa-apa. manipulate la ayat macammana sekalipun, diri sendiri juga akan salah. akan penuh masalah.

dah cuba muhasabah diri, apa masalahnya, kenapa rasa macam lembab semacam ( i hate this feeling!), kenapa rasa banyak benda nak fikir, rasa semangat selalu je berkobar-kobar, dan kena buat macam-macam, but end up dengan rasa hmm, perlu ke buat? macam menyibuk, je. err macam tamak je? kan ada orang lain akan buat. takpela, tak payah buat. lagi-lagi rasanya semakin ramai orang menaiki kapal yang sama.

effect --> diffusion of responsibility.

kenapa nak kena rasa orang lain dah buat?
banyak lagi kot benda boleh buat. 
kalaupun nak lepas tangan' dengan 'oh, dia dah buat. dia akan buat'; kita ke yang dapat saham apa yang dia buat? nak menumpang nampak~

akhirnya diri sendiri yang rugi.
orang lain jadi mangsa.
perkembangan diri tak ke mana.

akhirnya yang tinggal
daie berlemak.
banyak ilmu, tak banyak amal.
banyak cakap, tak banyak kerja.
banyak semangat, tapi kosong?

nangis la sendiri sorang-sorang.

*less than 2 weeks nak start 2nd year. less than 2 days junior nak datang, sila-sila lah settlekan benda remeh ni ;'[

No comments: