Pages

Friday, September 20, 2013

Tahun kedua.

assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah hari ni dah hari ke 4 secara rasminya jadi 2nd year med student. err. tak ada apa pun yang perlu dibanggakan. wuhhu. biar tak syok sendiri sangat, realitinya aku dah melangkah tahun kedua struggle jadi 'abid dan khalifah di bumi asing. fuhh. rindu Malaysiaaaaaa. tetiba.

biasalah, masuk tahun baru berjela-jela la azam. nak jadi itu, jadi ni, yadayadayada~ patutnya tak perlu tunggu tahun, orang mukmin bukan kah hari esoknya lebih baik? huu. but above all, aku nak buka hati, buka mata, belajar sebanyak-banyaknya daripada kehidupan yang mendatang ni.

awal-awal lagi aku banyak belajar buat benda yang I never imagine I can do it before. err. Alhamdulillah 'ala kulli hal. sebenarnya kalau kita tak pernah bagi peluang dekat diri kita, kita takkan tahu sebenarnya kita boleh buat ke tak. kefahaman, menggerakkan. just give yourself a chance! grab all the opportunities and explore yourself ;p

hari ni, hari 1st tutorial CP (clinical practice). kena berlakon jadi doctor dan present case depan GP (general practitioner). I thought we just need to discuss in a small group. tak tahu pula kena present. pheww. An irish guy present case before aku. dia bentang case sangat fluent. huu. berdebar aku nak present lepas dia ;/ tapi aku belajar, kena practice lagi, and improve. don't worry, memang tengah belajar, jangan takut buat silap. be positive. yeah :p next time, present case baik-baik ya, insyaAllah :)

dan this year, aku pilih elective subject ; Spanish language. tak tahu kenapa macam sangat bersemangat nak belajar language. terinspirasi dengan tokoh hebat pun ada juga. B.Melayu memang okay (ye ke? erk). English pun bolehla, dan B.Arab, pun insyaAllah okay jugala.  atleast basic2 okay. (plan untuk pergi Mesir lagi sambung belajar, insyaAllah) Mulanya nak ambil French tapi tak ada class yang from beginner, Gaelic macam tak meluas sangat penggunaan dia. so ambil Spanish (salah satu sebabnya jugak, aku nak pergi Spain lagii!),  dan InsyaAllah nak ambil kelas Mandarin, belajar Chinese language pula. tapi ni berbayar le. Tanya abi, 'boleh tak, nak ambil kelas mandarin, tapi berbayar la, tapi under Univ : under School of Asian studies. berguna juga bila balik Malaysia nanti. blablabla..' abi kata okay, tapi jangan ambil banyak sangat, sebab ye la study medic jugak. insyaAllah I'll do my best to manage my time well :)

kena selalu ikhlaskan hati belajar kerana Allah, moga-moga Dia mudahkan. ada orang, belajar sebab suka, tapi biarlah kita belajar dengan mindset untuk menyumbang, dan bermanfaat.

mulakan tahun baru (pengajian) ni rasa happy sebab ada 2 orang lagi schoolmates  yang datang UK & Ireland ni. sekarang kena plan nak ziarah depa. Didi dekat Sheffield, dan Far dekat Dublin. can't wait to see them!

langkah baru, sentiasa mengingatkan aku ; 'kegagalan di titik akhir bermula dengan kesilapan di titik mula'

tajdid niat kena selalu,

just a short update.
May Allah bless,

2 comments:

latifah maisarah said...

kegagalan di titik akhir bermula dengan kesilapan di titik mula ?
macam mana tu kak ? :)

Khalilah Alhuda said...

heee,
boleh jadi niat kita tak betul,
keazaman kita tak kuat,
matlamat kita tak jelas ke.

lebih kurang macam tu la :)