Pages

Sunday, October 27, 2013

anti-social

assalamualaikum, bismillah.

I used to be an anti-social girl.
for so many reason. hmm
I know, there is something wrong with me.
somewhere....

' I won't go untill I found a solid reason why I have to go' membebel pada seorang kakak.

hari pembukaan kaunter tiket, orang sibuk bertanya sana-sini pergi tak, dah beli tiket ke tak. aku susah nak buat keputusan. tak tahu nak cerita dekat siapa. walaupun hati macam dah firm tak nak pergi. tak berminat. tapi nak kata TAK pergi pada orang, dan nak jawab kenapa tak pergi bila orang tanya,, rasa susah sangat.

-------dulu masa di Penang, masih teringat, aku tolak ajakan shousemate untuk jalan-jalan, window shopping etc walaupun mereka pujuk berkali-kali. last-last tinggal juga dekat rumah dengan rasa bersalah sikit takut mereka terasa. tapi aku buat keputusan masa tu sebab aku bukan jenis nak keluar-keluar saja-saja. tak tahu nak buat apa. shopping saja-saja lagilah tak. rasa macam tak perlu. tak bermanfaat mungkin.

dulu, dekat kampung pun tak bergaul sangat. duk baca buku/majalah/main dengan budak-budak. 
kawan pun dengan orang samaaa je. tak berkembang sangat. pergi mana-mana, program ke.. macam kera sumbang.------

last-last, straight after study group call Malaysia. 

'assalamualaikum abi, (macam biasa tanya khabar dulu blablabla) macam mana ni... dekat sini nanti ada ladies night khamis malam nanti. huda tak nak pergi. diorang suruh huda baca quran. errr, huda tak nak.'

'kenapa?'

'huda rasa macam tak kena je, majlis nya ada ni, ada tu. lepas tu kita nak kena baca quran'

'majlisnya macammana?'

' khas untuk perempuan je la. ada juga invite non muslim, under Islamic Society Univ dan Malaysian Society. ada persembahan ni, itu'

'oh macam ni huda, peluang untuk pergi bergaul dengan masyarakat ni huda kena ambil. benda macam ni berlaku juga dalam masyarakat masa zaman Hasan Al-Banna dulu. huda pergi, tapi ingat ni. istilah dia uzlah syu'uriyah'

'oooh, mengasingkan perasaann..?' cepat je menyampuk. terjemah literal.

'betul tu, uzlah syu'uriyah ni kita pergi bergaul dengan mereka, tapi perasaan kita, tak sama dengan mereka. kita asingkan perasaan kita walaupun jasad bersama. dan bila diminta baca quran tu, huda sepatutnya ambil. keadaan dia, kita panggil penonjolan tokoh kepada masyarakat, peluang tu. kan ada non-muslim juga. bagus tu bacakan ayat-ayat Allah. bergaul dengan masyarakat awam untuk tujuan dakwah tu penting juga'

'tapi huda dah tolak dah permintaan mereka..'

'lain kali jangan ye, ambil peluang. tapi abi ingatkan. itulah, kalau huda tak mampu, tak apa. tak payah pergi pun tak apa. tapi itu bagus sebenarnya untuk tujuan dakwah, bagus kalau pergi nanti dengan ahli usrah semua'

'hmm, okay abi, terima kasih'

(itu sebahagian sekitar perbualan aku dengan abi lebih kurang 2 minggu lalu. ayat tak adalah sebijik sangat. dan perbualan asal memang panjang lagi laaaa -,-)

Alhamdulillah, kata-kata abi, banyak memberi pencerahan pada aku.
Bergaul tapi Uzlah Syu'uriah. macam simple. tapii...huuu

dan, sampai bila la daie nak syok sendiri dengan kelompok sendiri? akulah tu

mungkin juga faktor dari kecil, bersekolah, kawan, semua memang dalam comfort zone (mula beralasan. oh!!), buat aku takut sebenarnya untuk 'keluar'. jadi aku memilih untuk  bajet mengeksklusifkan diri atau lebih selesa bersendiri. ignorant! 

kalau tak pernah nak (atau cuba) bergaul dengan masyarakat awam, macammana nak berdakwah kepada mereka?
bila masyarakat cuba nak selitkan nilai/ciri 'islam' tu, kenapa kita pula yang skeptikal?
masyarakat mahu. tapi kadang-kadang tak kena pada masa dan tempat yang tepat.
menanggapi isu seperti ini, apa pula reaksi kita? lagi-lagi bila melibatkan kita?
terus berdiam, adakah segalanya akan selesai. (?)

*head shot*

magik mana pula lah yang kita harapkan?

peluh.


Saturday, October 12, 2013

sebab aku tak power

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah dah hampir sebulan melangkah ke Tahun 2. masih bertatih nak betul-betul manage time dengan segala macam benda. nak fokus dan terurus. Allah, mudahkanlah..nak catch up dengan acedemic stuff semua. nak pastikan semua 'under control'. macam la kita yang berkuasa nak control semua yang kita nak. pheuhh.

aku selalu teringin dan berharap, pabila aku menapaki jalan dakwah ini, aku benar-benar boleh melalui dengan senang hati. tanpa nak fikir dua-tiga kali meletakkan prioriti mahupun berkira-kira dengan komitmen yang lain..katakanlah, kalau bab study, tak perlu nak terlalu study hard, paksa diri untuk buat revision walaupun hati kata nak rehat oi. kan senang begitu? mahupun, bab duit, boleh enjoy kot every weekend jalan sana-sini tanpa nak kena tengok jadual dulu hujung minggu ni ada program atau tak. dengan infaq lagi?
kan sunduquna juyubuna?  fuhh.

itu harapan.

harapan orang yang macam genius sangat, kaya sangat. banyak masa sangat.
harapan orang yang lagaknya macam tinggal di syurga.

juga,
harapan orang yang merasakan dirinya sudah berhabis baik untuk dakwah ini,
sehingga layak merasakan 'magic' dan 'ideal' nya hidup ni
ouch!

hakikatnya, siapalah kita. Kalau dulu semasa di sekolah, jujur, aku kurang lah nak fikir risau pasal study bila clash dengan apa-apa program. pernah tu isnin nak exam, sabtu ahad aku bawak adik usrah pergi camping, mandi sungai suka hati. cuti exam masa SPM pun, nak juga menyibuk program dekat sekolah.

tapi itu dulu. aku bukanlah pandai sangat pun, tapi macam tak kisah sangat. Study, bukanlah halangan besar. sebab jarang ter effect pun. tapi itu dulu. sekarang kalau tak fokus, tak cari masa untuk buat revision, boleh tertinggal jauh. beban dah bertambah. (!)

kalau Iman Syahid Hassan Al-Banna, memang terlalu all-out untuk dakwah pernah sampai tak sempat nak menelaah pelajaran menjelang exam dan Allah rezekikan pertolongan melalui mimpi. adakah kita selayak itu? memang la tak kan..;'/

personally,
yang banyak drive aku study hard adalah kerana dakwah juga. kalau ikut hati. hmm. kadang tu aaaaaaaaa, tak nak lah belajar lagi. medik ni. tak minat sangat.tak nak jadi doktor. nak balik Malaysia la! blablablabla.. tapi kenala tampar diri sendiri, : 'study sebab apa oi?'

sama sekali,
bukanlah dakwah dan tarbiyyah ini yang menyebabkan kita lagi tak semangat study, mahupun melarikan obsesi kita hanya kepada DnT semata-mata. bahkan, kerana DnT ini jugalah yang menjadikan kita lebih tekun dan gigih dalam study. (harapnya,, selalu. ameen!)

kita kan selalu nak semua 'under control'
tapi sedar jugak bukan senang.
aku kena selalu optimis, selalu sedar diri aku ni bukannya genius pun, jadi kena mujahadah lebih dalam study. Allah nak bagi pahala lebih ni, dengan lebih lelah,  titik peluh dan lebih usaha.

DnT no 1, tapi study bukan no 2.
ni pegang kuat-kuat.

mohon doa selalu, siang dan malam, Allah jauhkan diri daripada menjadi fitnah kepada dakwah.

tapi, dengan syarat, aku tahu dan sedar, aku memang kena betul2lah manage masa. kalau banyak buang masa, asyik online je, tidur berlebihan lagi, dalam kelas tak fokus mana boleh. adeh. berusaha, kuat, kuat, kuat lagi, sampai jadi sebab.

muhasabah,
selalu perbaiki diri.

jangan sampai orang nampak kita sebagai orang yang selalu hilang fokus. malam-malam, hujung minggu aktif sana sini. usrahlah, daurah lah, buat program itu ini. bila tinggal seminggu nak exam, baru sibuk nak cakap 'InsyaAllah, kita bantu di jalan Allah, Allah bantu kita'

Allah, malunya.

jangan suka guna nama Tuhan untuk justifikasi kelekaan dan kesalahan sendiri ;'(

setiap manusia, memang ada keterbatasan. tapi kita belajar menjadi orang luar biasa, kerana hakikatnya seorang muslim yang sebenar memang luar biasa.

usaha.mujahadah.istiqamah.ikhlas.tawakkal.doa.

pesan Sheikh Jumuaah Amin  (Naib Mursyidul Am IM);

'pelajar kena berusaha, sehingga dakwah dan ilmu berjalan seiring. Sebab dakwah berhajat kpd org yg berilmu. Jika kamu inginkan kebaikan kpd dakwah kamu, dan ingin membantunya, maka mulakanlah dengan menjadi pelajar cemerlang '

pesan untuk diri sendiri,
selamat bermujahadah.
gunakan masa sebaiknya
yosh!!