Pages

Sunday, October 27, 2013

anti-social

assalamualaikum, bismillah.

I used to be an anti-social girl.
for so many reason. hmm
I know, there is something wrong with me.
somewhere....

' I won't go untill I found a solid reason why I have to go' membebel pada seorang kakak.

hari pembukaan kaunter tiket, orang sibuk bertanya sana-sini pergi tak, dah beli tiket ke tak. aku susah nak buat keputusan. tak tahu nak cerita dekat siapa. walaupun hati macam dah firm tak nak pergi. tak berminat. tapi nak kata TAK pergi pada orang, dan nak jawab kenapa tak pergi bila orang tanya,, rasa susah sangat.

-------dulu masa di Penang, masih teringat, aku tolak ajakan shousemate untuk jalan-jalan, window shopping etc walaupun mereka pujuk berkali-kali. last-last tinggal juga dekat rumah dengan rasa bersalah sikit takut mereka terasa. tapi aku buat keputusan masa tu sebab aku bukan jenis nak keluar-keluar saja-saja. tak tahu nak buat apa. shopping saja-saja lagilah tak. rasa macam tak perlu. tak bermanfaat mungkin.

dulu, dekat kampung pun tak bergaul sangat. duk baca buku/majalah/main dengan budak-budak. 
kawan pun dengan orang samaaa je. tak berkembang sangat. pergi mana-mana, program ke.. macam kera sumbang.------

last-last, straight after study group call Malaysia. 

'assalamualaikum abi, (macam biasa tanya khabar dulu blablabla) macam mana ni... dekat sini nanti ada ladies night khamis malam nanti. huda tak nak pergi. diorang suruh huda baca quran. errr, huda tak nak.'

'kenapa?'

'huda rasa macam tak kena je, majlis nya ada ni, ada tu. lepas tu kita nak kena baca quran'

'majlisnya macammana?'

' khas untuk perempuan je la. ada juga invite non muslim, under Islamic Society Univ dan Malaysian Society. ada persembahan ni, itu'

'oh macam ni huda, peluang untuk pergi bergaul dengan masyarakat ni huda kena ambil. benda macam ni berlaku juga dalam masyarakat masa zaman Hasan Al-Banna dulu. huda pergi, tapi ingat ni. istilah dia uzlah syu'uriyah'

'oooh, mengasingkan perasaann..?' cepat je menyampuk. terjemah literal.

'betul tu, uzlah syu'uriyah ni kita pergi bergaul dengan mereka, tapi perasaan kita, tak sama dengan mereka. kita asingkan perasaan kita walaupun jasad bersama. dan bila diminta baca quran tu, huda sepatutnya ambil. keadaan dia, kita panggil penonjolan tokoh kepada masyarakat, peluang tu. kan ada non-muslim juga. bagus tu bacakan ayat-ayat Allah. bergaul dengan masyarakat awam untuk tujuan dakwah tu penting juga'

'tapi huda dah tolak dah permintaan mereka..'

'lain kali jangan ye, ambil peluang. tapi abi ingatkan. itulah, kalau huda tak mampu, tak apa. tak payah pergi pun tak apa. tapi itu bagus sebenarnya untuk tujuan dakwah, bagus kalau pergi nanti dengan ahli usrah semua'

'hmm, okay abi, terima kasih'

(itu sebahagian sekitar perbualan aku dengan abi lebih kurang 2 minggu lalu. ayat tak adalah sebijik sangat. dan perbualan asal memang panjang lagi laaaa -,-)

Alhamdulillah, kata-kata abi, banyak memberi pencerahan pada aku.
Bergaul tapi Uzlah Syu'uriah. macam simple. tapii...huuu

dan, sampai bila la daie nak syok sendiri dengan kelompok sendiri? akulah tu

mungkin juga faktor dari kecil, bersekolah, kawan, semua memang dalam comfort zone (mula beralasan. oh!!), buat aku takut sebenarnya untuk 'keluar'. jadi aku memilih untuk  bajet mengeksklusifkan diri atau lebih selesa bersendiri. ignorant! 

kalau tak pernah nak (atau cuba) bergaul dengan masyarakat awam, macammana nak berdakwah kepada mereka?
bila masyarakat cuba nak selitkan nilai/ciri 'islam' tu, kenapa kita pula yang skeptikal?
masyarakat mahu. tapi kadang-kadang tak kena pada masa dan tempat yang tepat.
menanggapi isu seperti ini, apa pula reaksi kita? lagi-lagi bila melibatkan kita?
terus berdiam, adakah segalanya akan selesai. (?)

*head shot*

magik mana pula lah yang kita harapkan?

peluh.


2 comments:

Atiqah Hassan said...

mengasingkan hati tu memang mencabar, lagi2 bila rasa sesak betul dada dalam situasi2 mencabar tuh ~.~

moga Allah kuatkan hati huda. ;)

Khalilah Alhuda said...

Huuu. Betul tu akak ;'/

InsyaAllah.. sama2 kak,
Jzkk kak ;)