Pages

Thursday, December 12, 2013

winter break

assalamualaikum, bismillah.
(sambung tulis yang dah terperuk dalam draft je ni. tak sanggup nak tunda menulis lagi)

alhamdulillah, akhirnya sampai juga winter break. masa exam punyalah tak sabar nak cuti, mulalah plan itu ini, bila cuti start...'nak buat apa dulu ye sekarang? ya rab.. manusia, memang macam ni...-,-'

exam yang lalu, adalah exam yang sungguhla bagi pengajaran seumur hidup. punya yakin bawak pensil tekan sebatang dan pemadam. itu je. baru jawab lebih kurang 5 soalan..krik krik. tekan-tekan tak keluar. jantung dah berdegup kencang. buat-buat relax. tak tahu nak buat macammana. sudahnya, sampai habis exam tak conteng apa-apa. kertas kosong. pensel letak tepi, semua formula ke konsep ke main lakar dalam kepala je. bila nak lorek jawapan cukup-cukup bajet buat segaris dua dengan answer sheet MCQ tu.

habis exam, orang sebelah ;

'peliklah, apasal awak tak gerak-gerak jawab exam'
'apasal kertas bersih, kosong je'

tak adanya saja-saja. 
okay, habis cerita exam. moga Allah cukupkan segala keperluan.
nak cerita benda lain panjang pula nanti.

* * * * *


winter break yang kedua. Ah, lain sikitla rasanya. sebab tahun lepas bajet junior jadi ikut je plan kakak-kakaks. eheh. di sebabkan ummi tak approve nak balik masa winter ni, jadi, moh le berjalan (?) kata umi, tak berbaloi balik sebulan, tiket pula mahal! kita taat sahaja, jangan banyak songeh. uhuu, Malaysiaaaa, don't miss me k? (padahal siapa yang rindu siapa tah -.-') 

masa winter ni, memang wajib pergi, of course Perhimpunan Musim Sejuk. hari tu, masa berborak dengan k.mis dekat dapur ... beria ni nak volunteer jadi AJK masakan PMS. 

'k.mis pun rasa, semua orang kena rasa tarbiyah dapur'

tanyalah masulah PMS tahun ni.. tak ada lah rasa nak volunteer sebab apa sangat. reason ; memang nak rasa tarbiyah dapur. haih. walaupun aware je, PMS ni the biggest winter gathering in UK and Ireland. tak tahulah.. kang aku yang 'masak'. ekekeke.

tapi dah cakap siap-siap kalau tak dapat jadi tak apa je.lama tunggu masulah respon. ingat tak dapat.. redha sahaja..

' assalamualaikum huda :) so insha Allah huda boleh mentarbiyah diri dengan tarbiyah dapur di PMS ;) '

kata orang, pakaila baju buruk-buruk sebab memang akan terperuk je dekat dapur. tak berhenti-henti buat kerja. hey, jangan nak takutkan orang lah!

dah pesan siap dekat Didi yang dekat Sheffield 'nak pinjam baju buruk-buruk' 'hamboii baju ana mmg basahan2 je la' 

hoho. kita tengok tarbiyah nya macam mana nanti :)

* * * * * *

rasanya start buka sekolah (ye, aku memang panggil sekolah pun ;p) bulan 9 hari tu masing-masing dah plan winter break masing-masing. aku dilemma siap nak melawat my sis Aminah dekat Qatar ke tak ni. at the same time, disuruh fikir betul-betul oleh kakak sini.. 

akhirnya decide akan stay dengan sister sini. terus 'awak jadi masulah jaulah Turki tahun ni boleh?' *sigh* astaghfirullah.

2 hari lagi InsyaAllah akan gerak ke London-Turki. I'm blessed with sisters around me. yang banyak sangat tolong uruskan banyak benda. sendirian, memang tak mampu! alhamdulillah walhamdulillah. berdebar sangat, serius tak tipu. satu halnya sebab yang nak ikut jaulah kali ni 20 orang! dengan bajet euro 10K (Rm 40K ++) *ketap bibir* tapi semalam masa sitting dengan murabbi sebelum nak 'lepaskan' masing-masing masa winter break ni, terus cair dengan kisah perang Ahzab. macammana Rasulullah handle situasi yang stress, genting dan segala macam perasaan bercampur baur, dengan berhikmah.. sungguhla, baginda uswatun hasanah!

jaulah ni, memang unexpected events boleh jadi, just be prepare. kalau happy, tenang semua orang boleh behave. tapi itulah, tarbiyah jaulah juga tarbiyah berbeza. be prepare.

Allah, mudahkan urusan kami!
* * * * * *

plan asalnya, lepas ke habis PMS, akan balik Cork terus. siap dah beli tiket semua. tapi plan Allah tu lagi terbaik. takdirnya, kena hadir daurah di UK right after PMS. tiket dah beli ke, burn.. beli tiket baru..jangan nak macam-macam. ahaha.

InsyaAllah, moga Allah mudahkan lancarkan semuanya. ameen! 

14-22 Jaulah. cork-london-turkey
22-27 PMS. Suffolk, Uk.
27-29 Daurah. Birmingham, Uk.

No comments: