Pages

Monday, February 3, 2014

jaulah Istanbul.

assalamualaikum, bismillah.

blog dah semakin sunyi, haihh. mampu mengeluh sendirian je. 
biidznillah, aku akan tetap menulis..[;

tulisan ni dah lama terperuk dalam draft je, tak mampu nak bertangguh lagi --'

fuhh, dah lebih sebulan pun berlalu.. perasaan yang sudah terbang tidak terikat itu rasanya macam kena cari semula, tangkap dan ikat kuat-kuat. fuhh, *lap peluh di dahi* rasa macam dahsyat juga kehidupan ini menghambat. atau sebenarnya lebih tepat masa yang tak mampu lagi disusun rapi agaknya ;'/

hari tu, aku belajar.. bahawasanya nilai kerehatan tu..., ikut apa yang memuaskan hati kita. ada orang memang literally rasa rehat tu tidor krohh krohh. tapi aku selalu amazed dengan orang yang rehatnya adalah dengan mencari-cari kerja untuk disumbangkan di jalan dakwah ni. kadang kita tengok orang tak penat ke lepas satu, satu? tapi itulah sebenarnya kerehatan sebenar seorang rijal dakwah. sebab, haruslah bersusah.. baru layak berehat 'di sana'. itu lebih memuaskan. oh tapi badan pun ada haknya :)

ok cukup oi, panjang pula mukadddimah.


Alhamdulillah atas nikmat Allah izinkan dapat berjaulah ke Turkey. selama 8 hari. dan tak pergi luar dari Istanbul pun. dekata area istanbul je.

14.12.2013

start gerak naik flight ke London Heathrow. awal-awal dah rasa teruji bila flight delayed. tapi tak lama sangat pun. sampai London, cari spot untuk lepak sebab next flight esok pagi. bila banyak kepala ni, nak cari tempat pun kena consider banyak orang punya concern. aiyoo. 

start dengan briefing. macam biasa, kenapa jaulah? kenapa Turki? apa latar belakang penaklukan Istanbul? sebenarnya, tak berapa muntij pun kalau briefing dekat airport dengan orang ngantuk, kurang selesa dan laparnya lagi. i would suggest to those yang nak jaulah ke mana-mana pun lah, boleh buat mini meeting/daurah untuk cerita benda-benda details ni. nampak teknikal, tapi sangat besar impak untuk menghayati dan memahami flow~ kami tak sempat sebab jaulahmates ada 1st year, 2nd year , dan 3rd year. mencabar juga untuk cari masa yang boleh fit masa semua orang. dan 3rd year exam sampai sehari sebelum bertolak. tapi again, alhamdulillah Allah mudahkan segalanya.

15.12.2013
sambil tunggu orang, kami menikmati senja depan Blue mosque
sampai Istanbul, check in hostel, tukar duit, dan settle down. keluar pun dah nak petang. since winter maghrib awal (around 5p.m), dan attraction place banyak tutup petang, hanya sempat pergi Mozaic Museum. aku tak sempat masuk pun. sebab uruskan sikit beberapa hal. kalau nak masuk pun, tak berbaloi dapat tak sampai sejam. jadi tunggu je lah dekat luar sampai orang lain keluar. then, kami ke Blue mosque untuk solat. tak brief apa sangat dekat Blue Mosque, datang untuk solat je dulu, habis tu dinner. rasa macam woaahh nikmat sangat jumpa kedai halal yang belambak dan jual nasi! ;p

16.12.2013

semalam macam singgah, hari ni baru betul2 ada briefing pasal Blue Mosque. daripada senibina sama je macam hagia sophia, cumanya lebih banyak menara. senibina dalaman memang penuh warna biru la. dan dikatakan warna biru tu dari warna asli extract from plant ;o Blue mosque (juga masjid lain) dulu fungsinya sangat dekat la dekat dengan masyarakat. ada institusi pendidikan, hospital etc. tapi sekarang tak lebih dari tempat solat dan tarikan pelancong ;'(

Topkapi palace.

hampir separuh hari jugalah pusing topkapi palace ni. Sultan Muhd Al-Fateh yang minta bina palace ni dengan tujuan untuk ada proper tempat pemerintahan.ada kediaman sultan dan keluarga, ada library, pavilion, tempat simpan khazanah negara semua. selepas itu diguna oleh semua khalifah kecuali khalifah terakhir (berpindah di Dolmabache palace) palace ni used to be sangat public friendly. sebab ada banyak laman untuk rakyat. dalam tu juga ada sekolah. At one time, kapasiti palace ni boleh muatkan beribu orang juga. cantik dan besar.. bila pergi tempat macam ni yang dulunya memainkan macam-macam fungsi, aku selalu terbayang aku berada di situ pada masa tu.. huu.
depan pintu masuk topkapi palace.

17.12.2013

kalau semalam pergi topkapi Palace, seharian hari ni ikut tour. Dolmabache Palace-Bosphorus Cruise-cable car-City Wall-Camlica Hill. kalau nak ada tour guide kena make sure yang tour guide tu tak abaikan masa solat kita/buat tak tahu. kena tegas juga-tak kesahla kalau pakcik tu annoyed dengan kita -.-'
sebab tak boleh tangkap gambar dalam, tengok luar je la eh.



tengok Dolmabache Palace, grrr kenapa nak kena ada palace macam ni. huhu. dibina menggunakan 35 tan emas! can you imagine? saat kerajaan turki Uthmayiah diambang kejatuhan, palace ni dibina. tak boleh tangkap gambar dekat dalam. tapi kalau nak cerita memang mewah la. tapi too much! kalau ada makcik nak berhias pakai gelang emas 2-3 boleh terima lagi, tapi kalau gelang emas sampai lengan tu, rimas dan sesak juga kan tengok. hoo.

bosphorus cruise
city wall 
view bosphorus sea
kalau tengok tinggalan city wall tu, baru sikit sangat je. kalau dulu ada double layer tembok tu. kalau betul-betul tahu bentuk pertahanan kKota Constantinople tu mmg rasa macam impossible nak tembus. tapi kalau Allah izinkan, mudah je.

tapi kita belajar, dan sedari, takdir Allah tu juga diiringi dengan usaha. kena berhabis baik sepenuhnya sampai datang pertolongan Allah tu ;}

18.12.2013

pagi-pagi dah semangat ni gerak ke Archaeology museum, sebab nak tengok golden chain. kononnya nak tengokla rupa rantai yang merentasi Goldern Horn. yang menyebabkan banyak kali cubaan nak attack Kota Constantinople buntu. 

dah tengahari, kami ke Beyazid Mosque. Beyazid ii ni anak Al-Fateh. Petang pula, kami ke Panorama Museum. Panorama Museum ni, baru sangat dibina dan dibuka. inisiatif Erdogan untuk preserve kisah penaklukan Kota Constatinople oleh Al-Fateh. terbaik la musem ni! kecil tapi 'rasa' la. cumanya kenapa tulisan description dekat museum tu bahasa turki je T.T jadi kenala denganr audio. atau belajarlah bahasa turki. huu.

tingkat atas museum tu ada macam theatre, gambaran pasal perang tu. ada bunyi-bunyi ala-ala perang. dan memang sengaja buat macam panas sikit. memang untuk bagi rasa. 




19.12.2013

hari ni masjid hopping. dekat ireland, susah sangat nak solat dekat masjid, even dekat Cork pun.. ada 1 masjid tapi tak rupa macam masjid yang kita imagine la. hehe. ala-ala gudang sikit. dan perasaannya, bila dapat pergi masjid, dan solat dan dengar azan setelah sekian lamaaa sangatlah satu nikmat.. kalau dekat malaysia tak appreciate kan ada banyak masjid, bila dekat sini, baru tahu. huuu. nak solat bila keluar beli barang pun dekat changing room. huu. lek3, smile. bertabah!




masjid Abu Ayub Al-Ansar, dan makamnya.
masjid Fateh, dan makamnya.
masjid Suleyman.
ada satu lagi masjid, tak ingat nama -.-''

20.12.2013

hari ni just melawat hagia sophia  ye, yang tu lah. yang church jadi masjid last-last jadi museum tu. perasaan dia .... bila semalam rasa terisi walaupun pergi masjid je, tapi hagia sophia ni pun used to be a masjid. tapi bila dah tak ada fungsi tu, hilang rasa. 




 

dan petang tu kami ada waktu untuk sesiapa nak beli cenderahati ke kan. hee. dan last day

21.12.2013
22.12.2013

istanbul University-fortress tower- dan kami akhiri jaulah ni dengan pergi miniaturk-miniature park- semua tempat menarik dekat Turkey ada la dalam park tu. tapi bersaiz mini. jadi lahhh. just to conclude tempat mana yang dah pergi, dan yang banyaaak lagi tak pergi. takpe, yang penting ambil 'ibrah ;)

sepanjang jaulah ni, ada lah beberapa task. setiap orang ada pen pal. just nak eratkan ukhuwah dan bagi menarik sikitla jaulah kan. hee. basically malam pula, kami akan ada games, muhasabah dan sharing pasal tokoh macam Sultan Muhd Al-Fateh sendiri, ayahnya, gurunya, kawannya. etc. hari last conclude kejatuhan khilafah, dan what we should do then(?)

tak mampu sebenarnya nak tulis semua ibrah, describe semua perasaan. moga Allah redha ;)

*gambar semua rasanya gambar cilok je. camera handphone tak canggih,  kamera rosak, nak beli baru tarik tali perlu tak perlu, duit pun banyak lagi portion hak benda lain dari diri sendiri kan. apakan daya. hehe *saja drama lebih ;p*

No comments: