Pages

Thursday, July 17, 2014

bidadari syurga

assalamualaikum, bismillah.

tanpa kata - yang paling menyentuh emosi
bila bersalaman dengan adik berwajah ayu 15 tahun.
merapati badannya - dan merasai babybumpnya..

wajah tanpa riaknya..
kita pun jadi tak tahu nak mengeluarkan kata apa.
kalau itu kenalan kita dengan anak yang memang dinanti penuh harap,
kita juga mahu menumpang gembira- mendidik mujahid muda!

speechless.

susahnya rasa, nervousnya.. padahal nak kena share tazkeerah ringkas je. tapi ini bukan daurah kita. depan kita ni bukan akhawatz yang oh idealnya kita kan sama-sama nak cari Allah(?) it's not! adik-adik ni, riak wajahnya kita tak boleh jangka. nak teka apa dia fikir pun tak boleh.  Dan hari ni, aku belajar la yang kalau sebenarnya kita tak biasa bergaul dengan masyarakat sebegini, ya, susah nak nampak natural. i need to put more effort even just nak sentiasa senyum je dengan mereka. 

takpa, kita belajar , first step always the hardest right? takpe, kita belajar :) 

seawal melangkah masuk, rasa macam sucinya muka adik-adik ni. innocent! kalau jumpa dekat luar mungkin tak tahu kot sebenarnya kisah silam adik-adik ni. bila start penerangan, i couldn't stop myself from asking lots of questions. lol. tak habis tu, jumpa juga warden borak tanya macam-macam. sampai-sampai seorang kakak tegur 'apa yang awak borak2kan tu?'

and why ada tempat pemulihan untuk girls je? how about the men? 

tak kisahla kan. tapi aku lebih appreciate la menjadi seorang perempuan *uhukuhuk* (sebelum ni appreciate jelaaahh tapi suka nak bajet machoo sangat tak nak sifat keperempuanan ni --') dan betapa besarnya nilai menjadi wanita yang 'kuat' sebab tangan inilah yang akan membesarkan generasi. ayat macam bombastik kununnya. tapi menjaga emosi pun sangat penting untuk keluarga. woah, haa terus rasa nak jadi anak- isteri solehah ibu mukminah gituh ;p

dan rasa 'basah'nya pengisian k.nureen, even cakap benda ulang-ulang ; jadi perempuan kena bina batas tu. jaga kehormatan diri- segalanya untuk suami je. err. ya. so cool lah, kata k.nureen, orang lelaki akan hormat je. personally pada aku, kita buat je lah apa-apa yang Allah redha. awal tu memang susah..tak apa, bila Allah tu yang utama, insyaAllah bahagia tak terpenjara :)

dan hmm ya, pasal jodoh yang orang selalu risaukan (walhal tidak pasti!). sekali amek ; bukan ikut cantik ke apa, kalau Allah dah takdirkan itu jodoh awak muka macammana, jodoh juga. dan mungkin kerana kerisauan itu juga ada yang tergesa merendahkan maruahnya, membiarkan dirinya menghampiri zina pada yang belum halal. bijak kan syaitan ni ;'(

take home message juga : kalau kita doa pada Allah, dan minta pada Dia, jangan pula macam bajet bagus nak Allah ikut apa yang kita nak. tak semuanya rumusnya begitu. Kalau kita betul-betul sungguh-sungguh jaga diri kerana Allah, Dia akan hadirkan yang sesuai juga. sekarang dah dewasa, to me- perihal menjaga diri, mempersiapkan diri -impian membina rumah tangga islami bukan lagi boleh jadi bahan gurau, yet kena ambil serius kot *uhukuhuk* ok, serius balik. sekarang melangkah jauh sikit, banyakkan baca dan ambil tahu pasal parenting cara nabi , memahami psikologi kanak-kanak etc. zaman baca buku guide pasal cinta-cinta ni buku hilal asyraf ke, ustazah fatimah syarha, saifulislam etc dah kena start 2-3 tahun lalu patutnya. *uhukuhuk* ok serius balik. kalau nak jadi ulat buku tu, bukan penuh buku fikrah je, sisi manusiawi pun moh le cater juga insyaAllah.

ok, jauh melalut.

berjumpa dengan adik-adik di Raudhatus Sakinah hari ni, 'ibrahnya merentasi liqa' usrah dan bilik-bilik daurah. dengar dan jumpa mereka sendiri lain gurunya. warden khabarkan, nak katanya masalah sosial ni, dalam sehari adala 5-6 panggilan telefon nak masukkan anak mereka. Allah.. rasa terbuka mata. sebelum ni macam duduk comfort zone, tak tahu pasal dunia realiti- yang akhirnya kita ni daie nak mencorakkannya! ironi

perasaan jatuh cinta nak menyantuni mereka ni lebih kurang sama bila buat program weekend lalu dekat kolej matrikulasi Banting. sama je, menyedarkan kita, di luar sana ada insan yang nak menyambut huluran tangan kita cuma tidak pernah berjumpa lagi.. dan menyentuh memang mudah tapi nak follow up tu sangat besar cabarannya. dan tarbiyah kita tarbiyah yang membina. uwaaaa, berat nanang --'

aku -
jatuh cinta, dengan manusia-manusia ini.

Tuhan, ajari kami berbagi Cinta-Mu di muka bumi ini insyaAllah.

dan aku suka panggil mereka-mereka ini bidadari-bidadari syurga ;')

bidadari, mari kita sama-sama memasang impian bertetangga di syurga ya? ;)

Saturday, July 5, 2014

siapa nama?

assalamualaikum, bismillah.

selepas malam ramadhan pertama berterawih di UIA (setia saban tahun sebenarnya) yang aku luahkan, maaf, suasananya terlalu panas. bukan aku mahu mengeluh kononnya duduk 2 tahun eropah sikit dah tak boleh tahan panas. tapi memang jujur aku katakan, ada banyak sungai mengalir di seluruh badan sepanjang menghabiskan 23 rakaat. dan konsentrasi aku terganggu ;'(

sejak malam ke-2, kami berterawih di Masjid Negara. alhamdulillah, nyaman susasananya :)

biasanya solat di ruang luar (lebih terang dan sejuk ;p), tapi malam tadi nak solat di belakang tabir, biasanya orang tukar telekung, duduk berehat. mungkin sebab yang aku sarungkan semalam hanya baju kelawar umi, jadi, malu dengan ramai orang. walaupun tutup dengan telekung labuh, sini Malaysia bro, orang tahu itu baju kelawar orang buat tidur. bukan boleh selamba dekat tempat lain mungkin orang ingat jubah batik. hihi. hadoyy.

bersama2 di belakang tabir tu seciput je orang. lepas 8 rakaat tengok kiri, ada kakak sorang lagi sambung. rapatkan saf- tinggal berdua. lepas beri salam, toleh sikit. lagi- toleh, senyum. telekungnya hitam, sebab ramai orang arab, aku sangkakan 'ini orang arab juga ni'

berkira-kira, aah, tak boleh jadi ni, lepas solat mesti kena tanya nama akak ni. 'what's your name?' err ke 'masmuki?' err, tak kisahla, tapi memang kena tanya- harung je nanti. belajar dari pengalaman. masa di masjid haram dulu dah rasa teruk tak tanya nama makcik (nenek kot) yang selalu berborak. kali ni, aku kena tanya. bukan suruh buat tiap-tiap kali. tapi ni dah memang tinggal berdua. selfish sangat daie kalau ignore je. takkan lepas hanya tahap senyum? -monolog

usai solat witir, selawat dan salam. okay, ni masanya. huda, go.

jabat tangan..krik krik

'siapa nama?'

erk, aku salah dengar ke? 

'haa?'
'siapa nama?'

loading...woahh, betul, betul, ni bahasa melayu.

'Huda'

'akak siapa nama?'

'....'

'apa?'

'Hasinah.'

angguk. senyum.

'seriously akak, saya ingat akak orang arab *sengih* tiba-tiba eh cakap melayu'

kakak senyum.

'datang sorang ke?'

'tak, ada mak dan ayah dengan adik'

'ohh, mak solat dekat luar?'

'haah'

sekilas episod. drama je. bila akak tu start je dulu. alaaaaa kenapa akak ni start dulu.. bagila chance dekat aku. itu yang aku fikirkan. hikhik. akak pula yang lebih mesra. rasa macam- kau fail lagi kali ni, huda. ho ho ho.

tapi belajar. t.kasih kak mendahului :) boleh jadi Allah yang mudahkan. sebab fikir dan gelabah sangat kan nak buat macammana. padahal suruh tegur je. TU JE. 

next time cubala lagi. fuhh.

Friday, July 4, 2014

oh malaysia tanah airku

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah dah hampir 3 minggu sampai Malaysia. Huh, 3 minggu dahh.. wallahi, sungguh cepat masa berlalu.

Too many things happened. Dan sangat sedih kalau bila terlalu cepat benda berlaku, lepas satu perjumpaan ke perjumpaan yang lain, lepas satu program ke satu program yang lain, tapi diri sendiri tak sempat memuhasabah diri.

Paling ditakutkan bila banyak benda kita buat, tapi hakikatnya ia telah mengurangkan sisi amal kita yang lain. Meskipun amal dakwi meningkatkan, ironinya, ia boleh membuatkan hubungan daie dengan RabNya berkurang. Dan itu tak sepatutnya berlaku. *sobs, muhasabah* Semakin banyak beban yang perlu dipikul semakin dekat seharusnya daie dengan Tuhan, kerana akhirnya Dia juga yang memberi dan sumber kekuatan.

* * * * * *

Woah, tak mampu nak nafi la, Malaysia memang panas. Mataharinya terik. Kulit pun bertukar tona dengan ‘bahagianya’ hehs. Tapi siapa aku untuk mengeluh? Mengadaa ;’( Bila fikir balik, banyak sangat nikmat yang Allah dah bagi, lepas satu-satu. Tinggal kita nak bersyukur…

Ramadhan.

Biahnya jauh beza dengan tahun lepas semasa aku di Mesir. Dan tahun lepas memang sangat kurang ikatan lain. Macam woahh, free and idealnya. Bila balik ni, rasa back to reality lah.  Dengan tuntutan sebagai anak, kakak dan adik, juga responsibility program, kawan etc. Aku struggle sangat untuk kekalkan momentum. (semua orang pun kan :) moga2 Allah kira struggle semua,dan insyaAllah mengganjari dengan pahala.

Al-Quran dan taubat.

Mungkin itulah tema personal aku sendiri ramadhan kali ni.

Bacaan quran tahun ni, paling lambat rasanya compared to sejak sekolah maybe? Tapi aku just nak cuba lebih appreciate. Baca tu cuba feel macam first time baca. Aware dengan tajwidnya, dan nak tadabbur the whole quran by the end of this ramadhan insyaAllah.

Rasanya ramadhan before ni kejar khatam kot. Routine? ;’/ Kalau sekali tu memang biasa. 2 kali pun pernah. Tapi tadabbur tak pernah dapat dari satu muka ke satu muka yang lain. Melompat lompat. So tahun ni, insyaAllah nak tukar paradigm!

Kita hidup ni, banyak dalam persangkaan. Oleh kita dan orang lain. Hakikatnya, aib kita banyak yang Allah sembunyikan dari manusia. Dan dosa kita bertimbun, mungkin kita lebih tahu betapa banyaknya kan. Huu. Moga kita tak terputus dari rahmat Allah dan tak berputus asa mengejar rahmatNya.

Kalau ada yang baca ni, minta maaf atas segala salah silap. Kata-kata, tingkah laku, tak menunaikan hak2 sepatutnya dan sebagainya. Aku sendiri sedang belajar and nak improve diri jadi lebih baik, saban hari. Dan dalam proses ni, memang kadang-kadang sakit, tapi aku nak cuma redhaNya. Kena sanggup juga berkorban untuk membayar harganya.

Ada yang kadang-kadang aku terlupa atau memang tak perasan, lupa nama, tak bertanya khabar, lama tak call atau message,, tak ziarah, sorry juga.

Kalau ada tu yang tiba2 aku buat diam dan menghilang tanpa explanation (itupun kalau tertanya2. Maybe I’m not that significant Hihi), I’m really sorry for that. Bukan marah, bukan apa.

Kalau ada tu, yang aku ni tak reti ekspress perasaan. Selalu reply mesej sepatah sepatah atau tak reply langsung, atau tak wish birthday, I’m really sorry for that.

Aku belajar memaafkan semua orang dan semua kesalahan, dan rupanya meminta maaf jauh lebih susah! *egonya ;’(

Juga yang tak dinyatakan, minta maaf juga.
Mana mungkin memohon taubat pada Allah tapi masih tersangkut pada manusia..

Moga ramadhan tahun ni lebih baik InsyaAllah!