Pages

Sunday, September 28, 2014

Mengukir cita2 dan impian

Assalamualaikum,  bismillah.

#Oh, disclaimer awal2:  ni bukan syndrome orang nak exam atau orang yang taknak buat medik ye. Told ya, aku dah start jatuh cinta dengan medik ni ;p

Saat ini, rasanya nak stop buat apa yang tengah buat sekarang. JUST STOP.

Ambil diari, ambil pen, and tulis apa yang ku impikan dan cita2kan.
Menulis dan mengangankan dengan penuh rasa keterujaan.

Macam zaman hujung belasan tahun lalu. Cets. Sekarang pun aku muda lagi apa.

Akhir2 ini, seakan-akan aku hilang sisi diriku yang itu.
Yang very ambitious yang sangat optimist. (In my own definition la :p)
Yang always, like every week kot akn revise apa aim, cita2 dan impian aku.
Kalau tak jalan, plan lain, buat usaha lain, plan lagi -stick to matlamat.
Yang panjang dan tekunnya aku dalam doa memohon pada Allah.
Kesungguhannya seperti aku semiskin dan sehina2 manusia.

And I miss my old me.
Like seriously.

I do. I do love to grow up, and explore new world,  treasure adulthood world and all those thingy.. *sigh (?)

But,
Somehow I just miss my old me.

The one who are not influenced by anyone/anything.  Just purely believe, you can be like anyone you ever dream -with Allah will. No fear. No regret.

Now,
Macam follow the flow. its like..U have no choice, this is the only option. You like it or not, u have to do it. just have to.

Bila cuba.. testing..testing..

Saya nak ini, itu..

Nak buat ni, buat tu. Lepas ni, tu pulak.


Respons, paling2...dari dalam diri sendiri..

'Apa pula kata ni? Awak fikir tak ni?' Etc.

See, what is being an adult (perhaps?) did to me.. Haha.

Nak buat apa2, kena fikir macam2 benda.

macam contoh,
Dulu, nak suka sape pun tak takut apa. Fikir apala sangat.
Sekarang fikir itu ini, macam mustahil la, hmm tak mungkin kot. Tak yah fikirla. Ish, tak boleh la..

Things like that. Itu contoh je. Hamboii.

Kalau itu baru perasaan,  apatah lagi perbuatan, yang terzahir, dan lebih banyak 'mata-mata'nya dan judgements others.

fikiran jadi kompleks, boleh jammed neuron dalam otak. over

Tapi tahu tak..

apa yang bestnya above all those wish yang aku nak kembalikan..
dan dengan current condition yang Allah dah takdirkan.. ??

masa-masa hari ini,
hari yang aku lalui sekarang ni,

hidayah Allah menyedarkan aku..
aku memang bukan hidup untuk diri sendiri.
the fact that apa yang ada dalam genggaman aku sekarang ni bukan kita punya.
tubuh badan, masa, tenaga, duit, semuanya.. u own nothing huda!

dulu impian dan cita kita kecil.
sekecil untuk diri kita.
yup, its cool, but errr... not enough, i guess.

sebab tu tak pernah sangat fikir orang kan..
hanyut dengan dunia sendiri.

kita nak jadi apa2 lah yang kita nak jadi.
terlupa untuk lebih fikir 'siapa' yang umat ini perlukan.
kita nak buat apa2lah yang kita suka buat.
terlupa nak tapis sepatutnya apa je yang kita patut buat.
kita nak bersama dengan siapa yang kita inginkan.
tapi itu mungkin hanya sebatas al-hawa yang kita ikutkan.
kita degil nak stick dengan perangai dah akhlak kita and claim 'inilah aku'
tapi lupa, define 'aku' tu adalah apa yang Allah suka dan nabi buat.

now, am i regret akhirnya kena consider semua benda ni?

i'm a human being too :(
semua keinginan (dan EGO!) aku ada juga.

tapi dengan 'membesar'nya aku, aku belajar untuk bersabar.
sabar yang mungkin belum tentu akan dapat pun apa-apa yang aku nak.
unless betul-betul yakin dan tulis semua wish list, and bila dah masuk syurga, minta semua dekat Allah.

Allah..please...can i? *mata bersinar*

this touched my deepest heart.
tahu tanda orang mula malas dan cuai dengan dakwah ni?
sibuk dengan urusan rezeki lebih daripada urusan dakwah dan kehidupan.

sibuk rezeki yang macam mana? like.. i wish i can have the biggest house in my town, gaji nak 100K.. iphone6 ahh,, etc.
keperluan kehidupan ; makan, nafkah etc.
untuk dakwah : define it by yourself :)

so now,  u r not going to be an ambitious and optimistic person anymore?

NO. 

yet, becoming more ambitious and optimistic than before.
and i will fight for it.

camniiii, sekarang jugak lah lari, ambil diari, ambil magic colour, pen warna warni yang guna untuk buat nota bagai, plan and create a better you in future. (sebelum ni alasan je kan. heh)

sampai nanti, tiada penyesalan..

'' (and it will be said to them); 'verily! this is a reward for you and your endeavour has been accepted'' [76;22]

selingan - June, 2013
rindu Jordan. one of my favorite place; Wadi Rum

'hmm, saya rasa saya nak stay dekat UK sampai saya jadi specialist, then baru baru Malaysia'
'awak tak fikirrrr bla bla bla...'

seeeee. haha. anti-klimaks betul.

tapi memang tak ada panduan pun, nak lakar impian dan cita2 'baru' dengan kena consider banyak benda.. garisannya haluss..

cuma jangan berhenti bermimpi la kot. dan jangan takut. apatah lagi malas nak fikir.
have a try! 

i still want my 'old me'.
but better.

trust Allah.
dream big.
work hard.

No comments: