Pages

Sunday, September 14, 2014

tahun 3

assalamualaikum, bismillah..

Alhamdulillah, thummalhamdulillah... dah genap minggu ke 3, Tahun 3 perubatan. how time flies! and biidznillah i survived 2 years of pre-clinical phase.

aku tak mampu nak cakap, hati aku betul-betul ada dengan dunia medic ni,
sebab aku lebih enjoy sastera- puisi, prosa, suka falsafah dan teori, law, politik dan ekonomi ; aku rasa jiwa aku jiwa budak arts stream.. not science-stream. 

'ala kulli haal, ini jalan yang aku dah pilih.
untuk family, ummah dan moga Allah redha.  *ikat kepala* tsiqah dengan Allah.
dan, tiadalah yang lebih besar pengharapan aku Allah sentiasa membimbing dan memudahkan segala urusan.

sudahlah tu (berapa kali dah ni) complain, cuba bersyukur sikit - di saat sebenarnya orang lain ramai kot sebenarnya nak buat apa yang aku sedang buat ;/

i won't say baki lebih kurang 3 tahun ni, akan lebih mudah..
moga-moga akulah yang lebih gagah.

rotation clinic dah start,
tapi untuk term 1 ni, bulan ni, aku off wards. so aku pun tak pernah lagi pergi hospital. rotation aku nanti hospital di town. jauh jugak la sebenarnya.. tengok housemate yang dah start rotation exhausted je nampak. takut aku,. bila tahun 3 ni, hmm, mungkin masih terlalu awal tapi aku kinda of belajar mencintai la dunia medic ni, sikit demi sikit. 

lecture pun dah start ulang alik kampus ke hospital. semput juga lah. tak fit huuu. sanggup beli basikal, kunun berharap lebih jimat masa, tenaga.. tapi malam pun urut kaki lenguh juga kaki mengayuh. (kena gelak pun, aku muka selamba je) hari tu dah pernah kena nasihat jangan pakai seluar.. -.-' sejak ada basikal, semakin tidak akhawat ler --'

SSM aku tahun ni, genetic research in human disease, dulu memang sangat minat genetic.. pilih module ni, tak fikir orang, tapi there must be something yang Allah nak ajar.. bila jadi satu-satunya student perempuan dalam kelas tu (malaysian and muslim), mencabar juga la sebenarnya. Lab kecik je, memang dekat ah nak buat experiment sume. and i'm not used to this surrounding :'( balik rumah macam err pressure. alhamdulillah, overall modul ni so far interesting. i love it. walaupun orang macam tak faham kenapa nak susahkan diri ambil SSM susah, kena buat lab report setiap minggu- balik lewat sebab duduk dekat lab- surrounding pun macam 'menakutkan'  (at least for me la..) be optimistic je la kot sekarang ni solusinya :)

satu lagi kehidupan tak pernah jauh.. DnT. tahun ni, bila most probably medan amal bukan lagi di tempat sendiri- i know, and must be prepared untuk lebih banyak berkorban. berkorban tenaga, duit, masa, perasaan dan lain-lain. sampai akhirnya kita benar-benar rasa, dakwah ini akan minta segala-galanya daripada diri sendiri..

walaupun dalam fasa meng'adjust' diri, transitional phase, hopefully tak lama sangat-ter stucked!

just a quick update.

InsyaAllah,
everything gonna be okay :)


2 comments:

Star Sky said...

inshaAllah. semoga semuanya dipermudahkan Allah.

kak huda tough! *biceps*

biiznillah :D

Khalilah Alhuda said...

Jazakillahukhair suraya sbb selalu bagi kata2 semangat :*

Biidznillah :)