Pages

Wednesday, October 29, 2014

makna dakwah sukses

assalamualaikum, bismillah.

menelek helaian terakhir, buku yang aku selak hampir sebulan lebih-  saat pertama terdetik nak membeli dan membacanya, mengharap jadi setangguh judulnya 'untuk muslimah yang tak pernah lelah berdakwah'..

menukilkan makna dakwah sukses- indikatornya;
terjadinya perubahan akhlak.
munculnya potensi kepimpinan.
kemampuan merekrut sasaran dakwah.

tidak terbayang wajah lain,
melainkan diri sendirilah..

maka apakah sebenarnya yang telah menjadi nilai tambah sepanjang hampir 2 tahun lebih di bumi ireland ni. syok sendiri dengan semata tarbiyah alam yang SubhanaAllah terlalu cantik. mahupun.... ah apa2lah..

down sendiri.
rasa tak cukup membesar seperti sepatutnya :(

dengan kisah yang ditutup dari buku ini;
kisah seorang wanita teladan, mempunyai 11 orang anak yang dididik semuanya menjadi hafidz Al-Quran, juga dakwah tak lari daripada kehidupan.

down.
mampukah?
ketika banyak orang terkesima hiruk pikuk pengidolaan, 
di mana jejak-jejak muslimah dakwah?
akankah ia menjadi idola?

*  *  *  *  *

hari ini, random memutarkan lagu, So real- Raef. aku kurang suka mendengar muzik. cuma aku suka liriknya.

Allah, everyday I'll try to be as true as I can to you
Cause loving You the best I can
Will always be my number one and only plan.

Sunday, October 26, 2014

A ilaahum ma'Allah?

Assalamualaikum,  bismillah.
Alhamdulillah,  after a month full of dramas ulang alik hospital, exams, etc dapat cuti seminggu (!) Weee..! hopefully i can use this precious time, to retreat, revive and recharge my  iman and RECONNECT.

Adapting dengan clinical years, sangat memerlukan kekuatan yang lebih daripada biasa. Hari khamis paling mencabar sebab kena keluar seawal 7 pagi, dan cycle for about 20-30 mins untuk attend tutorial at 730 a.m. and its harder, bila kena mandi sebelum subuh, solat subuh dah bersiap dan lepas tu bergegas keluar membelah kedinginan pagi (ceh ayat, padahal sikit je --')

Dan hari ini,
I was reminded again,
To consciously think,
What is your drive in this life? What's your obsession?
What makes you still want to wake up and live your life.....
.....Even if it is hard?.. eventhough it's getting harder day by day...?'

MashaAllah dan Alhamdulillah diingatkan semula,
Hanya Allah je satu2nya ILAH yang sepatutnya.
Yang beri aku semangat dalam hidup,
Yang aku rindu,
Yang semua2 lah definition ILAH.

Cliche, tp perbaharui syahadah memang perlu . Always refreshing!

Tadabbur ringkas tapi menghidupkan :)

'Bukankah Dia yang menciptakan langit dan bumi dan yang menurunkan air dari langit untukmu, lalu  Kami tumbuhkan dengan air itu kebun2 yang berpemandangan indah? Kamu tidak akan mampu menumbuhkan pohon2nya. Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Sebenarnya mereka adalah orang2 yang menyimpang dari kebenaran.'

'Bukankah Dia yang telah menjadikan bumi sebagai  tempat berdiam, yang menjadikan sungai2 di celah2nya, yang menjadikan gunung2 untuk mengukuhkannya dan yang menjadikan suatu pemisah antara 2 laut? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Sebenarnya kebanyakan mereka tidak mengetahui'

Bukankah Dia yang memperkenankan doa kepada-Nya, dan menghilangkan kesusahan dan menjadikan kamu sebagai khalifah di bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Sedikit sekali nikmat Allah yang kamu ingat.'

'Bukankah Dia yang memberi petunjuk kepadamu dalam kegelapan di dataran dan lautan dan yang mendatangkan angin sebagai khabar gembira sebelum kedatangan rahmatNya? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?'  Mahatinggi Allah terhadap apa yang mereka persekutukan.'

'Bukankah Dia yang menciptakan makhluk dari permulaannya, kemudian mengulanginya lagi dan yang memberikan rezeki kepadamu dari langit dan yang bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Katakanlah, '' kemukanlah bukti kebenaranmu, jika kamu orang yang benar''

[An - Naml 27 : 60 - 64]

A ilaahum ma'Allah?


Weekend di Belfast,
Bumi tarbiyah baru.
Moga melahirkan jundiy baru demi kemaslahatan dakwah ni ! :)