Pages

Sunday, October 26, 2014

A ilaahum ma'Allah?

Assalamualaikum,  bismillah.
Alhamdulillah,  after a month full of dramas ulang alik hospital, exams, etc dapat cuti seminggu (!) Weee..! hopefully i can use this precious time, to retreat, revive and recharge my  iman and RECONNECT.

Adapting dengan clinical years, sangat memerlukan kekuatan yang lebih daripada biasa. Hari khamis paling mencabar sebab kena keluar seawal 7 pagi, dan cycle for about 20-30 mins untuk attend tutorial at 730 a.m. and its harder, bila kena mandi sebelum subuh, solat subuh dah bersiap dan lepas tu bergegas keluar membelah kedinginan pagi (ceh ayat, padahal sikit je --')

Dan hari ini,
I was reminded again,
To consciously think,
What is your drive in this life? What's your obsession?
What makes you still want to wake up and live your life.....
.....Even if it is hard?.. eventhough it's getting harder day by day...?'

MashaAllah dan Alhamdulillah diingatkan semula,
Hanya Allah je satu2nya ILAH yang sepatutnya.
Yang beri aku semangat dalam hidup,
Yang aku rindu,
Yang semua2 lah definition ILAH.

Cliche, tp perbaharui syahadah memang perlu . Always refreshing!

Tadabbur ringkas tapi menghidupkan :)

'Bukankah Dia yang menciptakan langit dan bumi dan yang menurunkan air dari langit untukmu, lalu  Kami tumbuhkan dengan air itu kebun2 yang berpemandangan indah? Kamu tidak akan mampu menumbuhkan pohon2nya. Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Sebenarnya mereka adalah orang2 yang menyimpang dari kebenaran.'

'Bukankah Dia yang telah menjadikan bumi sebagai  tempat berdiam, yang menjadikan sungai2 di celah2nya, yang menjadikan gunung2 untuk mengukuhkannya dan yang menjadikan suatu pemisah antara 2 laut? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Sebenarnya kebanyakan mereka tidak mengetahui'

Bukankah Dia yang memperkenankan doa kepada-Nya, dan menghilangkan kesusahan dan menjadikan kamu sebagai khalifah di bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Sedikit sekali nikmat Allah yang kamu ingat.'

'Bukankah Dia yang memberi petunjuk kepadamu dalam kegelapan di dataran dan lautan dan yang mendatangkan angin sebagai khabar gembira sebelum kedatangan rahmatNya? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?'  Mahatinggi Allah terhadap apa yang mereka persekutukan.'

'Bukankah Dia yang menciptakan makhluk dari permulaannya, kemudian mengulanginya lagi dan yang memberikan rezeki kepadamu dari langit dan yang bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (ilah) yang lain?' Katakanlah, '' kemukanlah bukti kebenaranmu, jika kamu orang yang benar''

[An - Naml 27 : 60 - 64]

A ilaahum ma'Allah?


Weekend di Belfast,
Bumi tarbiyah baru.
Moga melahirkan jundiy baru demi kemaslahatan dakwah ni ! :)

2 comments:

TiM said...

saya nak cekodok pisang. :3
Bila nak balik, huda?

Khalilah Alhuda said...

Baiklah, nanti saya buat cekodok pisang :3

Esok saya pulang. Jangan nak rindu sangat lah. HA HA HA

Study molek!