Pages

Sunday, November 8, 2015

i hold you very dear to my heart :)

assalamualaikum, bismillah.

disclaimer: you might not understand/ interpret the context in a wrong way if you never experience it. so just beware. haha

-adik 1-

'recently XX asyik teringat akak je.. mana akak hilang??'

-image received dari adik 2-

'Hi sisturr *flying kisses*'
'kenapa akak tak datang T_T *crying emoticon*'

beberapa minit berselang..

-image received dari adik 3-

'sampai hati tk dtg ;(
tak nak kawan'

and I burst into tears. Only Allah knows betapa akak nak sangat datang daurah korang. akak nak sangat jumpa, nak salam, and hugs (err ni yang biasa tu lah bila salam. hee) you guys have grown up so much :) All praises to Allah, alhamdulillah.

Jangan buat akak macam ni T_T you guys always have special place in my heart. Dan i suppose Allah yang letakkan kalian special dalam hati akak. Akak nak pulangkan pada Allah. And everytime akak teringat akak boleh tetiba ternangis (haha) and akan jadi lagi2 emotional bila alaa tahu je korang main-main mesej tapi bila seolah2 nampak macam akak tinggalkan korang, akak akan sangat down. (no, bukan salah korang pun)

Dan, sebab akak memang sebelum ni selalu je TERnangis sebab bila fikir, i'm not good enough for you guys..selalu fikir kesian segala hak tak tertunai, selalu rasa you guys deserve a better murabbi. dan bila akak terpaksa 'tinggalkan' kalian kali ini, bukan sebab kalian tak penting, apatah lagi jauh dari sebab akak memang literally nak tinggalkan :( i wish i don't have to do this. Whyyy oh why. okay stop it huda.

aku risau am i attached dengan manusia ni? in the first place, betul ke aku membina hubungan tu kerana Allah. oh Allah, forgive me, kalau benda ni terasa berat dalam hati ni untuk dibuang kalau bukan keranaMu. Again, if i ever hurt any of you, dengan kind of 'act of leaving' i'm so sorry. very2 sorry. never meant to do that. Dan satu, i know you guys kind of know me, (haha) akak tak reti expresskan, tapi akak sayang semua kerana Allah :) I know, no harm pun kalau rindu cakap rindu kalau sayang tunjuk sayang, but sometime akak cuma tak reti express it in a typical way (apakah?). blame me. akak cuma selalu cakap dekat diri sendiri kalau rindu, kirim dalam doa, doakan kebaikan, nak nangis ke nangis pada Allah. Tapi, cuma satu, jangan benci akak. (haha-okaylah kalau nak benci pun ;p) tapi akak tak pernah tinggalkan kalian :) and i hold you guys very dear to my heart. 

*  *  *  *  *

qodhoya fardhi few weeks ago.

'saya rasa saya tak boleh la kak bawa usrah ni. saya rasa saya tak boleh. saya rasa saya tak layak. semalam saya dah over je nangis sorang tiba-tiba sebab rasa tak boleh bawak usrah ni'

i know itu mengada. dan of course tak ada sapa nak layan (lol). (dalam draft ada tajuk 'nak quitlah jadi murabbi. Lol) tapi camna ni asyik nangis je bawak usrah. haha. (Ni bukan nangis sebab terbeban , kena paksa ke apa) tapi because i always think i'm not good enough. afraid of menzalimi. huuu. 

sometimes rasa tak dapat nak beri apa yang mutarabbi perlukan.
tak dapat bagi solution terbaik kalau mutarabbi ada masalah..
tak dapat nak topup kekurangan mutarabbi..
if mutarabbi hati lembut, macam kesian dapat murabbi hati keras kan.
if mutarabbi tak suka kena paksa, nak buat apa ikut suka, bila dapat murabbi macam kadang veto sikit, kesian.
kadang2 i can't be there saat mutarabbi perlukan support. and i feel bad.
kadang2, tak tersempat nak tanya semua okay ke, walaupun tahu je ada yang tak okay. boleh down.

and the list goes on..

since pertama kali jadi murabbi, masuk ni, mungkin kali ke-3 yang kena tukar usrah bawa usrah baru.  (i mean yang betul2 bawa 'usrah' dalam kapasiti waktu itu) dan disebabkan semua yang pernah jadi mutarabbi pun always ada special place in my heart, i'm struggling untuk atleast not to act like aku lebihkan mana2 group usrah yang aku pernah bawa. dengan current mutarabbi nak bagi 'rasa' kalian keutamaan sekarang & at the same time pada mutarabbi lama nak bagi ; tak ada yang 'rasa' aku happy dengan bawa usrah sekarang dan lupakan ahli usrah lama.

susah kan to find the balance? to ensure everyone feels they are equally important (or special. hehe) for me. dan susahnya.. rasa tak mampu nak layan ex-mutarabbi macam masa they were our mutarabbi. and i think that's impossible T.T 

and I leave it to Allah. tsiqah billah. Dan sangat happy dapat lihat/tahu dari jauh perkembangan kalian bersama murabbi yang baru yang jauh lebih baik insyaAllah. And I have to believe and respect your new murabbi for her now to take the job :) whatever i can help to make you guys closer to Allah, dan membesar dengan lebih baik, i would try to do it as best as I can. tapi tahu, tak mampu pun nak keep on tahu semua orang punya keadaan. akhirnya pada kadar termampu kita cuba, selebihnya yang terbaik serahkan pada penjagaan Allah :)

dan hidup mesti diteruskan. (gaya macam frust. LOL)
you cannot stuck in memories,
kita pun kena matured, kena membesar.
kena jelas halatuju pembawaan.
kita nak jadi murabbi kalau boleh nak tsabat sampai mati kan,
dan (if) everytime kita take too long to move on and kalaulah tu would affect your (atau orang lain punya) dakwah and tarbiyah.. we need to change.

mengattachkan manusia pada Allah, bukan pada manusia.
it easier said that done. lagi2 bila yang mengattachkan manusia pada Allah tu adalah manusia juga. (if you know what i mean)

pernah seorang murabbi cakap pada saya

' awak mesti dah pernah ada murabbi yang hebat-hebat sebelum ni, so mesti tak kesah sangat berpisah dengan akak' - lebih kurang macam tu.

masa tu menidakkan, emo. sebab setiap satu tu keistimewaannya berbeza, dan menyentuh hati dari aspek yang berbeza and same goes to our mutarabbies. All praises to Allah, alhamdulillah sebab kurniakan nikmat yang sebegini. menghidupkan dan mengajariku dengan caraNya tersendiri. Dan tak mampu deny nikmat menjadi murabbi (walaupun dengan sejuta kelemahan), alhamdulillah.

down the memory lane... nak share banyak sangat gambarnya.. sikit sudah.


aku kuat memperjuangkan aktiviti luar usrah. cets. even masa sekolah jumpa cikgu tarbiyah, buat surat kebenaran kepada parents untuk 'curi' anak mereka aktiviti seperti rehlah. bantai je. i know, liqa je mana orang ingat. lol.

2009. first experience as murabbi. 
aktiviti camping 2 hari 1 malam! kesiaaaannn mesti ada yang rasa terpaksa. sorry la kakak usrah suka camping -.-

terpaksa juga dengar pengisian sambil tadabbur alam.
tak cukup corum
2010.
rasa macam jadi budak2 sangat. haha sebab masa tu form 5 and they were form 1(9 orang macam2 perangai. pengsan) ;p
'rehlah' di rumah persinggahan one of anak usrah yang sangat berada, yet, so humble (!)

sebab kediaman nya terlalu selesa, ada aircond, ada chalet, ada swimming pool ada court badminton, ada buaian etc, terpisat2 semua kena paksa bangun awal pagi kalau tak cancel semua aktiviti. kesian juga depa kena paksa -.-


cukup corum

2012/2013/2014
co-murabbi masa tu. tak ada gambar jaulah/rehlah -,-'

2014/2015
first experience bawa usrah jauh. but their spirit to find Allah keep me going despite lots of obstacles/reasons to give up.
jalan macam-macam dari ke Paris ke Plymouth Uk, ke Belfast ke panjat gunung ke naik feri. heww

tak pernah dapat sitting semua face to face. that's the challenge


so kena campur2 to fit everyone. hehs

present. more to treasure..
sebab most of them lebih tua sikit umur, so panggil kakak. so 'adik' ni selalu kena buli tau. haha salahkan depa pula.

Trip to Dingle, tengok dolphin, makan seafood, pillow talk celebrate birthday, tengok sunrise, ma'thurat di pantai etc.

still rasa xboleh nak bawa usrah ni. sebab they are too good to handle. huuuu
muka terpaksa kena buat gini tercangok besar muka. why bully me -.-
Alaaaaaa sebenarnya nak buat case reporttttt, pastu dapat message pastu ternangis, pastu end up tulis blog pastu alaaa mesti kejap lagi dah rasa penat dan zzzzzz. Khalilah Alhudaaa... apa nak jadi dengan kau ni T_T

i should forgive myself for this ;p
post ni banyak ayat nangis cam cengeng je, sokay i should forgive myself for this too ;p
and may Allah gather all of us in His ultimate Jannah. InsyaAllah.

Friday, October 2, 2015

minggu complaint sedunia

assalamualaikum, bismillah.

Kalau kita niat betul2 nak infakkan diri untuk jalan Allah dan Rasul, hidup takkan bertambah mudah kan? tapi siapa kata yang tak mudah itu bukan jalan bahagia. In fact, it is.. kita kena duduk, belajar dan define balik bahagia kita tu apa. despite of membesarkan halangan dan mehnah yang ada.

sejak kebelakangan ni, selalu dengar orang complaint sana sini. 

drained.
occupied.
exhausted.

penat 
penat
penat.

aku pun penat dengan orang complaint penat ni T.T. bukan nak marah, memang Allah ciptakan manusia bersifat keluh kesah, suka mengeluh. (tapi ada exceptional la untuk orang beriman; ni contoh boleh pi tadabbur ke surah Al-maarij) kadang tu termengeluh jugalah. huu. astaghfirullah. tapi selalu ambil langkah diamkan aje. kalau yang terkeluar semuanya negatif, siapa yang sekurang2nya nak neutralkan..? Dalam hati padahal membuak-buak rasa nak cakap

 ' kau ingat kau sorang je penat? aku ni tak penat?  kau sorang je pergi hospital? aku ni tak ada hospital? kau sorang jalan kaki? aku ni ada jet ke? kau sorang pergi usrah.. daurah? aku ni duduk rumah ke? kau sorang ada exam, ada presentation case ke? aku tak ada? kau sorang je kena buat tugasan rumah?' 

astaghfirullahh. fikiran jahat tu boleh je nak list panjang lagi...kalau terkeluar betul tu, memang kasar sangat bunyinya. huu. astaghfirullah wa astaghfirullah.

hari tu ada ukhti mengadu;

katanya ditegur (oleh orang yang belum beusrah lagi- stop after a while..) supaya jangan busy sangat berprogram, usrah daurah, fokus juga study.

ukhti tu kata , kalau boleh saya ni nak cakap je ' aku kena buat semua ni sebab kau lah tak buat kerja!'

berbaur emosi juga. huu memang hakikatnya bila ada orang tak buat kerja pihak yang lain akan menanggung bebannya sangat pedih untuk ditelan. lantas kau pula masih sanggup berhenti daripada menyampaikan risalah ni?

bukankah penat kerana dakwah, kerana Allah itu indah?
jauh lebih indah daripada kerehatan, kelapangan maksiat dan dosa. bukankah begitu akhawati fillah?

boleh senyum dalam hati bila orang mengadu penat kerana dakwah (ni bukan cari pasal penat), boleh tersenyum bila tahu, hidupnya sudah busy kerana fikirkan dakwah. dan itulah satu tanda sudah membesarnya seseorang dalam tarbiyah. alhamdulillah.

satu benda penting untuk kita ni tak occupied dengan masalah diri sendiri tak habis2 adalah dengan bergelumang dengan masalah2 sekitar dakwah dan tarbiyah. dari situ kau tahu, tak ada banyaknya masa untuk masalah diri sendiri.. 

jadi, okay lah untuk penat sikit? boleh kan? *cakap dekat diri sendiri*
tak apa lah ada masalah sikit, walaupun macam nak meroyan nak nangis, tabir diri dengan keberhasilan adalah keputusasaan.. never give up. bertahan boleh? :)

ingatkan lagi dan lagi.. supaya tak lupa..bahawa

'sesungguhnya Allah membeli dari orang2 mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. mereka berperang di jalan Allah; sehingga mereka membunuh atau terbunuh., (sebagai) janji yang benar dari Allah di dalam taurat , injil dan Al-quran. dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? maka bergemberalah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung ' (9:111)

kita akan terus jalan sampai ke tujuan. shall we? insyaAllah.*biceps*

saya paling terasa habis lah, bila seorang ukhti cakap, dalam bentuk sindiran halus - ' kalau yang doktor, memang busy, baguslah juga ada yang tak dapat sumbang benda lain, tapi sumbangkan duit.. tapi dakwah ni bukan perlukan duit.. huhu

dakwah ni perlukan kamu, kamu tu. tenaga dan kerahan tenaga untuk dakwah..membina manusia'

sebijik. walaupun aku sendiri memang tak menafikan langsung pentingnya figure dakwah yang professional ; maksudnya jadi pakar, cemerlang..etc ( nak jugaklah kan biidznillah insyaAllah) tapi beyond that, dakwah ni sendiri memerlukan kita bekerja secara langsung membina manusia. dari tenaga, masa, buah fikirnya.. sebab banyak mana sangat kita dapat tarik orang kalau orang tahu kita ni public figure, kita ni hebat kalau kita tak turun bina manusia? terbinakah manusia sekadar tahu? this, make me think of orientasi, obsesi dakwah yang sebenar..memahami manhaj taghyir semula.

Allahu, ingatkan jika terlupa.
tegur jika tersalah,
tarik semula jika tersasar.

nak tsabat sampai jumpa Allah. tu je.

wallahua'lam.

Saturday, September 19, 2015

Dikelilingi orang2 yang menginspirasi

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah dah habis seminggu rotation anaesthetic. It was great! alhamdulillah. Tapi why seminggu je.. rasa macam sekejap masa berlalu. cehh. so far, kalau orang tanya nak pursue bidang apa kalau dalam medic ni, I would say Anaes / Paeds. tapi sebab belum dapat exposure lagi untuk Paeds, so tak tahu lagi akan ubah fikiran atau tidak.. point paed sebab memang suka budak2...

I keep on asking myself kenapa suka anaes. padahal bukan nya err master sangat. Kalau Dr tanya soalan pun krikkrikkrik.. kemudian, tersedar yang membuatkan aku minat adalah persekiraan yang aku terdedah dengannya. spesifically, team yang aku pernah attach dengannya. Nak spesifik lagi adalah orang-orangnya..

tapi bukanla macam best yeehaaa dilayan bak princess, banyak cantik, sorry you are not that special. (yet). ahaha.. errr pernah je kena tarik baju sebab consultant suruh buat intubation sume, dah aku pi leka tengok benda lain dalam theatre tu buat apa, so i admit it as my own fault. pernah je rasa macam ohmy nak nyorok muka bawah tanah sebab apa diaaa Huda ni soalan simple tak boleh jawab. kadang (macam selalu?) tu rasa bodoh je depan Dr. huuu

tapi...

tak pernah rasa direndahkan. that make me feel good. kalau kita tak dapat jawab soalan.., contoh reaksi depa;

' do you have handphone with you right now?' 
' err yes? *muka cuak* '
Dr connectkan dengan wifi theatre, then
' go. google it and let me know'

okay, ingatkan nak buat apa. masa Anaes dengan Mater Hospital Consultant buat macam tu, dekat CUH (Cork Univ Hosp) pun SHO buat camtu. dia macam, it's okay kalau tak tahu, tapi kena tahula, cari.. style anasethetists ni memang cool agaknya.. dan kind of macam jenis tak marah orang.  akan senyum (senyum sinis pun ada gak) walaupun tengok muka macam 'hishh budak ni'. its balance between tegas dan berlembut. Anyway, cara tu buat kita rasa next time kena buat lagi baik, Rasa dia macam orang dah cukup buat baik dah ni, takkan tak bersyukur.. improve sikit. cehh gitula lebih kurang. (aku exaggerate sangat ke?) ada Dr yang siap pusing theatre cari kerusi untuk kita duduk. suruh break makan.. chill je.

ada consultant ni masa tutorial.. disebabkan sorang je kan perempuan melayu bertudung, i pun malu-malu la (puii) nak jawab soalan. kalau nak volunteer tu memang err last choice ah selalunya. huu. Dr siap -nada macam coach ' C'mon Khalilah.. you know it, c'mon.. You are in Ireland, you have to be bold..blabla(panjang pulak ayat encouragement pakcik ni)' tapi muka bajet tenang je jugak -.- after tutorial, dia jumpa siap bagi personal advice style atuk2, 'Don't be shy, don't be afraid, you don't have to be afraid. you know lots of things but you don't tell people. say it loud. in Malaysia you'll be boss...(ye ye je Dr ni. huu) blablabla..' 

dua hari berturut2 aku attach dengan sorang SHO yang suka sangat tanya soalan kira2 (max dose, level of 02 etc), dan suka tanya anatomy, of course la rasa macammmm hmm hmm hmmm tak ingat,, tapi tak pernah kena marah. jadi malu pun ada, last tu sebelum habis, aku cakap 'thanks Dr and I'm sorry for being so slow' berhenti. pusing, gaya lek lek je ' no its okay, next time you need to know the important things ; the definition , the causes, and know the relevant anatomy as well okay?' 'okay, thank you Dr' 

and those words and act of kindness, inspire me a lot. 

dan somehow akhlak (ni ayat aku la) mereka, kebaikan mereka, membuatkan kita juga suka apa yang mereka buat? aku rasa macam tak logik juga sebenarnya tapi that's how it happened i suppose. Diorang tak ada pun beria promote anaes ke...

Dan bila dikaitkan dengan hidup... begitulah dakwah kiranya....qudwah para daie, akhlak mereka, sentuhan natural pada hati manusia.. secara tidak langsung membuatkan manusia suka pada dakwah. kalau pun tak sekali terlibat dalam dakwah, mereka tak ada perspektif negatif terhadap kerja-kerja dakwah. dan tak perlu pun dicanang-canangkan dakwah itu bagaimana, atau apakah pendetailannya, untuk orang mencintainya cukup sekadar menunjukkan qudwah; sebagai bentuk memotretkan wajah dakwah...hebat betul aura qudwah & uswatun hasanah ni,,

dan watak-watak dakwah,
jejak-jejak para pendakwah..,
tercerminkah daripada sosok kita?

nangis sekarang jugak kan T.T

kita meyakini, dengan usaha-usaha dakwah inilah, akhirnya islam akan menang dan bangkit. lalu sejauh mana islam menyatu dalam diri kita para daie?  muhasabah..again and again...

Fathi yakan menulis dalam buku siri madah tarbiyah ; 'memotret wajah dakwah' ;

" Sesungguhnya orang-orang yang darahnya tidak bergejolak, jiwanya tidak mendidih, dan perasaannya tidak disentuh oleh islam dalam setiap kehidupannya, tidak mungkin dijadikan hambatan cita-cita dan harapan. Di tangan mereka tidak akan terwujud kemenangan islam "

padu menusuk kalbu. 

Saturday, September 12, 2015

Penat kan hidup ni?

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah, dah nak masuk minggu ke 3 jejak Ireland semula. alhamdulillah. Rasanya, paling berat moment tinggalkan Malaysia tahun ni, Banyaknya benda yang aku kesalkan dan wish to do better kalau diberi peluang. Pada lingkungan family khususnya. Still tak merasa puas berbakti, melakukan taat, dan itulah amal yang tak dapat digantikan masa di sini. sobs. i miss them so badly, but do they miss me? *ha ha drama daaah* :(

kalau personal target alhamdulillah dapat dah lesen kereta masa summer hari tu. wiwiwi. okay mesti orang macam hekelleh baru nak ambil ke. haip, suka hati lah. -.- Allah mudahkan sangat masa ambil lesen tu. cg memandu siap gurau 'awak ni agaknya baca yaasin 7x ke apa'  ahha.  cikgu tak tahu, aku solat hajat hampir tiap malam. haha, sebab sangat tak yakin dengan diri sendiri. memang niatkan untuk melancarkan lagi urusan dakwah.. ikut hati tak ada teringin sangat nak ada lesen sebab tu tak pernah beria pun after spm whatsover..

maka kembalilah aku pada bumi ireland yang sungguh ideal. oh it is!
dan kembali kepada kehidupan  yang memenatkan. either physically, emotionally/ both lah. belum apa2 rasa macam dah ada chronic sleep deprivation. LOL. 
tahun 4 perubatan, orang kata expect the worst. hmmm ada pilihan lain ke? redah je lah, biiznillah.

Dan menyedari semakin banyaknya kerja (sebenarnya kerja memang banyak, dah selama ni tak berapa nak sedar tu kenapa.)... maka semakin banyak lagi pengorbanan yang dituntut. masa, tenaga, pemikiran, wang etc..

dan aku sentiasa mengingatkan diri,
saat sibuk, letih, saat duka...

moga-moga intensity yang meningkat pada sibuknya, lelahnya, dukanya,
membuatkan semakin dalam rindu ku pada syurga.

itu salah satu motivasi besar hidup aku.

best gila kalau sibuk dalam kesenangan...tak penat pulak tu... 

'sesungguhnya penghuni syurga pada hari itu bersenang-senang dalam kesibukan mereka' (36:55)

'..yang dengan kurniaNya menempatkan kami dalam tempat yang kekal (syurga) : di dalamnya kami tidak merasa lelah dan tidak pula merasa lesu" (35:35)


tapi mohon jangan berangan sangat, hakikatnya masih di dunia, dan kerja kita banyak belum selesai. berdoa sangat Allah kurniakan hikmah dan keberkatan waktu. sangat-sangat perlukan T___T

menulis dengan rushing dan paksaan sebab semakin lama semakin berhabuk blog.
kata nak menulis demi Nya. okay itu lagi sadis.

ok, bersiap dulu.
pihak sponsor MARA nak jumpa. sound seriouss.
tapi aku memang looking forward for lunch free yang sedap. ops.

astghfirullah. wasalam~

Saturday, July 25, 2015

beginilah dakwah mengajariku

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah dah lebih seminggu syawal menyapa. sekaligus tetamu ramadhan telah pun berlalu. entahkan jumpa lagi ataupun tidak. tak mampu nak menidakkan, ada sisa-sisa kekesalan kerana tidak menyambut tetamu ramadhan dengan sebaik2nya. so sooo sad. sobs

dan syawal ini, Allah memberiku kesempatan menziarahi keluarga mutarabbi di N.9 dan Johor dengan antara benda penting nak dikatakan - ' Next term, akak tak dapat bawak usrah korang lagi ' bunyi macam aah drama betul sampai nak kena tunggu raya ke, nak tunggu jumpa ke. e'elleh, mesej je lah. tak susah mana.

memang tak susah, tapi terlalu berat untuk melepaskan.  kerana terlalu banyak Allah mentarbiyahku sepanjang menjalani setahun yang lalu.

' muntij ke nak buat macam tu? ' - soalan utama dan pertama

' itu persoalan kedua, yang utama adalah penerusan dakwah di sana ' terdiam.

kalau untuk suka-suka, i won't do this. seriously. walaupun jauh dari layak untuk menyatakan, namun kerana sayangkan dakwah ini, aku membawa diriku ke Belfast, UK. mencari jiwa-jiwa baru untuk ummah ini. 

dan juga jauh dari layak untuk mengatakan aku yang paling layak melakukan tugas ini, aku membawa diriku dengan penuh segala kekurangan menimba pengalaman. dengan semangat ingin belajar dan ditarbiyah. jika bukan mereka yang belajar/ditarbiyah daripadaku, maka akulah yang akan belajar/ditarbiyah oleh mereka.

i won't say ini tugas, bahkan ianya kehidupan. maka kehidupanku berubah sejak itu. hujung minggu sentiasa penuh. hampir mustahil untuk menetap di Cork tanpa sebab. apatah lagi kata orang mereput di rumah. hewhew. petang jumaat/pagi sabtu destinasiku ke Belfast. menaiki bas dari Cork ke Dublin kemudian Dublin ke Belfast memakan masa lebih kurang 6 jam satu hala.

meski banyaknya masa habis di atas bas dan di dalam perjalanan, tidaklah aku menyesalinya. maka aku belajar menggunakan masa tersebut untuk mengulangkaji pelajaran, membaca bahan tambahan ataupun tidurlah. apa lagi- dan kadang2 sampai sahaja di Belfast aku sudah keletihan- terus ketiduran. dan itulah antara masa yang aku sesali. sudahlah masa di sana pendek, tidur pula, patut mungkin banyak yang boleh dibuat dan dibualkan :(

Ahh, siapa kata tak malu, untuk memulakan perhubungan baru dengan orang2 yang baru. (bukan yang sudah mengenali dan mengikat diri dengan tarbiyah) untuk membawa mereka kepada islam- pada jarak yang terlalu terbatas- dengan personality aku yang agak 'reserve' tapi aku belajar biidznillah aaah redah je lah. (haha -takdelah 'haha' sangat okay) tiada benda yang mustahil. nak kata awkward- memang awkward tapi as time goes by, okay je. asal muka kebal lah, bertahan. tak reti berborak, belajarlah. tak reti nak jadi listener, jadilah.. dan kerana terlalu banyaknya benda terbatas, aku belajar banyakkan memohon dan memohon kepada Dia untuk memudahkan segala urusan. Tak payahlah jadi penyeru, jika miskin doa. huhu. Kita tiada sedikitpun upaya tanpaNya. kisah yang sedih, menangis, kepenatan, hampir putus asa juga menjadi perencahnya - tapi segalanya sedikit2 hilang bila besarnya lagi keinginan kita membawa deen ini mahupun masalah itu hanyut ditelan masa. hoho

Yang selalu menjadi motivasi adalah ayat2 Allah, kisah2 nabi dan sahabat. dan aku akan terus menyedari, yang aku lalui tak pernah sama meski dibanding sebutir pasir T_T 

dan membuatkan aku sungguh sesalkan, betapa lemahnya memainkan peranan sebagai murabbi pada kedaan yang tidak ideal ini. jarak yang memisahkan dan waktu bersama yang sedikit. jika kita belajar untuk muayasyah, untuk saling bertaaruf, sungguhlah sangat terbatas. dan liqa yang dibawa dalam keadaan sebegini - kadang tu hanya mampu sekadar online, jauh daripada idealnya sebuah liqa tarbawi yang muntij. down kot bila rasa jadi murabbi hampeh

dan aku merasakan cemburunya jika mutarabbi itu dekat. lalu jika dekat, mengapa kalian tidak ziarah, kenapa kalian tidak habis berbuat? itulah antara luahan hati aku yang melihat dari sudut itu (sahaja- banyak lagi sebenarnya skop lain kan). mutarabbi adalah nikmat dan anugerah bagi seorang murabbi.

bukankah banyaknya kekurangan dan keadaan ini memberi kecenderungan kepada keputusasaan? dan itulah cabarannya. selain (tak mampu dinafikan) memakan tenaga, harta dan wang ringgit euro juga mengusik kestabilan emosi. yang bukan sedikit. betapa banyaknya roommate (uhuk) yang menjadi saksi/mangsa drama2 tanpa bayaran ni, huhu. ampun.

dengan tuntutan akademik yang juga semakin berat, ujian yang meningkat namun 'ala kulli haal, alhamdulillah meskipun bukanlah perfect score, jatuh bangun tahun ini (lepas) tahun yang mengajarkan lebih erti sabar, tekun, tidak berputus asa, dan lebih banyak meningkatkan prestasi honours dan first class honour secara keseluruhan, alhamdulillah.

dengan meski keterbatasan wang, namun Allah sentiasa mencukupkan. dan aku memang tak suka meminta. malu. pernah sekali tu, seorang ukhti paksa aku terima duitnya- aku menolak, sehingga katanya ; ' kalau awak tak nak takpe, ni bukan untuk awak, guna untuk adik2 awak ' membuatkan aku terima dengan mata berkaca.

dan aku sungguh kasihan pada mereka (adik2), punya murabbi serba kurang seperti aku- (seorang yang di Plymouth, UK hanya pernah aku ziarahi sekali). - jauh dari yang sering mewujudkan memori2 indah, kata2 manis, selingan hadiah. sedikit sekali dari sudut itu mampu aku lakukan. jika yang diharapkan adalah yang demikian, maka aku gagal. moga2 yang terus-terusan mengikat mereka dengan Allah adalah nikmat dari Allah itu sendiri. lagilah tidak ada sekelumit mahu mereka kenangkan diriku, attach dengan diriku. melainkan yang terlalu aku inginkan adalah sayangnya mereka pada Allah dan rasulullah juga tetap dalam tarbiyah dan dakwah ini. itu sahaja sudah mencukupi.

melihatkan mujahadah mereka yang berdua menaiki bas jauh-jauh berpenat untuk ke daurah, yang lagi jauh naik flight, naik bas untuk ke daurah, hanya Allah yang mampu membalas.

maafkan atas segala kelemahan diri. yang banyak menzalimi. 

dakwah mengajariku, (mungkin yang aku baru belajar hanya 0.0001%) untuk berbuat terlebih dahulu. hasilnya serahkan pada Allah. Dakwah mengajariku, beban ini, mesti dipikul oleh jiwa yang kental, sabar, sabar, sabar dan sabar. Dakwah mengajariku, dengan tamparan hebatnya untuk sentiasa meluruskan niat. jika tidak, segala2nya sia-sia (naudzubillahiminzalik). dakwah mengajariku, jangan nak waah sangat dengan amal yang sedikit, juga ikhlas sepalit, lalu apakah yang tinggal untuk kelak di hari berbangkit? Allahu Allah.

Dan terlalu banyak, dengan dakwah ini (meskipun saking sukar T.T) mengajariku bagaimana selayaknya meletakkan Allah sebagai ghayah.

semester akan datang, tahun 4 perubatan (cuaknyaaa ;0), dengan medan amal yang berbeza cabarannya moga2 Allah terus menetapkan atas nikmat iman, islam, tarbiyah dan dakwah ini.

juga buat semua saudara atas nama iman, atas segala perbezaan perjuangan dan struggle masing2, bertahanlah, moga syahid hadiah buat semua. dan berehatlah nanti di syurga. jatuh, bangkitlah. yuk bekerja lagi yuk!

dah bisa melepaskan :) bajet officially lah ni. hmm
kalian akan menemukan murabbi yang lebih baik insyaAllah.
Moga terus dilimpahi redha ilahi.

Wednesday, July 8, 2015

seminggu di Jogja.

Assalamualaikum, bismillah.

Dah lebih seminggu meninggalkan bumi Jogja. Rasa macam baru semalam..uhuuu.

Lama dah juga sebenarnya plan nak ke Indonesia. Bila k.Nadi plan nak buat elective di sana, aku apa lagi, panjang pula langkah. Banyak mengenali bumi Indonesia sebenarnya daripada buku atau novel sebab suka baca novel karya indonesia. hihi

Beli ticket last minit, drama beli ticket lain sebab nak balik lewat sikit nak join program. Alhamdulillah, spent 8 days in Jogja. And it was absolutely awesome. Bestnyaaa rasa dapat jaulah and get to know akhawat local. Dan setiap kali berjumpa akhawat lain di tempat mereka, Allah sentiasa memberikan kita banyak benda untuk belajar.

Kalau semasa jaulah ke Mesir dan Jordan pun begitu. Nak belajar dari akhawat, memang boleh jumpa di Malaysia je, tapi still tak sama dengan kita ke tempat mereka. Tinggal di mana mereka tinggal, lihat kehidupan mereka, makan apa yang mereka makan, etc. so mohle berjaulah. Jaulah tau bukan setakat melancong. Eh.

Selain tu, kita boleh tengok juga local people tu survive untuk hidup macammana. Rasa macam ya Allah gigihnya mereka berusaha untuk cari rezeki. Orang jual itu ini, offer servis itu ini. Macam semua benda nak dijadikan pekerjaan. Dan banyak sangatla yang kita kena belajar bersyukur dengan hidup kita sekarang :(

Bayt Falah.
Selama 8 hari tu, aku tinggal di RI Falah di Jakal. Alamak, tak ingat exactly berapa orang tinggal di bayt Falah tu, tapi ramaila. Berbelas. Sebab mostly dah clinical years, on off pun jumpa semua. Paling rasa best sangat, bayt falah ni selain sentuhan akhawat yang special, mereka ada 2 bilik baju. And semua orang punya baju dalam bilik tu, and boleh pilihla nak pakai baju mana2 pun. Kalau nak setahun, tukar baju setiap hari lain-lain pun macam boleh kot. Hoho. Selain tu, mereka ada 2 bilik study, dan surau. Dan everyday mereka budayakan sharing dengan housemates sebelum tidur.

Sikap share dan open mereka, memang amazing! Banyak lagi la kalau RI di UK&Ireland nak kena belajar. Kita ni, banyak personal space. Huhu. Dan aku suka survival life mereka pakat semua ada motor. Cam cool & kental. Gituuh.

First few days, aku stay di rumah , sebab masa tu k.nadi pun tak habis elective lagi. I’m fine je, as long as ada buku. Haha. Ada sekali tu aku dengan Afi (adik dari Surabaya) nak keluar la jalan-jalan naik motor. Allah takdirkan kami accident – minor je. Terlanggar kereta then terjatuh dengan jalan besar. Traumatized kejap. Tapi okay je. Bila sharing malam tu teringat la ‘kita sebenarnya tak perlu pun benda yang besar happened to us untuk dapatkan ‘ibrah’ apa2 ujian yang Allah takdirkan untuk kita tu, sebenanrnya mungkin satu proses penyucian atas kekotoran jiwa kita. Huhuu.

sekitar masjid Jogokariyan
meronggeng.
Then petang tu, k.sya bawak naik motor jalan2. Macam batak sekejap sebab coolnya k.sya menyelit2. Aku yang duduk belakang ni yang over nervous. Next day, kami jalan2 dengan akhawat area Jogja (pantai parangritis ke nama ? ahaa) iftar di luar then terawih di Masjid Jogokariyan. Excited sangat sebenarnya nak pergi masjid tu sebab selalu tengok pakcik Salim (A.fillah) update pasal activity masjid tu. Anyway, I’m a big fan of pakcik salim (heh) sebab sangat inspired orang yang menulis dengan ulasan sirah dan penuh ibrah. Walhal kadang tu cerita tu sangat familiar. Tapi angle yang dikupas tu berbeza. Sekali kena segedebuk : ‘itulah bezanya orang berfikrah menulis’ Dan that’s how kita yang claim kita ni berfikrah sepatutnya menulis. Huhu. nanges. Kalau ulama dulu, menulis karya banyak tapisan, banyak mengembara, baru hasil legend. Kita ni uhuk3 menulis sesuka hati je (ni memang aku lah ni -.-)

sekitar masjid Univ Jogja
The next day, aku dan k.nadi diberi peluang oleh Allah iftar bersama keluarga Pak Budi (ikhwah local- PKS) kawan kepada Abg k.nadi. suka dengar perbualan dalam bahasa Indo. Bahasanya terasa halus. Kalau Pak Budi & isterinya tegur anak dia pun macam rasa lembut je. Hee. Dapat iftar sate kambing. Nak nangis T__T orang suka gila kambing macam aku ni, nikmat apakah yang mahu didustakan. Hewhew.


Masa dalam kereta tu, ada borak2 cakap nak cari buku2 tarbiyah dan kemurobbian. Sekali rezeki alhamdulillah, Pak Budi bawa ke rumah Ustaz Cahyadi takariawan. Penulis buku2 kekeluargaan – siri buku keakhawatan, buku di jalan dakwah aku menikah, etc dan terkini wonderful family. borong banyak juga la buku2 tarbiyah di situ.

ummi Irma
Dan alhamdulillah berkesempatan juga join jilsah ruhiyah mereka dengan sharing daripada akhawat PKS - Ummi Irma. sahraingnya menyucuk, kisal perihal taubat. dengan sentuhan bahasa yang halus, juga siap ada background music, alhamdulillah.

Last night sebelum balik (sobsob) kami iftar bersama2 di luar. Alhamdulillah. a week well spent. too many things dapat, tak tertulis semuanya. To All akhawat , K.faramie, K.Sya, K.Abel, K.Shida, K.Pawashisda, K.baby, K.Has, K.Ann, K.Ati, K.Ana, Yan, Afi  , i owe you guys a lot ! jazakunnallahukhayr katheera, May Allah bless all of you. moga kita dapat berkumpul dan berjumpa lagi di tempat yang paling terbaik - syurga (Y) :)

dan k.nadi juga :)
tille we meet again, insyaAllah, biidznillah :)
c'mon! dah masuk 10 malam terakhir. never give up *biceps*

Wednesday, June 17, 2015

duhai jiwaku..

assalamualaikum, bismillah..

' Never have I dealt with anything more difficult than my own soul' - Abu Hamid Al-Ghazali

rupanya, semakin kita (aku) dewasa, adakah semakin kita tak tahu menguruskan jiwa. in certain things, kita jadi sangat waras, pada benda yang lainnya kita tak kurang menjadi orang yang tak mengenali jiwanya. tersangat tidak matang dalam tindakan.

duhai jiwaku..

state in denial after exam summer, mostly banyak merengek pada diri sendiri. tak kurang juga meroyannya. 'saya tak boleh, saya tak nak buat itu ini' dah pulang ke Malaysia juga banyak songehnya, ' why... I shouldn't be in this group' astaghfirullah..

lalu, adakah kau (aku) mengimpikan berada dalam dakwah ini semakin lama semakin kurang beban kerjanya, tekanan jiwanya, konflik masalahnya. jika yang demikian, silakanlah jalan... hey, jangan bermimpi..!

' Huda yakin dengan Allah ok :) He is the Best Helper. Dakwah memerlukan daie yang paling kuat pergantungannya pada Allah. U can do it '

duhai jiwaku...

yang telah aku doubt dengan diri sendiri, what i really want to be in this life or to be specific juga; who I want to be with to go trough this life and of course hereafter biidznillah. apa neraca yang benar? what is your base in making any decision. huaaaaa. sampai-sampai aku yang telah diikat emosi dan dirasuki syaitan marah pada ahli keluarga tentang itu.

dan akhirnya aku tahu betapa sombongnya hamba ini. 'awak ni ya Allah, kenapa tak istikharah2 lagi?' i just don't even feel to do it. jawapan yang astaghfirullah. degil sangat kenapa.. sombong sangat. macam awak tahu sangat apa yang terbaik. apa yang awak nak?.. degil sangat, ingat apa yang awak nak awak dapat..

dan i hate myself.. its not you, its me..i'm so sorry..

duhai jiwaku..

yang terlalu rapuh dan berkecamuk. sometimes, aku selalu nak apa yang aku nak je. meskipun kadang tak terluah, selalu tertahan dalam diri. for this coming ramadhan , nervous sangat. Aku still merasakan ramadhan aku di Mesir adalah yang terbaik. buat hati buat jiwa. bila diimbau , betapa freshnya rasa jiwa dalam ramadhan kali itu, rasa nak kembali.. rasa i really need that feeling :( yang kamu nangis malam2 ramadhan tu banyaknya still tak sama nangis sepanjang tahun di bulan lain. Allahu rindu..

dan, aku juga rindu perasaan nangis dengar azan maghrib masuk 1 ramadhan.. 'Allah,, kau izinkan juga lagi aku menjejaki ramadhan.."

tapi hey, bukankah patutnya ramadhan yang datang ni, patut jadi yang terbaik lah kan. insyaAllah what is coming are better than what has passed *biceps*

sangat appreciate banyak tarbiyah bil ahdats (dengan peristiwa). semakin hari semakin sedar banyaknya buat silap. jangan sombong belajar. never stop learning because life never stop teaching you. I need to fix my relationship with Him, so He will guide me to fix the rest, insyaAllah.

Duhai jiwaku ; yang rakus pada dedaunan dunia, berkepomponglah pada Ramadhan; hingga taqwa menjadikanku kekupu jelita, di antara wangian bunga. 

starting next week, akan menyambut Ramadhan seminggu di Indonesia. moga ianya bukanlah satu larian daripada medan amal, (walaupun ada detikan jahat hari tu sebab patutnya shortvacay pergi dengan family tapi cancel last minit ada urusan daurah) bahkan moga ia menjadi kekuatan dan bekalan meniti jalan ini..

dan dia (ibrahim) berkata ; ' Sesungguhnya aku harus pergi (menghadap kepada Tuhanku, Dia akan memberi petunjuk kepadaku ' (37:99)
Dia (Musa) berkata ; ' Itu mereka sedang menyusul aku dan aku bersegera kepada-Mu, Ya Tuhanku, agar Engkau redha (kepadaku) (20:84)

Ramadhan kareem everyone~! happy 'fasting'..

Sunday, June 7, 2015

Summer Training Camp '15 (II)

Assalamualaikum, bismillah.

Okay sambung (sebenarnya semua dah siap tulis dah tinggal nak publish je. Hew)

Kubu dibahagikan, panglima dilantik, strategi dirangka..Para peserta berjaga2 sampai ke subuh, then solat subuh berjemaah. Peserta masih dalam mood berjaga-jaga. Tapi aku suruh mereka semua tidur, berhenti berbincang apa-apa strategi pun. Rupanya kami je kot barisan AJK yang tidur nyenyak. ^^, yang panglima katanya memang tak dapat tidur takut diserang bila-bila masa. Tu yang ada peserta tidur siap berkasut kaki dekat luar, badan di dalam khemah tidur tanpa sleeping bag (kegilaan apakah ini) sejuk kot ;/ tapi memang salute lah usaha menjiwai mood berjaga-jaga walaupun rasa lucu juga..


Pagi tu kami buat biasa je.. then, persiapan kubu pasukan masing2 diteruskan (peserta dibahagi 2 kumpulan besar) 1 kubu di atas bukit, 1 kubu di bawah bukit bersebelahan sungai. Dan war akan bermula bila-bila masa sahaja apabila siren dibunyikan. Kami adakan mini explorace sebagai peluang untuk setiap pasukan mengutip peluru. Dan peserta diuji dari segi fizikal++, emotional dan spiritual juga. Ada checkpoint rendam dalam sungai, muhasabah, brainwash,  activity physical etc.


Para peserta beraktiviti daripada pagi sampai ke petang, tanpa break- (memang sengaja tidak diberi rehat). Bengkek je peserta bila roll call lambat seminit, majoriti kena denda lompat katak sampai ada yang dah tak terlompat dah. Huhu. Habis mini explorace,  Bila tanya, penat ke? Lapar ke? Ada yang tak mampu menafikan. Walaupun kebanyakannya jawapan tough je sume. Tapi muka boleh nampak jugalah yang panjit. Tapi kental jiwa, mantop3.


Aku arahkan mereka berehat dan makan. Tapi selang seminit dua, siren bersedia di kubu masing2 dibunyikan. Kesian.. baru je nak menjamah sikit makanan dan rehat sikit dah kena panggil. Kalau aku, bengkek jugala..semua kembali ke kubu. Dan diarahkan kalau nak makan ke apa ke dalam keadaan berjaga-jaga.  Siren war bermula dibunyikan tak lama lepas tu. Yang tengah prepare makanan (mostly team atas bukit) ramai syahid secepat kilat kena ambush dengan musuh tak sempat balik kubu. 


Syarat untuk menang (ALL) (1) memusnahkan kubu (2) merampaskan panji (3) matikan musuh atleast tinggal seorang sahaja. Dan peluru digunakan adalah belon air je. Syarat mematikan musuh adalah belon pecah di badan musuh, kalau melantun tak dikira mati. Aku tukang pegang hailer, dan meng’out’kan orang dah syahid to make sure war ni fair n square.


Bila berdiri dari atas bukit, Nampak pasukan yang dari bawah, hantar tentera tak putus2, ‘layer 3 keluar!’ kemain.. rasa macam dahsyat jugala. Team atas bukit tak ramai sangat, dan mereka kekurangan peluru, panglimanya pula cedera, tapi salute lah team atas bukit walaupun serba kekurangan tetap cool. Lawan sampai habis. After panglima cedera (dislocate bahu untuk kali kedua), ganti panglima baru, tentera satu-satu syahid. Ada tentera mereka yang menyeberang sungai paras dada semata-mata nak serang kubu lawan. Ada yang lalu jalan berduri, ada yang bersembunyi.. Yang kubu di bawah bukit, ada pengintip atas pokok, report pergerakan musuh. Boleh tahan jugala semangat. Hehe. Terasa pula nak join. Bila dah nak habis tentera atas bukit, kami AJK jadi ‘munafik’ attack pasukan bawah bukit. Ada yang cuba attack dari pangkalan, ada yang attack attacker terus. Sampai akhirnyaaa war tamat setelah ke 3-3 syarat kemenangan dipenuhi. Antara war game yang aku ‘enjoy’ Alhamdulillah.. (y)


Malamnya kami dah tak ada dah ‘agenda’ tersembunyi. Tido la korang.. Cuma ada 3 pasukan yang didenda ; hirasah sepanjang malam di luar khemah. Itu adalah offer yang mereka sendiri nak buat untuk mendapatkan panji mereka yang dirampas. Aku macam, ‘betul ni?? Semua setuju??’ ‘setuju, boleh insyaAllah’ tabik juga la dengan semangat mereka, sebab sanggup berkorban macam tu. Sejuk dia perghh. Tapi Allah kurniakan suasana yang sangat indah malam tu, bintang banyak sangat di dada langit. Dan bulan bersinar terang. subhanAllah! 


Hari terakhir, dah cool down sikit.. qiyam jamaie, subuh, roll call, senaman pagi macam biasalah.. dan aktiviti penutup, kami anjurkan pertandingan memasak menggunakan bahan yang berdosen lebihnya tu.. segala macam resepi dan nama keluar. Tim memang paling epic ; maggi ball jadi sebulat tekad para daie.  Macam-macam *gelengkepala*


Menjelang zohor, dah selesai majlis penutup dan mengemas campsite. Peserta kali ni, banyak juga yang injured. Sakit kaki memang ofcourse la kan -.-‘ yang collapse masa war pun ada, yang dikejarkan naik ambulance ke hospital pun ada.. ‘ala kulli haal Alhamdulillah baik-baik ja semuanya.


Aku pernah menjadi AJK camping banyak kali juga sebelum ni, cuma kali ni rasa tarbiyah dia special lagi. Semakin kita cuba memahami dalamnya tarbiyah, semakin berbeza impaknya pada event yang nampaknya sama. That’s how tarbiyah would change our perspective and view throughout this life, insyaAllah.

Alhamdulillah.. dah boleh tutup buku pasal STC. Chiaoo ~

Wednesday, June 3, 2015

Summer Training Camp '15 (I)

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah, dah selamat mendarat di tanah air hampir 5 hari yang lalu :)

Awal-awal dah warn family, muka sunburnt post-STC punya pasal. Tapi lain jadinya impression 1st abi di KLIA; ‘kenapa kurus sangat ni?' Hitam tak hitam tu cerita kedua, yang penting cukup makan la huda oi. Ni tiup angin terbang -..-

‘Ala kulli haal, walaupun dah lama, nak cerita pasal STC. beberapa hari selepas STC baru boleh move on. Ceh. Stucked in moments lah kononnya. Aku memang sangat suka camping2 ni, jiwa adventurous la konon. Hiking2, haa memang best. Jadi, jarang ada rasa tak nak pergi mana2 camping atau mukhayyam yang lagi-lagi berstatus wajib. Hihi. Ni kena betulkan niat juga lah -.-'

2 tahun datang sebagai peserta, tahun ni tarbiyah berbeza bila Allah pilih untuk menjadi AJK. Mengangkat tema memaknai dan menjiwai keadaan perang Ahzab, inspirasi tema kali ini daripada surah ahzab sendiri. Lebih-lebih lagi ayat 9-27. Mutabaah amal semua peserta pre-STC adalah mentadabbur seluruh surah Al-Ahzab.

Bersama dengan barisan AJK’s yang kebanyakannya juga para doctor, sangat belajarlah tentang mujahadah dan iradah qawiyyah. Struggle join meeting, dengan tuntutan kerja dan anak-anak, tapi tetap memberikan komitmen pada dakwah dan tarbiyah, banyak lagi yang harus belajar. Ni nak exam pun nangis, dah la bujang, cer cite macammana? Huaaa.

Teringat k.Mis dulu tak izinkan aku menjadi ‘kem kom’ atas sebab lack of mercy. Strict sangat. kihkihkh. Dulu back in school aku rasa kalau AJK selalu dapat AJK disiplin/protocol. Nak salahkan sapa? Been well trained. Mehh. Habis anak orang nanti kena denda. Haissh. Maka, aku memang bersedia je jadi AJK teknikal pun tak apa! Tarbiyah berbeza. Sampai2, seruan menjadi kemkom datang. Buat senyap dan tak tahu je lah. Krikkrikkrik. Sampai naqibah panggil. Huda? Haa nak lari mana. InsyaAllah, bolehkan aje. Huu

Best sebenarnya kalau jenis kaki ragging dapat jadi kemkom, jenis tak sabar, memang habislah kau kalau nak cari pasal dengan aku. Maka, dengan itu aku belajar untuk mentarbiyah diri dengan tuntutan sepatutnya. Kalau nak denda tu kenapa?
Hari pertama je sebenarnya dah down jadi kemkom ni. Sebab susah sangat rasanya nak mainkan peranan bila sebenarnya kita dengan peserta tu kaki lepak je, main-main sekali. Tapi nak kena jadi serius kan. Peserta mostly kakak/sebaya. Yang adik2 pun ada juga. Bila down..K.aini kot yang cakap ‘awak janganlah fikir macam tu’. Beberapa kali juga rasa ‘akak, saya rasa tak boleh laa..’ sampai masulah juga yang menekankan we need 2 ways respect dalam mukhayyam ni. Among AJK dan peserta.

Kena ‘bahan’ masa2 renggang tu biasalah. Itu contoh tanda mesra mungkin. Tak terasa pun. Hewhew. Cuma pernah sekali, dada berapi sangat nak marah satu peserta ni. Boleh dia cakap ‘Blah la kau!’ sambil jelir lidah. bila biasalah saja ronda-ronda. Pergh, menyirap. Mungkin sebenarnya itu gurauan. Serius, kalau ikutkan hati, kat situ juga kena. Tapi tahan, kalau tak memang hamba nafsu lah tu masa tu. Memang directly teringat kisah Ali diludah masa nak membunuh musuh masa perang. Terus pusing, angkat kaki. Dalam hati hanya Allah yang tahu.

Hari pertama, tak ada apa sangat, dirikan khemah, buat gadget, buat nama kumpulan, cheers semua. Setiap kali nak buat cheers kami buat style volunteer je. Berdesup2 berebut sampai tak menyempat group nak habis cheers nya --' Kami decide untuk kumpulkan semua makanan, termasuklah kitaorang punya. Konon2 nak catulah. Tapi Ya Allah banyak betul makanan , nak catu pun AJK tak sanggup nak bawa balik pun. Bagi la jugak, ni memang tak adalah merasa betapa laparnya rasulullah dan sahabat masa perang ahzab. Tanya peserta ‘ kenyang tak?’ ‘kenyang…’ ‘lapar tak?’ ‘ tak…’ memanglah tak tercapai hadaf T.T

Yang lawaknya masa nak ambil makanan setelah dibahagikan, ada yang duk cari ni mana makanan yang aku bawa. Mana taknya ada yang bawa grand habislah makanan.  Kechiwa last2 orang lain yang dapat. Jeling dari jauh je. Hihi.

Selepas lihat weather forecast, tentative dirombak, Malam 1st kami decide buat night walk. Aku cadang kita buat nightwalk masuk hutan je sorang-sorang. Hutan pun cantik. Mencabar sikit. Tapi kena reject. Alaaa ;( so okaylah, guna jalan cantik sikit. Ikut syura huda, jangan mengada. Dan disebabkan hal tertentu, AJK yang available untuk night walk hanya 4 orang. Kami cilok babysitter sorang, cukuplah 5 orang nak jaga 63 orang ;O dalam pukul 1 kami survey dulu tempat, not soo bad, gelap pun gelap cuma adalah terkejut suluh biri-biri kepala hitam. Haa tahu terkejut. Hoho. Habis survey, tinggalkan AJK-pair di 2 checkpoints, then aku kena balik campsite lah nak kena kejutkan peserta. Akulah peserta pertama yang lalu trail nightwalk malam tu. Haa, nak uji orang, uji sendiri dulu lah. Cuak jugalah bila torchlight aku yang aku kutip je dekat RI, hanya mampu suluh beberapa cm je. luls

Bila kejut peserta, aku cerita berapi-api bagi cuak sikit lah dekat peserta. Cuaca pun boleh tahan sejuk. Aku pegang hailer siap menggeletar sejuk sangat. Sebenarnya tbh tak mencabar mana pun nightwalk, cuma nak train semua go beyond rasa takut tu. Fitrah manusia pun akan ada rasa takut tu. Tapi kena lawan. Macam2 jugalah keletah peserta. Peserta akhirnya dilepaskan berpasangan. Cuma sorang je berseorangan. Tengah2 tu dapat call daripada AJK lain ‘ ada 6 peserta hilang.. tapi kitaorang dah suruh ikhwah cari’ pulak dahhhh. Gelabah la juga sekejap. Tapi Alhamdulillah lama tu jumpa juga, nak ke kaki bukit dah perginya. Aiyaa.

Ada sekali tu dekat subuh, bunyi mengembek kuat berjemaah. Amboi, biri-biri ni kejut orang qiyam ke apa? Haila,, rupanya ada 2 peserta masuk kandang biri-biri. Boleh pulakk Y.Y last-last AJK ikhwah yang panggil keluar sambil gelakkan depa. mengekeh je aku tahu. Dah bagi instruction terang dah rasanya, pagar kelabu kecil. Ni pagar besarr punya. adehh.

After nightwalk, semua pun solat subuh dan tidur balik. Sebab summer kan, so subuh memang awal pukul 3, so roll call semula pagi pukul 730. Terpisat2 jugalah mata ni nak kena bangun semula nak kena kejutkan peserta lagi. Dah beberapa hari routine mengejutkan orang, ada benda yang lawak lah pada aku. Aku rasa kalau keluar khemah tu macam ada paparazzi. Heh. Nanti adalah terdengar suara belakang antara peserta… ‘ bangun,, huda dah keluar khemah’ ‘okay huda tengah tunduk’ ‘huda dah siap’ gelabah ke comel depa ni?  Haha. ingat aku tak dengar ke. Kadang tu saja je gerak slow-slow ;p paling cemerlang, pada hari terakhir roll call pagi tak ada yang lewat, belum tiup wisel peserta dah siap berkumpul.  So impressed! Haha, semua benda boleh latih, seeeee…

Hari ke 2 plannya hiking Carrauntoohill - the highest peak in Ireland. Patutnya nak gerak seawall 8 pagi, tapi sampai pukul 10 belum dapat hint, kabus tebal dan cuaca memang sejuk dekat atas tu. Boleh hypothermia je semua nanti ;/ Alhamdulillah dalam pukul 11 dah dapat gerak. Permandangan sepanjang hiking subhanAllah memang terpaku, cantik sangat. Beyond words. Aku ditugaskan duduk belakang sekali dengan first aid. Tepuk dahi. Tak suka duduk belakang sebenarnya :( rasa tak aci. Sebab kalau orang depan dah sampai destination depa dah rehat lama, kita baru nak sampai, dapat rehat sikit then terus kena jalan balik. Tak ke kesian..heh

Carrauntoohill in pada aku, antara yang tough juga la. Bukanlah pernah hike banyak sangat gunung ganang bukit bukau tapi yang ni memang seram jugak lah sebab laluan dia kecil, and aku yang tak gayat ni pun tetiba jadi gayat jugalah. Sebabkan dia bukan hutan berimbun, kita memang boleh nampak permandangan di bawah sepanjang naik atas tu. Kalau laluan cantik dia, muat untuk sorang je. Kalau tersalah pijak, boleh jatuh tergolek berguling-guling (pasang lagu Hindustan. Nak sangat kan drama. Huu)

Agak-agak tengahari kami sampai puncak, bila nak turun tu sungguhla sangat berangin dan sejuk. Angin dia tu kadang buat aku static jap. Kang kalau gerak boleh terbang sekali sampai Malaysia terus. Heh. Kaki memang sakit juga lah, adat berhiking.
Balik campsite tak ada activity dah. After maghrib isya ma’thurat, tazkeerah dah boleh terus tidur tapi sekejap je lah dapat tidur, he he.

Kata seorang peserta after STC ‘ kitorang memang berharap janganlah ada apa-apa malam balik hiking tu, sebab kalau ada memang kejamlah AJK’

Semua tahap arthritis dah semua. Aku-aku pun sekali ler. tapi memang sengaja nak push beyond the limit. Kejut tu berkumpul semua macam muka tahan geram je? Ceh. Dalam pukul 2 pagi qiyam jamaie, angin nya mashaAllah sampai ke tulang. Ni bolehla ala-ala perang ahzab sikit. ;) habis je solat ada gimic sikitlah. Ada wakil AJK lari dari kejauhan, sebagai utusan dengan penuh cemas, kata kita dikepung dan diluar sana ada musuh… semua harus bersedia. Mula2 macam terpinga-pinga lah juga peserta ni, tapi after loading semua bangun juga bersiap. Bermulalah Pre-war…

To be continued..

Monday, May 18, 2015

cita-cita guru saya untuk dihidupkan.

assalamualaiikum, bismillah.

selamat hari guru semua :)
teringat cikgu-cikgu.
yang bukan sekadar memberi inspirasi, tapi juga menghidupkan hati-hati.

* * * * * * 
melahirkan agamawan.

ramadhan tu, ramadhan pasca SPM, lebih kurang gitulah. tak ingat exactly bila.

tapi malam tu usai berterawih di masjid UIA, ustazah Zaimah ajak aku teman beliau keluar sebentar untuk menghantar barang di rumah sahabatnya. Ustazah Zaimah merupakan guru tarbiyah di sekolah, juga guru Pend. Syariah Islamiyah aku masa di Tingkatan 5, dan tasawwur islami di Ting. 3.

rasanya hampir pukul 12 malam juga kami keluar dan hampir pukul 1 juga pulang untuk iktikaf di masjid UIA. dalam kereta kami berbual macam-macam. aku ingat aku agak mengantuk juga sebenarnya. tapi aku tak lupa kata-kata ni;

ustazah menyarankan aku untuk menyambung degree dalam pengajian Islam. 

kata beliau, ramai sudah senior2, yang cemerlang SPMnya, 12A, 11A, 10A, akhirnya sambung bidang sains. siapa pelajar cemerlang yang nak ambil pengajian islam? kita memerlukan pelajar cemerlanglah untuk ambil pengajian islam supaya akhirnya menjadi ulama' yang faqih dalam bidang agama.

kata-kata itu menghantui aku. aku minat pengajian islam, sungguh. subjek pengajian islam; PSI, PQS tasawwur islami.. mudah nak score A. pada aku saat itu, subjek agama adalah subjek yang mudah untuk difahami dan dihafal. 

buku-buku agama abi yang bersusun, kadang2 aku selak. pernah sekali, ada guru pelatih datang di sekolah, masa tu kami disuruh membuat pembentangan pasal fiqh. aku pulang, merujuk kitab fiqh abi, sedangkan saat itu aku baru di tingkatan 2 dan diberi penghargaan sebagai pembentang terbaik masa itu. Aku membaca buku tafsir dari rak rumah usai SPM sebagai bahan bacaan untuk topup diri kerana minat untuk memahami lebih dalam. tidak pernah sesiapa memaksa, itu inisiatif sendiri. rasa macam 'fresh' bila membacanya. aku membuat kompilasi hadith-hadith, dan ayat quran sebagai rujukan peribadi. dah hilang ke mana tah agaknya buku tu.

aku pernah berangan untuk ke timur tengah untuk mendalami pengajian islam. tapi sekarang, akhirnya kesemua itu tidak ke mana. serasanya ini mungkin alasan, tapi masa terhad untuk membaca kitab-kitab tafsir mahupun fiqh dan sebagainya sekarang. aku paling cemburu dengan Aminah, kakak aku yang mendalami bidang pengajian islam.

cita-cita ustazah pada aku mati. akhirnya aku mengambil medik. sama seperti kebanyakan senior yang cemerlang- ke jurusan sains.

aku kadang rasa malu pada ustazah. jujurnya dengan ustazah, aku tak merasa bangga dengan mengambil medik ni. 

masa exam hari tu, apabila kawan aku bertanyakan tentang pendapat tentang adik lelakinya yang dilema mahu mengambil bahasa arab mahupun engineering, aku serba-serbi teringat cita-cita ustazah ini. aku tanya dia.

'Bahasa arab tinggi dapat berapa?'
'A+'
'Ya Allah, haa, ambil je bahasa arab, siapa lagi yang patut kalau bukan orang yang cemerlang b.arabnya. biarlahh, ramai lagi orang boleh ambil engineering'

gitulah tungtangtungtang aku cakap untuk ambillah bahasa arab, walaupun cuba juga lah tolerate benda lain tapi serasanya naaak sangat please, yang cemerlang, ambillah bidang agama. jadilah fuqaha'.

ada satu lagi kata-kata Ust Hasnan pada aku yang saat ini belum hidup. beliau guru B.arab aku dan guru Al-Quran aku. aku suka kalau kelas Qur'an dengan beliau, sebab ust selalu memotivasikan. kalau tilawah,, bila check, aku akan cuba pastikan habis membaca satu page tanpa ditegur tajwidnya. Aku lemah bab menjaga hafalan Al-quran, mudah menghafal , tetapi cepat lupa. selalu juga struggle. tapi ust sangat memotivasikan aku untuk sambung ke DQ, supaya aku menjadi hafizah. aku ingin, tapi tidak kesampaian lagi. kalau bukan aku, pass dekat anak-anaklah nanti. gituh.

aku suka push adik2 lelaki aku supaya ambil kelas tahfiz. tapi diorang ni malas jugak ah kot.
kalau ada peluang, aku naaak sangat galakkan sesiapa yang cemerlang, sambung bidang agama. 

sebab, kalau aku tak dapat hidupkan, aku nak ada juga orang lain hidupkan.

masyarakat kita masih lagi lah yang ambil jurusan sains juga yang di besar2kan.
dan aku kecewa, kalau akhirnya kita banyak ustaz ustazah selebriti yang apabila ditanya tentang ilmu agama, merujuk google juga jika dibandingkan dengan kitab muktabar yang lain.
dan bertambah kecewa, bila yang mempelajari islam tapi seolah2 tidak memahami agama (.)

sekian, coretan mengingati murabbi.

#banyak lagi kalau nak tulis pasal inspirasi dari guru lain. terlalu banyak! hanya mampu share sebahagiannya sahaja.

Monday, May 4, 2015

catatan untuk hari jadi umi

assalamualaikum, bismillah.

pusing kepala sikit :P
hari ni hari jadi umi,
yang ke 50. umi dah separuh abad. cepat kan masa berlalu.
rindunya umi. dulu asyik ada je tak puas hati. degil sangat. sekarang bila jauh ni, haila rindunya di hati.

fasa nak exam ni, menjadi2 je nangis tak pasal-pasal. blame the hormones! huhu
teringat memori umrah dengan abi umi pun boleh nangis.
tengok gambar abi janggut dah putih pun nangis.
best sangat ke duduk oversea ni? ada satu bab yang tak best,
kurangnya masa bersama parents. huda takut huda lupa yang abiumi semakin meniti usia. sobs.

back to umi. nak cerita pasal umi lah hari ni. rindu lettew
superwoman nya umi.. semua benda nak buat. huhu. ada je masa dia. betullah the toughest job ni menjadi umi. hihi.

umi lepas mengajar dekat sekolah, mengajar tusyen pulak, usrah sendiri la, usrah yang dibawa la, pastu boleh pula ambil tempahan masak, masak suka2 untuk kawan la, untuk usrahla, buat buku la, tanda kertas exam lagila,. dulu umi lagi macam2, jual nasi lemak, roti la. kalau lunch pack siap untuk kitorang semua, baju raya, baju sekolah semua jahit sendiri.

umi ni tak penat ke?
kadang tu aku pulak yang suruh umi rehat (elleh sebenarnya mesti kadang tu malas nak tolong kan. hehs -..-)

dan umi, treshold tinggi.

umi pernah kata, cara mudah nak senangkan hati umi bangun lagi awal dari umi. yang ni huda ingat.

susahnya umii :( huda selalu kalah.
tiap kali konon nak berlumba, pagi nak masuk tandas, lalu bilik umi, umi selalu dah qiyam dulu. dah mengaji dulu. umi ni macam tak pernah tinggal dhuha je. pastu kalau nak terawih. dia macam lagi muda dari kita. huhu. umi mungkin minimum kalau khatam masa bulan puasa 3x. mana umi ada masa ni umi? umi kerja je kan?

umi tak suka orang tidur lepas subuh, nanti kena denda tak da sarapan la (tapi selalu je curi jugak makan. haha), kena basuh peti ais, kena siang ikan udang sotong yang dia baru beli la. haha. zaman awal remaja dulu, kan nakal, weekend tu kerjanya nak rehat lah konon. padan muka kena denda, tu belum masuk kalau kena bebel nasihat. hmm.

i just can't imagine, kalau umi balik usrah dia lewat jam 1 pagi ke, esoknya dia dah bangun awal boleh qiyam, boleh sempat buat sarapan semua, siap sidai, gosok baju semua pastu gi kerja. mana umi dapat semua kekuatan ni?

now i know perasaan umi, kenapa umi tak senang orang tidur lepas subuh, suka banyak berehat..
sebab sebenarnya banyak benda boleh buat .. kan umi kan? bila dah hidup sendiri, urus rumah sendiri, baru huda faham. sekarang dah tak ada lah rasa nak annoyed kalau kena membebel. ops. hihi

umi satu benda aku perasan dia memang tak suka lambat. pantang!
kalau nak pergi mana2, kadang tu kena tinggal sebab lambat siap. sabau je la -.-'
kalau bab kerja, rilek la umi, sekolah umi kan dekat je, tapi nak juga by 630 tu umi dah terpacak dekat sekolah. umi mengaji dulu kan bila sampai tu? macam huda tak tahu. huda kan pernah ikut umi. masa kita duduk Rawang dan ulang alik ke Gombak, pagi2 masa umi drive, kitorang tidooor je sepanjang tu. tapi umi baca ma'thurat kan? sekarang umi pun mesti baca ma'thurat juga masa nak pergi kerja tapi mesti tak sempat habis sebab dekat je sekarang. hehe

rumah dulu dekat Rawang jauh lagi besar, umi memang suka beli buku, kita siap ada library dekat rumah. huda suka lepak library rumah lama kita tu. dan masa tu umi masih mengajar di SBPI. tapi sebab nak juga sekolahkan kami adik-beradik dekat al-amin gombak, sian kot ulang alik hari-hari. umi pilih berhenti kerja kan? lepas tu apply jadi cikgu biasa dekat Gombak. apply kuarters guru kerajaan dekat gombak. rumah kita jadi kecil je sekarang. ruang tamu sekarang ni, lebih kecil dari bilik tidur abiumi dulu kan. abiumi tak kesah ke? huda tak suka bila rumah kecil ni, bilik abiumi dah tak muat untuk kita satu famili solat jemaah macam dulu. kenapa abiumi berkorban macam tu sekali?

sebab tarbiyah. peliknya.

kesempitan dunia, umiabi ajar kita lapangkan dengan keluasan akhirat.

abi pun kata dulu, kalau bukan sebab nak sekolahkan kami adik beradik dekat Al-amin, kita hidup lebih senang dari sekarang. tsiqah benar abiumi dengan tarbiyah di Al-amin. masa tu abi macam marah dekat kitorang sebab tak bersyukur. huda nangis lepas abi cakap ingat abi tak rasa ke nak ada kereta mewah sikit, kawan2 abi kalau cakap dekat abi, abi tak kisah pun. tapi abi kena berkorban sikit, yuran sekolah mahal. huda nangis juga bila abi tak bagi huda nak pindah mrsm/sbp. masa tu nak memberontak je, tak faham. abi kata stay juga al-amin. tak ada chance langsung nak bawak berunding. umi mestilah takkan tolong nego jugak.

hebat sangat ke tarbiyah tu?

tak faham juga dulu masa dengar umi macam marah wafda tak ada usrah.

hebat sangat ke usrah tu?

tapi huda dah start faham dah sekarang umi..
kan huda dah cakap huda dah dewasa. hehs

how you manage your time always amaze me lah umi. huda rasa lah kan, ni teori huda, bukanlah umi ada banyak lebih masa dari orang lain, cuma masa umi berkat. tengok lah apa umi buat.. tu huda tengah belajar la juga sikit-sikit.

threshold umi tinggi,
ni untuk huda je ke apa?
kalau untuk study, umi mestilah nak yang terbaik. semua mak pun macam tu. so huda chillax je.
kadang keyakinan tu datang sebab kepercayaan umi bagi.
sebab doa yang umi titipkan.
tapi camne ni, nak graduate dengan 1st class honours nangiss. huhu. average je boleh umi? haha

threshold umi tinggi.
kalau bab masak, umi terror sangat ni kenapa? huda terror juga, tapi terrorist. huu ok tak lawak.
huda bukan tak suka masak dekat rumah (alasan sikit) tapi masakan huda tak sedap sangat. umi pernah je kan kutuk kritik. haha. lagi2, kalau nak lawan dengan Husna, Aminah dan Wafda, boleh pandang sebelah mata je lah huda ni. sebab tu dekat rumah baik huda tolong masak nasi, buat air, dan basuh pinggan je (alasan lagi) tapi ni betul ni umi. pastu huda tak tahu la kenapa ada juga orang kata huda masak sedap (perasan ni) ada la kot tempias dari umi, tapi sebab diorang ni, tak rasa masakan umi, Wafda, Aminah dan Husna. tu diorang tak tahu. kahkahkah

umi garang dan tegas. yang huda terikut sangat ni, gene umi la ni. untung umi dapat abi punya lah lemah lembut. (abi tak takut ke dengan umi? hoho) tapi takkan nak salahkan umi, arwah atok yang tegas dan garang sangat, mungkin moyang pun garang,,didikan turun temurun kot. so kita nak salahkan sapa ni umi? hehe

umi tak macam mak orang lain, dulu huda suka compare.
tapi kan umi, huda tak kesah pun, mak orang lain pun tak macam umi. lalalala. kita ni kan kena bersyukur. ada sejuta kebaikan dan keistimewaan umi kalau huda nak compare dengan mak orang lain. you are just perfect  the way you are :)

who i am today, banyak hasil didikan umi.
alhamdulillah thummalhamdulillah for that :)

sekarang huda stress nak exam, call umi, mesti umi macam tak nak layan sangat. umi optimis je kata huda boleh buat. okay, huda boleh insyaAllah *biceps*. tapi nak juga release tension, so huda release tension dengan menulis catatan untuk umi ni. haha.

huda macam ada instinct abiumi baca blog huda -.-
umi nak hadiah apa? huda paling loser bab nak hadiahkan orang apa.
jangan minta menantu dah le umi. kasar sangat guraunya tu. Lol.

eh eh eh syok pulak menulis.
okaylah nak off to study!

i love you lah umi. lillahita'ala <3 p="">
umi happy lah tu, satu family berkumpul dinner sekali.
I is jelouss

anak umi yang bertuah ni hanya mampu tunjuk kek virtual je XD
tak tipu, kek tu memang buat sendiri. tak sempat nak pos balik msia. lol
astaghfirullah. wasalam~