Pages

Monday, March 16, 2015

move on.

assalamualaikum, bismillah.

khamis. dalam washroom.

' Is tomorrow would be your last day? '
' oh yeah. how time flies..'
' ~uuhh.. really? i'll come tomorrow to say goodbye to you '

pagi jumaat- yang macam lain je rasa. mungkin sebab ada exam. hihi. cuak je dengan gelabah pen tak bawakla. macam-macam. sampai-sampai je macam biasa la greet everyone, 'morning...! how r u..' ah sesimple itu je rutin aku saban hari. tambah senyum la di bibir. hehe.

pagi tu, lepak dengan receptionist sekejap.

' today is your last day? '
' yaa, and i have exam today as well '
' ~uuhh. come here dear, ' tangan didepa. free hug.

dan jumpa la Dr B, greet macam biasa , ' Khalilah u'll have your exam now ' 'huh, NOW?!' baru sampai kot. 'yeah, don't worry u'll be fine ' dan tu memang ayat penenang Dr. B selalunya.

selama ni kalau ambil history taking, Dr B takkan ada sekali. so aku just akan present je. bila exam ni, nervous terlebih. tapi alhamdulillah everything went well..


hari tu terlelap dalam bas, bangun2 tengok luar eh snow.. random je terus rakam video ni. sah, tak ada kerja sangat. walaupun hari-hari ulang alik dalam 1.5 jam pergi, and 1.5 jam balik, best je rasa. sebab banyak belajar dan macam2 boleh reflect. dah minggu-minggu last, lagi banyak dibiarkan dengan patient. ada lah kadang tu kena tinggal buat consultation sampai setengah jam. aku pun krik krik le. dah check vital semua, dah korek tanya macam2, aku pun tak tahu nak sembang apa dah.

ada patient tu, setengah jam jugak la aku duduk dengan dia. dia pernah join British army dulu datang Malaysia. masa zaman2 pasca merdeka. so aku dapat dengar cerita dia lebih banyak daripada info kenapa dia datang klinik hari ni. hehe. macam-macam orang jumpa, macam-macam ragam. itu yang best. dan mencabar at the same time.

sebab aku memang suka budak2, so memang suka je layan budak-budak. paling ingat Paddy, 2 tahun. sebab jumpa dia 2x sepanjang rotation tu. so main2, bila nak balik tu ' will you follow us going back? ' aww. haha ' sorry, i can't. i have to stay here' senyum je lah. sampai dekat receptionist dekat luar dia ajak ikut sekali. i would love to, but i can't.. *can't wait for anak buah nak main-main dengan diorang. haha*

tak semua benda kita tengok yang baik2, ada je kadang yang kurang baik. dari pihak doktor mahupun patient. tapi sebab bukan tu point yang nak dipelajari, so ignore je lah benda tu.

dengan staff, tak ada lah borak sangat. kadang2 je lah, masa lunch. ada juga tolong titikkan ubat dekat mata staff. haha. yang tak pernah missed adalah greet bila datang and nak balik and senyum. kadang tanya dah makan ke belum..
feedback.
things to improve : differential diagnosis, ni memang lemah sangat T__T okay takpe, boleh improve. jalan masih jauh. harini, bila masuk hospital. literally rasa nak nangis . hoho. rasa macam aaaaa nak balik GP rotation je lahh. lepak je. okay, tu mungkin emo hari 1st tak tahu tempat dekat mana, tak jumpa team dekat mana, then tak tahu nak buat apa. sudahnya, lepas tutorial, clerk 1 patient then balik rumah T.T

mungkin sebab GP rotation macam sempoi, bila masuk hospital ni rasa macam xcool je. hoho. apapun, kadang tu, dalam hidup ni kita tak banyak pilihan. kalau tak suka, kena sukakan jugak.

in denial sebenarnya dengan hospital rotation.
hopefully everything will be fine.

No comments: