Pages

Sunday, November 8, 2015

i hold you very dear to my heart :)

assalamualaikum, bismillah.

disclaimer: you might not understand/ interpret the context in a wrong way if you never experience it. so just beware. haha

-adik 1-

'recently XX asyik teringat akak je.. mana akak hilang??'

-image received dari adik 2-

'Hi sisturr *flying kisses*'
'kenapa akak tak datang T_T *crying emoticon*'

beberapa minit berselang..

-image received dari adik 3-

'sampai hati tk dtg ;(
tak nak kawan'

and I burst into tears. Only Allah knows betapa akak nak sangat datang daurah korang. akak nak sangat jumpa, nak salam, and hugs (err ni yang biasa tu lah bila salam. hee) you guys have grown up so much :) All praises to Allah, alhamdulillah.

Jangan buat akak macam ni T_T you guys always have special place in my heart. Dan i suppose Allah yang letakkan kalian special dalam hati akak. Akak nak pulangkan pada Allah. And everytime akak teringat akak boleh tetiba ternangis (haha) and akan jadi lagi2 emotional bila alaa tahu je korang main-main mesej tapi bila seolah2 nampak macam akak tinggalkan korang, akak akan sangat down. (no, bukan salah korang pun)

Dan, sebab akak memang sebelum ni selalu je TERnangis sebab bila fikir, i'm not good enough for you guys..selalu fikir kesian segala hak tak tertunai, selalu rasa you guys deserve a better murabbi. dan bila akak terpaksa 'tinggalkan' kalian kali ini, bukan sebab kalian tak penting, apatah lagi jauh dari sebab akak memang literally nak tinggalkan :( i wish i don't have to do this. Whyyy oh why. okay stop it huda.

aku risau am i attached dengan manusia ni? in the first place, betul ke aku membina hubungan tu kerana Allah. oh Allah, forgive me, kalau benda ni terasa berat dalam hati ni untuk dibuang kalau bukan keranaMu. Again, if i ever hurt any of you, dengan kind of 'act of leaving' i'm so sorry. very2 sorry. never meant to do that. Dan satu, i know you guys kind of know me, (haha) akak tak reti expresskan, tapi akak sayang semua kerana Allah :) I know, no harm pun kalau rindu cakap rindu kalau sayang tunjuk sayang, but sometime akak cuma tak reti express it in a typical way (apakah?). blame me. akak cuma selalu cakap dekat diri sendiri kalau rindu, kirim dalam doa, doakan kebaikan, nak nangis ke nangis pada Allah. Tapi, cuma satu, jangan benci akak. (haha-okaylah kalau nak benci pun ;p) tapi akak tak pernah tinggalkan kalian :) and i hold you guys very dear to my heart. 

*  *  *  *  *

qodhoya fardhi few weeks ago.

'saya rasa saya tak boleh la kak bawa usrah ni. saya rasa saya tak boleh. saya rasa saya tak layak. semalam saya dah over je nangis sorang tiba-tiba sebab rasa tak boleh bawak usrah ni'

i know itu mengada. dan of course tak ada sapa nak layan (lol). (dalam draft ada tajuk 'nak quitlah jadi murabbi. Lol) tapi camna ni asyik nangis je bawak usrah. haha. (Ni bukan nangis sebab terbeban , kena paksa ke apa) tapi because i always think i'm not good enough. afraid of menzalimi. huuu. 

sometimes rasa tak dapat nak beri apa yang mutarabbi perlukan.
tak dapat bagi solution terbaik kalau mutarabbi ada masalah..
tak dapat nak topup kekurangan mutarabbi..
if mutarabbi hati lembut, macam kesian dapat murabbi hati keras kan.
if mutarabbi tak suka kena paksa, nak buat apa ikut suka, bila dapat murabbi macam kadang veto sikit, kesian.
kadang2 i can't be there saat mutarabbi perlukan support. and i feel bad.
kadang2, tak tersempat nak tanya semua okay ke, walaupun tahu je ada yang tak okay. boleh down.

and the list goes on..

since pertama kali jadi murabbi, masuk ni, mungkin kali ke-3 yang kena tukar usrah bawa usrah baru.  (i mean yang betul2 bawa 'usrah' dalam kapasiti waktu itu) dan disebabkan semua yang pernah jadi mutarabbi pun always ada special place in my heart, i'm struggling untuk atleast not to act like aku lebihkan mana2 group usrah yang aku pernah bawa. dengan current mutarabbi nak bagi 'rasa' kalian keutamaan sekarang & at the same time pada mutarabbi lama nak bagi ; tak ada yang 'rasa' aku happy dengan bawa usrah sekarang dan lupakan ahli usrah lama.

susah kan to find the balance? to ensure everyone feels they are equally important (or special. hehe) for me. dan susahnya.. rasa tak mampu nak layan ex-mutarabbi macam masa they were our mutarabbi. and i think that's impossible T.T 

and I leave it to Allah. tsiqah billah. Dan sangat happy dapat lihat/tahu dari jauh perkembangan kalian bersama murabbi yang baru yang jauh lebih baik insyaAllah. And I have to believe and respect your new murabbi for her now to take the job :) whatever i can help to make you guys closer to Allah, dan membesar dengan lebih baik, i would try to do it as best as I can. tapi tahu, tak mampu pun nak keep on tahu semua orang punya keadaan. akhirnya pada kadar termampu kita cuba, selebihnya yang terbaik serahkan pada penjagaan Allah :)

dan hidup mesti diteruskan. (gaya macam frust. LOL)
you cannot stuck in memories,
kita pun kena matured, kena membesar.
kena jelas halatuju pembawaan.
kita nak jadi murabbi kalau boleh nak tsabat sampai mati kan,
dan (if) everytime kita take too long to move on and kalaulah tu would affect your (atau orang lain punya) dakwah and tarbiyah.. we need to change.

mengattachkan manusia pada Allah, bukan pada manusia.
it easier said that done. lagi2 bila yang mengattachkan manusia pada Allah tu adalah manusia juga. (if you know what i mean)

pernah seorang murabbi cakap pada saya

' awak mesti dah pernah ada murabbi yang hebat-hebat sebelum ni, so mesti tak kesah sangat berpisah dengan akak' - lebih kurang macam tu.

masa tu menidakkan, emo. sebab setiap satu tu keistimewaannya berbeza, dan menyentuh hati dari aspek yang berbeza and same goes to our mutarabbies. All praises to Allah, alhamdulillah sebab kurniakan nikmat yang sebegini. menghidupkan dan mengajariku dengan caraNya tersendiri. Dan tak mampu deny nikmat menjadi murabbi (walaupun dengan sejuta kelemahan), alhamdulillah.

down the memory lane... nak share banyak sangat gambarnya.. sikit sudah.


aku kuat memperjuangkan aktiviti luar usrah. cets. even masa sekolah jumpa cikgu tarbiyah, buat surat kebenaran kepada parents untuk 'curi' anak mereka aktiviti seperti rehlah. bantai je. i know, liqa je mana orang ingat. lol.

2009. first experience as murabbi. 
aktiviti camping 2 hari 1 malam! kesiaaaannn mesti ada yang rasa terpaksa. sorry la kakak usrah suka camping -.-

terpaksa juga dengar pengisian sambil tadabbur alam.
tak cukup corum
2010.
rasa macam jadi budak2 sangat. haha sebab masa tu form 5 and they were form 1(9 orang macam2 perangai. pengsan) ;p
'rehlah' di rumah persinggahan one of anak usrah yang sangat berada, yet, so humble (!)

sebab kediaman nya terlalu selesa, ada aircond, ada chalet, ada swimming pool ada court badminton, ada buaian etc, terpisat2 semua kena paksa bangun awal pagi kalau tak cancel semua aktiviti. kesian juga depa kena paksa -.-


cukup corum

2012/2013/2014
co-murabbi masa tu. tak ada gambar jaulah/rehlah -,-'

2014/2015
first experience bawa usrah jauh. but their spirit to find Allah keep me going despite lots of obstacles/reasons to give up.
jalan macam-macam dari ke Paris ke Plymouth Uk, ke Belfast ke panjat gunung ke naik feri. heww

tak pernah dapat sitting semua face to face. that's the challenge


so kena campur2 to fit everyone. hehs

present. more to treasure..
sebab most of them lebih tua sikit umur, so panggil kakak. so 'adik' ni selalu kena buli tau. haha salahkan depa pula.

Trip to Dingle, tengok dolphin, makan seafood, pillow talk celebrate birthday, tengok sunrise, ma'thurat di pantai etc.

still rasa xboleh nak bawa usrah ni. sebab they are too good to handle. huuuu
muka terpaksa kena buat gini tercangok besar muka. why bully me -.-
Alaaaaaa sebenarnya nak buat case reporttttt, pastu dapat message pastu ternangis, pastu end up tulis blog pastu alaaa mesti kejap lagi dah rasa penat dan zzzzzz. Khalilah Alhudaaa... apa nak jadi dengan kau ni T_T

i should forgive myself for this ;p
post ni banyak ayat nangis cam cengeng je, sokay i should forgive myself for this too ;p
and may Allah gather all of us in His ultimate Jannah. InsyaAllah.