Pages

Friday, January 29, 2016

habis OnG rotation

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah weeeee last day OnG. rasa cepat sangat masa berlalu.

Prof L.Kenny suka promote,dan timbulkan minat  ketorang semua dengan OnG. Sorry prof, memang best, menarik sangat, tapi saya tak nampak bidang OnG ni jadi my career.. still paeds/Anaest on top of the list :P ahh biased.

Anyway,
sepanjang sebulan rotation ni, aku paling suka pergi AnteNatal Clinic. bukan sebab suka sangat nak check perut2 mak2 buyung atau scan2 baby, tapi suka perhatikan couple yang datang (it sounds weird la huda :O)

kalau anak first (2nd/3rd pun sama), dan both parents are looking forward to have the baby, their reaction during consultation always make me smile. never ever fails to make me smile. punyalah excited tu obvious okay, tengok mata diorang bercahaya tengok heartbeat baby pun dah alahai... yang mak mata berair sebab terharu ke happy ke tak surelah, tapi aku pun macam nak terikut sekali berair mata lol.

Dan, aku suka tengok documentary pasal fetus dalam womb. sebab its just a miracle. subhanAllah. dan masa tengok operation pun rasa macam subhanAllah. tapi distracted sikit la bila baby keluar mata duk melilau kat baby, padahal aku sepatutnya focus on that operation. nak main dengan baby pulak -,-

dan rotation ni,
buat rasa lebih kena mensyukuri nikmat ada ibu . besar sangat pengorbanan para ibu ni..huhu

'ibunya mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah (pula)..' (46:15)

'ibunya mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah..'
(31:14)

knowing that fact, dengan memang belajar semua proses tu, tahu fakta2 risiko2 etc & apa yang Allah state dalam quran.. sebenarnya Allah nak kita buat baik je dengan mereka. buat baik kepada mereka kerana Allah *nangis keinsafan*

sebenarnya tak ada nak tulis banyak, just in denial...
tak nak research block next week huhu, please help mee... 

No comments: