Pages

Thursday, February 18, 2016

There is no straight line

assalamualaikum bismillah.

kelmarin aku paksa diri stay up sampai lebih kurang 2 a.m. (tak lama mana pun) minum kopi bagai. jarang aku buat -.-
Tapi, memang kena put extra effort, and work extra hard.. Aku ada daurah hujung bulan ni, dan tu lah weekend sebelum due date submission Literature Review.

so citenya, target nak siapkan literature review sebelum tu. so I can focus on daurah weekend tu.

but...
my pace... is very slow... huahuhua T_T

disebabkan semalam, shift emergency medicine aku start at 12 p.m, tu yang konon berani nak stay up..
but, that was a bad decision. ngantuk gila lepas subuh.
then after ma'thurat, memang masuk duvet tidur. which, tidur lepas subuh adalah pantang larang aku.. dan jarang sangat aku buat..

and that's really a bad decision.
guilty habis dengan diri sendiri.

ahh takpelah benda dah jadi.
life is getting hard, no?

otak okay sikit after tidur, bangun makan mandi blabla., pukul 11 lebih aku siap keluar pergi bus stop. shift kali ni, hospital jauh sikit, tak pernah aku pergi..so kena ambil 2 bas to get there.

sampai bus stop ada makcik tua (aku judge ikut warna rambut. hoho) tengah tunggu juga. katanya lama juga dia tunggu. kami borak mula2 pasal jadual bas.. then she asked me

' are you student?'
'yes I am'
'good, that's great. ye know, i always told my grandson, the greatest thing in your life is education. so that's good'
'that's very true'
' you might need my umbrella so you're not getting wet'
masa tu hujan sikit je. romantik gila makcik ni offer payung. :P

borak-borak.. sampai terkeluar..

'I'm medical student. and that's tough ...'
' you know dear, most people expect their life will be on the straight line.. but that's not. ups and down is normal..' 
(gaya makcik siap buat straight line, and ups and down berombak tangan dia. ulang2 juga lah point tu dia cakap)

'that's very true'
pasrah. tepek senyum, angguk. aku rasa aku agak low mood lah lately. hewhew 
'and you know, all the obstacles and challenges will make you stronger dear'
'woah, i'm becoming a philosopher now' gelak2 makcik ni

'but you're right, that's very true. 
hopefully'

seputar falsafah hidup gitu isinya..
berselang beberapa minit, bus yang ditunggu pun datang...
sempat aku snap gambar makcik ni after turun bas (kanan)
 ingat kalau boleh nak gambar romantik bawah payung dalam hujan renyai2. 
and thank you Allah for sending her...to assure me you're fine.... sometimes it's okay to not be okay. huhu

balik semalam pukul 5 lebih gitu, masa tunggu bas adalah 20 minit, tak muncul-muncul jugak bas ni.. malam ni aku ada usrah..gulp., then, ada pakcik lalu dengan anjing dia tolong... dia cakap bas tak lalu situ, so dia bawak kitorang pergi tunggu tempat bas lain yang bas lalu. ridicilously nice pakcik makcik sini. tapi sebenarnya, last-last tak naik bas pun ke city centre.. jalan kaki about 30 minutes jugak..then baru ambil bas balik rumah..

and I thank Allah for helping me trough this...
sometimes, 
random people..
with random act of kindness..
touch your deepest heart.

and
thank you Allah for all of that :)

No comments: