Pages

Tuesday, April 26, 2016

better days ahead

assalamualaikum, bismillah. 

it's 6.42 a.m now
dah hampir 3 jam lepas subuh.
after subuh macam biasa lah, rutin ma'thurat... mengaji..
rasa macam nak tunggu pukul 8 pun ada 5 jam la juga.. *paksadiritaknaktidurbalik*
fefeeling nak productive hari ni, InsyaAllah. hew

mula cari kerja..
okay, haruslah lunaskan hutang lipat baju (haha, tergendala dari semalam sebab konon nak tunggu masa tak productive- bila mengantuk ke baru lipat/break study..tapi habuk pun tak ada) *sambil dengar lecture Nouman & Omar Suleiman*, kemas2 sikit bilik, tolonglah susun cantik sikit buku bertimbun tu huhu, potong kuku (lols ni absolute distraction) , pastu meroyan sebab cari pendrive tak jumpa yang ada satu2nya copy essay psychiatry aku :( sabar sikit huda, ada tu InsyaAllah.

anyway,
sekarang dah nak merasa summer! :)

I used to hate summer season. sebab subuh dia awal dan malam dia lewat. dan aku suka rasa badan aku akan cepat letih masa summer. sleep deprivation, fatigue.. (ke sebab exam ni? haha)

dan of course i love winter so much, sebab timing dia best..dan boleh jalan-jalan masa winter break. hew

tapi sebenarnya dalam tak suka summer, suka je kan summer sebab nanti cuti-cuti malaysia..?
dan dalam suka-sukanya winter, tak suka je kan bila sejuk sangat, kulit kering (dah lah pemalas nak pakai moisturizer kan? -,-) dan kalau boleh nak duduk dalam duvet je. berkelubung..

seee....

kita sangatlah melimitkan apa yang sebenarnya kita boleh grab kalau tak buka minda, lapangkan dada tu.. untuk setiap keadaan kita..semua benda ada balance pro and cons nya.

tapi, semua benda insyaAllah kita kena consider yakin ianya baik. kalau kita positif, selalu doa dekat Allah, dan bersangka baik.. bersangka baik dengan siapa lagi kalau bukan ultimate husnudzon dengan Allah..

pergh, dose positif penangan lecture nouman sikit. kuikuikui
tinggal seminggu nak final ni, memang kena positif2 je, kena stress free, jangan negatif2.. *bagisemangatdekatdirisendiri*

dan bila kita lihat semula journey kita dalam tarbiyah ni, 
sama je macam hidup sehari-hari..
kadang kita tak dapat pergi jauh sebab kita yang limitkan diri kita. 
kita nak ada keadaan yang kita nak je, baru kita suka.. baru kita rasa best

walhal hidup kita pun bukan kita dapat semua yang kita nak, 
pastu takkan tak boleh enjoy hidup ni? C'mon!

then,
kita anggap tarbiyah ni kena layan kita macam kita nilah tetamu penting dalam gerabak tarbiyah ni. huhu tak malunya kita ni kan..

bila dulu selalu rasa out of place lah dengan orang-orang dalam tarbiyah ni.
suka judge orang ni itu ini. huhu astaghfirullah.. kadang tu persoalkan kenapa dia tak macam tu? kenapa dia macam ni?..

tapi semakin lama, bila Allah ajar kita secara tidak langsung untuk sekarang..selalu lihat side positive sesuatu benda dan orang.. dan mashaAllah, dari situlah islam menyentuh hati orang dan mengubah perspective kehidupan kita..

aku selalu amazed macammana Rasulullah s.a.w sentiasa melihat yang terbaik dan mampu mengeluarkan yang terbaik dari diri seseorang. lihatlah para sahabat yang hebat-hebat. murabbi agung betul.. kita ni dok tak habis kecewanya.. tapi kalau kita tak ada kacamata melihat yang baik melebihi yang buruk dalam diri seseorang, kita akan sentiasa kecewa selamanya.. terluka. itulah orang kata, kena jiwa besar, supaya benda-benda kecil tak buat kita mudah kecil hati, sebab jiwa kita cukup besar menampung semua tu.

pernah sekali kecewa dan sedih sangat ; bila ada ukht pesan 'jangan berharap sangat' dengan dia. Allah.. katalah tak ada benda lain yang kita ada; percayalah kita tetap ada harapan. dan tu benda paling basic. tapi aku chill je, kalau aku ni, tak punya harapan (bukan expectation ya) pada mutarabbi, aku lebih baik tak payah berharap jadi murabbi. hehe

'farmers who wait for perfect weather never plant. If they watch every cloud, they never harvest'

dan begitulah tarbiyah mengajar kita sedikit demi sedikit..
jangan menanti keadaan yang ideal.. suasana yang sempurna..
kalau dulu suka tengok orang/benda dari side negatifnya.. pastu easily turn down..
sekarang kalau susah juga, kena paksa juga nampak benda yang positifnya.

macammana nak bring out of the best in everyone/everything, kalau looking at a good side pun kita susah kan? kena banyak lagi belajar ni..

detik 6.35 pagi ni :)
moment bila pagi-pagi...
kita dah boleh tutup lampu bilik dan buka blinds.. 
(sebab kalau nak buka blinds dan buka lampu nanti orang luar nampak)

dan menjemput sinar mentari masuk, 
just SubhanAllah...
better days ahead, InsyaAllah.

choww~~ breakfast dulu, laparnyaa...

No comments: