Pages

Friday, April 1, 2016

Bila diri teruji..

assalamualaikum, bismillah.

aku tahu dan selalu takut, aku akan diuji dengan kata-kata sendiri. Dan benar2 mengetahui, memang Allah akan selalu uji kita sebegitu. Untuk mengetahui dalam kalangan hambanya siapakah yang benar-benar siddiq.

Sering, aku demotivated nak bercakap, nak menyampaikan, nak beri nasihat, aargh apalagi taujihat. kadang tu ya Allah, boleh tak taknak bagi pengisisan usrah minggu ni. huhu. bendanya berat. once, i made a confession (apa pulak ni) dengan sisters, yang sebenarnya aku memang suka je public speaking, debat, pidato, jadi MC gitu okaylah, tapi tak suka jadi muwajih.. bajet disclaimer; so jangan salah faham. sebenarnya nak cakap plishh, taknak jadi muwajih

begitulah, manusia memang tak suka diberatkan dengan tanggungjawab. walaupun kata-kata.
tapi walhal, segala apa benda yang kita lakukan, cakapkan, tuliskan, semuanya dipertanggungjawabkan ke atas kita.  nak lari mana sebenarnya? 

this weekend (esok) insyaAllah akan ke UK- ada Majlis Perwakilan Nasional, dan next 2 weeksnya lagi, aku kena terbang lagi ke UK sebab ada daurah. I'm not fully aware sebenarnya pasal daurah ni (walaupun ada je dalam takwim)

dalam mindset, iyalah.. daurah sendiri, kenalah pergi..

cuma, kerana begitulah juga manusia yang tergoyah pegangannya, banyaknya kerisauan yang memenuhi jiwanya.

mana tak goyah, (Allahummaghfirli), seminggu cuti easter break ni, tak ramai pun jalan. sebab mesti nak focus exam finals yang lagi sebulan! hehe, tapi aku berjalan sebab cikgu dan didi janji lama dah nak datang sini. dan aku more than happy nak santuni..

terbersitlah rasa beratnya nak pergi daurah nanti. dan aku tahu, aku sorang je yang akan pergi kalau dari Cork nanti. K.nadia & K.aini dah start final exam.. rasa insecure dia Allah je yang tahu..exam nanti besar juga..

'saya risaulah jugak, orang lain ada banyak masa study easter break ni. dan nanti diorang ada extra weekend masa saya pergi daurah. dahlah saya lagi tak pandai dari orang lain'

okay ayat sadis drama sikit.. tak cerita dengan batchmates pun, cerita dekat adik. hahahah padia kau ni huda. cakap je camtu, tapi aku tahu apa2pun kalau kena aku memang akan usahakan je nak cover study dan financial jugak (tiket mahal wo)

orang selalu kata aku overthink. (sheee paling suka cakap aku overthink dari sekolah. haha)
penat menidakkan, akhirnya sebenrya ya. lalala~
ye arr, aku spesis orang suka overthink huaaaaa camne nak hilangkan ni T_T

dan mata aku nak berair (tapi macam biasa cover) bila adik tu cakap;

'sebenarnya Allah nak uji awak benda basic je, trust in Allah. bersangka baik dengan Allah'

sentap sangat.

mana huda yang dulu, yang drivenya bersangka baik dengan Allah. Allahu..

okay, pergilah huda. dengan yakin. tanya usrahmates, sebenarnya mereka suggest tak pergi. exam dah dekat sangat. Dan baru balik dari UK. mereka suruh tanya naqibah..tanya je pendapat. dan naqibah suggest tak pergi. dapat rukhsah katanya

masa tu serious rasa nak nangis (again, cover lagi sikit je nak tewas) sebab sebenarnya nak pergi sangat-sangat. serabut sangat bila jadi contemplating dan beratnya external factor kata tak perlu pergi. masa tu tengah jalan dengan didi dan cikgu..

'Dee, enti boleh bersaksi tak, yang ana sebenarnya nak pergi. kalau ana tak pergi ni sebab dapat izin. ana tak meminta izin'

punyalah desperate i need something to sooth my heart.

'enti sebenarnya takut Allah tapis enti ke?'
'dah-dah tak payah pergi. fokus study-tu pun dakwah juga, tapi janjilah optimisekan masa tu'

takdak sapa nak layan~
lepas tu duk overthink je lagi (alahai hudaa)
ni sebenarnya sebab awal-awal tu aku rasa 'berat', jadi Allah sebenarnya memang tak perkenan pun nak bagi aku pergi

astaghfirullah,
astaghfirullah..

huda, please istighfar dan bersangka baiklah dengan Allah.

'awak janganlah sempitkan ruang tarbiyah tu, ini mungkin caranya Allah mentarbiyah awak, look at a different side' 

astaghfirullah. bersangka baiklah dengan Allah. 

aku tak tahu ini baik atau buruk bagiku, tapi aku hanya bersangka baik kepada Allah.

sekarang tengah muraja'ah surah at-taghabun. kaw-kaw Allah bagi direct T__T

'tidak ada kesusahan yang menimpa seseorang melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar) dan ingatlah, Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu'

ampuni kami ya Allah.
teruslah sirami hati kami dengan cahaya Al-Quran.
suburkan hati kami dengan cintaMu.


*  *  *  *  *  *
cliffs of moher.

'huda ni, senyap je... cubalah cakap cantik ke..'
'ana berzikir cikgu'
(selain cover nak buat guana aku orangnya memang kurang expressive. haha)

Allah buat aku speechless.
dan segala pujian aku kembalikan pada Allah.

Alhamdulillah 'ala kulli nikmah.
macammana tak jatuh cinta berkali-kali dengan Allah ni? huu


last visit didi sebelum BFG :(



move on lah huda..
off to study~!

2 comments:

TiM said...

last sekali awak decide nak pergi ke tidak?

moga Allah guide awak dlm apa2 pun pilihan, tak tahu nak comfortkan macam mana sbb i've never been in your situation pun..
apa-apa pun, bersangka baiklah dgn Allah. ada pakej terbiyyah yag tersusun cantik utk awak baik awak pergi atau tak.

much love,
Tim yg dah start blogwalking balik.*sejenis riadah ni*

Khalilah Alhuda said...

last sekali daurah telah ditangguhkan :)

jzkk tim :*

*mantap sangat riadhah awak.
boleh join nih. hahah