Pages

Friday, April 22, 2016

birthday shout out ; learn to appreciate

Assalamualaikum, bismillah.

minggu lepas dan minggu ni, ada jumpa patient ni, yang balik tu aku rasa sangat affected dengan keadaan mereka.

dan benda tu buat aku asyik fikir je. huhu

patient ni perempuan, ada schizophrenia, hallucination, delusions semua. kesian sangat. dan her husband pulak suffered from depression. lagi bertambah kesian. yang lagi sedih, bila consultation tu, patient tak nak ada suami dia dalam bilik tu. hmmm, untuk first visit aku rasa macam lahai..kenapa.. itu kan your soulmate? gaduh ke... benci ke.. 

but you've been living together for soo long kan...?

bila patient keluar, panggil suami dia masuk.. okay dia cerita la itu ini. her wife sekarang dengan her health issues yadayadaya. husbandnya okay je walau nampak macam terbeban sikit. he does all the cookings, kemas rumah, shopping etc.. how nice this man. i can feel how deep this gentleman's love towards his wife bila dia cakap.. says his concerns..

' i love her dearly.. (pause)
she loves me too, but sometimes she forgot' 
(sedih gak masa tu aku dengar. dengan tengok muka dia sobs)

'we have a happy marriage,
but now she seems becoming a child now. she's much dependent to me. 
but i didn't own slave. and she is not'

(okay sayu sikit) her health issues yang banyak menyebabkan dia jadi macam tu. deteriorating.. tapi loyalnya this man, buat aku salute, walaupun tak tahu deep down apa dia rasa. minggu ni visit rumah mereka.

bila dengar cerita when they were young.. seems so happy. wedding masuk paper kot, siap ada sponsor. sebab patient tu atlet yang hebat once upon a time. (boleh ternganga tengok scrap book achievement dia, dengan keratan2 akhbar..)

tapi, masa consultation, bila bercakap, tak pandang sangat muka each other. ada je macam salah faham. dan apparently, eventhough they live together, sleep together, bila tanya tak tahu sebenarnya apa masing2 buat sehari2. si isteri selalu duduk dapur je..si suami buat apa pun mungkin isteri tak tahu... that's soo sad. 

tapi this man, banyak back up juga, cakap la isteri dia sometimes buat kan air, not too bad i suppose. He's trying (not to blame the wife, due to her health issues) to make their marriage work. i can feel there's pure love in this man's heart! and i know, his wife must loves him so much... it must be.

dan tu lah yang aku sangat affected dengan.. i've been thinking about it. how could this happened. i'm very3 sure they love each other.. but why it seems that their relationship macam tak hidup..so dull and bold.. huuu. 

dan apa conclusionnya huda oi,.. penat fikir. lol

In a relationship.. i think, the most important thing is the effort to sustain the relationship. both sides need efforts to make it work. no matter what happens..

and... the foundation is faith. it's not just love. because love can fade away. it's the faith that make it stay. ada satu quoote ni, i can't remember dari siapa, imam syafie or so gitu.. tapi dia cakap, kalau nak kahwin, pilih yang beriman, kalau dia suka kamu, dia akan hormat kamu, kalau dia tak suka dia tak akan menghinakan kamu. okay apply both ways la juga.. 

anyway, bukan nak cakap pasal kahwin (obviously not) tapi on how do we appreciate a relationship. with love or if not, with faith.

dan i have this pure, beautiful sister yang teach me a lot how to appreciate a relationship.. hahahhaha. sounds weird haa? it's true, eventhough it takes me years to realize and appreciate it. 

and today is her birthday :)

rasanya kenal dia ni masa 1st year, tapi gitu-gitu je, i'm not interested in making close friend, BFF whatsoever. for me, it's just hard. it's really hard. so kita kawan je lah dengan semua orang, baik je dengan semua orang.. masuk 2nd year, okay rapat lah juga, sebab dia ni suka jugak lah datang rumah, tidur rumah. tapi, aku buat biasa je.. 

dan aku mula rasa dia ni jenis clingy, full of feelings, yang kadang-kadang aku tak faham kenapa. selalu jugak salah faham, kadang tu benda kecik je pun boleh jadi gaduh. haha, aku boleh jadi stress. tapi itulah, gaduh baik, gaduh, baik.. funneyh..

masuk 3rd year, bila nak susun rumah, (i know bukanlah akak nak sangat kan? ;p) tapi bila dia tulis request nak roommate dengan huda, little did i know, it would be the most stressful year for you ? heww. mesti akak menyesal.. 

lagi jadi complicated. aku jadi lagi makin tak faham. tak boleh ke kalau tak reply mesej? tu benda kecil yang boleh buat aku stress juga. dia pun cam selalu juga marah aku part ni. tapi still being so nice, keep on texting me, randomly / intentionally..tanya itu ini (tak penat ke kak?) hahha. dan yang teruknya saya, ya, you should blame me kak. little did i know, it hurts you, bila saya suka2 malas nak reply. ikut sedap hati je sebab malas kadang tu. dan paling tak boleh terima bila saya dah rimas sangat saya blocked akak dekat whatsapp. (do you remember this?) dan haruslah saya kena marah dengan kakak-kakak lain. perangai tu.. :(

i'm insensitive, but you're sensitive. saya banyak ikut logic, akak ikut perasaan. lol. akak lah paling effort semangat nak suruh orang buat personality test. and that's sooo funny, when it turned out to be ; we are extremely different to each other. akak ESFP saya INTJ, memang tak sama , tak kena langsung. akak suka jumpa orang, saya tak suka. you love to create memories, but i don't really bother. aaah banyak sangatlah yang contradictnya.

dan that's so weird, kita duduk satu bilik, tapi hmm kadang tegur gitu2, tak support each other sangat. (sorry kak) sayalah yang paling keras kepala. you made so much efforts, saya suka hmm gitu je. bukan akak tak tanya, saya yang suka jawab basa basi. kalau saya stress, you tried to help, tapi saya suka being alone- 'jangan ganggu saya'  (this is because of our different personality i supposed? lol)

dan akak juga yang suka nak suruh buat test 5 language of loves kot kalau tak silap. dan again, it's so funny bila your highest language of love is gift (which is my lowest), and my highest language of love is act of service (which is your lowest?) haha. it's ridiculous macam mana kita boleh hidup sekali.

akak suka bagi itu ini, which kadang2 saya suka refuse, little did i know that's your language of love. dan saya ni jarang bagi akak hadiah itu ini, mesti rasa kurang disayangi.. haha dan i thought i can show my love dengan tolong kemas meja akak sikit2, basuhkan baju, lipatkan baju..(padahal tak buat selalu pun.) dan tu mungkin akak tak perceive as my language of love..kahkah 

wallahi, we are two different species. menarik ar jugak manusia ni sebenarnya. saya rasa we have millions reason to give up on each other, (saya rasa akak dah selalu give up lah juga dengan saya) tapi baik je kan lagi sampai hari ni, alhamdulillah. hihi. dan ni pada saya, nilainya besar., kalau bukan sebab Allah, sebab tarbiyah ni, mesti dah lama kita gaduh, ignore each other and give up je kan? huhu.

tapi sebab saya rasa akak baik sangat dengan saya, and it's just me yang too bad.
tak pandai express, tak pandai appreciate.. saya suka nak ambil jalan mudah.
ingat tak kita pernah gaduh besar jugak lah, when i refused to confront, i refused to talk to you, i just don't know (too bad) to handle my emotion, to solve the problem, last2 pilih suka nak senyap je. bila jumpa tapi tak cakap apa-apa and you talked to me trough your writing..and end up I burst into tears dekat luar bushra, ingat tak? adoyaii lawak je bila ingat.

saya suka nak avoid dari masalah. dengan harapan not hurting you anymore. 
tapi tu mesti tak solvekan problem. ingat tak (lagi), bila saya bagi akak coretan tangan cinta matahari kepada bumi? haha

Matahari tidak pernah meninggalkan bumi 
sekalipun bumi tidak mampu melihatnya. 
Entah oleh mendung gelap atau hujan lebat. 
Sekalipun bumi tidak bisa merasakan kehadirannya dimalam hari. 
Matahari titipkan cintanya kepada Bulan. 
Memberi ruang kepada bumi agar bumi paham, bahwa ada atau tiadanya matahari, 
langit tetaplah menawan.


Matahari tidak pernah meninggalkan bumi, 
pada jarak yang sama bertahun-tahun. 
Matahari dan Bumi adalah dua hal yang memang berlainan. 
Terlalu dekat membuat keduanya akan saling meniadakan. 
Mungkin cukup seperti ini hubungan antara Matahari dan Bumi. 
Tidak untuk saling berdekatan 
namun dengan jarak yang cukup aman untuk saling mencintai.

bajet fefeeling sangat uolls. bila saya rasa kita dah semakin menjauh. (ececeh poyo. sangat). saya rasa susah sangat nak expresskan perasaan saya ni. tapi i'm not ignoring you, you always in my prayers, worry not! (i hope you're not leaving me as well ;P) complicated pulak rasa hidup ni. herherher

I know you're happy now, tanpa gangguan saya yang suka buat akak stress ni ;p

and i'm more than happy to see you happy :)
thanks for always have faith in me.

you've been so nice, semua orang can feel your loves when you're around..
sorry for everything.. sorry for not appreciating you,

You are very significat to me, because you teach me how to appreciate. (atleast saya belajar sikit ok)

last,
mungkin saya tak pernah cakap,
i love you fillah :*

selamat Dr Issha Nadziha!
moga Allah panjangkan umur dalam ketaatan dan kebaikan :)

saya cari gambar kita dua tapi saya dah agak mesti saya tak ada simpan -.-'. ohmy! 
*hadiah tunggu dapat elaun. hahaha, don't worry, i still love you.

jumpa malam nanti.

off to library (.)

No comments: