Pages

Monday, April 18, 2016

keep calm

assalamualaikum, bismillah.

its 2.35 a.m now.
apa aku buat? hehe haruslah dah tak boleh tidur -.-

tadi petang lepas balik library, makan sokseksoksek aku cuba lah bertahan buat case report psychiatry ni..target aku nak settlekan minggu ni jugak. last week of this rotation i would dedicate it as my study week untuk final. (haha, sebab medschool tak bagi, jadi aku buat sendiri) tapi mata tak tahan dah tersengguk2, aahh tidur jelah nanti bangun semula. masa tu around 8 p.m. memang too sleepy.

pukul 10 gitu, housemate kejut (lain macam je kan huda ni senyap je. huuu) 

'huda bangun...kalau awak nak study ke.. tadi k.yuli dan sudir datang hantar Merry'

kami ada tetamu dari Indonesia, she is christian tumpang 4 hari di sini. bagus sekali sih, aku bisa praktis bahasa indonesianya. hihi

aku bangun dah macam orang tak betul. jauh terlajak. astaghfirullah tahulah tak boleh solat kot ye pun nak bantai tidur pernah je meroyan gini. ingat dah pagi! sebab plan nak tidur sekejap jeee, nak sambung study dan nak tambah sikit hafazan quran malam ni (ni plan awal janji diri sendiri kononnya sebelum tidur untuk nak sedapkan hati nak tidur) 

haaa tulah! tidur lagi lepas asar! btw, 8p.m pun masih asar ye -.-

pastu otak tak function juga tidur balik. around pukul 1 bangun balik. 

'huda, awak ni okay tak pagi-pagi buta ni?' -ada juga housemate tak tidur lagi -.-

hidup aku lately berputar dari rumah - blackrock (tempat Psych rotation) dan library, tu jelah tempat paling menarik sekarang. kalau lewat pukul 6 p.m pun aku usahakan juga ke library, bila dah nak tutup library baliklah. atau kalau lapar tak ada makanan, baliklah. haha. (cam selalu je ni?)

'huda memang rajin pergi library sekarang'

komen housemate

previously soalan housemate

'huda, saya nak tanya awak boleh tak?'
' apa? '
'awak memang ada mutabaah ke ziarah anak usrah every week? sebab awak selalu tak ada di rumah'
' erk? err kind of ' 

katalah.. satu malam tidur rumah orang lain sebab usrah sendiri, satu malam lain sebab usrah yang dibawa, satu malam lagi sebab ziarah anak usrah. kalau weekeend pun tak ada, so dekat rumah ada 2 malam je lah.

wow, okay sebenarnya tak perasan kalau itu menimbulkan kerinduan oleh housemate, lol. i know they understand, cuma ahha okay tu mungkin masa minggu-minggu yang intense kot. 

tapi akhawat, 
apalah ertinya dakwah tanpa ukhuwah 
dan apalah ertinya ukhuwah tanpa ziarah kan?

(ni paling struggle, sebab aku introvert sejati (haha) sebenar2nya i love to spend my time alone- to recharge and regain my energy) tapi kadang kalau dakwah memerlukan, kena ubah sikit.

i'm trying my best..
lagi tengah single mingle ni 'enjoy' lah dulu banyak masa free. 

tapi sekarang wa cakap sama lu,
nak ziarah, berlama-lama pun semua intense study.. 
dan that's among our top priority juga for now.
we do respect each other.
lepas rindu dalam liqa' lah..
jadi aku bawa lah diri ke library..

huhu

kalau duduk rumah, believe me, tangan aku ni gatal, sat lagi dia ambil buku (non medic lah ofkos!) ni, nak baca satu chapter.. nanti ambil buku lain dekat rak, hmm nak tengok lah sikit..nak baca satu artikel lah dekat blog ni.. hmm apa update news eh.. terfikir itu lah, terfikir inilah..last3 tak jadi kerja!

so to avoid all the distractions, duduk lah library. 
not escapism, just my coping strategy to keep calm nak exam ni. 
duduk library, walaupun malam tu tak cukup tidur 6-7 jam pun boleh study! magic betul library. haha

intensenya ya Allah :(
desperatenya rasa ya Allah
sekarang ni, tengah usaha organise diri.. 
bukan study je nak kena fikir sekarang, dengan plan summernya...
focus satu satu, tenangkan diri..insyaAllah everything will be fine :)
Allah tahu kita mampu sebab tu dia bagi kita keadaan ni..
dan dont worry semua benda akan berakhir...
susah pun akan berakhir, risau pun akan berakhir..

aku takut, aku tahu aku tak ready.
tapi pada siapa kan nak berharap selain Allah?

lagi stress, lagi banyak kena baca quran
lagi stress, lagi kena padu doanya,
doakan juga please? :)

lately,
memang asyik ulang je, bila stress, ulang lagi. ulang lagi dan lagi..

ya hayyu ya qayyum
birahmatika astagheethuu
aslihliy sya'ni kullahu
wa la takkilni ila nafsi  torfata aini..
-sahih

O Living, O Sustaining, in Your Mercy I seek relief!
O Ever Living One, O Eternal One by Your Mercy I seek assistance..

correct for me all my affairs and do not entrust me
to my Nafs (myself) for the moment of a blink of an eye..

No comments: