Pages

Thursday, June 30, 2016

she's like a pearl

assalamualaikum, bismillah.

kalau di Malaysia hari ni 26 Ramadhan, di India baru 25 Ramadhan. jadi perkiraan malam-malam ganjil kita berbeza. hehe. lalu membuat aku benar2 termuhasabah, betapa miskinnya aku sebagai hamba mahu mengejar malam-malam ganjil sahajakah di baki-baki ramadhan yang tersisa ini? 

di sini, (menurut mereka) orang perempuan tidak ke masjid. hanya solat di rumah. jadi kerinduanku pada masjid; lebih-lebih lagi 10 malam terakhir Ramadhan membuak . jiwa ini mahu berkepompong pada indahnya beriktikaf. Ya, di mana2 kita boleh beribadah, tetapi beribadah di rumah Allah itu kebanyakan rasanya indah :(

jadi tak sabar nak balik ke Malaysia. walaupun suka juga di sini. huhu

semalam semasa kami buat last minute shopping, untuk buah tangan balik Malaysia, singgah ke kedai pakaian tradisional sini lah. aku beli 1 anarkali buat umi (haha umi pakai ke tak tak tahula). masa nak membayar tu, tauke kedai ni (yang dah diceritakan sebelumnya; orang muslim, orang-orang 'dakwah' kata mereka) ajak kami iftar di rumahnya. bersungguh betul.

saat menceritakan alamat rumahnya, dia sempat bercerita tentang isterinya ;

'her name is Gauhar, do you know what does it means? it's a pearl. she's like a pearl. for me, she's beyond than that'

sambil mata bersinar-bahkan berair ; tanda penuh cinta pada isterinya. dahsyat betul pakcik ni. (sebetulnya atuk? hehe) jadi kami bertiga bersetuju memenuhi undangannya. lagi pun kami dah nak balik. bila lagi nak berukhuwah merentasi bangsa (gitu).

kami berpusing-pusing nak cari rumah. berbuka sikit di tengah jalan. sampai di rumah beliau, makcik Gauhar dalam sepersalinan anarkalinya (hihi) dah menanti di luar rumah. menyantuni kami masuk, disuanya kurma. (cantiknya makcik ni.)

'eat. eat, because it's time'

lepas tu bagi lagi kuih, ala-ala vade (oh favorit!) tapi bukan vade, dan satu lagi kuih apa tah. sedap, kena dengan selera. tambah lagi segelas susu dan air. kemudian kami solat dulu bersama2. rumahnya sederhana. sederhana amat. sebuah rumah 2 bilik, sederhana besar ruang tamunya. nina kata ; 'rumah dia ni macam kisah hasan al banna kan? kecil. bila dia selalu ajak tetamu, isteri dia pun kata kita mampu besarkan rumah, tapi hasan Al-Banna refused' sedangkan pakcik ni, tauke 2 buah kedai. (aku terbayang banglo lah rumahnya. hehe). itulah, yang penting besar jiwa! 

aunty layan beria. terasa dialu2kan..
'our house is small, sorry'

it doesn't matter aunty, because you have such a big heart! yang melayan hanya aunty tu dan pelayannya. dan kami makan di dalam salah satu biliknya, di lantai. bersila. 

'aunty, come lets eat with us'

dia jeda seketika. 

'u all are not married yet. i'm married. I will wait untill uncle come, then i will eat. if not, the food can't pass my stomach' 

dengan english simple aunty bercerita dengan senyumnya, sambil menggayakan 'makanan tak boleh lalu tekaknya' ah begitulah alasannya, tak selera kalau tak makan dengan suaminya.. jadi sepanjang makan tu aunty tu melayan je kami makan. katanya pakcik balik pukul 11 habis kerja dekat kedai dan terawih. no wonder sayang sangat uncle ni dekat isteri dia nih. ada isteri setia macam ni. hoho

kenyang sangat iftar semalam. lepas makan pasta, sambung 2 lauk ayam dan roti, then makcik tambah nasi briyani (banyak betul) dalam pinggan dengan salad. lepas tu dessert. huuu full. dia kata dia nak muliakan kami sebab kami tetamunya, jadi kena makan banyak2. 

sambil makan aunty bercerita mana dia jumpa pakcik. ahh lebih kurang juga aura sayangnya bersinar mata bererita.

' we've been married for 25 years. i am married when i was 17, got engaged at 16. and we're 13 years different of age. i never seen him until the day i got married'

okay, kami dengar je. panjang lagi lah ceritanya. (sambil makan)

' i was crying and frighted to open my eyes.' 

ala drama arranged marriage sikit lah. kitorang pun macammana lah makcik ni boleh terima, dan yakin. dahla tak pernah jumpa. tapi dia adalah cakap kalaulah suami dia hodoh dan gemuk dia plan nak suicide masa tu (hahaha) but then dia kata

'you know, if we'r allowed to sujud to human, we need to sujud to husband. till then for me, after my God, my husband (dia ada sebut words in hindi, tapi aku tak ingat apa)'

tengah2 makan pakcik telefon. 'uncle call and he wants to speak to you (nina)' rupanya pakcik tanya ' is she's like a pearl or even more?' haha just to make sure isterinya terbukti like a pearl. of course lah nina jawab ' ya, ya she's better than a pearl' :)

amazing betul this couple. expressive betul masing-masing pun. but this is 'halal'. hehe dan dan beberapa hari lepas kecoh kan pasal cerita bf sambut birthday gf. huhu

banyaklah aunty ni cerita, anaknya ada 4 orang semua lelaki, uzair, umayr, uwais, usamah. (nama pun sahabat) dia everyday memasak untuk dihantar ke kedai pakcik untuk makanan pekerja2 sekali. hari raya katanya busy sangat sebab akan masak dan hantar ke keluarga pakcik. cerita juga pengajian2 yang dia hadiri.

suri rumah. tapi busynya fuh fuh fuh. kitornag duk amazad lah dengan pakcik makcik ni. 

lebih kurang 3 jam bersama, nampaklah dan belajar tentang kebesaran jiwa, kesatuan aqidah, betapa iman seseorang itu terpancar dengan kehebatannya melayan tetamu. Dan, wanita solehah itu, kuncinya taat; taat pada Allah, taat pada Rasul ibubapa, suami (kalau yang ada) etc. dan sebaik-baik perhiasan di dunia adalah wanita solehah.. tak terbatas pada bangsa, keturunan, umur..

ziarah yang tidak diplan, tapi disyukuri.

ayuhla kembali menyuburkan taat pada keberkatan ramadhan yang berbaki :)

Wednesday, June 22, 2016

berpisah tidak gelisah

Assalamualaikum wbt.

Semalam berpeluang iftar di RI bersama akhawat. Sempena kesyukuran juga kakak-kakak final year dah habis medschool dan nak BFG.

Jumpa akhawat di mana-mana pun, tanpa gagal akan amazed dengan macammana nikmat islam tu mampu mengumpulkan manusia yang berbeza personaliti dan background. Macammana yang bising akan cuba control sikit, yang senyap akan bersabar sikit. dan seribu macam lagi kepelbagaian

Semalam bila join ‘farewell party’ ni… rasa memang hakikat hidup ni beginilah kan.. bertemu dan akhirnya akan berpisah. dan of course lah ada drama airmata. Ada juga yang ‘rebel’ tak boleh nak move on sebab akan tukar murabbi..

Currently, aku tengah baca buku catatan cinta buat murabbi. Mengisahkan kisah-kisah inspiratif di  jalan tarbiyah. cerita luahan mutarabbi dengan tarbiyah yang mereka dapat dari sentuhan murabbi.. bila semalam ada seorang adik ni curheart, berterima kasih pada kesabaran murabbi..berkongsi sedihnya nak berpisah dengan murabbi pertama.. rasa macam boleh relate lah bila teringat kisah-kisah (benar) dari buku tu..aku yang baca dan dengar pun boleh nak tahan airmata.. belum lagi yang merasa. hehe  

Bagi yang attach/mudah attach dengan manusia ni, sakit kan bertemu untuk berpisah? awal-awal jual mahal kan.. haha. Dah sayang, ditinggalkan pula. (kalau yang meninggalkan mungkin tak sesakit yang ditinggalkan kot? lol)

‘akak sebenarnya tak risau pun meninggalkan adik2…’

tenang je, lemah lembut tutur katanya..

‘……..kalau kita , kakak-kakak dan adik-adik juga berpegang pada tali Allah yang satu. Cuma kalau kita ni terhubung dengan sebab selain itu, dari situlah sebenarnya kita telah terpisah sedikit...’

‘moga-moga, dan InsyaAllah, kita akan berjumpa dan dikumpulkan di satu pertemuan yang harapnya lebih baik dari ini,…’


Dan kami bersama-sama mentadabburi surah An-nahl 91-96..mengingatkan tentang janji-janji kita.. satu tamparan lah sebenarnya pada diri sendiri…dan diakhiri..

‘dan janganlah kamu jual perjanjian (dengan) Allah dengan harga murah, kerana sesungguhnya apa yang ada di sisi Allah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. Apa yang ada di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah akan kekal. Dan Kami pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan’

I really2 need this reminder bersama sentuhan ukhuwah.

Sejak start buat elective, sejak start cuti, minat aku, passion aku bertambah-tambah pada dunia medic. Siap sebenarnya nak tambah lagi buat elective dekat malaysia. Jadi suka sangat belajar bila balik bilik.. tak payah pulak nak kena paksa. Haha. Padahal sebenarnya kemain stress. Huhu. (okay patutnya happylah kan. Punya susah nak minat) tapi jangan Kau jadikan aku kabur dengan alat, sehingga terlupa pada matlamat, ya Allah.

tak mampu aku hidup tanpa redhaMu

Jangan Kau cabut kenikmatan menghayati ayat-ayatMu dan berkasih sayang keranaMu ya Allah.

Tuesday, June 21, 2016

hari ke-3 di India

assalamualaikum, bismillah.

it's 11.20 p.m India time. hew

Alhamdulillah hari ni masuk hari ke-3 di India & hari pertama start rotation. Turun airport Bangalore kelmarin, then baru gerak naik bas 8 jam ke Belgaum. Penuh drama lah juga nak sampai ke sini. Terhutang budi dengan Nabila, Amirah dan Atiqah, yang accidentally (planned by Allah of course) yang kami jumpa masa 'merayau' dekat Bangalore.. dari tak kenal tak pasal2, merekalah yang banyak tolong kami, tumpangkan rumah, delaykan bas. huhu . thanks uolls~

sleeper bas. kitorang duk tingkat atas. not too bad.
Alhamdulillah selamat semuanya. Dah biasa dulu ulang alik penang-KL naik KTM yang sleeper coach. so, naik sleeper bus ni, aku rasa okay je alhamdulillah 8 jam pun. selesa lah nak katanya boleh je tidur lena walaupun berpeluh badan, berlengas. tapi malu la nak complain..Allah bagi nikmat jauh lebih banyak kan. c'mon kalau kaki travel tapi nak selesa je, rugi sangat..

Dekat Belgaum ni kami (aku dan tira) tinggal di guest room hostel usm-kle. alhamdulillah selesa semuanya. cuma huaaa sedikit kecewa dengan internet dekat sini, wifi dekat luar bilik okaylah, dalam bilik krikrikrik. tu kadang jadi malas nak update apa2, dan study pun depends on textbook jelah. (nampak tak sebenarnya terlalu depend dengan google website je kan selama ni. haha) dahlah pinjam diorang punya sebab tak bawak buku sendiri. grrr

more than what we expected. alhamdulillah selesa.
tolong explain kenapa tv tu dengan dia punya tempat bawah tu tak centre?
haha. stressnya tengok T___T
1st impression aku dekat India ni, lebih kurang macam mesirlah India ni. especially traffic dia. crazy.. lane ada 3 pun boleh jadi 6, hon2 tak payah cerita memang hobi agaknya. pemanduan mereka.. kalau kita as passenger rasa lah macam bahaya, tapi apparently, cekap je diorang ni.

what i love the most about travelling ni, dia ajar kita untuk lebih bersyukur. selain daripada aku rasa dengan bermusafir; boleh menghidupkan hati. sebab bila keluar dari comfort zone, bergerak- tak adalah 'membusuk' dan 'mengepam' hehe. tapi tak adalah bermakna kalau tak travel tu hati mati. lol

medic life in India...
Aku rasa dekat sini, student mereka power2 lah. inferior pulak sekejap. hehe

semalam sampai2, masa konon nak study sekejap (nervous punya pasal) tetiba;

'okay kak, kalau dekat ultrasound ada snow-storm appearance indicates apa?'

'errr'

dan tu budak 2nd year yang tanya weh..seriuslah 2nd year dah belajar OnG???!

lepas tu, tadi masa singgah dekat surau (surau sebelah bilik je) tegur budak 1st year yang tengah study.. nak tanya pasal wifi je (haha), lepas berbasa-basi..tetiba, bila dia tahu je aku 4th year dari Ireland buat elective kat sini

'akak, boleh tak akak explain beza AML and CML punya histology'

terkebil-kebillah aku. ohoi nak test aku ke apa.. haha
seriuslah korang baru 1st year dah belajar pathology???!
pastu ada osce jugak. advance betul -.-'

Aku join group 4th year OnG. adalah dalam 14 orang dalam group ni. join skill labs diorang topic Instrumental delivery hari ni, first few minutes tu memang aku struggle nak tangkap slang Dr ni..tapi lepas tu okay dah alhamdulillah.

student sini sangat proactive, banyak tanya soalan, tutorial pun banyak praktikal juga..duk ulang2 sampai faham.
which aku rasa kalau boleh diputar masa, aku harap aku boleh jadi se-proactive itulah dalam tutorial (angan-angan). mesti boleh gain more.

cuma aku tak tahulah jadi inferior sebab aku ni kelas campur dengan Irish ke? jadi cam malu2 kucing pulak..
mereka tak campur dengan local people...sesama melayu, selamba jelah belasah apa pun..

tapi i guess semua tu alasan je kan. hee
banyak boleh belajar sebenarnya dengan compare tengok orang lain.
boleh discover apa lagi yang perlu di improve.

yang penting, it doesn't matter where are you studying, knowledge tu bukan pada tempat belajar. tapi pada diri kita sendiri. *ketuk kepala* 

in some aspects, belajar dekat Ireland ada lah banyak pros nya, tapi belajar dekat India ni pun banyak juga pros nya yang tak dapat masa belajar dekat Ireland.

jadi bukalah hati dan akal untuk grab sebanyak2nya dari tempat orang ni.
not just academically, tapi jugak in general about life.

moga Allah terus menerus dengan rahmatNya, mengurniakan hati yang tanpa jemu nak belajar, InsyaAllah.

lama tak pakai lab coat. lama juga tak naik bas pergi sekolah.. hehe.
rajin2 aku sambung lagi..
adios~

Thursday, June 16, 2016

Bual-bualan bersama abi.

Assalamualaikum bismillah,

Its 8.20 p.m Malaysia time.

Tak dapat ke masjid, ambil peluang menulis apa yang berlaku sehari jejak di Malaysia. Strugglenya nak menulis lately ni. Nak ambil masa nak duduk menulis tu yang susah. Rasa macam cepat sangat masa berlalu. Lepas satu, satu. Nak buat itu ini lahai... Dan dah nak 12 Ramadhan dah kita. Huuuu. Moga lebih produktif dan bermanfaat pada Ramadhan yang berbaki ni InsyaAllah.

Semalam touch down 4p.m. dan seperti kebiasaannya abi yang akan jemput di KLIA.

Masuk kereta bila tanya dengan excitednya
 ‘ siapa ada dekat rumah abi?’
‘kita tak balik rumah dulu tau..’
‘okay’

Biasanya aku akan cranky kalau tak balik rumah dulu. Haha. Sebab iyalah seharian kot travel duduk dalam flight dengan tak mandinya. Berlengas badan. Tapi kali ni dah cool sikit. I know abi lagi banyak kerja nak buat.

Mula2 jumpa ust Azhar, dari Acheh. Ust tanya

‘ belajar apa di sana?’
‘perubatan’
‘……*keluar ayat arab…..’

Laju ust ni cakap, aku faham At-tib je. Otak lambat proses. Haha.

‘apa maksudnya tu ustaz?’
‘Al-Fiqh itu kembarnya ilmu perubatan’

Ustaz sambung lagi cerita tentang imam syafie menyelesaikan masalah2 agama dengan background perubatan. Cerita pasal air mutlak.. etc. hewhew dengarkan aja.

Ustaz nak suruh saya ambil degree fiqh pula ke macammana? Hehe. I wish I have extra capacity to take double degree. Hihi

Dalam kereta abi kata nanti nak bawa jumpa siapa tah kawan dia. katanya anaknya ambil perubatan di UK, nanti kita tanya2 macammana nak dapat pengalaman , skill etc. okaykan aja juga. Abi sangat menggalakkan aku gain as much as possible skills dalam bidang perubatan ni, abi kata kena jadi specialist. Ya ya abi, InsyaAllah. (ni bukan kali pertama abi cakap)

Aku masih ingat dulu, di dapur Hannan, bila borak pasal prinsip. bila seorang kakak tanya (provok kot):

‘kalau awak tak nak jadi kaya, macammana, eventually kalau awak jadi consultant memang akan jadi kaya pun’

‘bukan tak nak jadi kaya. saya nak jadi kaya, tapi bukan untuk tingkatkan gaya hidup saya. Tapi to help others more’

Kalau orang kata nak jadi consultant sebab nak kaya, I won’t do that. Wehhh penat kot. Nangis air mata darah je. Paling minimum/cepat nak jadi specialist 11 tahun tahu tak?

Dan semalam saat aku borak dengan abi, aku semakin jumpa reason yang kukuh kenapa kena jadi Specialist. Mula2 aku cerita aku jumpa makcik ni dia consultant Emergency. Saja test abi.

‘abi tahu tak gaji dia sebulan berapa?’
‘200 ribu?’ pergh hampir tepat abi
‘300-500 ribu sebulan’
Huhuhu banyak tak banyak? -,-

Lepas tu abi cerita, kita ni nak jadi kaya bukan untuk kita. Nak jadi specialist pun. Tapi semua ni fardhu kifayah. Kita nak bantu umat islam. Abi cerita tentang kawan dia yang Pakar Bedah. Satu consultation through phone call je dapat 5ribu. Pheww. Yang dengan gaji dia, banyak bagi modal pada orang lain untuk buat projek macam-macam. Bantu orang lain. Tak ambil untung pun abi kata. Untung tu pusing buat modal lain pula. Kita kena jadi macam tu.

Dapatlah semangat sikit.  Big reason huda, bukan sekecil cita-cita peribadi. stay strong k? hee :)

lepas tu jumpa lagi sorang kawan abi di rumahnya. On the way balik rumah, saat 11p.m gitu, I was so sleepy. Tapi abi dragged me to talk about BM (baitul muslim). Tak pernah aku mulakan. You are too serious abi. Huhu. Dalam family, aku kurang sangat bercakap soal ni. Bukan tak ada interest. Cuma I don’t like small talks. Gossiping.. I don’t like it. haha kadang orang buat gurau je. Dah kena bebel few times. Adik beradik cakap banyak kali dah. Umi dah pernah sound ‘jangan cerewet sangat. Asal ikut usrah okay dah’ huhu. Sampai pernah ada masa jadi stress, terasa hati dengan orang dan don’t want to talk about it anymore. lol

Pada aku, benda ni serius, bukan benda perlu rushing pun. Kalau setakat main2, tak serius aku lagilah tak suka. Dan aku tak suka orang put pressure on me. Tak marah pun, Cuma let me think about it rationally.

Dan bila abi yang mulakan. I know you have no way to run. Alah, kalau cakap sekarang bukan suruh kawin esok. You have to start think about it seriously from now. Bila abi yang start aku banyak diamkan aja. *berfikir*

bila kita cakap pasal BM ni kan, kita punya cakap pasal benda-benda besar lagi selepas tu, tapi kita lupa benda praktikalnya. Cuba kita tengok mana anak-anak aktivis dakwah kita pergi? Buku-buku kita tu siapa nak baca?’

‘bukan nak kata tak bagus akhirnya kalau jadi orang biasa*(yang tidak beramal soleh).. cuma sayang, kelangsungan generasi tu anak cucu yang teruskan. Yang paling penting amal soleh nanti kehidupan kita dekat sana lagi panjang, anak cuculah yang nak doakan kita. Cuba kira nenek moyang kita dah berapa tahun mereka tinggalkan kita, kitalah penyambung amal soleh mereka’

'dan bila kita cakap pasal benda ni, kena buang rasa takut dan malu'  erkk. terus tersenyap je. lol

‘nak kahwin ni nak zuriat, kalau kahwin tapi tak nak anak buat apa. (lol) ada orang kata biarkan anak2 kita ikut jalan sendiri. Bahaya macam tu. Kita memang kena fikir pasal generasi kita, cucu kita, tengok sirah, hasan husin tu bukan Rasulullah juga ke yang jaga bersama? (ada sirah panjang abi cerita tak ingat sangat haha. Dapat point je) Tengok tokoh2 besar banyaknya atuk mereka yang didik. Betullah mak ayah ada, cuma kita kena fikirkan generasi’

Serius… abi banyak sangat cakap malam tadi. everything sounds serious. Dan aku banyak diam. I wasn’t expecting this..

‘nak cari orang yang perfect memang tak akan ada. Kita kena saling menampung, kena membangunkan. Tak apalah kalau sorang lagi tak menyerlah dalam dakwah ni. Dua-dua menonjol pun tak boleh sebenarnya. Kena ada fokusnya nanti anak-anak juga’

abi pun bercerita tentang contoh aktivis dakwah, kawan abi sendiri.

dan abi sambung lagi cerita pengalaman2 orang..

‘jangan bagi alasan tak nak kahwin sebab takut kena cerai dengan dia. kalau macamtu confirm kena cerai. Sebab niat dari asal tu. kalau bergaduh tu biasalah. Kalau bergaduh untuk jadi lebih baik tu biasalah. Tapi jangan bergaduh untuk berpisah’ 

Lompat sana sini.. lepas tu abi duk cakap pasal adab, cerita sikit pengalaman itu ini.

‘kalau bertunang, pada abi jangan lama-lama. 6 bulan tu dah cukup lama dah. Nanti godaan syaitan tu dahsyat sangat untuk putuskan pertunangan. nanti syaitan akan tunjukkan satu persatu kelemahan bakal pasangan, syaitan memang tak nak bagi jadi’

‘abi dulu pun pernah putus tunang’

‘kenapa? tapi tu ada pasal kekangan keluarga sikit’

‘tak apalah. Tapi kita beradab, abi datang rumah keluarga dia kan mula-mula masa nak izin pinang anaknya. Bila nak putuskan memang abi datang secara baik. Jumpa balik keluarga, minta secara baik untuk putuskan. Mana boleh hilang macam tu je. Kita minta secara baik, putus cara baik. Kan bagus macam tu. Putus tunang tak apa, jangan putus sillaturrahim tu’

Wahhh itu sejarah abi rupanya..hihi.

macam tu juga kalau dah kawin, abi pesan kalau lelaki tu dah tak nak, nak ceraikan, hantar balik rumah mak ayah dia, lagi bagus lafaz talak depan ibubapanya. Sanggup tak sanggup? Kalau tak sanggup maksudnya masih ada rasa sayang dan tanggungjawab. Kan masa nak ambil anaknya jumpa parents kan? Kalau nak ‘pulangkan’ pulangkan semula lah pada ibubapanya.’

Otak sampai rumah macam berdenyut2. Lol. untuk hari pertama belum sampai rumah lagi, that's quite too much (kwang3) too many things to digest,. Of course apa yang ditulis hanya sebahagian daripada conversation aku dan abi. hanya sebahagian dari hikmahnya. ada lagi contoh sirah abi cerita. tapi untuk ditulis i think this is enough for now kot? Untuk diri sendiri rujuk balik, kalau lupa apa yang abi pernah cakap ni.

' dah baca belum buku tarbiatul aulad karangan Abdullah nasih ulwan?'
' err belum' 
'tu kena baca dulu tu sebelum kawin'
headshot.

Dan again, big reason Huda.
stop thinking about yourself, think about the generation.

Hidup kita pendek. tapi kalau nak buat benda kecil dan fikir benda-benda kecil tak ke membazir?

Tuesday, June 7, 2016

1st day of Ramadhan in Cork

Assalamualaikum, bismillah

it's 8.42 p.m now.
lebih kurang sejam lebih sikit nak berbuka. masih menanti :')

Alhamdulillah Allah masih lagi bagi peluang merasai Ramadhan Tahun ni. beberapa tahun ni merasa Ramadhan di tempat berbeza, banyak dapat belajar. Mahalnya nikmat satu aqidah ni dengan muslim yang lain. I'll be travelling to Malaysia and to India this ramadhan, hopefully masih dapat mengekalkan focus dan merasakan ruh yang sama. mungkin agak mencabar sebab tahun ni Ramadhan penuh dengan buat elective. dengan Final year Project. huhu. gaya macam kena berkurung ni nak settlekan fyp sebelum balik.  Moga2 Allah mudahkan InsyaAllah.

semalam kami pergi Togher Mosque untuk terawih. buat gaya Malaysia pakai telekung gi masjid, haha. kena berpegang pada prinsip. lol. 11 p.m baru azan Isyak. habis terawih dalam pukul 1230 a.m. balik macam orang kebulur lapar nasi. kami bertiga (aku, k.nana, k.dayah) makan nasi.. pokpekpokpek pukul 130 a.m dah. subuh 2.59 pagi ni. aku decide nak nap sekejap, pukul 2 pagi baru bangun balik nak ready sahur.. rasa macam baru makan nasi haha, aku buat oat tambah berries semangkuk.. lepas subuh rumah sunyi!

pukul 11 pagi gitu perut dah bunyi, tapi tak lapar pun. Hari ni cuti bank holiday. OhAllah, jangan bagi perut bunyi masa hospital nanti. tu je terfikir dalam kepala hoho. after zuhur aku kemas rumah baru sampai asar. lepas asar, ngantuk lagi (huhuhu too much sleep huda!) bangun2 adik-adik dekat rumah  ni panggil

'k.hudaaaa kami nak make upkan k,huda'

walaupun tak nak mengecewakan mereka, tapi aku ni so far belum berjaya lagi orang nak make upkan. haha sisters suka gak buat make up2 ni. aku tengok ja. tak larang pun, hehe. well, dah perempuan tu perempuan juga kan..

'takpeee akak dah cantik dah' (jawapan bajet aku. haha)
'nak letak blusher je'
'takpe dah ada blusher semula jadi' 

haha ni sebab panjang sangat siang, macam2 pula depa nak buat (aku dah jadi oghang utagha duk dengan depa ni). nak distract mereka juga. 19 hours of fasting! Btw, dekat rumah ni ada 2 families dan anak2 tumpang sampai 9hb. ramai la budak2 :) then tak berjaya make up kan, mereka nak mengaji sebelum tunggu berbuka. layan~

Alhamdulillah, walaupun belum berakhir 1 Ramadhan, everything is good. kena adjust lagi body ni & adjust juga jadual hidup. tapi yang paling penting kena control hati kot.. kalau hati tak berubah, diri tak berubah jadi lebih baik after Ramadhan ni, tak tahu lah. huhu

ready for terawih? ~
off. jom ready berbuka! lets make lots of dua!